Μπρένταν Φρέιζερ: Η σεξουαλική επίθεση, τα ψυχικά προβλήματα και η μεγάλη επιστροφή που τον φέρνει κοντά στο Όσκαρ

Μπρένταν Φρέιζερ: Η σεξουαλική επίθεση, τα ψυχικά προβλήματα και η μεγάλη επιστροφή που τον φέρνει κοντά στο Όσκαρ

Η τραγική ιστορία της ζωής του - Η «άνοδος» και η «πτώση» του σταρ της τριλογίας, «Η Μούμια»

frazer_arthro
Οι περισσότεροι τον θυμούνται για τον ρόλο του «Ρικ Ο' Κόνελ» στην τριλογία «Η Μούμια», όπου πρωταγωνιστούσε το 1999. Ο Μπρένταν Φρέιζερ επανήλθε όμως, στο προσκήνιο με την ταινία «The Whale», που καταχειροκροτήθηκε στο 79ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η ζωή του ηθοποιού που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους φαν του κινηματογράφου τη δεκαετία των '90s μπορεί να φάνταζε για κάποιον ονειρική, λόγω της φήμης και του θαυμασμού που κέρδισε, όμως η φαντασία απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Τα ψυχικά του τραύματα για πολλά χρόνια τον έκαναν να παραμείνει εκτός της κινηματογραφικής βιομηχανίας και οδήγησαν σε μία δύσκολη μάχη με την κατάθλιψη.

Το «George of the Jungle 2» και η σεξουαλική αντικειμενοποίηση του ηθοποιού
Μία από τις πρώτες του ταινίες, το «George of the Jungle» ήταν η αρχή της «κατηφόρας» του. Αν και ο χώρος του κινηματογράφου τείνει να αντικειμενοποιεί σεξουαλικά κυρίως γυναίκες ηθοποιούς, ο Μπρένταν Φρέιζερ ήταν ένας από τους άνδρες που υπέστη το ίδιο.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, ο ηθοποιός εμφανίζεται ημίγυμνος, φορώντας μονάχα ένα εσώρουχο. Αν και η εικόνα αυτή του χάρισε πολλές θαυμάστριες, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του. «Ήταν υποτιμητικό. Κοιτάω τον εαυτό μου και βλέπω απλώς ένα "κρέας" που περπατάει. Έτσι με έβλεπαν και κάποιοι άλλοι», είχε δηλώσει στο παρελθόν στο GQ. Αυτός άλλωστε, ήταν και ο λόγος που δεν είπε το «ναι» για το «George of the Jungle 2».
brendan

Η σεξουαλική επίθεση το 2003
Κλείσιμο
Το 2003 έμελλε να αλλάξει εντελώς την οπτική του Μπρένταν Φρέιζερ για την κινηματογραφική βιομηχανία και ο λόγος δεν ήταν κάποια ευχάριστη εμπειρία.

Ο Φίλιπ Μπερκ, πρώην πρόεδρος της HFPA κάλεσε τον ηθοποιό σε ένα ξενοδοχείο του Μπέβερλι Χιλς για γεύμα. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε αργότερα, δεν είχε στο μυαλό του ένα επαγγελματικό δείπνο. Ο 89χρονος σήμερα Φίλιπ Μπερκ, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται κάθε κατηγορία, επιτέθηκε σεξουαλικά στον Φρέιζερ.

«Πήγαμε να κάνουμε χειραψία και τότε, εκείνος άπλωσε το χέρι του στον πισινό μου και στο μόριό μου. Ένιωσα άρρωστος, τραυματισμένος», περιέγραφε σε συνέντευξή του το 2018 ο σταρ της ταινίας «The Whale».

Ο ηθοποιός για χρόνια δεν είχε μιλήσει για όσα συνέβησαν, φοβούμενος τις επιπτώσεις που μπορεί να είχε η αποκάλυψή του. Ακόμα και όταν αποφάσισε άλλωστε, να καταγγείλει όσα συνέβησαν, η HFPA, προσπαθώντας να καλύψει το σκάνδαλο, του πρότεινε να υπογράψει την εξής κοινή δήλωση: «Αν και διαπιστώθηκε ότι ο κ. Μπερκ άγγιξε ανάρμοστα τον κ. Φρέιζερ, σύμφωνα με τα στοιχεία επρόκειτο για αστείο και όχι σεξουαλική προσέγγιση».

Εκείνος φυσικά, αρνήθηκε και ο Μπερκ συνέχισε να είναι μέλος της HFPA, έχοντας δικαίωμα ψήφου. Απολύθηκε οριστικά τον Απρίλιο του 2021, αφού κυκλοφόρησε ένα άρθρο, στο οποίο χαρακτήριζε το κίνημα «Black Lives Matter» ρατσιστικό και υποστήριξε πως προωθεί το μίσος.

Όπως είχε δηλώσει ο Φρέιζερ, το περιστατικό κακοποίησης που έζησε, τον έκανε για χρόνια να χάσει κάθε σεβασμό, όχι μόνο προς τους άλλους, αλλά και προς τον ίδιο του τον εαυτό. Κυρίως όμως, για τον οργανισμό της Ένωσης Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ (HFPA). «Ένιωθα άσχημα. Ένιωθα σαν μικρό παιδί. Ένιωθα σαν να είχα μια μπάλα στο λαιμό μου. Νόμιζα ότι θα κλάψω», είχε αναφέρει ο ηθοποιός.

Για πολλά χρόνια, βρισκόταν στη «μαύρη λίστα» της HFPA, καθώς δεν λάμβανε καν προσκλήσεις για τις Χρυσές Σφαίρες μετά το περιστατικό. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Μπρένταν Φρέιζερ αποφάσισε να μην δώσει το παρών στην τελετή απονομής φέτος, παρά το γεγονός ότι αποτελεί φαβορί. Μιλώντας στο περιοδικό GQ αυτόν τον μήνα, δήλωσε: «Περισσότερο έχω κακές αναμνήσεις παρά σεβασμό με την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ. Η μητέρα μου δεν με μεγάλωσε να είμαι υποκριτής. Μπορείτε να με αποκαλείτε πολλά πράγματα, αλλά όχι αυτό».

Η σεξουαλική επίθεση του έβγαλε τον χειρότερό του εαυτό
Όσα συνέβησαν το 2003, τον οδήγησαν να δεχτεί μια πρόταση για την ταινία «Looney Tunes: Back in Action». Εκεί είχε την ευκαιρία να «βγάλει προς τα έξω τη χειρότερη εκδοχή του εαυτού του», όπως είχε πει και ο ίδιος.

Θεώρησε την ταινία αυτή «ένα δημόσιο χτύπημα στον ίδιο του τον εαυτό». «Ένιωθα ταπεινωμένος, δεν είχα καθόλου αυτοεκτίμηση», είχε δηλώσει. Μετά από αυτόν τον ρόλο, ο ηθοποιός αποσύρθηκε για πολλά χρόνια από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το διαζύγιο
Ο μόνος άνθρωπος που είχε κοντά του σε όλες αυτές τις δυσκολίες ήταν η σύζυγός του, Άφτον Σμιθ. Το ζευγάρι γνωρίστηκε στις 4 Ιουλίου του 1993 μέσω της κοινής τους φίλης και ηθοποιού, Γουινόνα Ράιντερ και ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου το 1998. Επί μια δεκαετία ήταν αχώριστοι, ενώ απέκτησαν μαζί τρία παιδιά, τον Γκρίφιν, τη Λίλαντ και τον Χόλντεν. Όσοι τους έβλεπαν μαζί μιλούσαν για το πιο αγαπημένο ζευγάρι, ενώ πολλές φορές, ο Μπρένταν Φρέιζερ είχε αναφερθεί δημόσια στη σύζυγό του, υποστηρίζοντας πως ήταν το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή του.

shutterstock_83591245

Όμως, λίγα χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα, το 2007 η ανακοίνωση του διαζυγίου τους, έπεσε σαν «βόμβα» στο Χόλιγουντ. Ο εκπρόσωπος του ζευγαριού τότε, είχε δηλώσει πως συνεχίζουν να διατηρούν μια στενή και στοργική φιλία, χωρίς να κάνει γνωστούς τους λόγους του χωρισμού τους. Το διαζύγιο οριστικοποιήθηκε το 2009, με το δικαστήριο να ορίζει μια διατροφή ύψους 50.000 δολαρίων για τη Σμιθ.

Όταν το 2013, ο Φρέιζερ ανακοίνωσε πως δεν δύναται πλέον να προσφέρει το εν λόγω ποσό στην πρώην σύζυγό του, λόγω οικονομικών δυσχερειών, ξεκίνησε μια έντονη δικαστική διαμάχη για το άλλοτε αγαπημένο ζευγάρι. Εκείνη τον κατηγόρησε για απάτη, ισχυριζόμενη πως ο ηθοποιός έχει περιουσία ύψους 9 εκατ. δολαρίων, την οποία είχε αποκρύψει, όταν εκδόθηκε το διαζύγιο κι εκείνος έθεσε ως δικαιολογία πως ένας τραυματισμός που είχε υποστεί τότε, στην πλάτη του, τον ανάγκασε να σπαταλήσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για να καλύψει τα ιατρικά έξοδα. Τελικά, τα βρήκαν εξωδικαστικά και σήμερα, μοιράζονται την επιμέλεια των παιδιών τους.

Τα κακοπροέραιτα δημοσιεύματα και τα σχόλια για την εμφάνισή του
Τα δύσκολα χρόνια που έζησε ο Μπρένταν Φρέιζερ και η κακή ψυχολογική του κατάσταση τον οδήγησαν να παραμελήσει εντελώς τον εαυτό του. Ο -κάποτε- γόης του Χόλιγουντ έφτασε να πάρει πολλά κιλά, τα οποία του στέρησαν τον τίτλο.

Φυσικά, ο Τύπος εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση αυτή για να «πουλήσει» και το 2010 τα περισσότερα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο έκαναν λόγο για τα κιλά του, αδιαφορώντας για το πώς μπορεί να τον επηρεάσουν. DailyMail, Shared και Gossip Mill δημοσίευσαν μάλιστα, φωτογραφίες του ίδιου στην παραλία, μαζί με τα παιδιά του και μέσα σε λίγες ημέρες, ο «παχύσαρκος Μπρένταν Φρέιζερ» ήταν το πρώτο θέμα στα ταμπλόιντ.

Εκείνος, μη ξέροντας πώς να το αντιμετωπίσει, κλείστηκε στον εαυτό του και δεν έβγαινε από το σπίτι του, παρά μόνο όταν ήταν απαραίτητο. Χρόνια αργότερα, σε συνέντευξή του είχε αποκαλύψει πως εκτός της κακής ψυχικής του κατάστασης, σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της εικόνας του έπαιξαν κάποια προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν. «Επισκεπτόμουν το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο εκείνη την περίοδο. Ήταν αδύνατον να καταφέρω να διατηρήσω ένα αθλητικό κορμί», ανέφερε.

Οι επισκέψεις στα νοσοκομεία
Οι ταινίες, στις οποίες συμμετείχε, απαιτούσαν μια καλή φυσική κατάσταση, αφού τις περισσότερες φορές, ο ηθοποιός αναγκαζόταν να κάνει ακόμα και... ακροβατικά για να γυρίσει μια σκηνή. Στην πρώτη του ταινία, το «Dogfight» το 1991, ο Φρέιζερ είχε φτάσει να σπάσει ένα πλευρό, για ένα γύρισμα. Ωστόσο, δεν πτοήθηκε και είπε στους παραγωγούς: «Δεν πειράζει, μπορώ να το ξανακάνω αν θέλετε. Εν ανάγκη, θα τα σπάσω όλα». Τα ρίσκα που έπαιρνε όμως, κάθε φορά είχαν τελικά σοβαρό αντίκτυπο στο σώμα και την υγεία του.

Το κορμί του υπέστη τόσο μεγάλη ζημιά, που ο ηθοποιός πέρασε τα επόμενα επτά χρόνια της ζωής του, μπαινοβγαίνοντας στα νοσοκομεία. Επεμβάσεις, θεραπείες και τσεκ απ είχαν γίνει πλέον, ρουτίνα για τον Μπρένταν Φρέιζερ. Η βλάβη στην σπονδυλική του στήλη, μια σοβαρή επέμβαση στο γόνατό του και ένα ακόμα χειρουργείο, προκειμένου να διορθώσει τις φωνητικές του χορδές ήταν εκείνα που ταλαιπώρησαν περισσότερο τον ηθοποιό, καθώς χρειάστηκε ουσιαστικά, χρόνια για να αναρρώσει πλήρως.

Όπως ήταν αναμενόμενο, εκτός από χρόνο και ενέργεια, ο σταρ χρειάστηκε να σπαταλήσει ένα τεράστιο οικονομικό ποσό για τα ιατρικά έξοδα, το οποίο σε συνδυασμό με τη διατροφή που πλήρωνε στην πρώην σύζυγό του, άγγιζε τα 900.000 δολάρια τον χρόνο.

Η «εξαφάνισή» του από τον κόσμο
«Δεν είχα καταλάβει πώς ένιωθα όλα αυτά τα χρόνια. Ήμουν απογοητευμένος, καταθλιπτικός. Το κοινό μου το είχε καταλάβει. Είχα λάβει κάποια μηνύματα από κόσμο που μου έλεγε ότι ανησυχεί. Θρηνούσα για τον θάνατο της μητέρας μου, ήμουν σε σοκ, αλλά άργησα να καταλάβω ότι δεν ήταν μόνος αυτό. Ένιωθα σαν να γέρασα πριν την ώρα μου. Ήμουν κρυμμένος και ο κόσμος συνέχιζε να γυρίζει και χωρίς εμένα. Δεν είχα κανέναν σκοπό», παραδέχτηκε το 2016 στην πρώτη του συνέντευξη στο κανάλι BUILD, μετά από πολλά χρόνια που βρισκόταν στην αφάνεια.

Δεν τον ενδιέφερε η δημοσιότητα, ούτε όσα είχε καταφέρει κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Ένιωθε πως οι ταινίες που τον έκαναν διάσημο, δεν τον αφορούσαν πλέον, ούτε ήταν κάτι αντιπροσωπευτικό για τον ίδιο. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν δέχτηκε κάποιον πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο εκείνη. Ήθελε να είναι σίγουρος για τα επόμενα βήματά του στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Το #MeToo, ο φόβος του να μιλήσει δημόσια και η λύτρωση
Το 2018 ο Μπρένταν Φρέιζερ αποφάσισε να αφήσει πίσω τις κακές αναμνήσεις και να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του κατά πρόσωπο. Όσο κι αν δίσταζε για 15 χρόνια κι όσο δύσκολο κι αν του φαινόταν, ο ηθοποιός μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε το 2003 από τον πρόεδρο και διοργανωτή των Χρυσών Σφαιρών.

Για 15 χρόνια παρέμενε σιωπηλός, περιμένοντας κάποιον άλλο να το κάνει πριν από εκείνον, προκειμένου να βρει και ο ίδιος το θάρρος. Το κίνημα #MeToo ήταν η ευκαιρία του. Γυναίκες και άνδρες μίλησαν ανοιχτά για τα περιστατικά παρενόχλησης ή κακοποίησης που έχουν βιώσει, ειδικότερα στον χώρο του θεάματος. Ήρθε λοιπόν, η στιγμή του να «βγάλει από μέσα του» όσα τον βάραιναν.

«Είμαι ακόμα φοβισμένος; Απολύτως. Νιώθω ότι πρέπει κάτι να πω; Ξεκάθαρα», είχε δηλώσει πριν περιγράψει δημόσια το δυσάρεστο «ραντεβού» του με Φίλιπ Μπερκ. Όσο κι αν δίσταζε, διασημότητες όπως η Ρόουζ ΜακΓκόουαν και η Άσλεϊ Τζαντ, οι οποίες έδειξαν στον κόσμο τα τραύματά τους, χωρίς να νοιαστούν για τις συνέπειες, έγιναν η έμπνευσή του και η κινητήριος δύναμη που χρειαζόταν.

Όπως είχε δηλώσει, μια φράση της αείμνηστης Κάρι Φίσερ ήταν αυτή που τον «έσπρωξε» να πει την αλήθεια του. «Μείνε φοβισμένος αν θες, αλλά κάν'το ούτως ή άλλως».

Η επιστροφή του στον κινηματογράφο
Μετά από όσα βίωσε, ο 53χρονος αποφάσισε να κάνει ένα δυναμικό comeback στη βιομηχανία του θεάματος και να αποδείξει πως αυτά τα χρόνια που έμεινε «εκτός» δεν του στέρησαν το ταλέντο του.

Ο Φρέιζερ πρωταγωνιστεί στην ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι, «The Whale», η οποία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας τον περασμένο μήνα και αναμένεται να του χαρίσει μια υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σάμιουελ Ντ. Χάντερ και ακολουθεί την ιστορία του Τσάρλι - ενός απομονωμένου καθηγητή αγγλικών κοντά στο τέλος της ζωής του, που προσπαθεί να επανασυνδεθεί με την αποξενωμένη έφηβη κόρη του σε μια τελευταία ευκαιρία.

The Whale | Official Trailer HD | A24

Φωτογραφίες: Shutterstock


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης