LIVE

Κορωνοϊός

Ιερά Σύνοδος: Τηρήστε τα μέτρα στη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου

leitourgia_main

Με εγκύκλιο υπενθυμίζει σε όλους τους κληρικούς και τους μοναχούς τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να τηρούνται λόγω του κορωνοϊού - Έως τις 21 Αυγούστου τα περιοριστικά μέτρα στους ναούς

Εγκύκλιο έστειλε σήμερα η Ιερά Σύνοδος, η οποία υπενθυμίζει σε όλους τους κληρικούς και τους μοναχούς τα μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας και την ακριβή τήρησης τους λόγω κορωνοϊού, με αφορμή και τις γιορτές στις 6 Αυγούστου της Μεταμορφώσης του Σωτήρος και τη γιορτή της Παναγίας το 15Αυγουστο.

Όπως τονίζεται: «Εν όψει των επικειμένων μεγάλων εορτών του θέρους (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Κοιμήσεως της Θεοτόκου), στις οποίες παρουσιάζεται μεγάλη συμμετοχή πιστών στις ιερές Ακολουθίες και με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ιδιαιτέρως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνει ότι εστάλη σήμερα Εγκύκλιο Σημείωμα προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά του οποίου έγινε υπενθύμιση των σχετικών αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως προς την ακριβή και συνεπή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προφυλάξεως για την προστασία της δημόσιας υγείας στους Ιερούς Ναούς, με την προτροπή προς όλους τους Κληρικούς, τους Μοναχούς και τις Μοναχές και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβουλίων, για την πιστή και μετά προσοχής τήρησή τους».

Η Εκκλησία της Ελλάδος, τονίζεται όπως έπραξε από την αρχή της υγειονομικής κρίσεως, συνεχίζει να τηρεί υπεύθυνη θέση έναντι του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού Της, ενδιαφερόμενη τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για την εξασφάλιση της ακωλύτου τελέσεως της Θείας Λατρείας.

Σημειώνεται ότι οι ενέργειες αυτές της Ιεράς Συνόδου έρχονται στον απόηχο του σάλου που προκάλεσε η απόφαση ενός ιερέα να διακόψει τη λειτουργία σε έναν ναό της Εορδαίας, προκειμένου να επιπλήξει μια πιστή επειδή φορούσε μάσκα.

Το πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην ιερά μονή Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου της Εορδαίας. Σύμφωνα με το kozanimedia.gr, ο ιερομόναχος Ιγνάτιος διέκοψε τη λειτουργία και είπε σε 74χρονη γυναίκα που φορούσε μάσκα προστασίας για τον κορωνοϊό (η μοναδική εντός του γεμάτου πανηγυρίζοντα ιερού ναού) «δε θέλω καρναβάλια μέσα στην εκκλησία μου». Η 74χρονη αρνήθηκε να αποχωρήσει, παρά και τη σχετική προτροπή του επιτρόπου, ενώ εντύπωση προκαλεί η στάση των υπόλοιπων πιστών, καθως δεν υπήρξε καμία αντίδραση στα απίστευτα λεγόμενα του συγκεκριμένου ιερομόναχου. Αργότερα ο ίδιος ιερέας προχώρησε μάλιστα σε ακόμα πιο προκλητικές δηλώσεις σχετικά με τον κορωνοϊό που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Εως τις 21 Αυγούστου τα περιοριστικά μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας (9 Ιουλίου) παρατάθηκε έως τις 21/8/2020 η ισχύς των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων.

Συγκεκριμένα στην ΚΥΑ αναφερόταν πως: «Η ισχύς της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.34060/2.6.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας "Επιβολή προσωρινών μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για το χρονικό διάστημα από 6.6.2020 έως και 9.7.2020" (Β’ 2111), παρατείνεται από τη λήξη της έως και τις 21.8.2020».

Η ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας ανέφερε πως, μεταξύ άλλων, πως αυξανόταν το όριο χωρητικότητας στις μεγάλες Εκκλησίες, από 50 σε 100 άτομα. Στην ουσία άλλαζε το όριο εισόδου πιστών ανά τετραγωνικό μέτρο που από ένα άτομο στα 10 τμ μετατρέπεται σε ένα άτομο ανά 5 τμ και έτσι διπλασιαζεται ο αριθμός. Στόχος είναι οι πιστοί να πηγαίνουν σε πολλούς ναούς, προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και η προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας μόνο υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας: α) ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να παρίσταται εντός του χώρου λατρείας προκύπτει από την τήρηση της αναλογίας ενός ατόμου ανά πέντε τμ επιφάνειας, με ελάχιστη απόσταση ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στον παραπάνω υπολογισμό περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύριου/ωφέλιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώροι σεμιναρίων και αναγνωστηρίων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ.

Ο κατά νόμο υπεύθυνος θρησκευτικός λειτουργός οφείλει να προχωρήσει στην εσωτερική διαμόρφωση του χώρου λατρείας, ώστε να είναι αμέσως διακριτές οι θέσεις (ορθίων ή καθημένων) που μπορούν να καταλάβουν οι προσερχόμενοι και να διατηρείται ο μέγιστος αριθμός τους εντός του ορίου της προαναφερθείσας αναλογίας, καθώς και η απόσταση του ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις, σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρισταμένων ορίζεται ο αριθμός εκατό (100).

Επίσης θα πρέπει ακόμη να τηρούνται όλα τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, όπως αυτά ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ και από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση Μαντλίν: Έρευνες με εκσκαφέα σε κήπο στο Ανόβερο

Αυξημένη η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας - Δείτε live πού έχει κίνηση


Φορολοταρία: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Θα βγάλει καντίλες ο διάβολος με τα γυαλιά

Και ο σκορδαλιάς θα σκούζει σαν να καίγεται στην κόλαση

alexis

βλασφήμια και υποκρισία και άγνοια αν όχι μασονία και θελημένη αντιορθόδοξη νεοταξική και αιρετίζουσα διδασκαλία προσβολής της ιερότητας του ναού και της Παναγαθότητας και Παντοδυναμίας του Θεού από τον οποίον και μόνον μπορούμε να σωθούμε και να ευτυχίσουμε στην αιωνιότητα μακριά από την κόλαση στον παράδεισο της πραγματικής ζωής μετ' Αυτού και μετά των σεσωσμένων της οποίας πρόγευση βιωματική αρχίζει από την παρούσα περαστική και εφήμερη ζωή. οι αποστάσεις είναι για τις καφετέριες και τα εστιατόρια που υπό δυνατή μουσική μιλάνε δυναμόφωνα ο ένας δίπλα στον άλλον ανταλλάσσοντας σταγονίδια. τακτική Θεία Κοινωνία υπό προϋποθέσεις και ενσυνειδήτως να αφθαρτοποιούμαστε Χάριτι Θεού. τα άλλα είναι να χαμε να λέγαμε. δεν κοιτάνε στην ιερά σύνοδο να στηλιτεύσουν τους φόνους των εκτρώσεως και την εκμαυλιστική διδασκαλία στρεβλή μάλιστα σεξουαλικών πραγμάτων σε άνηβα παιδιά του δημοτικού. είπαμε οι εκτός εκκλησίας έχουν τις αντιχριστιανικές ορέξεις τους και δικαίωμά τους, το πρόβλημα είναι με αυτούς που κόπτονται ότι είναι χριστιανοί. μακάρι να συνέλθουμε όλοι μας και με υπομονή κάθε δοκιμασία

Κώστας Καμίνια

Αλέξις ξέρω οτι ο Ιησούς στην εκκλησία του τους αμαρτωλούς κ πονεμένους θέλει πρώτους για να σωθούν κ πάντα κατέκρινε τους Φαρισαίους για το φαίνεσθαι κ όχι για το είναι.. αυτή είναι η εκκλησία του..είναι ο κάθε άνθρωπος που έχει παθη κ παθήματα κ ζητάει τη σωτηρία του κ το φως...ο Ιησούς έσωσε κ συγχώρεσε κ τους χειρότερους αμαρτωλούς κ μέχρι αγιοσύνη τους χάρισε που εμείς δεν θα δούμε ούτε θεού πρόσωπο γιατί τόσο άξιοι είμαστε..είσαι άξιος εσύ κ κάθε ιερέας που είναι δούλος κ υπηρέτης του Θεού κ εκκλησιάσματος να πετάξεις κάποια κυρία κ ειδικά ηλικιωμένη επειδή πιστεύει το Θεό αλλά θέλει να πάρει κ μέτρα της; Όχι μόνο για εαυτό της αλλά κ για άλλους πιστούς..είσαι άξιος να πετάξεις έξω από εκκλησία κάποιον που με σεβασμό ερχεται; Αυτά τα μυαλά που έχουν κάποιοι κάνουν τους ανθρώπους να φεύγουν από εκκλησίες κ να φέρνουν επίσης παραπάνω έλεγχο που τόσο τάχα πολεμάνε..καθιστούν τις συνωμοσίες πραγματικότητα κ δίνουν παραπάνω εξουσία στους εξουσιαστές. Ούτε καν έξυπνοι είναι να καταλάβουν ότι το σύστημα πατήματα ψάχνει κ τα δίνουν απλόχερα τα μυαλά αυτά..δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν θυμίζει θεό..αλλά μπέρδεμα..δηλαδή όλοι αυτοί κάνουν το αντίθετο έργο από αυτό που ευαγγελίζονται..σίγουρα ο θεός δεν φέρει αρρώστια κ είναι φως αλλά αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχαν αρρώστιες..μην βάζετε μαγικές δυνάμεις σατανικές μέσα στην εκκλησία..είναι ιερό μέρος αλλά δεν υπάρχει κανένα δεδομένο ότι δεν κυκλοφορεί ο ιός κ σε σε Αγίους τόπους.. να θυμίσω ότι τα πρώτα κρούσματα ήρθαν από ταξίδι στα άγια χώματα κ πέθαναν κ ιερείς... ο Θεός έδωσε ελεύθερη βούληση κ αντίληψη..δεν είπε κάντε όπως έγραψαν κάποιοι πατέρες μόνο γιατί τους φώτισα..είπε κάντε αυτά αλλά βάλτε κ το μυαλό σας..κ είναι μεγάλη αμαρτία κ ασέβεια να βάζεις την πίστη σου συνέχεια σε κρίση κ τον Θεό σου..να δείχνεις ότι εσύ είσαι πιστός κ κανένας άλλος έτσι.. να μην προστατεύει κάποιος το ποίμνιο κ τον εαυτό του είναι μεγαλύτερη αμαρτια από όλες..αν βρίσκεις κάπου λάθος σεβαστό αλλά μην πάρουν κάποιοι μπερδεμένοι κ άλλους μαζί τους στη μισαλλοδοξία τους κ στη ναρκισσιστική τους διαταραχή οτι αυτοί ξέρουν την μόνη αλήθεια...αφήστε να περάσει το κακό για να είναι ο κόσμος στην εκκλησία κ όχι στα νοσοκομεία κ στα νεκροταφεία..η πίστη σώζει όταν είναι πραγματική κ όχι φαινομενική..κ η πραγματική πίστη επιτρέπει κ παρηγορεί κ δεν διώχνει ούτε κρίνει.

Χ.Π.

Ο εν αφασία διατελών και υπηρέτης της εξουσίας (επί γής), ανύπαρκτος μητροπολίτης Αθηνών και περιχώρων,, μίλησε....!!! Είναι τραγικοί .... Χριστόδουλε γιατί έφυγες νωρίς...!!!

@

Ο αείμνηστος Χριστόδουλος πρώτος θα σου έλεγε να μη μιλάς έτσι.

Κώστας Καμίνια

Ένα μεγάλο μπράβο στην εκκλησία του Χριστού..ιστορική κ θεολογική εξέλιξη διαφωτισμού περνάει η ορθοδοξία έστω κ 5 αιώνες περίπου μετά..καταλαβαίνω κ τους παλαιάς κοπής φανατικούς για το άγχος τους κ πράγματι υπάρχουν ζητήματα που βιώνουν αφού η στροφή αυτή φέρνει την κρίση της ιστορίας που λέμε ως κοινωνικό όρο..βιώνουμε μια πρωτόγνωρη εποχή όχι λόγο πανδημίας που έχει ξαναυπαρξει αλλά λόγω κυρίως αλλαγής νοοτροπίας κ κατεύθυνσης προς το εκκλησίασμα κ όχι μόνο προς αρχές της θρησκείας μας από πατέρες της εκκλησίας. Πιστεύω ο θεός τους φώτισε να γίνει αυτή η εξέλιξη που δείχνει ωριμότητα ιστορική κ δείχνει το δρόμο ότι η ορθοδοξία δεν πεθαίνει κ εξελίσσεται στις προσταγές του χρόνου. Καμία εποχή δεν είναι ίδια κ ποτέ άλλοτε τόσα μέσα δεν είχε το κακό..με σοσιαλ μέσα κινητά κ τεχνολογία που αντί να βοηθάει τον απλό άνθρωπο τον υποδουλώνει κ η εκκλησία δείχνει τρομερή προσαρμογή αυτή την ορόσημο εποχή για όλους μας..οι πιστοί να κάνουν υπομονή κ θα περάσει το κακό κ η εκκλησία θα βγει πολύ πιο δυνατή με την σύμπραξη της λογικής κ των αρχών της επιστήμης με μέτρο κ όχι μόνο στην παράνοια πιστών πλανεμενων.

Xrtc

Οι Χρήσιμοι ανόητοι του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος....Άλαν σνακ μπαρ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης