Κορωνοϊός: Μόνο μέσα στον Ιούλιο το 1/3 των παγκόσμιων κρουσμάτων - Πώς «απαντούν» οι χώρες

Κορωνοϊός: Μόνο μέσα στον Ιούλιο το 1/3 των παγκόσμιων κρουσμάτων - Πώς «απαντούν» οι χώρες

Μακρύς είναι ακόμα ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε για να ξεπεράσουμε την πανδημία, παραδέχεται ο ΠΟΥ - Πάνω από 16 εκατομμύρια τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, ξεπέρασαν τους 650.000 οι νεκροί - Πάνω από 5 εκατ. κρούσματα επιβεβαιώθηκαν από την 1η Ιουλίου - Νέα μέτρα και επαναφορά περιορισμών από τις χώρες για να αντιμετωπίσουν τη διασπορά

Κορωνοϊός: Μόνο μέσα στον Ιούλιο το 1/3 των παγκόσμιων κρουσμάτων - Πώς «απαντούν» οι χώρες
Χωρίς κανένα σημάδι επιβράδυνσης, ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, μολύνοντας ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, ενώ αρκετές είναι οι χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που επαναφέρουν υγειονομικά μέτρα για να καταφέρουν να συγκρατήσουν την περαιτέρω διασπορά.

Μπορεί η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική να έγιναν από τις προηγούμενες ημέρες η περιφέρεια με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως, ωστόσο η Ευρώπη, η οποία πέρασε τα πολύ δύσκολα το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, δείχνει να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού. Την ίδια στιγμή, η Βόρεια Αμερική αν και έδειξε σε κάποια φάση, σημάδια αποκλιμάκωσης, συνεχίζει να «γράφει» καθημερινά χιλιάδες νέα κρούσματα. Συγκεντρωτικά, λοιπόν, από την 1η Ιουλίου έχουν καταγραφεί πάνω από 5 εκατομμύρια νέα κρούσματα σε όλη την υφήλιο, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου από την έναρξη της πανδημίας.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει μολύνει 16.323.558 ανθρώπους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου το βράδυ της Δευτέρας και σε αυτό το πλαίσιο «χαρακτηρίζεται εύκολα η χειρότερη παγκόσμια υγειονομική έκτακτη κατάσταση που έχει αντιμετωπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, συμπληρώνοντας πως απομένει ακόμα μακρύς δρόμος που πρέπει να διανύσουμε για να ξεπεράσουμε την πανδημία.

Πέρα από τα κρούσματα, η πανδημία του νέου κορωνοϊού, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 650.011 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία από το βράδυ της Δευτέρας.

Πώς «απαντούν» οι χώρες

Μπροστά στην ανησυχία που προκαλεί η ευρεία διασπορά του ιού, οι χώρες στην Ευρώπη επαναφέρουν μέτρα ή λαμβάνουν νέα, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημόσιες δομές υγείας, στον βαθμό που αυτό έγινε το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου.

Έτσι, στο Βέλγιο, τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τον πληθυσμό της (85 ανά 100.000 κατοίκους), η κυβέρνηση επέβαλε νέα μέτρα: από την Τετάρτη και για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, οι Βέλγοι θα μπορούν να συναναστρέφονται μέχρι 5 ανθρώπους (δεν περιλαμβάνονται παιδιά κάτω των 12 ετών). Σε εκδηλώσεις σε κλειστό χώρο μπορούν να μετέχουν μέχρι 100 άνθρωποι και σε ανοιχτό χώρο μόνο 200 (από 400 μέχρι σήμερα).

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ανακοίνωσε ότι θα καταστούν υποχρεωτικά τα διαγνωστικά τεστ για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από «περιοχές κινδύνου».

Το Λονδίνο αποφάσισε να θέτει σε καραντίνα 14 ημερών τους τουρίστες που επιστρέφουν από την Ισπανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι είναι «ασφαλής».

Στη Γαλλία ανακοινώθηκε σήμερα ότι μέσα σε τρεις ημέρες καταγράφηκαν 2.551 νέα κρούσματα, δηλαδή περίπου 850 την ημέρα, ενώ στις αρχές του μήνα ο μέσος όρος των νέων μολύνσεων ήταν 677. Εν μέσω των θερινών διακοπών, ανησυχώντας για την αύξηση των κρουσμάτων, οι αρχές της πόλης Κιμπερόν, στον Ατλαντικό, αποφάσισαν να κλείσουν τη νύχτα οι χώροι όπου μπορεί να συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος, όπως οι παραλίες, τα πάρκα και οι δημόσιοι κήποι. Άλλες παραθαλάσσιες πόλεις, όπως η Λα Ροσέλ, επιβάλλουν τη χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους, στις πιο πολυσύχναστες συνοικίες.

Κλείσιμο
Στη Βουλγαρία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε απόψε ότι θα επιτρέπεται από αύριο, 28 Ιουλίου, η είσοδος τουριστών από τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, το Κόσοβο, τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο, τη Μολδαβία, το Ισραήλ και το Κουβέιτ, αρκεί να έχουν κάνει τεστ για Covid-19 και να έχουν βρεθεί αρνητικοί. Τα τεστ πρέπει να έχουν γίνει έως και 72 ώρες πριν από την άφιξη των επισκεπτών στη χώρα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους τουρίστες από την Ουκρανία, από τις 20 Ιουλίου.

Σκληρά μέτρα στη Μέκκα για το ετήσιο προσκύνημα

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, το μεγάλο ετήσιο προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας θα ξεκινήσει την Τετάρτη με περιορισμένο αριθμό πιστών. Μόνο 10.000 Σαουδάραβες και αλλοδαποί κάτοικοι του βασιλείου θα επιτραπεί να μετάσχουν φέτος στο χατζ, από 2,5 εκατομμύρια πέρσι.

Στο Μαρόκο, λίγες ημέρες πριν από το Αΐντ αλ Άντχα, τη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή όπου συνηθίζεται να μαζεύονται ολόκληρες οικογένειες, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι περιορίζουν τις μετακινήσεις μεταξύ 8 μεγάλων πόλεων. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την Κυριακή τεράστια μποτιλιαρίσματα στους δρόμους και συνωστισμό στους σιδηροδρομικούς σταθμούς αφού όλοι έσπευσαν να φύγουν προτού να τεθεί σε ισχύ το μέτρο. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Μαρόκου κατοικεί στις μεγάλες πόλεις.

Καραντίνες, απαγόρευση αλκοόλ και συναθροίσεων

Στην Παπούα-Νέα Γουινέα, η κυβέρνηση διέταξε την επιβολή καραντίνας στην πρωτεύουσα, το Πορτ Μόρεσμπι, μετά τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο εξαιτίας του SARS-CoV-2.

Άλλες χώρες, όπως η Βενεζουέλα και η Αλγερία, επανέφεραν την καραντίνα κατά τόπους. Στην Κένυα, ο πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα απαγόρευσε την πώληση αλκοόλ στα εστιατόρια και παρέτεινε για έναν μήνα την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η «επιθετική» εξάπλωση της Covid-19.

Ανησυχία και στην Ασία

Η αναζωπύρωση της πανδημίας ανησυχεί και την Ασία. Η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους είναι πλέον υποχρεωτική στο Χονγκ Κονγκ, όπου απαγορεύονται και οι συναθροίσεις άνω των 2 προσώπων. Στην Κίνα αναφέρθηκαν χθες 61 κρούσματα μέσα σε διάστημα 24 ωρών, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τα μέσα Απριλίου.

Σταθερή διασπορά σε Βόρεια και Λατινική Αμερική

Οι ΗΠΑ, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από όλες, μετρούν σχεδόν 4.230.000 μολύνσεις και 150.000 θανάτους.

Στη Βραζιλία, οι νεκροί ξεπερνούν τους 87.000. Την Κυριακή αναφέρθηκαν άλλα 25.000 κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο στα 2,4 εκατομμύρια.

Στον Καναδά, τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν πλέον ενήλικους κάτω των 39 ετών. Οι αρχές κάλεσαν την Κυριακή τους νέους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προειδοποιώντας τους ότι «δεν είναι άτρωτοι».

Ειδήσεις σήμερα:

Φίλης (Θέμα 104.6): «Πάγωμα» των κινήσεών της επέλεξε η Τουρκία

Καύσωνας προ των πυλών: Δείτε τις θερμοκρασίες σε κάθε περιοχή ανά ημέρα - 42άρια από την Πέμπτη

Πρέβεζα: Με drone και σκύλους εντόπισαν 1.102 χασισόδεντρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης