Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: «Δεν θα επέτρεπα ποτέ να βρεθώ θεατής μιας κακοποίησης και να το άφηνα να περάσει»

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: «Δεν θα επέτρεπα ποτέ να βρεθώ θεατής μιας κακοποίησης και να το άφηνα να περάσει»

Ο ηθοποιός μίλησε για το κίνημα #metoo, τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και το πιο επικίνδυνο περιστατικό στην καριέρα του

markoulakis
Με αφορμή την επαναφορά της παράστασης «Τρίτο Στεφάνι» στο θέατρο Παλλάς, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μίλησε μεταξύ άλλων για τα επαγγελματικά του βήματα, αλλά και το κίνημα #metoo.

«To κομμάτι του #MeToo έχει ανοίξει πλέον θεσμικά, δηλαδή, η κακοποίηση στον χώρο της εργασίας και δεν έχει νόημα να ασχοληθώ εγώ προσωπικά με ό,τι έχει γίνει εώς τώρα, αλλά θέλω να πω το εξής. Πλέον υπάρχουν τα εργαλεία, που πριν δεν υπήρχαν, τόσο τα θεσμικά, όσο και η δυνατότητα στους ανθρώπους, όταν κακοποιηθούν, να μπορέσουν να μιλήσουν γι' αυτό και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ένα από τα δικά μου ζητούμενα πλέον, για το τι θα γίνει από δω και πέρα είναι το #MeToo να μη μείνει σε ένα επίπεδο καταγγελιών γνωστών ανθρώπων από γνωστούς ανθρώπους, αλλά να μπορεί να φτάσει στο να αγγίξει και να προστατέψει αγνώστους ανθρώπους από αγνώστους ανθρώπους», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στην κάμερα της εκπομπής «Mega Καλημέρα».

Στην συνέχεια, πρόσθεσε για τους συναδέλφους του και τους ανθρώπους γενικά, του θεάτρου: «Εάν δει κανείς την μεγάλη εικόνα, έξω από τα λάθη, θεωρώ ότι υπάρχει μια ολόκληρη γενιάν η οποία δεν χρειάζεται ούτε νόμους ούτε κανόνες για να συμπεριφερθεί όπως πρέπει. Μπορώ να εγγυηθώ πως η πλατιά μάζα των ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, που κάνουν θέατρο σε αυτήν την χώρα σήμερα είναι άνθρωποι ευγενείς, καλόψυχοι, ανοιχτοί, αισιόδοξοι και με διάθεση να βρεθούν και να ενωθούν με άλλους. Αυτό έχω μεγάλη ανάγκη να το πω. Η πλατιά μάζα των ανθρώπων του θεάτρου είναι άνθρωποι υψηλού ψυχικού επιπέδου».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-celazxjxll89-st)


«Έχουμε ακούσει για περιπτώσεις που είναι 4, 5, 10, 15, 25; Δεν ξέρω. Τρεις με τέσσερις ξέρουμε. Όλα αυτά τα ονόματα που έχουμε ακούσει είναι τρία, τέσσερα, πέντε, μετρημένα. Το σύνολο των εργαζομένων στο θέατρο πρέπει να ξεπερνάει μαζί με τους συντελεστές τους 100.000 ανθρώπους», είπε και έπειτα πρόσθεσε για το αν έχει αντιμετωπίσει τέτοιες συμπεριφορές: «Δεν τις πρόλαβα αυτές τις σκληρές συμπεριφορές εγώ, δεν τις έζησα. Έζησα περίεργους ανθρώπους. Αυτό όμως όχι με έναν τρόπο, που να αισθανθώ ποτέ ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν θα επέτρεπα ποτέ να βρεθώ σε έναν χώρο στον οποίο θα συνέβαινε, κάτι το οποίο θα προσέβαλε εμένα σαν "θεατή μιας κακοποίησης" και θα το άφηνα να περάσει. Όχι μόνο τώρα, αλλά από όταν ήμουν 20 χρονών».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-celardyf2aqh-st)
Κλείσιμο


Τέλος, αναφέρθηκε σε μία από τις πιο επεισοδιακές στιγμές που έχει ζήσει κατά την διάρκεια της καριέρας του. Όπως περιγράφει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, βρισκόταν στην σκηνή της Επιδαύρου, στην παράσταση Ιππόλυτος, όταν ξαφνικά, τα ρούχα του άρπαξαν φωτιά. «Πήγα να πάρω φωτιά ολόκληρος, βασικά, πήγα να βάλω φωτιά και να πάρω φωτιά. Το 2004 στην παράσταση του Ιππόλυτου ήταν από κάτω και ο Τομ Χανκς και ο τότε πρωθυπουργός και εγώ φορούσα κάτι λινά μακριά ρούχα από αυτά που φορούν συνήθως, στο αρχαίο δράμα. Υπήρχαν κάποια κεριά στην σκηνή και ξαφνικά, πήραν όλα φωτιά και σχηματίστηκε μια πολύ μεγάλη φλόγα. Την ώρα που έπαιζα, προσπαθούσα να την σβήσω με το ρούχο μου, ήμουν μόνος μου στην σκηνή. Κανείς δεν έκανε τίποτα, όλοι κοιτούσαν τρομαγμένοι. Εγώ συνέχισα να παίζω, προσπαθώντας να σβήσω την φωτιά και ήταν οριακά πολύ επικίνδυνο. Βέβαια, θα ήταν και πολύ εντυπωσιακό το να καώ στην Επίδαυρο!Ο τότε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο αείμνηστος Νίκος Κούρκουλος σηκώθηκε, σαν στο σπίτι του που λέμε, με μια φοβερή εγρήγορση, λεβεντιά και ικανότητα, έκανε γύρω γύρω την σκηνή και πήρε ένα σεντόνι. Ανέβηκε στη σκηνή και το έσβησε μόνος του».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-celax7ppwd6x-st)



Ειδήσεις σήμερα:

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε τέσσερις ιστοσελίδες ψεκ με fake news για covid

Σοφία Μουτίδου: Από την αποθέωση στη σταύρωση, σε 1.200 δευτερόλεπτα


Μακρόν για Ελλάδα: Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας είναι γερή και συνεχίζεται

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης