stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Ο Λένιν, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής επανάστασης στην Ρωσία, αντιμετώπιζε οξύ πρόβλημα με την στελέχωση του κρατικού μηχανισμού για την εγκαθίδρυση και λειτουργία του κομουνισμού στο αχανές κράτος.
Λέγεται ότι είπε “…θα ταξιδεύσουμε με το τραίνο της μπουρζουαζίας..” εννοώντας ότι θα χρησιμοποιήσει από ανάγκη, προσωρινά, στελέχη και μηχανισμούς του προηγούμενου Τσαρικού καθεστώτος.


Το ποίημα Άξιον Εστί γράφτηκε από τον μεγάλο μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη το 1959. Και ήταν κυρίως αυτό που του χάρισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Ήταν ο δεύτερος Έλληνας μετά τον Γεώργιο Σεφέρη, που πήρε το μεγάλο αυτό βραβείο.

Πολύ πρόσφατα, ερευνητές από την Βοστώνη, έκαναν μια σημαντική μελέτη και την δημοσίευσαν σε κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό. 

Μαύρες τρύπες, είναι  περιοχές του Διαστήματος όπου το πεδίο βαρύτητας που υπάρχει σε αυτές είναι τόσο μεγάλο, ώστε τίποτα, ούτε ακόμα και το φως, να μην μπορεί να ξεφύγει από εκεί. Είναι “αιώνιες φυλακές”, από τις οποίες τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει και κάθε ουράνιο σώμα που πέφτει μέσα τους εξαφανίζεται. 

Επιστημονικά, με τον όρο πλύση εγκεφάλου περιγράφονται μεθοδολογίες οι οποίες επηρεάζουν τη συμπεριφορά και σκοπό έχουν τη χειραγώγηση των ανθρώπων σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο μέσω της εμφύτευσης ιδεών.

Πρόσφατα, 11 φορείς της Σάμου, μεταξύ των οποίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος , κατέθεσαν εξώδικη διαμαρτυρία κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και της διοικήτριας του hot spot του νησιού..

Τυραννία είναι εκείνο το πολίτευμα, που την εξουσία καταλαμβάνει ένα άτομο, είτε με την βία, είτε με την απάτη. Στην ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού, υπήρξαν τέτοιες περίοδοι τυραννικής διακυβέρνησης.

Τον Δεκέμβριο του 1863 εκδόθηκε στην Αμερική (δημοσιεύθηκε στην ιστορική εφημερίδα Atlantic),  ένα δοκίμιο από τον Εδουάρδο Εβερετ Χειλ, με τίτλο  «Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα».

Ο Ξενοφώντας και ο Αριστοτέλης , αναφέρουν στα κείμενά τους, ότι στο αυστηρά ταξικό κοινωνικό σύστημα της αρχαίας Σπάρτης, “όμοιοι” ονομάζονταν η κοινωνική εκείνη ομάδα η οποία βρισκόταν στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας και η οποία κατείχε πλήρη πολιτικά δικαιώματα. 

Η ταινία Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι γυρίσθηκε το 1957, και ήταν βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πιέρ Μπουλ.

Σε πολύ πρόσφατη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ο διαπρεπής Έλληνας καθηγητής φυσικής, Δημήτρης Νανόπουλος, είπε μεταξύ άλλων σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους:

O Μανώλης Ρασούλης έγραψε τους στίχους που μελοποίησε ο Χρήστος Νικολόπουλος, και πρωτοερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας, το έτος 1981. Το τραγούδι εκείνο έγινε μεγάλη επιτυχία .