Ο κοροναϊός "χτύπησε" και τις ανθρώπινες σχέσεις!!!
ilias_makos_blog

π. Ηλίας Μάκος

Ο κοροναϊός "χτύπησε" και τις ανθρώπινες σχέσεις!!!

Και, όμως, πέρα από τον φόβο, τον πανικό, τον περιορισμό στα σπίτια, που είναι κάποιες από τις συνέπειες του κοροναϊού, φανερώνεται όλο και περισσότερο και μια άλλη συνέπεια: Διαταράσσονται, λόγω του ιού, οι  σχέσεις των ανθρώπων. Και αυτό είναι ένα σημείο, που πρέπει να μας προβληματίσει...

Να αναφέρουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ηλικιωμένο ζευγάρι, που έχει κλειστεί στο σπίτι, απαγόρευσε στα παιδιά του να το επισκέπτονται, μήπως μεταφέρουν, άθελά τους βέβαια, τον κοροναϊό.

Κύριος κάθησε δίπλα σε άλλον κύριο σ' ένα παγκάκι της παραλίας, κρατώντας μάλιστα μια σχετική απόσταση, και ο πρώτος σηκώθηκε και έφυγε εκνευρισμένος, θεωρώντας, πάντοτε υποθετικά, ότι θα μπορούσει ο διπλανός του να έχει κοροναϊό και να τον κολλήσει.

Άτομο, που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, αρνήθηκε να χαιρετήσει γνωστούς του, για λόγους αυτοπροστασίας, και του έκοψαν την καλημέρα...

Θέλετε και άλλο παράδειγμα: Φίλος επισκέφθηκε το σπίτι του φίλου του, ο οποίος έχει χρόνια προβλήματα υγείας. Ευγενικά του είπε ο οικοδεσπότης ότι καλό θα ήταν να αποχωρήσει μήπως και ένα στο εκατομμύριο συμβεί κάτι και νοσήσει... Αποχώρησε ο άλλος, αλλά πικράθηκε και δεν ανταποκρίνεται στις τηλεφωνικές κλήσεις του φίλου του.

Δύσκολες οι στιγμές και δοκιμαζόμαστε όλοι... Αυτό, που πρέπει να επιδειχθεί είναι αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμός.

Για τον άλφα ή βήτα λόγο, είναι ενδεχόμενο κάποιος, άσχετα αν εκδηλώνει ή όχι υπερβολική συμπεριφορά, να κρίνει ότι κινδυνεύει από οποιαδήποτε επαφή με άλλους ανθρώπους, έστω και πολύ δικούς του, έστω και πολύ φιλικούς.

Ας μην τον παρεξηγήσουμε, έστω και αν χαρακτηρίσουμε λανθασμένη την αντίδρασή του, γιατί δεν δεν σκεπτόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Οι ακραίες συνθήκες, και νομίζουμε ότι οι σημερινές δικαιολογούν από μία άποψη αυτό το χαρακτηρισμό, μας κάνουν καμιά φορά, ασυνείδητα, και από ανεπτυγμένη αίσθηση κινδύνου, να παρεξηγούμε με ευκολία τους άλλους ανθρώπους, αλλά και να παρεξηγούμαστε από αυτούς.

Κλείσιμο
Αυτό, όμως, μπορεί να επιφέρει και διάφορα αρνητικά αποτελέσματα και συμπώματα, τα οποία, έστω και αν ο κοροναϊός φύγει, αυτά να μείνουν. Να υποχωρήσει, δηλαδή, ο κοροναϊός του σώματος και να παραμείνει ο "κοροναϊός" της ψυχής.

Η ανασφάλεια, όσο δικαιολογημένη και αν είναι στις ημέρες μας, δεν είναι σοβαρός λόγος να μπουν σε περιπέτεια οι ανθρώπινες σχέσεις.

Η εμπιστοσύνη αποκτιέται πολύ δύσκολα και καταρρέει σε ένα λεπτό, σε μια στιγμή.Ας αποφεύγουμε όλοι να υπονομεύουμε και να διαβρώνουμε τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ας σκεφτούμε ψύχραιμα και ας αναλογιστούμε ότι ο συναθρωπός μας δεν θέλει να μας πληγώσει, απλά, προστατεύοντας τον εαυτό του, προστατεύει και εμάς...

Υπάρχει η καλή ερμηνεία, υπάρχει και η κατάχρηστική ερμηνεία στις ανθρώπινες σχέσεις. Το πώς χειριζόμαστε μια κατάσταση εξαρτάται από εμάς.

Η λαίλαπα του κοροναϊού θα περάσει κάποια στιγμή. Ας μην αφήσει και συναισθηματικά ερείπια...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK