Ξαναχτίζεται το ρολόι του Πειραιά

Ξαναχτίζεται το ρολόι του Πειραιά

Εκδηλώσεις-ανάμεσα τους, μία συναυλία και μία δημοπρασία- θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 14 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά-Τα έσοδα θα διατεθούν για την ανακατασκευή του ιστορικού ρολογιού της πόλης- απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας- στην θέση δηλαδή όπου βρισκόταν ως το 1968 που γκρεμίστηκε.

Ξαναχτίζεται το ρολόι του Πειραιά
«Το Δημοτικό Θέατρο αναντίρρητα είναι το πιο εμβληματικό κτίριο που διαθέτει η πόλη μας. Θεωρείται και είναι το καλύτερο από αρχιτεκτονικής άποψης θέατρο που έχει η Ευρώπη. Το δεύτερο εμβληματικό κτίριο είναι το παλιό Ρολόι, το οποίο επειδή κατεδαφίστηκε το 1968, κινδυνεύουμε να περιπέσουμε όλοι στην ήττα, να αποδεχθούμε την ήττα. Εμείς δεν αποδεχόμαστε την ήττα, δίνουμε τη μάχη μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάει καλά» επεσήμανε ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος σε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στις εκδηλώσεις για την ανακατασκευή του κτιρίου με το Ρολόι. Τα έσοδα των εκδηλώσεων θα διατεθούν για την ανακατασκευή του ιστορικού ρολογιού της πόλης- απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας- στην θέση δηλαδή όπου βρισκόταν ως το 1968 που γκρεμίστηκε.

Έτσι, την Παρασκευή 14 Μαρτίου, η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης με την Φωτεινή Δάρρα και τον ΛάκηΧαλκιά θα δώσουν μία συναυλία-στις 7 το απόγευμα- στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, με τιμή εισόδου 30 ευρώ. Θα ακολουθήσει στις 9 το βράδυ -στο φουαγιέ του θεάτρου- δείπνο όπου Πειραιώτες ζωγράφοι θα δημοπρατήσουν πίνακές τους με θέμα το ιστορικό ρολόι. Τα έσοδα τόσο της συναυλίας όσο και της δημοπρασίας -το εισιτήριο για το δείπνο είναι 200 ευρώ- θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση του ρολογιού.

Κλείσιμο
Της συναυλίας και της δημοπρασίας θα προηγηθεί  ημερίδα με τίτλο «Η ανάκτηση της ιστορικής αρχιτεκτονικής ταυτότητας της πόλης του Πειραιά» στην όποια θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Τόνια Μοροπούλου, η Ευαγγελία Μπαφούνη, διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, η Στέλλα Χρυσουλάκη, έφορος κλασσικών και προϊστορικών αρχαιοτήτων, ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης, και οι αρχιτέκτονες Γιάννης Βεντουράκης, Νικόλαoς Ντόριζας, Αγνή Πικιώνη και Πόπη Παπαντωνίου. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, θα συμμετέχει  με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

Η ιστορία του ρολογιού
Τον Αύγουστο του 1869 θεμελιώνεται το γνωστό αργότερα ως Ρολόι, προκειμένου να στεγαστεί εκεί Χρηματιστήριο. Στον πύργο του κτιρίου ο τότε δήμαρχος Δημήτριος Μουτζόπουλος, με δική του δαπάνη, τοποθέτησε το ιστορικό ρολόι της πόλης όπου αποφασίστηκε μετά να μεταφέρει εκεί την έδρα του δήμου.

Έκτοτε το Ρολόι του Πειραιά, που αποτελούσε αρχιτεκτονικό στολίδι, είχε γίνει το εμβληματικό σύμβολο της πόλης για σχεδόν έναν αιώνα, καθώς το αντίκριζαν όλοι οι επίσημοι από κάθε γωνιά της γης, όταν έφταναν ακτοπλοϊκώς στην Ελλάδα και αποβιβάζονταν στη βασιλική αποβάθρα.

Ύστερα από μακρά ιστορία το μνημείο κατεδαφίστηκε το 1968, με εντολή του δημάρχου Αριστείδη Σκυλίτση, απόγονου του αιρετού, που εκτιμώντας την αξία του κτιρίου είχε μετακομίσει στο Ρολόι τη δημαρχία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης