Κορωνοϊός: Κατάσταση ετοιμότητας για νέα μέτρα - Τι προτείνουν οι ειδικοί

maska-koronaios-the-mall-athens-arthrou

Συναγερμός για να μην ξεφύγει η πανδημία στη χώρα μας - Στο «τραπέζι» πλαφόν στον αριθμό των ατόμων σε μπαρ και καφετέριες - Τι θα αλλάξει στα σούπερ μάρκετ - Πανηγύρια από το... 2021 - «Καμπανάκι» από τον λοιμωξιολόγο Χαράλαμπο ΓώγοΈκτακτα μέτρα για τη μεγάλη γιορτή των Μουσουλμάνων

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός με τον φόβο εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας. Οι συσκέψεις είναι συνεχείς με τους ειδικούς να εισηγούνται νέα μέτρα μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο περιορισμός της ελεύθερης προσέλευσης σε διάφορους χώρους, όπως μπαρ, καφετέριες κ.λπ. είναι ένα από τα επιπλέον μέτρα που μπορεί να ληφθούν αν συνεχίσει να υπάρχει αυξητική τάση στα κρούσματα κορωνοϊού, είπε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε πως κάποια από τα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους, π.χ. να μην υπάρχει ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των ανθρώπων σε ένα σουπερ μάρκετ ή σε μπαρ ή καφετερίες, κέντρα διασκέδασης κ.λπ. «Επομένως, αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις, θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης, π.χ. πάνω από 50 ή 100 άτομα... Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown, δηλαδή σταματάνε την μετάδοση».
the_mall_athens_

Καμία ιχνηλάτηση δεν μπορεί να γίνει αν κάποιος είναι θετικός σε πάρτι, υπογράμμισε, εξηγώντας πως «εχουμε δει ότι κάποιοι κόλλησαν σε χώρους που ήταν ελεγχόμενη κατάσταση, δηλαδή σε υπηρεσίες, σε εργοστάσια. Αν όμως έχουμε κρούσματα ορφανά, όπως αυτά που είδαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ιχνηλάτηση θα γίνει σε ανθρώπους του στενού τους περιβάλλοντος. Δεν ξέρουμε αν βρέθηκαν τα άτομα αυτά σε τέτοιους χώρους (δηλαδή πάρτι), και αν βρέθηκαν δεν γίνεται ιχνηλάτηση προφανώς. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar. To καταλαβαίνετε, είναι αδύνατο. Γι' αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα».

Απαγόρευση για πανηγύρια

Αναφορικά με τα πανηγύρια ο κ. Γώγος σημείωσε πως «κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο. Αυτή θα είναι και η εισήγηση η δική μου αλλά και όλων νομίζω. Το πανηγύρι έχει πολύ κόσμο. Συνήθως εκατοντάδες. Και εκεί έχουμε ζητήσει να τηρούνται τα μέτρα, αλλά παραβιάζονται», ενώ εξήγησε πως από τον καιρό που έχει συσταθεί η επιτροπή, τα μέτρα συστήνονται με βάση τους κοινωνικοικονομικούς παράγοντες και τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρακολουθούνται συνεχώς.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες και γιατί εξαιρέθηκε η εκκλησία από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Σχετικά με τις εκκλησίες ο καθηγητής υπογράμμισε πως «επιτηρούμε αυτή την στιγμή τι θα γίνει με τις εκκλησίες». Ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα αν και η σύσταση παραμένει, εξήγησε, είναι γιατί υπάρχει μια πάρα πολύ καλη συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την εκκλησία που περιγράφει λεπτομερέστερα τι θα γίνεται στις εκκλησίες, π.χ. πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας την μάσκα του, και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός σε αποστάσεις μέσα στην εκκλησία. «Άρα έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία. Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο απλά επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό».

Αύξηση των κρουσμάτων

Επιπλέον, ο κ. Γώγος σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων είπε πως «αυτή η εποχή είναι των νέων και δεν μπορούν να περιοριστούν. Γι' αυτό οι νέοι είναι που έχουν την κοινωνική ευθύνη να συμμορφωθούν γιατί είναι αυτοί που μπορούν να διασπείρουν την νόσο» ενώ τόνισε πως «η ανάγκη της μάσκας έρχεται να καλύψει την αδυναμία τήρησης των αποστάσεων που είναι ο ιδανικός τρόπος προφύλαξης από τον κορωνοϊο».

Σχετικά με τον λόγο που η πληρότητα για τα πλοία παρέμεινε στο 65% και δεν αυξήθηκε, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας εξήγησε πως «πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις στα καθίσματα των πλοίων γιατί είναι μια μακρά διαδικασία».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο κάθε πλους κρατάει πάνω από 3 ώρες συνήθως στα νησιά, επομένως είναι μεγάλη χρονική διάρκεια έκθεσης, σε περίπτωση ασυμπτωματικό φορέα. Η απόσταση πρέπει να είναι ένα κάθισμα κενό. Είναι το 50%, πρακτικά, για να τηρηθεί το 65%. Αν λάβουμε υπόψη και τους άλλους χώρους, που η χωρητικότητα είναι πάνω από 70 – 80%, εκεί υπάρχει συγχρωτισμός πάλι. Στις κοινόχρηστες αίθουσες υπάρχει σημαντικός αριθμός κόσμου, που έρχονται σε επαφή ο ένας με τον άλλον, επομένως το 100% δεν είναι δυνατό να συμβεί. Γι αυτό κρατήσαμε ένα 80%, ώστε ο μέσος όρος να είναι γύρω στο 60%».

Όπως πρόσθεσε, «η μάσκα, ειδικά όταν χρησιμοποιείται καλά, κρατάει πάνω από το 80% της μετάδοσης όταν χρησιμοποιείται απ' όλους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για το σπάσιμο της μετάδοσης αλλά ποτέ δεν προηγείται του χώρου, της απόστασης δηλαδή ανάμεσα στους ανθρώπους».

Διπλασιάζονται οι ασθενείς στα νοσοκομεία 

Συνεχίζει την δυναμική πορεία του ο κορωνο:iός στη χώρα μας, αφήνοντας ολοένα και πιο έντονο το αποτύπωμά του, με κρούσματα σε δεκάδες περιοχές αλλά και με πολλούς ασθενείς στα νοσοκομεία.
the_mall_athens2

Με τον συνωστισμό των πολιτών να έχει γίνει δυστυχώς αναπόσπαστο κομμάτι της νέας κανονικότητας, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις των επιστημόνων και τους περιορισμούς της πολιτείας, όλα τα μέτρα βρίσκονται και πάλι στο τραπέζι. Αυτό αποτυπώθηκε και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης (συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων στην Καλιφόρνια, Κίμων Δρακόπουλος), ο οποίος κάλεσε τους λοιμωξιολόγους να αποφασίσουν οποιοδήποτε μέτρο κρίνουν ότι θα αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοϊού και της λοίμωξης Covid-19. Και όπως φαίνεται από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη που προγραμματίστηκε από την επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, οι επιστήμονες έλαβαν αμέσως το μήνυμα του Πρωθυπουργού και είναι έτοιμοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Εκτός από τη διεύρυνση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους που εξετάζεται, καθώς και την απαγόρευση των πανηγυριών και τον Αύγουστο (θεωρείται δεδομένη), δεν αποκλείεται να μπει ανώτατο όριο συγκέντρωσης στον ίδιο χώρο 50 ατόμων, ιδίως για κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ρεκόρ κρουσμάτων χθες για τον Ιούλιο

Κατά τον χθεσινό ημερήσιο απολογισμό καταγράφηκε ρεκόρ θετικών κρουσμάτων για τον Ιούλιο καθώς ανακοινώθηκαν 65 νέα περιστατικά λοίμωξης, ενώ έσπασε και το «φράγμα» των 1.000 κρουσμάτων - από 1η μέχρι και 30 Ιουλίου επιβεβαιώθηκαν 1.018 κρούσματα κορωνοϊού. Πιο βαρύς γινεται ημέρα με την ημέρα και ο απολογισμός των νοςηλευομενων στα νοσοκομεία αναφοράς. Εχθές οι ασθενείς σε κλινικές Covid-19 και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν 99 με τους 48 εξ αυτών να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Η Αττική όπως και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο της επιδημίας το τελευταίο 15νθήμερο, κατέχοντας και τις αρνητικές πρωτιές στον αριθμό των κρουσμάτων ανάμεσα στις δεκάδες περιοχές της επικράτειας όπου υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού. Εχθές καταγράφηκαν 11 κρούσματα στην Αττική και επτά στη Θεσσαλονίκη, με τον απολογισμό του μήνα να διαμορφώνεται ως εξής: 203 θετικά στον κορωνοϊό άτομα στο λεκανοπέδιο και 105 στην Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στην Αττική ήταν ενεργά 145 κρούσματα, για τα οποία 596 επαφές τους -χαμηλού και υψηλού κινδύνου- βρίσκονταν σε κατ΄οίκον περιορισμό.
the_mall_athens3

Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής δείχνουν και οι νοσηλείες οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Στις 14 Ιουλίου οι αςθενεις των νοσοκομείων αναφοράς της Αττικής ήταν 21 και χθες ήταν 48. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι νοσηλεύονταν στις 14 Ιουλίου σε ολα τα νοσοκομεια αναφοράς του λεκανοπεδίου, νοσηλεύονταν εχθές σε ένα μόνο νοσοκομείο, στο Σωτηρία.

Ωστόσο, η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της συνολικής επιδημιολογικής εικόνας. Προς το παρόν, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μετάδοση στην κοινότητα παραμένει ήπια.

Παρά τις σταθερές εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, οι νοσηλείες βαρέως πασχόντων παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο. Χθες, οκτώ ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς. Συνολικά, 32 ασθενείς νοσηλεύονταν εχθές σε ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης στα νοσηλευτικά ιδρύματα και άλλοι 67 στις απλές κλινικές Covid-19.

Οι εστίες επιδημίας και... ανησυχίας ανά την επικράτεια

Εστίες μετάδοσης, μεγαλύτερες ή μικρότερες,έχουν δημιουργηθεί και σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας. Από τη Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι τα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο και από τη Στερεά Ελλάδα μέχρι την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου εντοπίζονται τουλάχιστον 26 περιφερειακές ενότητες με ένα ή περισσότερα κρούσματα. Η Ξάνθη και η Ροδόπη που είχαν αναζωπυρώσεις της επιδημίας από τον περασμένο Ιούνιο και βρίσκονταν σε τοπικό lockdown συνεχίζουν να καταγράφουν κρούσματα, περιορισμένα σε μονοψήφιο αριθμό καθημερινά. Σε αποδρομή φαίνεται οτι βρίσκεται και η επιδημική έξαρση που καταγράφηκε στην Καστοριά και την Κοζάνη από τις αρχές Ιουλίου. Μέχρι τώρα στις περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης τα κρούσματα είναι περί τα 200 ενώ στην Καστοριά και την Κοζάνη 29.
the_mall_athens4
the_mall_athens5

Δυναμική φαίνεται να είναι η πορεία του κορωνοιού και στην Καβάλα, η οποία μετρά 21 θετικά κρούσματα μέσα στον μήνα. Μάλιστα, υπό τον εύλογο φόβο της έξαρσης και διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού, το Δημοτικό Συμβούλιου Παγγαίου Καβάλας αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή λειτουργίας των παιδικών εξοχών-κατασκηνώσεων που διαθέτει ο Δήμος στην περιοχή της Νέας Περάμου.

Σε σημαντικές εστίες έχουν αναδειχθεί, επίσης, η Αχαΐα (14 κρούσματα), η Ημαθία (12) και η Μαγνησία (10).

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στη χώρα έχουν καταγραφεί για τον τρέχοντα μήνα 550 εγχώρια κρούςματα και 468 εισαγόμενα. Χθες για πρώτη φορά καταγράφηκε κρουσμα σε κλειστό πληθυσμό, συγκεκριμένα σε δεξαμενόπλοιο. Από τα 34 εισαγόμενα κρούςματα, τα 17 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και τα άλλα 17 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Τα 16 από τη δεύτερη κατηγορία ήταν μέλη πληρώματος ενός δεξαμενόπλοιου με σημαία Μάλτας που είναι αγκυροβολημένο στον Πειραιά, προερχόμενο από την Τουρκία. Πρόκειται για οκτώ Ινδούς και οκτώ Φιλιππινέζους.

Ειδήσεις σήμερα:

Πλήθος αρχαιότητες, θρησκευτικά είδη και όπλα είχε ο αρχαιοκάπηλος!


Ιερώνυμος: «Ναι» σε χρήση μάσκας στις εκκλησίες αν το πουν οι ειδικοί


Μητσοτάκης προς επιδημιολόγους: Πείτε μας να πάρουμε νέα μέτρα εάν το κρίνετε αναγκαίο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (74)

γνωστης

Το τρομακτικο δεν ειναι αυτη η κινεζικη γριπη των ηλικιωμενων με χαμηλη θνησιμοτητα κατω και απο της εποχικες γριπες αλλα...στην πρωτη φωτογραφια βλεπεις 7 κοριτσια και δεν φοραει καμια πεδιλο πλατφορμα τακουνι και να εχει βαμμνο το νυχι των ποδιων δηλαδη να ειναι θυληκια.απεναντια φορανε σπορτξε αθλητικα παππουτσια σαν εφηβα αγορια.αντιθυληκοτητα....

Oρεστης

Εχουν κλεισει τα νοσοκομεια αναφορας,υπαρχουν 50 νοσηλευομενοι με covid σε ολα τα νοσοκομεια και εχουν βγει ολοι και τρομοκρατουν τον κοσμο

ΑΝΤ.

Αμφιβαλλουμε πλεον αν ειναι εστω και 30 σε Νοσοκομεια! Ας δωσουν στοιχεια προς επαληθευση. Ολο και καποιος δημοσιογραφος με ουμπαλα θα βρεθει να τους ξεμασκαρωσει,

ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Αν σας ενδιέφεραν οι Έλληνες πολίτες α) ΔΕΝ θα είχατε ανοίξει τα σύνορα σε ΚΟΡΩΝΟ-ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ και β) ΔΕΝ θα είχατε ανοίξει τα σύνορα σε σανδαλοφόρα Ορκ - φονταμενταλιστές! Όλα τα άλλα είναι λόγια κενού περιεχομένου.

na

Mην πέρδεσθε! Υπάρχει κίνδυνος για κορωνοιό! Φυλαχτείτε. Θέλουμε να σας προστατεύσουμε!

2-3 ατομα γραφουν τα ιδια απιστα σχολια

Θα ειναι τιποτα μπατιροταβερνιαριδες που δεν σταυρωνουν πελατη. Καλα να παθουν λουκετακι

456

Σημερα στο πρωινο του αντ1 ειχε ζωντανη συνδεση με αεροδρομιο μακεδονια. Ολοι οι ελληνες με μασκες. Η αστυνομια να κανει ελεγχους κ στο πλανο τα αλλοδαπα ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΕΣ να βγαζουν χρηματα απο ΑΤΜ. Το πλανο να τους δειχνει για κανα 5λεπτο χωρις φυσικα κανενα σχολιο απο τους δημοσιογραφους *μγ ρους πουν κ ρατσιστες) κ χωρις καμια αστυνομια να κανει κατι γι αυτο

ειμαι ο κουλης που αγαπουσες

ακομα να καταλαβεις ραγια οτι εισαι πολιτης β κατηγοριας στον τοπο σου;;;;;

Κλειστε τα ολα βλακες

Σε λιγο θα εχουμε 4ψηφιο αριθμο κρουσματων τελος το καλοκαιρι. Του χρονου παλι

Σιγά

Ρε χεστη... Άντε σκαψε κάνα λαγούμι να κρυφτείς και μείνε μέσα για καμία 10ετια

Κ

Πρώτη φορά ακούω πανδημία να έχει limit up και limit down και να μεταδίδεται ανά κύματα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους....Θα το λέω συνέχεια. Υπεύθυνος για την ζωή μου είναι Εγώ. Αν φοβάμαι κάθομαι σπίτι μέχρι να λιμοκτονησω ...Ειναι απλο . Η κυβερνηση δεν εχει καμια συνταγματική νομιμότητα να παίρνει τέτοιου είδους μέτρα...

Ωμέγα

Έχεις απόλυτο δίκιο αλλα τα πρόβατα είναι πολλά κι εύκολα χειραγωγήσιμα.

@

Απόλυτα σωστός ! Οι ευπαθείς ομάδες όλων των κατηγοριών, ή οι τρομοκρατημένοι πρέπει να κλειδωθουν σπίτια τους και να ξαναβγούν όταν βγει εμβόλιο, ή όταν εκείνοι κρίνουν σκόπιμο. Ας συνεννοηθούν με όσους έχουν σχέση εξάρτησης, εργασιακή κλπ. να εργάζονται από το σπίτι, ή ας τους ενισχύσει το κράτος με όποιον τρόπο μπορεί. Οι υγιείς, ή τέλος πάντων αυτοί που το επιθυμούν και αναλαμβάνουν το ρίσκο πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά. Απόλυτα σωστός ΚΑΙ ως όρος το νομικό σκέλος του σχολίου.

Αρης

Τον κορονοιο τον διασπείρουν οι λαθρομεταναστες.Γι αυτούς τι κάνετε όταν περνάνε τα σύνορα και φτάνουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη;;;

κορωνιασμένος

Αλήθεια? 'Οταν οι Έλληνες συνωστίζονται στα beach bar και νυχτερινά κέντρα δεν διασπείρουν τον κορωνοιό? Η απλά σκέφτηκες να πετάξεις τη ρατσιστική μπαρούφα σου?

Ζάκης Ρουφάς

ενω εκκλησίες προαιρετικά ... βρε βρε ...

Φαίδων

Είναι που σύντομα έρχονται εκλο... γκουχ γκουχ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης