Ιερά Σύνοδος: Τηρήστε τα μέτρα στη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου

Ιερά Σύνοδος: Τηρήστε τα μέτρα στη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου

Με εγκύκλιο υπενθυμίζει σε όλους τους κληρικούς και τους μοναχούς τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να τηρούνται λόγω του κορωνοϊού - Έως τις 21 Αυγούστου τα περιοριστικά μέτρα στους ναούς

leitourgia_main
Εγκύκλιο έστειλε σήμερα η Ιερά Σύνοδος, η οποία υπενθυμίζει σε όλους τους κληρικούς και τους μοναχούς τα μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας και την ακριβή τήρησης τους λόγω κορωνοϊού, με αφορμή και τις γιορτές στις 6 Αυγούστου της Μεταμορφώσης του Σωτήρος και τη γιορτή της Παναγίας το 15Αυγουστο.

Όπως τονίζεται: «Εν όψει των επικειμένων μεγάλων εορτών του θέρους (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Κοιμήσεως της Θεοτόκου), στις οποίες παρουσιάζεται μεγάλη συμμετοχή πιστών στις ιερές Ακολουθίες και με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ιδιαιτέρως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνει ότι εστάλη σήμερα Εγκύκλιο Σημείωμα προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά του οποίου έγινε υπενθύμιση των σχετικών αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως προς την ακριβή και συνεπή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προφυλάξεως για την προστασία της δημόσιας υγείας στους Ιερούς Ναούς, με την προτροπή προς όλους τους Κληρικούς, τους Μοναχούς και τις Μοναχές και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβουλίων, για την πιστή και μετά προσοχής τήρησή τους».

Η Εκκλησία της Ελλάδος, τονίζεται όπως έπραξε από την αρχή της υγειονομικής κρίσεως, συνεχίζει να τηρεί υπεύθυνη θέση έναντι του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού Της, ενδιαφερόμενη τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για την εξασφάλιση της ακωλύτου τελέσεως της Θείας Λατρείας.

Σημειώνεται ότι οι ενέργειες αυτές της Ιεράς Συνόδου έρχονται στον απόηχο του σάλου που προκάλεσε η απόφαση ενός ιερέα να διακόψει τη λειτουργία σε έναν ναό της Εορδαίας, προκειμένου να επιπλήξει μια πιστή επειδή φορούσε μάσκα.

Το πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην ιερά μονή Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου της Εορδαίας. Σύμφωνα με το kozanimedia.gr, ο ιερομόναχος Ιγνάτιος διέκοψε τη λειτουργία και είπε σε 74χρονη γυναίκα που φορούσε μάσκα προστασίας για τον κορωνοϊό (η μοναδική εντός του γεμάτου πανηγυρίζοντα ιερού ναού) «δε θέλω καρναβάλια μέσα στην εκκλησία μου». Η 74χρονη αρνήθηκε να αποχωρήσει, παρά και τη σχετική προτροπή του επιτρόπου, ενώ εντύπωση προκαλεί η στάση των υπόλοιπων πιστών, καθως δεν υπήρξε καμία αντίδραση στα απίστευτα λεγόμενα του συγκεκριμένου ιερομόναχου. Αργότερα ο ίδιος ιερέας προχώρησε μάλιστα σε ακόμα πιο προκλητικές δηλώσεις σχετικά με τον κορωνοϊό που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Εως τις 21 Αυγούστου τα περιοριστικά μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας (9 Ιουλίου) παρατάθηκε έως τις 21/8/2020 η ισχύς των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα στην ΚΥΑ αναφερόταν πως: «Η ισχύς της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.34060/2.6.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας "Επιβολή προσωρινών μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για το χρονικό διάστημα από 6.6.2020 έως και 9.7.2020" (Β’ 2111), παρατείνεται από τη λήξη της έως και τις 21.8.2020».

Η ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας ανέφερε πως, μεταξύ άλλων, πως αυξανόταν το όριο χωρητικότητας στις μεγάλες Εκκλησίες, από 50 σε 100 άτομα. Στην ουσία άλλαζε το όριο εισόδου πιστών ανά τετραγωνικό μέτρο που από ένα άτομο στα 10 τμ μετατρέπεται σε ένα άτομο ανά 5 τμ και έτσι διπλασιαζεται ο αριθμός. Στόχος είναι οι πιστοί να πηγαίνουν σε πολλούς ναούς, προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και η προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας μόνο υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας: α) ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να παρίσταται εντός του χώρου λατρείας προκύπτει από την τήρηση της αναλογίας ενός ατόμου ανά πέντε τμ επιφάνειας, με ελάχιστη απόσταση ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στον παραπάνω υπολογισμό περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύριου/ωφέλιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώροι σεμιναρίων και αναγνωστηρίων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ.

Ο κατά νόμο υπεύθυνος θρησκευτικός λειτουργός οφείλει να προχωρήσει στην εσωτερική διαμόρφωση του χώρου λατρείας, ώστε να είναι αμέσως διακριτές οι θέσεις (ορθίων ή καθημένων) που μπορούν να καταλάβουν οι προσερχόμενοι και να διατηρείται ο μέγιστος αριθμός τους εντός του ορίου της προαναφερθείσας αναλογίας, καθώς και η απόσταση του ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις, σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρισταμένων ορίζεται ο αριθμός εκατό (100).

Επίσης θα πρέπει ακόμη να τηρούνται όλα τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, όπως αυτά ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ και από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.



Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση Μαντλίν: Έρευνες με εκσκαφέα σε κήπο στο Ανόβερο

Αυξημένη η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας - Δείτε live πού έχει κίνηση


Φορολοταρία: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης