«Ο Αρχέκακος Όφις o Οθωμανός»
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

«Ο Αρχέκακος Όφις o Οθωμανός»

Στην Βουλή των Ελλήνων έχουμε συνηθίσει οι ομιλίες των βουλευτών να είναι είτε αμιγώς τεχνοκρατικές, είτε αμιγώς πολιτικές είτε και τα δύο

Την εποχή των μνημονίων όμως, άκουσα μια πρωτόγνωρη και εξαιρετική ομολογουμένως ομιλία ενός Βουλευτή, αλλά και γνωστού στοχαστή, του Κώστα Ζουράρη. Μέσα σε λίγα λεπτά, επικαλούμενος και θησαυρούς του αθάνατου Ελληνικού πνεύματος, με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, με αποσπάσματα από τον επιτάφιο του Περικλή και με στίχους του Γεώργιου Σεφέρη, κατάφερε να περιγράψει το διαχρονικό Ελληνικό δράμα αλλά και το διαχρονικό Ελληνικό έπος! Από τον Όμηρο μέχρι την ορθόδοξη πίστη.

Αλλά και το σύγχρονο Ελληνικό δράμα. Με την “κουστωδία των δυσσεβών των Βρυξελών” που συνασπισμένη πιέζει και εκβιάζει την πατρίδα μας… και εκείνος “ο αρχέκακος όφις ο Αλεμανός” να πρωτοστατεί και να οργανώνει όλη την κουστωδία του κεντροευρωπαϊκού πυρήνα και της ακολουθίας του εναντίον της χώρας μας... Όλοι εναντίον ενός... Όπως είναι αντιληπτό, αναφερόταν o Ζουράρης στους Γερμανούς που τότε πρωτοστατούσαν στην επιβολή των σκληρών μέτρων και στην ταπείνωση της χώρας μας.

Σήμερα όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική. Η Γερμανία άλλαξε κυβέρνηση και η χώρα μας αντιμετωπίζεται από τους εταίρους διαφορετικά. Αντιμετωπίζεται ως ισότιμος εταίρος. Σε αυτή την αλλαγή , συνέτειναν και οι θυσίες του Ελληνικού λαού , αλλά και η εξαιρετική παρουσία του σημερινού Έλληνα πρωθυπουργού στο διεθνές περιβάλλον.
Σήμερα, η απειλή δεν έρχεται από τον “Αρχέκακο όφι τον Αλεμανό”, αλλά αντικειμενικά από τον “Αρχέκακο όφι τον Οθωμανό”!...

…Οι Τούρκοι συνεχίζουν απροκάλυπτα τις παραβιάσεις τόσο του εναερίου χώρου όσο και του θαλάσσιου στο Αιγαίο πέλαγος… Θέτουν απροκάλυπτα θέμα κυριαρχίας Ελληνικών νησιών, ζητούν αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και συνεχώς κλιμακώνουν τις απειλές τους, προβάλλοντας την στρατιωτική τους υπεροχή. Φθάνουν μάλιστα στο σημείο να μας απειλούν ότι “θα μας ρίξουν ξανά στην θάλασσα, όπως στην μικρασιατική καταστροφή”!...

Εάν οι γείτονες μας συνεχίσουν αυτή την τακτική, δεν θα αργήσει να προκύψει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Πότε και εάν, θα γίνει αυτό; Άγνωστο... Οι επόμενοι μήνες όμως θα είναι ιδιαιτέρα κρίσιμοι!

Κλείσιμο
Το ερώτημα είναι αν όλα αυτά, δηλαδή οι στρατιωτικές προκλήσεις και οι κραυγές των Τούρκων πολίτικών γίνονται για εσωτερική πρόσκαιρη κατανάλωση και εξαγωγή της εσωτερικής βαθιάς κρίσης των γειτόνων μας, ή αν αποτελούν ένα πιο οργανωμένο και διαχρονικό σχεδιασμό τους ... Ίσως να ισχύουν και τα δύο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας, θα πρέπει να ευρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Ετοιμότητα που αφορά και την άρτια εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και κυρίως την τεχνολογική, ποσοτική και ποιοτική επάρκεια των οπλικών συστημάτων. Οπλικών συστημάτων που αφορούν και τα τρία όπλα.

Η ελληνική κυβέρνηση, εμπρός σε αυτές τις προκλήσεις εξ Ανατολών, αλλά και γενικότερα στις σοβαρές γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο που αφορούν την ενέργεια, όφειλε να αντιδράσει έγκαιρα και αντέδρασε! Με δημιουργία ιστορικών διμερών συμμαχιών με Γαλλία και ΗΠΑ. Συμφωνιών με συγκεκριμένες υποχρεώσεις των δύο πλευρών, πέρα από αυτές που προκύπτουν από την Βορειοατλαντική συμμαχία.

Παράλληλα η κυβέρνηση υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του υλικού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Τα τελευταίας γενιάς πολεμικά Γαλλικά αεροσκάφη και οι πλέον σύγχρονες Γαλλικές Φρεγάτες, θα δημιουργήσουν νέες ισορροπίες στο Αιγαίο. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι επιθετικοί γείτονες και για τον λόγο αυτό αντιδρούν εντείνοντας τις προκλήσεις τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενέργεια που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έμπρακτες επί του πεδίου ενέργειες στο Αιγαίο, δικαιώνουν πλήρως την απόφαση της κυβέρνησης για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του υλικού των ενόπλων μας δυνάμεων.

Ιδεολογικές αρνήσεις, φοβίες για ενδεχόμενα οικονομικά σκάνδαλα ή σκανδαλολογίες και λαϊκισμοί από την αντιπολίτευση, δεν πρέπει να έχουν θέση.

Γιατί η εθνική μας επιβίωση είναι υπεράνω ιδεολογιών. Ακόμη και τα οικονομικά σκάνδαλα από προμήθειες οπλικών συστημάτων, μπορεί οδηγούν τελικά στη φυλακή, αλλά μπορεί εύκολα να προληφθούν…Μια ήτα όμως επί του πεδίου, θα είναι μη αναστρέψιμη…

Γιατί πρέπει να γνωρίζει “ο αρχέκακος όφις ο Οθωμανός” σε κάθε περίπτωση, ότι θα αντιμετωπίσει μια χώρα και ένα Λαό, που μπροστά στην ταπείνωση προβάλλει τις Θερμοπύλες και τα βουνά της Πίνδου…Ένα Λαό πού έρχεται από μακριά αλλά πηγαίνει και μακριά..

Που “…οι συλλέκτριες των κρόκων της Θήρας έρχονται δίπλα του και παγεμένες δίπλα με τον βόρειο τον άνεμο, οι Μυροφόρες με την χρυσή των αγγέλων αντανάκλαση…” όπως λέει ο Ελύτης...

Και τότε “ο αρχέκακος όφις ο Οθωμανός ”, ο πολιτικά αλαζόνας και αμετροεπής, μπορεί να ηττηθεί!...

Και να ηττηθεί μαζί του και η κάθε προσπάθεια επιβουλής της εθνικής μας κυριαρχίας.

Και να μην επαναφέρει ξανά θέμα κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Και να μην εξοργισθεί(!!!) ξανά από την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην παραλία της ηρωικής Σάμου, στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου…




*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ