Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Ο «Θείος Λεό» πήρε τ’ όπλο και... τη μάσκα του

Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Ο «Θείος Λεό» πήρε τ’ όπλο και... τη μάσκα του

Είναι σίγουρο ότι δεν μας απασχολεί μόνο όταν μαγειρεύει ή όταν κρίνει φερέλπιδες σεφ στο «MasterChef» - Η στάση ζωής του, αλλά και οι απόψεις του λειτουργούν σχεδόν πάντα ερεθιστικά - Και κάπως έτσι, μέσα από ένα όνειρό του που έγινε πραγματικότητα, ένα μουσικό φεστιβάλ, προέκυψε μία διαμάχη και ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος ήταν ο πρωταγωνιστής της - Αφορμή; Ενα ποστάρισμα ενός παρ’ ολίγον συμμετέχοντα...

koutsopoulos-main
Αυτό το φεστιβάλ ο «Θείος Λεό» το ονειρευόταν εδώ και καιρό. Διόλου παράξενο αν αναλογιστεί κανείς ότι η σκέψη του γαλουχήθηκε σε μεγάλο βαθμό έχοντας αδράξει στίχους του Γιάννη Αγγελάκα, ο οποίος είναι και εκ των πρωταγωνιστών της διήμερης μουσικής γιορτής. Αλλά και οι Active Member, οι Χατζηφραγκέτα, ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Ματούλα Ζαμάνη θα είναι παρόντες στη Λίμνη Μουσών στη Βοιωτία, όπου θα σπεύσουν οι φανατικοί θαυμαστές για να τους απολαύσουν στα μέσα του Σεπτέμβρη. Στη λίστα των καλεσμένων του φεστιβάλ υπήρχε ένα ακόμη όνομα, αυτό του Λεωνίδα Μπαλάφα. Πλέον δεν υπάρχει και η ιστορία λίγο πολύ είναι γνωστή. Ενα ποστ του καλλιτέχνη που αφορούσε τα μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό αλλά και τη χρήση της μάσκας έγιναν αφορμή για να ξεσπάσει μια διαφωνία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από το φεστιβάλ.

Μεταξύ άλλων, ο Μπαλάφας έκανε λόγο για «χούντα», για κεραίες 5G, αλλά και για διάλυση της οικονομίας και μάλλον και του κόσμου όλου... «Αν όλος ο κόσμος φοράει μια μάσκα φοβούμενος το πρόστιμο των 150 ευρώ και τρομοκρατημένος βεβαίως βεβαίως από την προπαγάνδα των κυβερνητικών ΜΜΕ που έχουν πάψει να δέχονται τον αντίλογο και την αντίθετη γνώμη ρίχνοντας προφίλ και σελίδες (μας λέγανε οι μεγαλύτεροι “εσείς δεν έχετε ζήσει χούντα να καταλάβετε τι σημαίνει”, νομίζω τελικά τη ζούμε εις το τετράγωνο) σκεφτείτε λοιπόν τι θα γίνει όταν τα 150 ευρώ γίνουν 1000 ή και δύο χρόνια φυλάκιση. ... Οσο καιρό ήμασταν σπίτι τοποθετήσατε ανά την Ελλάδα χιλιάδες κεραίες 5G. Καταστρέφετε με τις μάσκες το ανοσοποιητικό των ανθρώπων μεγεθύνοντας το καθημερινό άγχος της επιβίωσης μιας που διαλύετε την οικονομία. Φέρνετε τα εμβόλια μιας εταιρίας εν ονόματι astrazeneca που στις 5 Μαΐου αναφερόταν κι ο Τσιοδρας για τα εμβόλια του Gates. Οταν όλα ενεργοποιηθούν θα πέφτει ο κόσμος σαν τα κοτόπουλα και ο κορωνοϊός θα ανθίζει. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή θεωρίες συνωμοσίας; Οι μάσκες οι δικές σας πέσανε, μην πάτε να τις φορέσετε στους άλλους.

Εχει ο διάολος το σχέδιο του αλλά έχει και ο Θεός το δικό του.
Αναπνεύστε ελεύθερα!»

Η ανάρτησή του σχολιάστηκε έντονα από τους χρήστες του Διαδικτύου και λίγες ώρες μετά έγινε γνωστή η απόφαση του Λεωνίδα Κουτσόπουλου να ακυρώσει τη συμμετοχή του. Αναμενόμενο αν κάποιος είχε ήδη διαβάσει τις σαφείς οδηγίες που δίνονταν σε όσους αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ. Οχι κάτι το φοβερό, απλώς όλα όσα προβλέπονται ως υποχρέωση σε όλους όσοι σέβονται τη ζωή τους και την ασφάλεια των γύρω τους.
Κλείσιμο
Ο Κουτσόπουλος δεν μίλησε ποτέ επί προσωπικού, ούτε αναφέρθηκε στον Λεωνίδα Μπαλάφα, παρότι το θέμα πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις στον Τύπο. Πάντα λακωνικός και υπαινικτικός, ο «Θείος» απλώς έκανε μία ανάρτηση με την οποία έκανε σαφή όχι μόνο όλα όσα τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά και όσα ο ίδιος πιστεύει πως τελικά συνιστούν μία αληθινή επαναστατική πράξη και όχι αντίσταση γιαλαντζί.
Εχοντας ως εικόνα ένα κόκκινο παπί, σύμβολο προηγούμενων δεκαετιών και φυσικά τρόπαιο όλων των αγοριών που ενηλικιώθηκαν πάνω σε δύο ρόδες, ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος αφηγήθηκε μία ιστορία στην οποία πρωταγωνίστρια ήταν η μητέρα του. Δεύτερη φορά. Η πρώτη έγινε όταν χρειάστηκε να διαψεύσει μία σχέση που του χρεώθηκε δίχως να υφίσταται.

«Παλιά... Εκεί στα 16 το πρώτο δίπλωμα που μπορούσες να βάλεις ήταν στην τροχαία για μηχανάκι μέχρι 50cc... εμείς τότε, “αχόρταγοι εραστές” της ταχύτητας, το κάναμε το glx όλο nikel και του πειράζαμε το μοτέρ να το κάνουμε 72cc...η 90αρι... Επί της ουσίας δλδ, με 8 χιλιόμετρα παραπάνω θα πηγαίναμε... Αλλά οκ... Μας έφτανε... Το πρώτο εγκεφαλικό το έπαθε η κ. Μαρία όταν ήρθε η ανακοίνωση της απόφασης για την αγορά... Οταν έμαθε και για αυτή τη “μίνι” παρανομία αναστέναξε (τι έχεις τραβήξει κι εσύ ρε μάνα) και μου είπε να κάνω ό,τι νομίζω αρκεί να έχω σκεφτεί καλά τις συνέπειες των πράξεων μου... Με Sebring εξάτμιση, όλο nikel, πειραγμένο καρμπυρατέρ και 72 cc Glx όργωνα τους δρόμους με το ημιπαράνομο “δίτροχο” βέλος μου... Την πρώτη φορά που με πήγαν στο τμήμα... Μη έχοντας το δίπλωμα που να με καλύπτει το τηλεφώνημα ήταν εννοείται στην κ. Μαρία... - έλα μαμά... Με έχουν στο τμήμα... - τουτ τουτ.... Τουτ τουτ... Μου το έκλεισε... Μόλις γύρισα μυξοκλαίγοντας σπίτι, ένοιωθα προδομένος από την εγκατάλειψη... Αργότερα κατάλαβα την αξία εκείνης της κίνησης (φαντάζομαι δεν το έκανε με ευκολία) της κ. Μαρίας... Μόλις μας είχε μάθει να είμαστε υπεύθυνοι και συνεπείς απέναντι στα λόγια και τις πράξεις μας και το όποιο κόστος μπορεί να προκύπτει.
Υγ η προσωπική μας αισθητική αλλά και οι απόψεις μας διαμορφώνουν τον κοινωνικό μας περίγυρο...

Υγ2 οι μόνες απορίες μου σε σχέση με τις διάφορες θεωρίες είναι πως γίνεται στα 38 να έχω ένα συρτάρι γεμάτο μονές κάλτσες.... Που πάνε τα ταίρια τους όταν ενώ εσύ ο ίδιος έχεις βάλει το πλυντήριο ανοίγοντάς το (ανεξάρτητα από το πρόγραμμα πλύσης που έχεις επιλέξει...) το ζευγάρι λείπει...? Και γιατί δεν έχω δει ποτέ κανέναν Ρομά να φοράει γυαλιά μυωπίας...?
Υγ3 Ασχέτως ποτέ θα λάβει χώρα το φεστιβάλ, περιμένοντας κι εμείς να δούμε τις εξελίξεις, θα γίνει στο πλαίσιο της ασφάλειας και των μέτρων που ως “διοργανωτές” οφείλουμε να εξασφαλίσουμε απέναντι στους καλλιτέχνες, τον κόσμο που θα εργάζεται εκεί και στον κόσμο που θα έρθει να το χαρεί.
Οποιος έχει διαφορετική προσέγγιση ας έρθει να βάλει την δική του υπογραφή...
Υγ4 αν δείτε ένα κορίτσι που σας αρέσει και η μάσκα σας κρύβει το χαμόγελο... Μην τα παρατήσετε... Κλείστε της το μάτι».

Ο «Θείος», η επανάσταση και το σκληρό ροκ

Κάπως έτσι, μέσα από ένα μικρό κείμενο και τέσσερα υστερόγραφα ο Κουτσόπουλος δεν υπενθύμισε απλά την αξία της παραβολής ως μέσο για να γίνουν κατανοητά όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή. Ουσιαστικά απέδειξε ότι ακόμη και η διαφωνία, η αντίδραση και η διατύπωση μιας οποιασδήποτε θεωρίας απέναντι σε κάθε είδους κατεστημένο οφείλει να σέβεται κάποιους κανόνες που σχετίζονται άμεσα με την ηθική και τη ζωή. Τι να την κάνεις την επανάσταση για την ελευθερία του άλλου αν δεν μπορείς να σεβαστείς την ίδια του τη ζωή;

Ο Μπαλάφας στη συνέχεια, ανακοινώνοντας την απόφαση της απομάκρυνσής του από το φεστιβάλ, έκανε λόγο για στέρηση ελευθερίας του λόγου. Φευ! Ο,τι ήθελε να πει το είπε με κάθε τρόπο. Μια λεκτική μονομαχία ανέδειξε νικητή τον «Θείο Λεωνίδα», ο οποίος δίχως καν να αναφέρει το όνομά του έκανε απόλυτα σαφείς τις θέσεις του.

Ο Κουτσόπουλος γνωρίζει καλά πώς να διαχειρίζεται τέτοιου είδους κρίσεις. Τον βοήθησε μια πορεία με μακροβούτια στα βαθιά νερά της αμφισβήτησης, της επίπονης και επίμονης προσπάθειας για καταξίωση και φυσικά η θητεία στο ριάλιτι «MasterChef». Εκεί έχει να διαπραγματευτεί με νέους οι οποίοι θεωρούν ότι, όπως μια ατάκα επιτυχημένη μπορεί να αναπαραχθεί στο Διαδίκτυο, έτσι απλά και μία συνταγή μπορεί να καταξιωθεί εν ριπή οφθαλμού. Ολα αυτά μπορεί κανείς να τα πιστεύει όσο ο «Θείος» δεν είναι παρών. Μόλις εμφανιστεί όλοι οι μάγκες κάνουν στην άκρη και συνειδητοποιούν τα μεγέθη.
Στην περίπτωση του Μπαλάφα, ο Κουτσόπουλος απλώς εφάρμοσε μία μέθοδο την οποία όσοι τον γνωρίζουν την έχουν ξαναδεί. Αυτή που δεν αφήνει περιθώρια στο να ξεπεράσεις τις κόκκινες γραμμές της ηθικής, της μπέσας και της λογικής. Γιατί όσο και αν ο διαφωνών υποστηρίζει πως η ελευθερία του λόγου του καταπατήθηκε, τόσο πιο πολύ επιβεβαίωσε ότι δυστυχώς η επανάσταση δεν κινδυνεύει τόσο από την καταστολή όσο από τους αδέξιους χειρισμούς κάποιων επαναστατών.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κατέληξε 92χρονη με κορωνοϊό από το «Αγία Κυριακή» στο Παπανικολάου

Μαγιορκίνης για σχολεία: Οι πιθανότητες μετάδοσης στην τάξη και οι αποστάσεις των μαθητών

Η «σιωπηλή» διασπορά του κορωνοϊού από τους νέους - «Κλειδί» η επιστροφή των εκδρομέων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης