Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στους 200 οι καλεσμένοι στη Μητρόπολη - Ποιοι θα παραστούν στην κηδεία

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στους 200 οι καλεσμένοι στη Μητρόπολη - Ποιοι θα παραστούν στην κηδεία

Αναμένεται η ακριβής ώρα της κηδείας - Ανάμεσα σε αυτούς που θα δώσουν «παρών» είναι βασιλείς και πρίγκιπες

tews35474
Την επίσημη ώρα τέλεσης της κηδείας του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, αναμένει από την κυβέρνηση η βασιλική οικογένεια, προκειμένου να ξεκινήσει να πραγματοποιεί μια προς μια τις τελευταίες επιθυμίες του εκλιπόντος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr κατά τη χθεσινή τους επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά το μόνο που ήθελαν να συζητήσουν και να εξασφαλίσουν δεν ήταν άλλη από την επιθυμία του τέως μονάρχη να ταφεί στο βασιλικό κοιμητήριο του κτήματος στο Τατόι και δίπλα στους γονείς του Παύλο και Φρειδερίκη. Από κει και πέρα οι τρεις γιοί του, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από τη βασιλική οικογένεια δεν επιθυμούσαν η κηδεία του πατέρα τους να γίνει δημοσία δαπάνη, ενώ γνώριζαν και τις δυσκολίες που θα προέκυπταν στην περίπτωση που θα του αποδίδονταν οι τιμές του αρχηγού κράτους γι αυτό και δεν ήταν ανάμεσα στις προτάσεις τους.

konstantinos_gioi___1_
Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Πρώτος ο Παύλος, δεύτερος ο Νικόλαος και στο τέλος ο Φίλιππος

Από 'κει και πέρα η οικογένεια, αν και θα μπορούσε να ανακοινώσει μια ώρα τέλεσης της κηδείας του τέως βασιλιά την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο θέλει κι αυτό το θέμα να είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, γι' αυτό και περιμένει τις τελικές αποφάσεις, όπως μεταδίδουν αρμόδιες πηγές.

Έτσι μέχρι στιγμής οι προσκλήσεις – ειδοποιήσεις προς τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης και τα επίσημα πρόσωπα δεν έχουν φύγει ακόμα από το γραφείο της τέως βασιλικής οικογένειας, με αποτέλεσμα κανένας να μην γνωρίζει τον αριθμό των υψηλών καλεσμένων που θα παραβρεθούν.

Πρόθεση της οικογένειας είναι να κληθούν τόσα άτομα όσα χωρούν καθήμενα στο εσωτερικό της Μητρόπολης. Ο αριθμός δεν θα ξεπερνάει τα 200 άτομα κι αυτό γιατί ακόμα ισχύουν τα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού. Ήδη η οικογένεια με τους συγγενείς της ανά την Ευρώπη καλύπτουν έναν μεγάλο αριθμό.

Κλείσιμο
Η εξόδιος ακολουθία από τη στιγμή που δεν θα αποδοθούν τιμές δεν θα διαφέρει σε τίποτα από αυτή των ιδιωτών, ενώ το πρωτόκολλο η τέως βασιλική οικογένεια έχει αποφασίσει να ακολουθηθεί για τις περιπτώσεις των υψηλών καλεσμένων της κατά την είσοδο στην Μητρόπολη. Έτσι οι καλεσμένοι θα μπουν και θα καθίσουν ανάλογα με το αξίωμα τους. Η ταφή αναμένεται να γίνει σε πιο στενό οικογενειακό κύκλο κι αυτό γιατί τόσο ο δρόμος εσωτερικά του κτήματος που οδηγεί στο νεκροταφείο όσο και ο περιβάλλοντος χώρος δεν επιτρέπει να γίνουν και πολλά.

Ποιοι επίσημοι θα παραστούν

Στην εξόδιο ακολουθία θα πρωτοστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πιθανότατα θα συμμετέχουν και μέλη της Ιεράς Συνόδου. Σε ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται πως ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του τέως βασιλιά, «η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Ας σημειωθεί πως όταν φάνηκε ότι ο τέως βασιλιάς δεν είχε πλέον καμία ελπίδα, οι δυο μεγαλύτεροι γιοί του θανόντος πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου για να θέσουν τα αιτήματά τους σχετικά με το τελετουργικό. Τις σχετικές αποφάσεις έλαβε διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Σ’ αυτήν αποφασίστηκαν τα εξής:

Ο τέως βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης, η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι, όπου είναι θαμένοι και οι πρόγονοί του. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα έλθουν στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία.
000_327487VΧ
Οι αδερφές της Άννας Μαρίας, βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας(αριστερά) και πριγκίπισσα Βενεδίκτη (κέντρο)

Αν και τυπικά δεν προβλέπεται λαϊκό προσκύνημα, εάν, όπως αναμένεται, η σορός μεταφερθεί το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στη Μητρόπολη, τότε όσοι θέλουν θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν. Ας σημειωθεί ότι η οικογένεια ανακοίνωσε ότι η σορός θα παραμείνει στην Εκκλησία. Πιθανότατα, θα επιτραπεί να παρεβρεθούν στην ταφή στο Τατόι και σε πολίτες που το επιθυμούν. Όπως προαναφέρθηκε, η ταφή θα γίνει στους βασιλικούς τάφους, όπου έχουν ταφεί και οι γονείς του Κωνσταντίνου, ο Παύλος και η Φρειδερίκη. Eιδικά συνεργεία, μάλιστα, πραγματοποιούν με πυρετώδη ρυθμό εργασίες στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η κυβερνητική απόφαση προσδιόρισε ότι ο Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης, υπάρχει ένα ζήτημα πρωτοκόλλου. Εάν οι αρχιερείς που θα τελέσουν την εξόδιο ακολουθία φορέσουν την πλήρη αρχιερατική ενδυμασία τους θα της προσδώσουν άλλο χαρακτήρα.

felipe
Ο Βασιλιάς Φιλίπε της Ισπανίας

Ανεξαρτήτως αυτού, η όλη τελετή δεν θα θυμίζει ταφή ιδιώτη, αφού θα παρευρεθούν πολλοί επίσημοι. Όπως έγραψε νωρίτερα το protothema.gr, πρώτος ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος. Η μητέρα του και αδερφή του θανόντος Σοφία, επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας, βρίσκεται στην Αθήνα από την περασμένη Πέμπτη. Είχε έλθει από το Βατικανό, όπου είχε μεταβεί για να παραστεί στην κηδεία του πρώην Πάπα Βενέδικτου XVI, εκπροσωπώντας την Ισπανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθεί και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.
juan-carlos3
Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος

Άγνωστο παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Πιθανολογείται ότι θα έλθει ο διάδοχος πρίγκιπας Ουίλιαμ. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κωνσταντίνος ήταν συγγενής του Βρετανού πρίγκιπα, αφού ο παππούς του Φίλιππος ήταν Γλύξμπουργκ. Ας σημειωθεί ακόμα ότι ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ενώ ο Ουίλιαμ έγινε νονός του πρώτου εγγονού του Κωνσταντίνου, του Κωνσταντίνου-Αλέξιου. Επίσης είναι σίγουρο πως θα παρευρεθούν στην κηδεία και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας για να τις εκπροσωπήσουν. Στην κηδεία θα παρευρεθεί και η Άννα-Μισελ Ασημακοπούλου, καθώς ο θανών ήταν νονός της. Ο πατέρας της ήταν συμμαθητές στα Ανάβρυτα με τον τέως βασιλιά.
000_32DU7ZA
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Γουίλιαμ

Όπως είναι γνωστό, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος απεβίωσε το βράδυ της Τρίτης. Μετά από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, οι γιατροί είχαν ενημερώσει εγκαίρως την οικογένειά του για τη μη αναστρέψιμη κατάσταση της υγείας του. Ο Κωνσταντίνος αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα, αλλά πρόσφατο ισχαιμικό επεισόδιο και ο κορονοϊός είχαν επιβαρύνει την εύθραυστη υγεία του. Ας σημειωθεί ότι ο 82χρονος εδώ και μήνες δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει δίχως τη βοήθεια αμαξιδίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Το ατμοσφαιρικό βουνό φέρνει πιο κοντά τον χειμώνα - Ο καιρός μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στο Τατόι η οικογένειά του για τις ετοιμασίες - Ποιοι θα έρθουν για την κηδεία

Μαρί Σαντάλ: Παίρνει θέση για το βιβλίο του Χάρι με μια viral φωτογραφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης