LIVE

Κορωνοϊός

stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Το Δεκέμβριο του 2019, ένας νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για ένα νέο κορωνοϊο, ο οποίος είναι μέλος της ίδιας οικογένειας με τους προηγούμενους ιούς SARS και MERS, που προκάλεσαν μεγάλες επιδημίες τα προηγούμενα χρόνια

Η Αλχημεία ήταν μια φιλοσοφία και μια τέχνη που εφαρμόστηκε στην αρχαιότητα. Οι σημαντικότεροι στόχοι των αλχημιστών ήταν η μετατροπή των κοινών μετάλλων σε χρυσό ή ασήμι. Επίσης, η δημιουργία του ελιξίριου της Ζωής, το οποίο θα θεράπευε όλες τις ασθένειες και θα επιτύγχανε την αθανασία. 

6

Ο άνθρωπος, αυτός ο πολυμήχανος, από την εποχή των σπηλαίων, με τον προικισμένο εγκέφαλό του σε σχέση με τα υπόλοιπα θηλαστικά, επινοώντας διάφορες μεθόδους και τεχνικές, κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να ελέγξει το περιβάλλον και να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του.

Για την Επιστήμη, ένα διαχρονικό ερώτημα είναι το πώς διαμορφώνεται η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου.

Οι Γερμανοί είναι ένας πειθαρχημένος λαός. Ένας λαός που η έννοια του καθήκοντος έχει πρωταρχική σημασία.

Του καθήκοντος όπως το εννοούν. Καθήκοντος όμως,  που δεν το “διηθούν” σε πολλές περιπτώσεις από το φίλτρο της ηθικής, της λογικής και του ανθρωπισμού…

Ένα παράδειγμα “υγειούς” Γερμανικού “πατριωτικού” καθήκοντος που βίωσα προσωπικά.

Είναι γνωστό ότι η νόσηση από τον Κορωνοϊό, συνοδεύεται πολύ συχνά από καρδιακή δυσλειτουργία και βλάβη του μυοκαρδίου, όπως αυτό διαπιστώνεται κλινικά.

3

Η αυτοκτονία είναι η “πράξη κατά την οποία ο ίδιος ο άνθρωπος αφαιρεί τη ζωή του”. Ως απόπειρα αυτοκτονίας θεωρείται ο αυτοτραυματισμός που προκαλείται από την επιθυμία του ατόμου να τερματίσει τη ζωή του, ο οποίος όμως δεν επιφέρει το θάνατο. Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι η περίπτωση κατά την οποία ένα άτομο βοηθά έμμεσα ένα άλλο άτομο να τερματίσει τη ζωή του, είτε συμβουλεύοντάς το, είτε δίνοντάς του το μέσο πρόκλησης του θανάτου.

Ο μεγάλος φιλόσοφος  Immanuel Kant , είχε πει σχετικά με την ηθική, ότι “εάν αυτή γινόταν ηθικός  νόμος για όλη την ανθρωπότητα, θα δημιουργούσε την ιδανική παγκόσμια κοινωνία…”. 

Ο μαϊντανός είναι ένα δημοφιλές Μεσογειακό βότανο. Έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μεγάλη θρεπτική αξία και οφέλη για την υγεία ενώ χρησιμοποιείται και σαν γαρνιτούρα στα γεύματα. Είναι γνωστός από την αρχαία Ελλάδα. Εκείνη την εποχή μάλιστα, εκτός από την διατροφή, χρησιμοποιούν ταν και για το στόλισμα τάφων…

Τον Αύγουστο του 2019, ψηφίσθηκε ο Νόμος για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Τότε στην καθοριστική ομιλία του στην Βουλή, ο Πρωθυπουργός, περιέγραψε εξαιρετικά εύστοχα την εξαθλίωση που προκαλείται στα ΑΕΙ , από την στρεβλή εφαρμογή ενός αναχρονιστικού νόμου για μια δημοκρατική κοινωνία.

Ο Κάρολος Δαρβίνος, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στην ιστορία . Διατύπωσε την θεωρία της εξέλιξης των ειδών , αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος την προέλευσή του και την εξέλιξή του. Σε νεαρή ηλικία ξεκίνησε από την Αγγλία για ένα μεγάλο ταξίδι. Είχε σκοπό να πραγματοποιήσει χαρτογραφικές μετρήσεις στην Νότιο Αμερική, Αυστραλία και Νότιο Αφρική. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ο Δαρβίνος μελετούσε φυτά και ζώα σε κάθε χώρα που επισκεπτόταν. Στα δεκατρία ηφαιστιογενή νησιά Γκαλαπάγκος  , στην Δυτική ακτή του κράτους του Ισημερινού, συνέλαβε την θεωρία του. Διαπίστωσε, πως πουλιά, χελώνες και ερπετά είχαν διαφορές από το ένα νησί στο άλλο.  Τελικά , μετά από 20 χρόνια, στις 22 Νοεμβρίου του 1859, δημοσίευσε το  βιβλίο του “Η καταγωγή των ειδών”, που περιέγραφε τους μηχανισμούς εξέλιξης και  στο οποίο βιβλίο, για πρώτη φορά, εισήγαγε τον όρο “φυσική επιλογή”.  Οι αντιδράσεις στις επαναστατικές, για την εποχή εκείνη, θεωρίες του Δαρβίνου ήταν ανάμεικτες: μια μερίδα του επιστημονικού κόσμου τις αποδέχθηκε και τις στήριξε , ενώ μια άλλη μερίδα ,τις απέρριπτε  με σφοδρότητα . Το κομμάτι στο οποίο ασκήθηκε η εντονότερη συζήτηση, αφορούσε  την προέλευση του ανθρώπου, ο οποίος σύμφωνα με την θεωρία αυτή, προέρχεται από την εξέλιξη κάποιου άλλου θηλαστικού.  

1

Ο άνθρωπος, όπως και τα ζώα, δρα με βάση τα ένστικτα. Τα ένστικτα πυροδοτούν τις  ορμές, που τον ωθούν να ικανοποιήσει τις βιολογικές του ανάγκες. Βασικό ένστικτο είναι το ένστικτο της διαιώνισης του είδους. Και λόγω της θεμελιώδους σημασίας του, η φύση φρόντισε να το επενδύσει με την σεξουαλική απόλαυση, αλλά και με ανώτερα συναισθήματα, όπως ο έρωτας.

2

Ο Στράβων, ήταν από τους σημαντικότερους γεωγράφους της αρχαιότητας. Γεννήθηκε το 63 π.Χ στην Αμάσεια του Πόντου, στο ίδιο μέρος όπου πέθανε, σε ηλικία 86 ετών. Τα δύο μεγαλύτερα συγγραφικά έργα του είναι τα Ιστορικά υπομνήματα και τα περίφημα Γεωγραφικά.

Τα Φώτα είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Ιδιαίτερα , για εμάς τους Έλληνες , για την χώρα μας που ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά είναι άρρηκτα δεμένη με την θάλασσα, ο Αγιασμός των υδάτων με την κατάδυση του τιμίου Σταυρού, αποτελεί μια υψίστη τελετουργία της θρησκείας μας.