Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πέντε βασιλείς στην κηδεία - Παρών και ο Πικραμμένος

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πέντε βασιλείς στην κηδεία - Παρών και ο Πικραμμένος

Η κυβέρνηση αποφάσισε την αναβάθμιση της εκπροσώπησης με τον Π. Πικραμμένο καθώς στην Αθήνα θα έρθουν αρχηγοί κρατών - Τι θα γίνει με το λαϊκό προσκύνημα

faberge_konstantinou_new_xr
Νέα ανακοίνωση για την εκπροσώπησή της στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, την προσεχή Δευτέρα εξέδωσε η κυβέρνηση το πρωί της Παρασκευής (13/1).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε «η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου από τον Αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη».

Η κυβέρνηση αποφάσισε την αναβάθμιση της εκπροσώπησης με τον Πικραμμένο και ο λόγος είναι ότι στην Αθήνα θα έρθουν  αρχηγοί κρατών. Μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένες είναι η άφιξη του βασιλιά της Σουηδίας, της βασίλισσας της Ολλανδίας, της βασίλισσας της Δανίας, του μεγάλου Δούκα Λουξεμβούργο και του βασιλιά της Ισπανίας.

Την ίδια ώρα πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις, οι προετοιμασίες και οι εργασίες (στο Τατόι) για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα μετά τον θάνατό του το βράδυ της Τρίτης (10/1) από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οι διεργασίες όσον αφορά την κηδεία αλλά και την ταφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ (που όπως ανακοινώθηκε θα ταφεί ως ιδιώτης), αφορούν τόσο την κυβέρνηση για τα μέτρα ασφαλείας και τις εργασίες στο Τατόι όσο και την οικογένεια του τέως βασιλιά για τα πρόσωπα που θα προσκληθούν.

Εκτός από το ζήτημα της ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου που έκλεισε με την ανακοίνωση της κυβέρνησης μετά από διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου, ένα ζήτημα που εκκρεμεί έχει να κάνει με το αν θα υπάρξει ή όχι λαϊκο προσκύνημα στη σορό.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που λένε από την κυβέρνηση είναι ότι δεν υπάρχει ζήτημα για λαϊκό προσκύνημα στη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα. Προσθέτουν πάντως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν η οικογένειά του συνεννοηθεί με τη Μητρόπολη ώστε η σορός να παραμείνει στο παρεκκλήσι για λίγες ώρες την ημέρα της κηδείας ώστε κάποιοι να αποτίσουν φόρο τιμής.

Αυτό που εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές είναι ότι πρόβλημα θα αποτελούσε αν το προσκύνημα στη σορό του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ ήταν τριήμερο, γεγονός που θα παρεπέμπε σε αποχαιρετισμό με τιμές αρχηγού κράτους σε επίπεδο διαδικασίας.

Οι εργασίες στο Τατόι

Σε δεύτερο επίπεδο οι εξελίξεις αφορούν σε όσα συμβαίνουν στο Τατόι, στον χώρο όπου είναι θαμμένοι οι γονείς του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, δίπλα στους οποίους θα ταφεί ο ίδιος.

Τα τελευταία 24ωρα μηχανήματα βαρέως έργου βρίσκονται στην περιοχή με στόχο να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες ώστε η ταφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ να γίνει χωρίς απρόοπτα.

Δείτε το βίντεο από τις εργασίες που γίνονται στο Τατόι

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cpqvmxgo9b1l)


Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι στο Τατόι βρέθηκαν χθες, Πέμπτη (12/1) μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά, ο γιος του, Νικόλαος, με τη σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ, η σύζυγος του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, Άννα Μαρία, η αδερφή του Σοφία και ο γιος του Φίλιππος, ώστε να ελέγξουν τις εργασίες και τις προετοιμασίες για την τελετή της Δευτέρας. Λίγο αργότερα έφτασε και .

Σε κάθε περίπτωση η ταφή αναμένεται να γίνει, κατά πληροφορίες, σε πιο στενό οικογενειακό κύκλο κι αυτό γιατί τόσο ο δρόμος εσωτερικά του κτήματος που οδηγεί στο νεκροταφείο όσο και ο περιβάλλοντος χώρος δεν επιτρέπει να γίνουν και πολλά.

Το πρωτόκολλο και οι καλεσμένοι

Η οικογένεια επέλεξε ένα ιστορικό γραφείο τελετών. Πρόκειται για το «Α. Γιαννακόπουλος» που βρίσκεται στο Κολωνάκι, στην οδό Δεινοκράτους, με έτος ίδρυσης το 1906. Είναι το ίδιο γραφείο που στο παρελθόν είχε αναλάβει την κηδεία του βασιλιά Αλέξανδρου Α’ το 1920, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 12 Οκτωβρίου από θανατηφόρο δάγκωμα μαϊμούς. Μετά από 44 χρόνια, συγκεκριμένα στις 6 Μαρτίου του 1964 ανέλαβε και τα διαδικαστικά της κηδείας του βασιλιά Παύλου από «στένωση του πυλωρού, συνεπεία γαστρικού έλκους».

Πολλοί είναι οι επίσημοι που θα παρεβρεθούν στην τηλετή. Συνολικά οι καλεσμένοι δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 200 άτομα για πρακτικούς λόγους. Η οικογένεια ήθελε να παρεβρεθούν όσα άτομα χωρούν καθήμενα στο εσωτερικό της Μητρόπολης, ενώ έλαβε υπόψη και την απειλή διασποράς του κορωνοϊού. Θα τηρηθεί, πάντως, ένα αυστηρό πρωτόκολλο, ανάλογα με το αξίωμα του καθενός και έτσι θα καθοριστεί και το πού θα καθίσουν.

Όπως είναι φυσικό, θα τηρηθουν οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για όσους επισήμους παραστούν στην κηδεία. Στην Αθήνα έρχονται ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος με τη σύζυγό του Λετίθια. Η μητέρα του βασιλιά και αδελφή του θανόντος, Σοφία, βρίσκεται από την προηγούμενη Πέμπτη εδώ. Ήρθε απευθείας από την Ιταλία, όπου είχε μεταβεί για την κηδεία του Πάπα Βενέδικτου.
philip-letizia_2

Αν και μέχρι στιγμής δεν ήταν σίγουρο, το παρόν μάλλον θα δώσει και ο εξόριστος πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, αλλά στο παρελθόν ήταν πολύ κοντά με τον Κωνσταντίνο. Οι δύο οικογένειες περνούσαν τα καλοκαίρια τους στο παλάτι «Marivent».

Στην Ελλάδα μεταβαίνουν και οι δύο κόρες της Σοφίας, οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα της Ισπανίας. Στην κηδεία του τέως βασιλιά θα εκπροσωπηθεί και μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ο Κάρολος αποκλείστηκε εξαρχής, εξαιτίας του πρωτοκόλλου. Αυτό υπαγορεύει ότι ο βασιλιάς της Βρετανίας παρίσταται σε κηδείες μόνο ηγετών κρατών. Λέγεται, πάντως, ότι έχει ήδη επικοινωνήσει ιδιωτικά με την οικογένεια, εκφράζοντας τα θερμά του συλληπητήριαμ ενώ στο μέλλον δεν αποκλείεται να υπάρξει ιδιωτική επίσκεψη.

Πιθανό τη βρετανική βασιλική οικογένεια να εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας διάδόχος Ουίλιαμ. Ας σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του, ενώ ο Ουίλιαμ έχει βαφτίσει έναν εγγονό του θανόντος, τον Κωνσταντίνο-Αλέξιο. Πιθανότερο, πάντως, είναι να έρθει ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο μικρότερος γιος της Ελισάβετ.

Θα παραστούν, επίσης, ο βασιλιάς της Σουηδίας, η βασίλισσα της Ολλανδίας, η βασίλισσα της Δανίας και ο μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου
Tatoi_-_Monopati_Vasilikon_Tafon_Konstantinos
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, στο μονοπάτι που οδηγεί στο βασιλικό κοιμητήριο, υποβασταζόμενος από τον γιο του Παύλο

Λόγω της έλευσης μεγάλου αριθμού επισήμων, σημαντικό ζήτημα είναι τα μέτρα ασφαλείας. Αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η λίστα με τα ονόματα των επισήμων που θα έρθουν, το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να διαταράξει την τελετή και πολύ περισσότερο να απειλήσει την ασφάλεια επισήμων.

Οι αρχές θα γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο άφιξης και αναχώρησης κάθε επισήμου, καθώς επίσης τον τόπο παραμονής του και τις κινήσεις του. Όπως και να έχει, χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται στο δρόμο από την Κυριακή μέχρι και τη Δευτέρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Παραπατούσε η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ δύο ημέρες πριν τον θάνατό της - Δείτε βίντεο

Αθώωσαν τον αστυνομικό, «παραίτησαν» τις διευθύντριες των φυλακών Κύπρου

Η βίλα - παλάτι του Κωνσταντίνου στο Πόρτο Χέλι και η πώλησή της σε Βούλγαρο καναλάρχη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης