Αλέξης ο clean (exit)
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Αλέξης ο clean (exit)

Ψάχνοντας δημοσιεύματα εφημερίδων του 1974 (αφήστε αν είναι διαστροφή) σχεδόν σε όλα τα πρωτοσέλιδα έβλεπα ρεπορτάζ για το πού θα «γίνει» η χωματερή... Φυλή, Λιόσια ή κάπου αλλού; Έπειτα από 44 χρόνια, η Ελλάδα πλημμύριζει από ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους στη Ζάκυνθο, την Τρίπολη, την Κέρκυρα και πόσες ακόμη πόλεις σε όλη την επικράτεια. Θέματα που σχεδόν σε όλο τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο λύνονται εύκολα, συντεταγμένα και αποτελεσματικά, στην Ελλάδα χρονίζουν, να μην πω διαιωνίζονται, θεσμοποιούνται και καταλήγουν άλυτα διότι ουδείς, πολιτικό πρόσωπο ή ομάδα πίεσης, έχει το σθένος, το όραμα και το σχέδιο να καταπιαστεί με αυτά και να τα αντιμετωπίσει. Μία από τις επιπτώσεις για τις οποίες δεν γίνεται συζήτηση είναι ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουμε τρομακτικά πρόστιμα στην ΕΕ, επειδή η Ελλάδα παραβιάζει τους ισχύοντες κανονισμούς και τις κοινές συμφωνίες σχετικά με την υγειονομική ταφή των απορριμάτων. Κι ενώ δεν είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε ποια απορρίματα ρίχνουμε στους κάδους ανακύκλωσης, τώρα τελευταία συζητάμε για τα πλαστικά καλαμάκια, για να δείξουμε ότι έχουμε -δήθεν- και οικολογική συνείδηση...


Κι ενώ το πρόβλημα με τις χωματερές μοιάζει με γόρδιο δεσμό, ο Αλέξης Τσίπρας με τους υπουργούς του, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι μετακλητοί που σιτίζονται από τους φόρους μας, μας έχουν ζαλίσει με την «καθαρή έξοδο» -clean exit- για να συνεννοούμαστε, από τα μνημόνια...


Εντάξει, έχουν μπερδέψει τα μνημόνια με τις δανειακές συμβάσεις, αλλά αυτό μοιάζει με λεπτομέρεια.


Τον Αυγούστο ολοκληρώνεται η χρονική διάρκεια του 3ου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, με βάση το οποίο οι Ευρωπαίοι απαίτησαν μηδενισμό των κρατικών ελλειμμάτων και σε αντάλλαγμα δάνειζαν τη χώρα με φθηνό χρήμα.


Αυτό που τελειώνει τον Αύγουστο δεν είναι τα μνημόνια. Είναι οι δανειακές συμβάσεις. Από Σεπτέμβριο η Ελλάδα θέλει να δανείζεται χρήματα από τις αγορές. Με επιτόκια πολύ ακριβότερα απ' αυτά με τα οποία δανείζεται σήμερα.


Αυτό αποκαλούν οι ΣΥΡΙΖΑίοι «clean exit» ή αλλιώς καθαρή έξοδο.


Κλείσιμο
Όμως καθαρή έξοδος δεν υπάρχει.


Επειδή οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν σφιχτή επιτροπεία για την Ελλάδα, επιτήρηση που θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το 2022. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια Τσίπρας-Καμμένος έχουν συμφωνήσει ότι η ελληνική οικονομία θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα είναι αυτά.


Επειδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν ήδη προ-νομοθετήσει να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις από το 2019. Γιατί έχουν συναινέσει στην απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το αφορολόγητο όριο. Αυτά θα γίνουν μετά το τέλος του 3ου μνημονίου, άρα τι νόημα έχουν τα λόγια τους;


Το πιο χειροπιαστό γεγονός που κατέρριψε τα περί... clean exit είναι η υπόθεση της αναβάθμισης των F-16. Οι Ευρωπαίοι δανειστές έλεγαν όχι στις χρηματοροές που ζητούσαν οι Αμερικανοί και απαίτησαν να δώσουν την έγκρισή τους σε ένα πρόγραμμα που οι φορολογούμενοι θα πληρώνουμε μέχρι το... 2028. Καταλάβατε τώρα πόσο μούφα είναι οι θεωρίες Τσίπρα ότι από Σεπτέμβριο θα αποφασίζει μόνος του και χωρίς αυστηρή επιτροπεία; Εδώ οι πιστωτές επιβλέπουν πού θα δίνεται κάθε ευρώ από το κρατικό χρήμα για την επόμενη 10ετία και βάλε και οι ΣΥΡΙΖΑίοι νομίζουν ότι θα μας ταϊσουν σανό πως δήθεν έχουν πάρει το πηδάλιο στα χέρια τους. Όμως η χώρα κινείται με τον αυτόματο πιλότο, ακολουθώντας τη διαδρομή που έχει χαράξει η Τρόικα...


Σήμερα, για να μηδενιστούν τα ελλείμματα, το κράτος πρέπει να ξοδεύει λιγότερα απ'αυτά που εισπράττει. Μοιάζει απλό, σωστά; Σε αυτά που ξοδεύει το κράτος περιλαμβάνονται μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, δαπάνες για λειτουργία νοσοκομείων, σχολείων και των άλλων κρατικών δομών και το κόστος για την καταβολή των συντάξεων. Τα δημόσια έσοδα προκύπτουν από την φορολογία, άμεση και έμμεση. Οι πιστωτές απαίτησαν να γίνουν «παρεμβάσεις» για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της απασχόλησης και άλλες μεταρρυθμίσεις. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα που κυβερνά προτιμά τις περικοπές μισθών-συντάξεων και την φορομπηχτική πολιτική μαζί με τις κατασχέσεις λογαριασμών και τους πλειστηριασμούς.


Γιατί; Διότι αυτά γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, ηλεκτρονικά. Και θεωρούν οι ΣΥΡΙΖΑίοι ότι αυτό δεν θα τους προκαλέσει φθορά και πολιτική ζημία επειδή και η ΝΔ του Μητσοτάκη θα κάνει τα ίδια. Όχι, δεν είναι μονόδρομος η ασκούμενη πολιτική. Χρειάζεται όμως σκληρή δουλειά, για να ξαναμετρήσουμε τι χαλάει το δημόσιο και πού διατίθεται το κρατικό χρήμα. Χρειάζεται έμπνευση, σχέδιο και ιδέες.


Χρειάζεται ανακάτεμα, νοικοκύρεμα και προσέλκυση επενδύσεων. Που προϋποθέτει σταθερό οικονομικό περιβάλλον και σοβαρότητα.


Πόσο σοβαρός είναι όμως κάποιος που παραδέχεται δημοσίως ότι θέλει να μείνει στη θέση του πρωθυπουργού για να μαζέψει... εμπειρίες; «Θα έπρεπε να ήμουν ανόητος για να μην επιθυμώ να το ζήσω κι αυτό, να είμαι ένας πρωθυπουργός μιας χώρας που θα αποφασίζει μόνη της κι όχι κάτω από την αυστηρή επιτροπεία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

Ανόητους θα πρέπει να θεωρεί τους Έλληνες αν νομίζει ότι δεν καταλαβαίνουμε πως αυτοί που θα αποφασίζουν για την Ελλάδα είναι οι δανειστές, δηλαδή οι Γερμανοί και το ΔΝΤ.
Δυστυχώς, για το προβλεπτό μέλλον θα κυβερνούν οι δανειστές. Και σίγουρα οι ξένοι πιστωτές θα αποφασίζουν για όσο διάστημα κυβερνούν πολιτικοί που το ψέμα το έχουν πρώτο-πρωτο. Πολιτικοί που θέλουν να μας πείσουν ότι αν βάλουν έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία θα έχουν πετύχει θρίαμβο. Πολιτικοί που θεωρούν επιτυχία ότι μοιράζουν επιδόματα στους πολλούς αποκρύπτοντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή εκείνοι φτωχοποίησαν τους πολλούς. Πολιτικοί που ακκίζονται και αυτοαποθεώνονται αντί να ζητήσουν συγγνώμη και να παραδεχτούν την αδυναμία και την ανικανότητά τους.

Καθαρά και ξάστερα. «Clean and clear sky», που θα 'λεγε και ο Αλέξης ο clean (exit), για να συνεννοούμαστε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ