stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

“…Αμ’τίταν αυτά τα ξεδιάντροπα λόγια που μας αράδιασες προχθές στο βουνό. Να δίνουμε λέει χαράτσι στους κουρελήδες, να γίνουμε λέει ίσοι, όλοι αδέλφια, πάει να πει κουρελήδες;

Για μια ακόμα φορά, το ανθρώπινο είδος ευρίσκεται αντιμέτωπο με ένα νέο ιό που τείνει να προκαλέσει πανδημία με επακόλουθο μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές , αλλά και τεράστιες καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. 

Η έννοια ασύμμετρος φόβος, σημαίνει ένα υπερβολικά αδικαιολόγητο φόβο, που προκαλείται από μια πραγματική εξωτερική  αιτία. Μια εξωτερική αιτία  όμως , που αντικειμενικά ο φόβος που προκαλεί , θα πρέπει να είναι μικρότερος και ελεγχόμενος. 

Ο πρώτος καταστροφικός Εθνικός Διχασμός του περασμένου αιώνα εκδηλώθηκε το 1915 με τη διαφωνία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου... Η Ελλάδα έπρεπε να επιλέξει μεταξύ του γερμανικού άξονα και της συμμετοχής στον πόλεμο, στο πλευρό των συμμάχων.

Πολύ πρόσφατα , ο προηγούμενος πρωθυπουργός της χώρας, σε κρίση αυτοκριτικής και αιτιολόγησης της αποτυχίας της παράταξής του στις πρόσφατες εκλογές, αναφέρθηκε και σε αρμούς της εξουσίας , διερωτώμενος “Πώς θα καταφέρει, τη δεύτερη φορά η Αριστερά, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας…

Ξέρω πως έχεις περάσει πολλά. Ξεκίνησες πριν μήνες για το μεγάλο σου ταξίδι. Λίγο έλειψε να πνιγείς στα νερά του Αιγαίου για να φτάσεις εδώ, στο Ελληνικό νησί. Έπεσες θύμα των δουλεμπόρων που σου πήραν όλες τις οικονομίες σου. 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1760 ο Έντουαρντ Τζένερ , ένας Άγγλος γιατρός, παρατήρησε ότι οι εργαζόμενοι στην παραγωγή γάλακτος ποτέ δεν νοσούσαν από ευλογιά, καθώς είχαν είδη νοσήσει από την ευλογιά των αγελάδων η οποία έχει πολύ ελαφρά συμπτώματα στον άνθρωπο. Το 1796 ο Τζένερ πήρε πύον από το χέρι μιας χωρικής που νοσούσε από ευλογιά των αγελάδων και το εμβολίασε σε ένα οκτάχρονο αγόρι και παρατήρησε ότι δεν νόσησε από ευλογιά.

Έτος 2003…Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας. Οι κτηριακές υποδομές της Καρδιολογικής κλινικής, μιας ιστορικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχαν σχεδόν καταρρεύσε

Το Δεκέμβριο του 2019, ένας νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για νέο κορωνοϊο ο οποίος είναι μέλος της ίδιας οικογένειας με τους προηγούμενους ιούς SARS και MERS, που προκάλεσαν μεγάλες επιδημίες τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Ρόμπερτ Έτινγκερ θεωρείται ο πατέρας της Κρυογονικής, δηλαδή της ιδέας ότι οι νεκροί πρέπει να καταψύχονται. Ο Έτινγκερ πιστεύει ότι οι επιστήμονες θα βρουν τον τρόπο μετά από χρόνια ή αιώνες ,να τους επαναφέρουν στη ζωή, όταν πλέον θα έχουν ανακαλυφθεί μέθοδοι αντιγήρανσης ,ή θεραπείες για τις ασθένειες που τους επέφεραν τον θάνατο. Πέθανε σε ηλικία 92 χρόνων στο Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών και έγινε ο 106ος άνθρωπος που καταψύχθηκε στο Ινστιτούτο Κρυογονικής που ίδρυσε.

Στην αρχή της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους , πριν από ενάμιση εκατομμύριο χρόνια περίπου, ο πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου, ο Homo erectus ( όρθιος άνθρωπος), ενώ μέχρι τότε περπατούσε στα τέσσερα, σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να περπατά όπως εμείς σήμερα. Αλλά ποιος ήταν ο λόγος που ο πρωτόγονος άνθρωπος σηκώθηκε όρθιος στα δύο του πόδια;

Η έννοια της ψυχραιμίας από κοινωνικής και πολιτικής πλευράς, αναφέρεται σε έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε προκλήσεις, σε ασύμμετρα ήπια αντίδραση σε άδικες φραστικές και έμπρακτες επιθέσεις και σε υποχώρηση ακόμα και εμπρός σε προφανείς άδικες συμπεριφορές.

Ο Βασιλιάς Φίλιππος ο Β' της Μακεδονίας, είχε θέσει ως βασικό στόχο του να επεκτείνει την κυριαρχία του στη νότιο Ελλάδα. Η πρώτη επιτυχία του ήταν η νικηφόρα μάχη που έδωσε στην Χαιρώνεια, το έτος 338 π.Χ. Στην μάχη αυτή αντιμετώπισε μία μεγάλη συμμαχία πόλεων της νοτίου Ελλάδας.