Ελλάδα και Αίγυπτος μαζί
troupiwtis

Πέτρος Τρουπιώτης

Ελλάδα και Αίγυπτος μαζί

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος σταθερά οικοδομούν μία σχέση που αποτελεί πρότυπο για την περιοχή μας. Με όρους ισότιμης κυριαρχίας, αμοιβαίου σεβασμού και χωρίς αναθεωρητικές βλέψεις, εργάζονται σταθερά με σκοπό την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Μία σχέση που δεν είναι απλά αντίβαρο στις αναθεωρητικές βλέψεις άλλων κρατών της περιοχής, αλλά έχει βάθος, συνέχεια και συνέπεια, κάτι που αποδεικνύεται καθημερινά από το εύρος των συνεργειών που έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα

Στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο οι δράσεις που αποδεικνύουν τη σταθερή σχέση είναι συνεχείς. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των Θαλασσίων Οικονομικών Ζωνών των δύο κρατών, που τελεσφόρησε μετά από μία μακρά σειρά διαπραγματεύσεων. Το χρονικό σημείο της επίτευξης αυτής της συμφωνίας πέρυσι το καλοκαίρι δεν είναι τυχαίο, αφού και οι δύο χώρες πήραν μία απόφαση η οποία παρήγαγε ένα τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι συνομιλίες για την επέκταση της είναι σε εξέλιξη.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού ήρθε να επιβεβαιώσει το εξαιρετικό αυτό κλίμα, ενώ οι συνομιλίες που έγιναν δεν περιορίστηκαν σε διμερές επίπεδο, αλλά επεκτάθηκαν σε ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο, όπως το Κυπριακό αλλά και την Λιβύη, όπου γενικά υπάρχει ταύτιση απόψεων.

Στο θέμα της Κύπρου τονίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πρόταση για λύση δύο κρατών προφανώς και είναι εκτός πραγματικότητας, ενώ η Τριμερής Συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου αποτελεί σταθερό πυλώνα ισχύος. Αναφορικά με τη Λιβύη, συμφωνήθηκε ότι προϋπόθεση για την εκεχειρία και την σταθεροποίηση της χώρας είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων. Επίσης συζητήθηκε η μη συμμετοχή της χώρας μας στη Διάσκεψη του Βερολίνου, μία ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την επίλυση αυτή της κρίσης και η οποία εσκεμμένα μεθοδεύτηκε με σκοπό να απουσιάζει η χώρα μας.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, το Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας που υπεγράφη τον Απρίλιο για το έτος 2021 έρχεται να επισφραγίσει με τον καλύτερο τρόπο την δυναμική που έχει αποκτήσει η διμερής συνεργασία και η οποία περιλαμβάνει ένα ευρύτατο πλαίσιο δράσεων. Γιατί μπορεί η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» να αποτελεί την δραστηριότητα που διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο τη συνεργασία των δύο χωρών και αποτελεί πόλο έλξης σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, όμως δεν είναι μόνο αυτή. Συνεκπαιδεύσεις PASSEX (PassingExercises) με αιγυπτιακά πολεμικά πλοία και εκπαιδεύσεις των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων διαμορφώνουν ένα εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Η διεξαγωγή των επισήμων επισκέψεων σε χρονικό διάστημα μάλιστα μόλις έξι μηνών φέτος τόσο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Αίγυπτο από 18-20 Ιανουαρίου όσο και του Αιγύπτιου ομολόγου του από 5 έως 8 Ιουλίου, έρχεται ως επιστέγασμα των άριστων διμερών σχέσεων στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η σχέση αυτή που εκφράζεται πλέον στο υψηλότερο διαπροσωπικό επίπεδο της στρατιωτικής ιεραρχίας από τον ίδιο τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αναμφίβολα εδραιώνει μία ξεχωριστή οπτική και καθιστά την Ελλάδα γέφυρα μεταξύ φίλων και σύμμαχων χωρών.

Εξάλλου δεν μπορεί να παραγνωριστεί το ειδικό βάρος που κατέχει η Αίγυπτος μεταξύ των αραβικών χωρών.

Ένας τομέας που επίσης προωθείται είναι η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, ένα έργο τεράστιας οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας. Η ηλεκτρική σύνδεση των δύο χωρών μέσω υποβρυχίου καλωδίου θα μεταφέρει στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο ενώνοντας ουσιαστικά την Αίγυπτο με την Ευρώπη.

Το πλέγμα των συνεργασιών αυτών αποτυπώνει μία εξαιρετική εικόνα και αφήνει τις καλύτερες υποσχέσεις για το μέλλον.

Πολλές φορές τη συνεργασία την επιτάσσει η ιστορία και η γεωγραφία και πράγματι έτσι είναι, αφού Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν κοινή γεωγραφία και ιστορικούς δεσμούς, τίποτα όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω αν δεν υφίσταται η πολιτική βούληση που βασίζεται στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο μεταξύ των 2 χωρών.

Τη συνεργασία αυτή την διασφαλίζει ο «σκληρός μανδύας» των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της διατήρησης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή εκπέμποντας συγκεκριμένα μηνύματα κατά των «τυχοδιωκτικών» συμπεριφορών της Τουρκίας. Οι εκβιαστικές και προσβλητικές συμπεριφορές που προσπαθούν να επιβάλουν «νέο δίκαιο» καθορισμού θαλασσίων ζωνών τύπου a lacarte δεν μπορούν να αναστρέψουν το άριστο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που επιβεβαιώνεται έτι περαιτέρω και με την πρόσφατη παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στα εγκαίνια της Ναυτικής Βάσης της Αιγύπτου με την επωνυμία «3η Ιουλίου».

Σε αντίθεση με αυτούς που υποστήριζαν ότι αυτή η σχέση είναι απλά αντίβαρο στην αναθεωρητική Τουρκία, η Ελλάδα και η Αίγυπτος καθημερινά τους διαψεύδουν. Γιατί στις Διεθνείς Σχέσεις εάν ενεργείς αντιδραστικά και εκβιαστικά τελικά βρίσκεσαι πάντα ένα ή περισσότερα βήματα πίσω από τις εξελίξεις και το κυριότερο είναι ότι αυτό το καταλαβαίνεις μόνο όταν είναι πολύ αργά.

Κλείσιμο
Η Ελλάδα έχοντας ως εργαλεία την διπλωματία και φυσικά τις ισχυρές και αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις της, παίρνει συνεχώς πρωτοβουλίες που την φέρνουν στο προσκήνιο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Με την σταθερή αυτή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, τον αλληλοσεβασμό και τις σχέσεις καλής γειτονίας κερδίζει έδαφος, δίνει μαθήματα αξιόπιστης και ορθολογικής συμπεριφοράς και αναγκάζει «την απαράδεκτη και ανεπίδεκτη μαθήσεως» Τουρκία στην περιθωριοποίηση.

Θα ήταν θετικό για την περιοχή, η Τουρκία να αναθεωρήσει την πολιτική της , όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα
Εξάλλου οι πράξεις της Τουρκίας άλλο δείχνουν. Το ζήτημα όμως είναι ότι η συμπεριφορά αυτή εντείνει την αστάθεια και για να το καταλάβει η Τουρκία αυτό, πρωτίστως πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να της κάνουν «πλάτες» και να κλείνουν τα μάτια.




*Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος 

ptroupiotis@yahoo.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ