Βεσυρόπουλος: Κανένας νέος φόρος το 2021 - Στήριξη της οικονομίας, μείωση ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων

Βεσυρόπουλος: Κανένας νέος φόρος το 2021 - Στήριξη της οικονομίας, μείωση ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων

Το 2021 θα είναι χρονιά επανεκκίνησης της οικονομίας τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

vesyropoulos
«Στον προϋπολογισμό του 2021 δεν υπάρχει ούτε ένας νέος φόρος, ούτε μία αύξηση φόρου αλλά αντιθέτως υπάρχει μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών» τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους ανέργους ύψους 24 δις ευρώ μέσα στο 2020 και 7,5 δις ευρώ για τους πρώτους μήνες του 2021.

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα μείωσης φορολογικών αλλά και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και ειδικότερα:

- Στην αναστολή για ένα έτος της εισφοράς αλληλεγγύης με οφελούμενους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους  εισοδηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

-Στην παράταση ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Σε αυτά περιλαμβάνονται και είδη απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας,  

-Στη μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

-Στην αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης,

-Στην εφαρμογή του μέτρου των υπερ-εκπτώσεων για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις και

Κλείσιμο
-Στην απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, για όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, ένα μέτρο που φιλοδοξεί να αποτελέσει κίνητρο για την επιστροφή στη χώρα των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Ελλήνων της νέας γενιάς που έφυγαν από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης.

«Είναι δεδομένες και οφθαλμοφανείς οι διαφορές της δικής μας κυβέρνησης, στην άσκηση φορολογικής πολιτικής, με την προηγούμενη κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε τον εύκολο δρόμο της υπερφορολόγησης που ανέκοψε την ανάπτυξη. Εμείς από την πρώτη μέρα, που αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης, καταστήσαμε σαφές ότι είμαστε δεσμευμένοι στην πολιτική μείωσης των φόρων. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, η μείωση του φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%, η μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% με ταυτόχρονη αύξηση του «αφορολόγητου» κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, και ανεξαρτήτως του αριθμού των προστατευόμενων τέκνων, ήταν μόνο η αρχή. Ακόμα, όμως και μέσα σε αυτήν τη συγκυρία, προχωρήσαμε σε άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων», επεσήμανε ο Υφυπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για να διευκολυνθούν οι πολίτες, όπως:

-Το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας,

-Τη δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων ή εξωδικαστικού μηχανισμού για όσους την έχασαν,

-Την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως τις 30 Απριλίου 2021 για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Παράλληλα, χαρακτήρισε το 2021 έτος επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας τονίζοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, μετά από 18 μήνες διακυβέρνησης, εξακολουθεί να περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Champions League: Μπαρτσελόνα-Παρί το μεγάλο ζευγάρι στους 16!

Σταϊκούρας (ΘΕΜΑ 104,6): Tα μέτρα στήριξης για την οικονομία έπιασαν τόπο

Προβλήματα από τις καταιγίδες στην Αθήνα: Κατέρρευσε οροφή κτηρίου, ζημιές σε ΙΧ - Βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης