Όσκαρ 2023 - Μπρένταν Φρέιζερ: Το απόλυτο φαβορί των φετινών βραβείων

Όσκαρ 2023 - Μπρένταν Φρέιζερ: Το απόλυτο φαβορί των φετινών βραβείων

Από την αποθέωση στα 90's στην κατάθλιψη και την αποχή από τη μεγάλη οθόνη, τώρα διεκδικεί το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου

whale_fraser_arthro
Οι υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ ανακοινώθηκαν και το όνομα του Μπρένταν Φρέιζερ φιγουράρει στη λίστα με τα φαβορί.

Στην ταινία «Whale» ή αλλιώς «Φάλαινα», ο Φρέιζερ υποδύεται έναν απομονωμένο υπέρβαρο άνδρα που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την κόρη του, με την ερμηνεία του να έχει λάβει ήδη διθυραμβικές κριτικές.

Στα φετινά ο Φρέιζερ διεκδικεί το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου μαζί με τους Όστιν Μπάλτερ και Κόλιν Φάρελ.

Ποιος είναι ο Μπρένταν Φρείζερ

Συστήθηκε στο ευρύτερο κοινό μέσα από τον ρόλο του «Ρικ Ο' Κόνελ» στην τριλογία «Η Μούμια», το 1999. Ο Φρέιζερ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους γόηδες των 90s, κερδίζοντας μεγάλη απήχηση στο κοινό.
shutterstock_442825027

Εντούτοις, τα ψυχικά του τραύματα, τον κράτησαν εκτός κινηματογράφου και τον οδήγησαν σε μία δύσκολη μάχη με την κατάθλιψη.

Χρόνια μετά, επανήλθε στο προσκήνιο με το «Whale» και απασχολεί ξανά τα φώτα της δημοσιότητας, αυτή τη φορά όχι για τη γοητευτική εμφάνισή του, αλλά για τη σπαρακτική -για τους κριτικούς- ερμηνεία του, ως Τσάρλι.
Brendan_Freizer

«Μου πήρε 32 χρόνια να φτάσω εδώ» - Ο συγκινητικός λόγος
Εκτός από τα Όσκαρ ο Φρέιζερ πρωταγωνίστησε και στα βραβεία Critics Choice, μιας και απέσπασε το βραβείο του Καλύτερου Ηθοποιού για τον ρόλο στο «Whale».

Ο λόγος του ηθοποιού ήταν από τους πιο συγκινητικούς της βραδιάς, με τον 53χρονο να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Μεταξύ άλλων, είπε με τρεμάμενη φωνή: «Αυτή η ταινία είναι για την αγάπη. Είναι για τη λύτρωση. Και για όταν βρίσκεις το φως σε ένα σκοτεινό μέρος. Είμαι τόσο τυχερός που συνεργάστηκα με τόσους εκπληκτικούς συντελεστές. Μου πήρε 32 χρόνια να φτάσω εδώ» και ευχαρίστησε τον σεναριογράφο και τον σκηνοθέτη του φιλμ.

«Ήμουν στην ερημιά και μάλλον θα έπρεπε να είχα αφήσει ίχνη από ψίχουλα, αλλά με βρήκες και όπως όλοι οι καλύτεροι σκηνοθέτες μου έδειξες που να πάω για να βρεθώ εκεί που ήθελα να είμαι» είπε απευθυνόμενος στον Ντάρεν Αρονόφσκι.
Brendan Fraser Cries In 2023 Critics Choice Awards Speech
Κλείσιμο

Τέλος, είπε κλαίγοντας: «Εάν είστε σαν τον Τσάρλι που υποδύθηκα σε αυτή την ταινία, με όποιο τρόπο, παλεύετε με την παχυσαρκία ή νιώθετε πως είστε σε μια μαύρη θάλασσα, θέλω να ξέρετε ότι μπορείτε να σταθείτε στα πόδια σας και να προχωρήσετε στο φως, τα καλά πράγματα θα συμβούν. Σας ευχαριστώ».

Η σεξουαλική επίθεση το 2003
Το 2003 έμελλε να αλλάξει εντελώς την οπτική του Μπρένταν Φρέιζερ για την κινηματογραφική βιομηχανία και ο λόγος δεν ήταν κάποια ευχάριστη εμπειρία.

Ο Φίλιπ Μπερκ, πρώην πρόεδρος της HFPA κάλεσε τον ηθοποιό σε ένα ξενοδοχείο του Μπέβερλι Χιλς για γεύμα. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε αργότερα, δεν είχε στο μυαλό του ένα επαγγελματικό δείπνο. Ο 89χρονος σήμερα Φίλιπ Μπερκ, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται κάθε κατηγορία, επιτέθηκε σεξουαλικά στον Φρέιζερ.

«Πήγαμε να κάνουμε χειραψία και τότε, εκείνος άπλωσε το χέρι του στον πισινό μου και στο μόριό μου. Ένιωσα άρρωστος, τραυματισμένος» περιέγραφε σε συνέντευξή του το 2018.

Ο ηθοποιός για χρόνια δεν είχε μιλήσει για όσα συνέβησαν, φοβούμενος τις επιπτώσεις που μπορεί να είχε η αποκάλυψή του. Ακόμα και όταν αποφάσισε άλλωστε, να καταγγείλει όσα συνέβησαν, η HFPA, προσπαθώντας να καλύψει το σκάνδαλο, του πρότεινε να υπογράψει την εξής κοινή δήλωση: «Αν και διαπιστώθηκε ότι ο κ. Μπερκ άγγιξε ανάρμοστα τον κ. Φρέιζερ, σύμφωνα με τα στοιχεία επρόκειτο για αστείο και όχι σεξουαλική προσέγγιση».

Η ιστορία του «Whale»

Η ταινία του Ντάρεν Αρονόφκσι βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό του Σάμουελ Ντ. Χάντερ, το οποίο ακολουθεί το δράμα ενός άνδρα 270 κιλών. Ο Τσάρλι κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να επανασυνδεθεί με την κόρη του, που παράτησε όταν ήταν πολύ μικρή.

Εργάζεται απομακρυσμένα ως καθηγητής Αγγλικών και εξιστορεί την προσπάθειά του να κερδίσει πίσω την κόρη του, με τις περισσότερες από τις σκηνές του φιλμ να «σπάνε κόκαλα» όπως χαρακτηριστικά γράφουν ξένα ΜΜΕ.

Δείτε το τρέιλερ
The Whale | Official Trailer HD | A24

Τον χειροκροτούσαν επί 6 λεπτά στο Φεστιβάλ της Βενετίας

Η ερμηνεία του ως Τσάρλι έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές, ενώ αίσθηση προκάλεσε η επί έξι λεπτά αποθέωσή του από το κοινό στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου και έδωσε το «παρών» για την πρεμιέρα του φιλμ. Αυτό είχε ως αποτέλεσεμα ο Φρέιζερ να συγκινηθεί και να συγκρατεί με δυσκολία τα δάκρυά του.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Ειδήσεις σήμερα:

Στη φυλακή παραμένει η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό

Πότε θα έχουμε ισχυρές καταιγίδες στην Αττική - Σε δύο φάσεις η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Δείτε βίντεο: «Αθάνατος Νίκο μας» - Συγκίνηση στην κηδεία του Νίκου Ξανθόπουλου



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης