Ο Τατσόπουλος και η «βαθιά Ν.Δ.»
tsekouras-thanasis-2

Θανάσης Τσεκούρας

Ο Τατσόπουλος και η «βαθιά Ν.Δ.»

Η διεύρυνση της Ν.Δ. με τον Πέτρο Τατσόπουλο δεν είναι πολιτικό γεγονός μείζονος σημασίας. Ο θόρυβος όμως που προκλήθηκε εντός της Ν.Δ. είναι αξιοσημείωτος. Οχι για τον Τατσόπουλο. Αλλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα προβλήματα διακυβέρνησης που θα αντιμετωπίσει, αν και όταν αναλάβει την εξουσία, από το «βαθύ κόμμα» της Ν.Δ.

Ο Μητσοτάκης αποφάσισε να διευρύνει τη Ν.Δ. προς το Κέντρο και την Αριστερά. Και καλώς έπραξε. Η διεύρυνση αποτελεί τη μοναδική στρατηγική για τη διεκδίκηση μιας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας και πιθανόν της αυτοδυναμίας. Δεν χρειάζεται κανένας βαθυστόχαστος νόμος της πολιτικής που το αποδεικνύει - αρκεί η απλή αριθμητική του Δημοτικού. Και βρήκε τον Τατσόπουλο. Δεν έχει νόημα η συζήτηση αν ο Τατσόπουλος είναι καλός ή κακός συγγραφέας, σοβαρός οικογενειάρχης ή περιπετειώδης εραστής. Αλλωστε δεν τον κατηγορούν γι’ αυτά.

Γιατί κατηγορούν τον Μητσοτάκη; Επειδή «ο Τατσόπουλος ήταν συριζαίος». Δυστυχώς διεύρυνση με «γέννημα-θρέμμα» νεοδημοκράτες δεν νοείται. Οι «διευρυνσίες» στην προηγούμενη ζωή τους θα ήταν κάτι άλλο. Συριζαίοι, πασόκοι, σημιτικοί, παπανδρεϊκοί ή οπαδοί του Μάο. Πάντως κάτι άλλο εκτός από νεοδημοκράτες. Γιατί αλλιώς δεν θα νοούνταν ως «διευρυνσίες».

Πάμε παρακάτω. Τον κατηγορούν (τον Τατσόπουλο και εμμέσως τον Μητσοτάκη) γιατί έχει -λένε- εκφραστεί ασεβώς για τη θρησκεία. Συγγνώμη για την απορία, αλλά από πότε η Ν.Δ. έγινε «θρησκευτικό κόμμα» και στο εσωτερικό της δεν έχουν θέση οι ανεξίθρησκοι και πολύ περισσότερο οι άθεοι; Αν είναι έτσι, ας το αλλάξουν. Και γιατί όχι, ας το μετονομάσουν σε Χριστιανική Νέα Δημοκρατία. Πράγμα δύσκολο γιατί, εκτός των άλλων, την ταμπέλα την έχει κατοχυρώσει ο Νικολόπουλος.

Το επόμενο θέμα. Τον κατηγορούν γιατί «χαρακτήρισε τον Κολοκοτρώνη... γκέι». Δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά ας παρακάμψουμε την ακρίβεια. Τι ακριβώς επιθυμούν οι «διαμαρτυρόμενοι», μια Ν.Δ. με «εθνόμετρο»; Στην οποία όσοι ανήκουν να είναι υποχρεωμένοι να συμφωνούν με το «συναξάρι» του Παπαρρηγόπουλου για την ελληνική επανάσταση ή να εξετάζονται στα «Απαντα» του αείμνηστου Αβέρωφ; Τότε αυτό δεν είναι κόμμα, αλλά ο απόλυτος αναχρονισμός.

Αν έχει κάποια αξία αυτή η μικρή τρικυμία στη Ν.Δ. δεν αφορά τον Τατσόπουλο. Αλλά τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της «βαθιάς Ν.Δ.». Αρα πρωτίστως τον Μητσοτάκη.

Γιατί δημιουργούνται βάσιμες υπόνοιες ότι η Ν.Δ. παραμένει ένα κόμμα της αρχαϊκότητας, βαλκανικό και καθόλου ανοιχτό και ευρωπαϊκό. Με στελέχη, αντιλήψεις και ιδέες που προέρχονται από τις σπηλιές μιας πρωτόγονης εθνικοφροσύνης. Ενα κόμμα, που παρά τις επικοινωνιακές απόπειρες εκμοντερνισμού, παραμένει το κόμμα του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».

Αν οι υπόνοιες αποδειχτούν βάσιμες, τότε ο θόρυβος υπερβαίνει την «υπόθεση Τατσόπουλου». Για να το πούμε ξεκάθαρα, αυτή η αρχαϊκή «βαθιά Ν.Δ.» μετά τις εκλογές θα προκαλέσει το μείζον πρόβλημα διακυβέρνησης για τον Μητσοτάκη. Ο ίδιος έχει επιλέξει να αφήσει στο ράφι αυτά τα ταυτοτικά ζητήματα προσώπων και φυσιογνωμίας της παράταξής του. Παραπέμποντας μετά τις εκλογές για την υπέρβαση. Είναι κι αυτή μια μέθοδος. Σωστή ή λάθος, θα το δείξει η «νεκροψία»...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK