LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα και βαριά πρόστιμα - Μάσκες παντού και βλέπουμε...

KORONAIOS-METRO-EKEGXOS-MASKES-ARTHROU

Νέο «κρας τεστ» ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου - Δείτε που είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Με κάθε πρόσφορο μέσο εκπέμπουν μηνύματα συλλογικής επαγρύπνησης κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, τα οποία συνοδεύονται πλέον όλο και πιο συχνά από δημόσιες εκφράσεις ανησυχίας αναφορικά με την… επιτάχυνση που εμφανίζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο διψήφιος αριθμός ασθενών σε σχεδόν καθημερινή βάση στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με την αδυναμία λήψης οριζόντιων μέτρων (όπως αυτά της περασμένης Άνοιξης) μετατοπίζουν τις προσπάθειες των ειδικών αφενός στην επιλογή νέου «μίγματος» μέτρων προστασίας και αφετέρου στην επένδυση στην ακρίβεια της ιχνηλάτησης, δίπτυχο που χαρακτηρίζει τη δεύτερη, καλοκαιρινή, μεγάλη μάχη της χώρας με τον κορωνοϊό.

Για το κυβερνητικό επιτελείο, άλλωστε, ο «εχθρός είναι ο εφησυχασμός, είναι η χαλάρωση, που τρέφουν τον κορωνοϊό. Το πρόβλημα είναι στο εσωτερικό κυρίως, δεν είναι τα εισαγόμενα κρούσματα όπου υπήρχε μια ανησυχία όταν ανοίξαμε τις πύλες στον κόσμο» εξήγησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δείχνοντας την ίδια ώρα με νόημα τις ρίζες του κακού.

«Στο εσωτερικό όμως, φαινόμενα όπως τα πάρτι, δείχνουν ότι δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, που τόσο πολύ τους ακούσαμε στην αρχή της πανδημίας. Φαίνεται σαν να το έχουμε ξεχάσει» τόνισε ο κ. Πέτσας και προειδοποίησε πως «για αυτό παίρνουμε μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Είναι ένα μέτρο που μας θυμίζει συνεχώς ότι ο αόρατος εχθρός, ο κορωνοϊός είναι εδώ», πρόσθεσε. Μπροστά στο μπαράζ νέων κρουσμάτων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε πως «ενδεχομένως θα έχουμε μεγαλύτερη υποχρεωτικότητα της χρήσης της όσο προχωράμε στην πορεία, πάντα με βάση τη συμβουλή των ειδικών», ανοίγοντας και ένα παράθυρο εφαρμογής νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης το Δεκαπενταύγουστο.

Περιμένοντας τον Δεκαπενταύγουστο

«Προς το παρόν υπάρχει μια ισχυρή σύσταση και είμαστε σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδας, που έχει επιδείξει πολύ υπεύθυνη στάση. Όσο πλησιάζουμε στο Αύγουστο, που όπως ξέρουμε όλοι, υπάρχουν πολλές και σημαντικές θρησκευτικές γιορτές, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα συγχρωτισμού. Δεν πάρθηκε ακόμη καμία απόφαση από την επιτροπή των ειδικών που να μας λέει εφαρμόστε υποχρεωτική χρήση μάσκας στις εκκλησίες μας. Περιμένουμε. Αν αυτό είναι η εισήγηση των ειδικών, θα την ακολουθήσουμε» ανέφερε σχετικά ο κ. Πέτσας, ανατροφοδοτώντας τη συζήτηση για νέο κύκλο μέτρων το «Πάσχα του καλοκαιριού», δηλαδή το Δεκαπενταύγουστο.

Η αναγκαιότητα της καθολικής συμμόρφωσης για τη χρήση μάσκας αποτυπώθηκε και στην απόφαση του Προεδρείου της Βουλής των Ελλήνων για υποχρεωτική χρήση στις συνεδριάσεις της Βουλής (τόσο της Ολομέλειας όσο και των κοινοβουλευτικών επιτροπών), με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγει να αναφερθεί χθες από το βήμα της Βουλής πρώτα από όλα στη γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου της μάσκας, ζητώντας να αποτελέσει τον «κανόνα» της καθημερινότητας όλων στην μετά την πανδημία εποχή. Στο «γήπεδο» των υψηλών συμβολισμών θα μεταφερθεί σήμερα και η συνεδρίαση της Βουλής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, στην οποία αναμένεται να δώσει το παρών και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου φορώντας απαρέγκλιτα μάσκα.

Εκτός από τη θεσμική… καμπάνια ευαισθητοποίησης, σαφάρι ελέγχων πραγματοποιεί με αυτοψίες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δηλώνοντας από το «νησί των ανέμων» (και δυνητική εστίαση υπερμετάδοσης του κορωνοϊού) πως «θα γίνει ό,τι χρειάζεται ώστε να διατηρηθεί η Μύκονος σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας», επιστρατεύοντας κατοίκους και επισκέπτες στην προσπάθειά του. Η παρουσία του κ. Χρυσοχοϊδη στο νησί τις τελευταίες ώρες στόχευε μετωπικά στα ιδιωτικά πάρτι, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ανακοινώνει πως στο εξής θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι της Αστυνομίας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους διασκέδασης και συναθροίσεων, χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί και το ενδεχόμενο πλαφόν στον αριθμό προσκεκλημένων και στα ιδιωτικά πάρτι.

Η πολιτική βούληση, άλλωστε, για την στεγανοποίηση της χώρας από νέες εστίες μετάδοσης του ιού αντηχεί σαν υπουργική «επωδός», κάτω από την οποία στοιχίζεται και το υπουργείο Ανάπτυξης. Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης εξήγησε πως «παρακολουθούμε πολύ στενά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα» παρακολουθώντας και ο ίδιος εικόνες συνωστισμού σε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, καταλήγοντας πως εγρήγορση «αν χρειαστεί να ληφθούν και νέα μέτρα, θα ληφθούν και νέα μέτρα».

Το κατηγορηματικό μήνυμα υιοθέτησης νέου πακέτου μέτρων ακολουθεί το στάδιο της πιστής τήρησης των κανόνων, ιδίως ως προς τη χρήση μάσκας. Η τελευταία, σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε χθες, καθίσταται υποχρεωτική σε:

Επιχειρήσεις/ΚΑΔ

Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα/47.19
Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.41
Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.42
Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.43
Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.51
Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.52
Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.53
Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.54
Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.59
Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.61
Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.62
Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.63
Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.64
Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.65
Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.71
Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.72
Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.75
Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.76
Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.77
Άλλο λιανικό εμπόριο καινούριων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.78
Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα/47.79
Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών των κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας (κλειστού τύπου)/59.14
Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων/91.01
Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών/77.21
Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων/77.22
Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης/77.29
Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής /96.02
Υπηρεσίες διαιτολογίας/96.04.10.01
Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων /96.04.10.02
Υπηρεσίες μασάζ/96.04.10.05
Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες/96.04.10.06
Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων/96.09.19.06
Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ)/96.09.19.09
Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)/96.09.19.17
Καταστήματα οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop)
Καταστήματα λιανικού και χονδρικού εμπορίου τύπου (do it yourself and home improvement) που πωλούν βιομηχανικά είδη (χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης κ.λπ.)
*Στις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/96.02 εξαιρείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον πελάτη, όταν πραγματοποιείται τοπική περιποίηση στο πρόσωπο.

Παράλληλα υποχρεωτική είναι η μάσκα σε:

Μεμονωμένες επιχειρήσεις/καταστήματα με οριοθετημένο ή μη οριοθετημένο χώρο έκθεσης, εντός εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets)

Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων/92.00

Επιχειρήσεις τροφίμων όπως υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κλπ
Φαρμακεία

Χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων) όταν υπάρχει επαφή με το κοινό
Ανελκυστήρες

Μάσκα και στο Δημόσιο

Ταυτόχρονα, υποχρεωτική καθίσταται πλέον η χρήση μάσκας για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που εξυπηρετούν το κοινό, σύμφωνα με όσα προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως προβλέπει εγκύκλιος, «η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας αφορά χώρους γραφείων δημοσίων υπηρεσιών όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση», στενεύοντας τα περιθώρια απείθειας απέναντι στα μέτρα. Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή αν διαπιστωθεί άρνηση ή χαλάρωση από πλευράς των εργαζομένων στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, τότε επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. Επιπρόσθετα, στα φυσικά πρόσωπα (καταναλωτές, κοινό/πελάτες) που δεν τηρούν τους κανόνες της παρ. 1 επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα 150 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Θετικά στον κορωνοϊό 14 μέλη οικογένειας μετά από συγκέντρωση χωρίς μάσκες

Βικτόρια Χίσλοπ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης της ανακοίνωσε πως θα λάβει την ελληνική ιθαγένεια

Οι τρεις παγίδες υπερφορολόγησης για τους συνταξιούχους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (165)

βάλθηκαν τα τσανάκια της SIEMENS να μας σώσουν...

Ιατρικός φασισμός δεν προβλέπεται αλλά δυστυχώς υπάρχει και δεν είναι ψέμα. Μιλούμε για κατατρομοκράτηση ενός ολόκληρου λαού, μιας κοινωνίας που πληρώνει βέβαια την ανευθυνότητά της να εκλέγει πολιτικά καθάρματα και ελεεινούς δημαγωγούς. Ο κορονοϊός υπάρχει αλλά όχι στο επίπεδο που του αποδίδεται καθότι οι περισσότεροι αποθανόντες έπασχαν από βαριά υποκείμενα νοσήματα αποδίδοντάς τα ανεύθυνα στον ιό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρος αλλά τα στατιστικά δεν δικαιολογούν τον όρο 'πανδημία'. Η ουσία είναι ότι εκμεταλλεύονται τον συγκεκριμένο ιό για να περιορίσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και να τσακίσουν βασικά δικαιώματα των πολιτών...

Δημοσιος Υπαλληλος

Μπραβο Κυριακο ! Για να αντιμετωπιστει η λαιλαπα του κορωνοιου πρεπει να μεινουμε ξανα ολοι σπιτι με νεο πιο αυστηρο Lockdown τουλαχιστον μεχρι τον Φεβρουαριο του 2021. Μονο ετσι θα προστατευθουμε. Να υπαρχει ΠΛΗΡΗΣ απαγορευση κυκλοφοριας (curfew) απο τις 20:00 μεχρι το επομενο πρωι στις 06:00. Να γινει υποχρεωτικη η μασκα και μεσα στο σπιτι με συνεχη χρηση για την προστασια των ηλικιωμενων και ενηλικων. Θα την φορανε και τα παιδια ανεξαρτητου ηλικιας. Να σταματησουν και να απαγορευτουν ολες οι πτησεις απο τους μολυσμενους τουριστες. Να σφραγισουν πληρως τα συνορα για απαντες. Να καθιερωθει παλι το 13033 με το SMS και να βγαινουμε εξω με συνεχη χρηση μασκας για ολους τους εξωτερικους χωρους και εσωτερικους μονο για επειγουσα αναγκη γιατρου - για κανενα αλλο λογο. Να κλεισουν ξανα μεχρι νεωτερας ολα τα ξενοδοχεια συνεχους λειτουργιας και εποχιακα, κλαμπακια, bar, εστιαση απαντες και να δουλευει μονο delivery, για το οποιο θα στελνεις πριν και SMS. Οι μισθοι του Δημοσιου, να συνεχισουν να αποδιδονται ακαταπαυστα και στην ωρα τους, χωρις μειωσεις και τα προστιμα στους αντιφρονουντες να ειναι ανελεητα και μεγαλα. Στην περιπτωση που λειψουν χρηματα λογω διαλυσης του ιδιωτικου τομεα, να αυξηθει η φορολογια με εκτακτες εισφορες, εισφορα νεας αλληλλεγυης, εκτακτο τελος ΕΝΦΙΑ, νεο συμπληρωματικο φορο ΕΝΦΙΑ, κλπ κλπ. Υπαρχουν λυσεις, αρκει να θελεις να τις βρεις !

Κατερίνα

Είστε καραγκιόζηδες. Ανοίξατε τα σύνορα τι δηλαδή περιμένατε να γίνει; Τα Βαλκάνια είναι στο κόκκινο. Επίσης η ΕΕ πολύ ψηλα σε κρούσματα. Έρχονται διακοπές ξένοι τουρίστες, προφανώς φορείς, αφού σε κανένα δε γίνεται τεστ πριν μπουν στο αεροπλάνο η στο αυτοκίνητό τους, κυκλοφορούν ανάμεσα μας, κολλάνε και οι Ελληνες και σας φταινε οι Έλληνες. Γελοίοι

M

Τι γίνεται εδώ μέσα; Όλοι οι υπανάπτυκτοι ψεκασμένοι γράφουν; Τι σας πειράζει η μάσκα; Αν δε θέλετε να τη φοράτε να μη στοιβάζεστε σαν τα ζώα σε μπαρ, κλαμπ, βίλες και ό,τι άλλο. Βλέπετε τι γίνεται στον κόσμο; Τα φέρετρα στη σειρά σας λένε κάτι; Είναι μαγκιά η αντίδραση; Πρέπει να σας αφήσουν ελεύθερους, να υποστείτε τις συνέπειες. Να μας απαλλάξετε και από την παρουσία σας, επι τη ευκαιρία.

@

Φίλτατε, υπανάπτυκτος είναι αυτός που αντί επιχειρημάτων χρησιμοποεί βρισιές και απειλές στα σχόλιά του, ακόμα και αν στην ουσία έχει δίκιο.

Μ

@@ Ακριβώς. Ψεκασμένος και υπανάπτυκτος είναι χαρακτηρισμός, όχι βρισιά. Είναι κατηγορία της ελληνικής κοινωνίας, πλέον. Δεν απείλησα κανέναν. Την πραγματικότητα υπέδειξα, απλώς. Με επιχειρήματα. Αν η αντίληψη σας έχει κάποιο θέμα, φροντίστε να μην χαρακτηρίζετε, τουλάχιστον.

Γιάννος.

Το χοντραινετε εκεί στο νου δου. ΔΕΝ ΕΊΜΑΣΤΕ ΧΡΥΣΌΨΑΡΑ.. Οι Τούρκοι κάνουν βόλτες στο Αιγαίο και εμείς ασχολούμαστε με τις μάσκες και το τάισμα των κατοικίδιων. Εντάξει τραβήξτε το σκοινί και έρχεται τσουναμι η αγανάκτηση του κόσμου κατ' απάνω σας. Στο παρεακι από την Κρήτη αναφέρομαι.

13033

Τσα!

Που

ξέχασες να βάλεις

00

Λοιπον, οταν με το καλο τελειωσε ολο αυτο, πρεπει να ταραξουμε στη ΦΑΠΑ ολους τους γελοιους ψεκασμενους. Τερμα πια με την ανοχη προς τους ηλιθιους -μια ζωη ζουν σαν παρασιτα απο τον κοπο και την προσπαθεια των αλλων

Μάσκες όλοι

να απομονωθούν τα κατακάθια της κοινωνίας .....

Μηνάς Γυροκαλής

Μάσκα παντού ακόμη και για έξω και βαριά πρόστιμα για όσα ούγκανα αρνούνται να συμμορφωθούν. Τα κρούσματα παγκοσμίως πλησιάζουν τα 20 εκατομμύρια, στις ΗΠΑ δε, κάθε λεπτό πεθαίνει και ένας συνάνθρωπος μας από τον ιό. Δε είναι αστείο, είναι η πραγματικότητα.

Κυνικος

Και μπροστα τους να πεθαινε κοσμος, οι ψεκασμενοι παλι θα εβρισκαν καποιο σοφισμα για να ισχυριστουν οτι δεν συμβαινει τιποτα. Δεν υπαρχει σωτηρια με αυτους

Botino

Προς Dvdr Πόσα σου δίνουν ρε φίλε και που μπορώ να κάνω αίτηση να με προσλάβουν; Ξέρεις τι καλό Troll που είμαι, μπορώ σίγουρα και καλύτερα από σένα. Προς Π.Θ: Μπορείτε να το ανεβάσετε παρακαλώ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης