Έκρηξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ: Μεγάλης ισχύος η βόμβα

Έκρηξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ: Μεγάλης ισχύος η βόμβα

Τεράστιες οι υλικές ζημιές στο κτήριο, ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί - Οι άγνωστοι έβαλαν τη βόμβα σε σάκο - Πάνω από 5 κιλά η εκρηκτική ύλη - Στις 2:37 η έκρηξη - Ο  δράστης κάλεσε από εμφανή αριθμό - Την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών «βλέπουν» στην αντιτρομοκρατική

skai_mesa
Ισχυρή έκρηξη βόμβας μεγάλης ισχύος σημειώθηκε στις 02.37 στον τηλεοπτικό σταθμό  ΣΚΑΪ στο Φάληρο.

Πριν την έκρηξη, περί τη 01.45, άγνωστος τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και έδωσε περιθώριο 45 λεπτά, ενώ ανέφερε τρεις φορές πως «δεν είναι φάρσα». Το προειδοποιητικό τηλεφώνημα του αγνώστου έγινε από «πακιστανικό τηλέφωνο» μιας χρήσης χωρίς απόκρυψη στοιχείων. όπως είχε γίνει και στο τηλεφώνημα για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από το σπίτι του αντεισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, το Νοέμβριο.

Η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα από την αστυνομία, ενώ από την πρώτη στιγμή ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν το κτήριο οι εργαζόμενοι με την έκρηξη να σημειώνεται στον χρόνο που είχε δώσει ο άγνωστος, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν τραυματισμοί.

Αστυνομικές πηγές μιλούν για πολύ ισχυρή έκρηξη με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερα από 5 κιλά εκρηκτικής ύλης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι άγνωστοι που προσέγγισαν το σημείο με μοτοσικλέτα είχαν βάλει τη βόμβα σε σάκο. Χαρακτηριστικό του πόσο ισχυρή ήταν η έκρηξη είναι ότι υλικές ζημιές υπάρχουν μέχρι και στον έκτο όροφο του κτηρίου.

skai2
skai1
 

Κλείσιμο
Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος έξω από το κτήριο, στο πεζοδρόμιο απέναντι στην είσοδο των εγκαταστάσεων, σε απόσταση περίπου επτά μέτρων. Οι αστυνομικοί εκτιμούν, επίσης, ότι υπήρχε και ομάδα υποστήριξης με το πιθανότερο σενάριο να είναι ότι αυτοί που έβαλαν τη βόμβα σταμάτησαν στην υπόγεια διάβαση προς το ΣΕΦ σε ένα «τυφλό» σημείο χωρίς κάμερες και εξαφανιστήκαν. Η επιλογή του σημείου δείχνει σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ότι οι βομβιστές είχαν μελετήσει καλά την περιοχή για να μην καταγραφούν οι κινήσεις τους.

«Ήθελαν να ισοπεδώσουν το κτήριο» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο ΓΓ των ειδικών φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος.

Η έκρηξη έγινε αισθητή πολλές εκατοντάδες μέτρα από το κτήριο του ΣΚΑΪ, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στο σημείο· γίνεται εκτροπή των αυτοκινήτων προς τη Γλυφάδα και προς τον Πειραιά από την παλιά παραλιακή οδό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα από κλιμάκιο πυροτεχνουργών για τη συγκέντρωση στοιχείων με το έργο τους να δυσκολεύεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα υπόλειμμα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Έκρηξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (2)


Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει: «Είδαμε ξαφνικά την αστυνομία να έχει αποκλείσει τον δρόμο. Στις 02:37 ενώ απλά παρακολουθούσαμε τους αστυνομικούς και κοιτούσαμε τι γίνεται στην περιοχή, έσκασε η βόμβα. Είδαμε ένα μεγάλο σύννεφο καπνού και τζάμια να σπάνε. Οι αστυνομικοί μας προέτρεψαν να απομακρυνθούμε από το σημείο και να παραμείνουμε μέσα». 



Έκρηξη κοντά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ


Την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών «βλέπουν» στην Αντιτρομοκρατική

Μέχρι στιγμής το πιθανότερο σενάριο που εξετάζουν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είναι πίσω από την έκρηξη να βρίσκεται η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Κι αυτό γιατί αφενός η συγκεκριμένη τρομοκρατική ομάδα από το 2013 κάνει πάντα χτυπήματα τον Δεκέμβριο και αφετέρου είχε προηγηθεί η αποτυχημένη έκρηξη έξω από το σπίτι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου για την οποία δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Η αποτυχημένη αυτή έκρηξη είχε κάνει τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής να περιμένουν ένα νέο χτύπημα χωρίς, όμως, να μπορούν να προσδιορίσουν τον πιθανό στόχο.

Συγκεκριμένα η ΟΛΑ είχε χτυπήσει:

- στις 30 Δεκεμβρίου 2013 με επίθεση με καλάσνικοφ στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη,

- Στις 12 Δεκεμβρίου 2014 είχε εκτοξεύσει ρουκέτα που δεν είχε σκάσει σε αυτοκινητοβιομηχανία στη Μεταμόρφωση

- Στις 24 Νοεμβρίου 2015 είχαν βάλει βόμβα στα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος.

- Στις 12 Δεκεμβρίου 2016 είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό στο κτήριο του υπ. Εργασίας που όμως δεν εξερράγη.

- Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 έβαλαν βόμβα στο Εφετείο προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές ενώ τα μέλη της ΟΛΑ είχαν πυροβολήσει κατά του φρουρού.


Γεροβασίλη στο ΘΕΜΑ 104,6: Χτύπημα στη Δημοκρατία

Ως χτύπημα που στοχεύει ευθέως τη Δημοκρατία χαρακτήρισε την έκρηξη στον ΣΚΑΪ η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Σύμφωνα με την ίδια «προφανώς η τρομοκρατία και η αντιμετώπισή της είναι στις βασικές και εντατικές παρακολουθήσεις από την πλευρά της ΕΛΑΣ με σκοπό κυρίως την αποτροπή και βεβαίως όταν χρειάζεται να διερευνήσει και κατασταλτικά».

«Υπάρχει μια διαρκής και εντατική προσπάθεια αντιμετωπισης των ενεργειών αυτών» πρόσθεσε η κυρία Γεροβασίλη ενώ για την πληροφορία ότι το προειδοποιητικό τηλεφώνημα έγινε από εμφανή αριθμό, η υπουργός είπε ότι «θα ερευνηθούν όλα αυτά οι αριθμοί και τα λοιπά».

Σε ερώτηση για τη πολιτική στοχοποίηση του ΣΚΑΪ από την κυβέρνηση η κυρία Γεροβασίλη απάντησε ότι «δεν αντιλαμβάνομαι τον όρο στοχοποιημένος πολιτικά. Προφανώς υπάρχουν δυνάμεις που αντιπαρατίθενται. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο μεν στοχοποιεί τον δε
για να υπάρξει μια τρομοκρατική επίθεση, αυτό είναι υπερβολή.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι «με βάση τις εκτιμήσεις λαμβάνονται ήδη μέτρα αλλά και διαρκώς» μετά την έκρηξη στον ΣΚΑΪ.
sk01
sk02
sk03
sk04
sk08

sk05
sk06
sk07




skai01_2

skai02
IMG_5843
IMG_5844
IMG_5845
IMG_5846
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης