danikas_dimitris

Εμείς οι Αμερικανόδουλοι

Δημήτρης Δανίκας


Εμείς οι αμερικανόδουλοι. Εξ ανάγκης αμερικανόδουλοι. Εκ της συγκυρίας, των συμπτώσεων, των εξελίξεων. Και εκ των γεωστρατηγικών μετακινήσεων, των εκτροπών και των αλλαγών.

Εμείς σκεφτόμαστε με κυνισμό. Οπως με κυνισμό χαράσσονται οι τακτικές και στρατηγικές. Με τον κυνισμό των οικονομικών συμφερόντων και των στρατιωτικών εξορμήσεων. Με τον κυνισμό όλων, ανεξαιρέτως, των κυβερνήσεων. Με τον κυνισμό που βόμβες, πύραυλοι και πάσης φύσεως θανατηφόρα πολεμικά όπλα πίπτουν επί των κεφαλών των «ανυπάκουων» λαών. Με τον κυνισμό των μεταμοντέρνων αυτοκρατοριών. Ετσι, λοιπόν, σκεφτόμαστε και λέμε τα εξής:
Επειδή το μικρό οικόπεδο με την ονομασία «Ελλάς» ήταν και είναι αμερικανικό. Επειδή συνέβη το γκρέμισμα του τείχους των καθεστώτων του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού. Επειδή μετά απ’ αυτό σωριάστηκε σαν τυμπανιαίο πτώμα και η παλαιά φενάκη με την ονομασία «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Και μαζί μ’ αυτή και έτερη φενάκη με τον «τρίτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό».

Επειδή εκ του γκρεμίσματος αποκαλύφθηκε η ολοκληρωτική επικράτηση του American Imperium. Επειδή παραδίπλα, μόλις δύο μίλια, ίσως και λιγότερο, από το Καστελόριζο, ο Τούρκος πασάς ακονίζει τη μάχαιράν του για να σφάξει και να χλαπακιάσει μερικά ακριτικά νησιά. Επειδή η Ρώσικη Αρκούδα έχει, προφανώς, εγκαταλείψει την παλαιά και μόνιμη στρατηγική της εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κάθε παραφυάδας αυτής.

Επειδή, δηλαδή, ο Ορθόδοξος και τάχα μου Αγιορείτης Βλαδίμηρος Πούτιν φλερτάρει με τον μουσουλμάνο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επειδή μέσω της Αγκυρας απλώνει το μεσαίο και μακρύτερο δάχτυλό του για να διασχίσει την οπή προς τη Βαλκανική. Αμ γιατί νομίζετε το κάνει; Από σφοδρό έρωτα για τον Τούρκο πασά;

Επειδή τα «συντρόφια» του Κρεμλίνου δεν θα κουνήσουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι στην περίπτωση που ο «εραστής» τους περιδρομιάσει κάποια βραχονησίδα του Αιγαίου. Επειδή οι δανειστές μας, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας, δεν θα επιχειρήσουν να αναχαιτίσουν, έστω να συγκρατήσουν τις ορέξεις του δημοδικτάτορα Τουρκαλά.


Επειδή μεγάλο μέρος της οικονομικής ελίτ της Σωρρακώσταινας λειτουργεί και δυναμώνει με το εκτρωματικό σύστημα του «κρατικοδίαιτου καπιταλισμού». Επειδή εξ αυτής της παρά φύσει σχέσης έχει συρρικνωθεί η παραγωγή της ελληνικής βλαχο-αγελάδας. Επειδή παρά γουρουνότριχα γλιτώσαμε από την πτώχευση και επειδή τα δάνεια, οι ασυγκράτητες προσλήψεις της λαϊκής Δεξιάς, τα αριστερά «κουρελιασμένα» μνημόνια και τα ανυπόλητα Ζάππεια του Αντώνη Σαμαρά έχουν όλα μαζί αναγάγει την εξάρτηση και την υποταγή σε εθνικά σύμβολα.

Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους, η αμερικανοδουλεία είναι μονόδρομος για επιβίωση εθνική. Από κάθε κυβέρνηση και από κάθε πρωθυπουργό. Από τον Τσίπρα και τον Κυριάκο μέχρι τη Φώφη και τον Καμμένο.

Γι’ αυτό κάτω από την ομπρέλα του επικυρίαρχου και του πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ. Γι’ αυτό ανοίγουν οι πόρτες όλων των υπουργείων και όλων των υπηρεσιών στο παραμικρό πέρασμά του. Γι’ αυτό η αναβάθμιση των βάσεων. Γι’ αυτό και η αμερικανόδουλη εξωτερική πολιτική. Γιατί, ποιος άλλος θα περιορίσει τις ορέξεις του Ερντογάν; Ο εκ της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο ο σατράπης μπας και νεκρανασταθεί ο Τσε Γκεβάρα; Μπας και από τον τάφο του εφορμήσει ο Φιντέλ Κάστρο; Μπας και ως άλλος Ελ Σιντ εμφανιστεί ως καβαλάρης ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ;

Επομένως, λογικό η Ελλάδα -και όχι μόνο ο Τσίπρας- να έχει μετεξελιχθεί σε delivery boy των Αμερικανών. Λογικό να έχει χωθεί ακόμα πιο βαθιά στην αγκαλιά του Don Trump. Λογική η κατάληξη με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών. Λογικό να ακολουθεί την ατζέντα καθ’ υπαγόρευση των Αμερικανών. Και λογικό να ακούνε τα αυτιά μας με ευχαρίστηση τις τρεις μαγικές λέξεις: Yes, thank you. Πόσο αλλάξαμε όλοι εμείς! Λογικό κι αυτό. Αφού όλα αλλάζουν, αλλάζουμε κι εμείς.

Διότι, σου λέει, καλύτερα αμερικανόδουλος και ζωντανός, παρά πολυδιάστατος και νεκρός.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Ο Πολ Πόρτερ και η ΕΔΑ

O Πόλ Πόρτερ - ο αγαπημένος ορθολογιστής της ΕΔΑ - φταίει για την δυσσκολία της χώρας. Γιατί αν ο Πολ Πόρτερ δεν έδινε το o.k στον Τρούμαν δεν θα εκπονούνταν το σχέδιο Μάρσαλ - δόγμα Τρούμαν- το οποίο ουσιαστικά λειτούργησε για να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να δομήσει αστική τάξη. Η απουσία της αστικής τάξης στην Ελλάδα βόλευε την ΕΔΑ , που ψάρευε σε λαικίστικους συνθηματικούς προοδευτισμούς και δεν ήθελε την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της χώρας , για να ασκεί αριστερή δήθεν πολιτική. Αυτός είναι ο λόγος που από τον ίδιο εδώ τον αρθρογράφο δημόσια διατυπούται η άποψη ότι '' η ΕΔΑ δεν έλεγε τίποτα άλλο παρά τα όσα έλεγε ο Πόλ Πόρτρερ''. Βέβαια το ότι διατυπούται δημόσια αυτή η άποψη δείχνει και την όντως σοβαρότητα του αρθρογράφου, που δεν φοβάται να πεί την άποψή του . εγκαινιάζοντας διάλογο ιστορικό. Τελικά το σχέδιο Μάρσαλ - Πόρτερ- ΕΔΑ λειτούργησε ( υπερ της ΕΔΑ) γιατί παγίδευσε τις κυβερνητικές οικονομικές επιλογές της δεκαετίας 1950-1961 και τούτο πρός όφελος της ΕΔΑ του 24% του 1958 στις εκλογές. Και ταυτόχρονα λειτούργησε και αναστέλοντας την δημιουργία αμοιγώς αστικής τάξης στην Ελλάδα ( αυτό που επεδίωκε και ο Πόλ Πόρτερ και η ΕΔΑ) για τούτο και ποοδευτικά στον χρόνο αποβιομηχανοποιήθηκε η χώρα. Για την ανυπαρξία βιομηχανικής κουλτούρας στην Ελλάδα και παραγωγής υπεύθυνη είναι η ΕΔΑ όσο και ο Πόλ Πόρτερ και το σχέδιο Μάρσαλ. Ο σοβαρός αρθρογράφος κος Δημήτρης Δανίκας να αναφερθεί διαλογικά- το κάνει κατά καιρούς ώς άποψι- στην σχόλιο τούτο. Η μελέτη του 1958 της τράπεζας της Ελλάδος- η τελευταία σοβαρή μελέτη για την βιομηχανία- έδειξε ότι '' η αύξηση της χρηματοδότησης της βιομηχανίας ήταν ώς βαθμός πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση της παραγωγικότητας και παραγωγής της βιομηχανίας. Η ΕΔΑ και ο Πόλ Πόρτερ είχαν επιτύχει αυτό που ήθελαν. Ο δευτερογενής μετασχηματισμός απομακρυνόνταν από την Ελλάδα. Σώρευση για την αντικαταστάση στο μέλλον του παγίου κεφαλαίου της βιομηχανίας δεν γινόνταν. Σκόλασε προοδευτικά η βιομηχανία απ την Ελλάδα.

Βιομηχανο... τι;

Πριν αρχίσουμε να πέφτουμε στην (κλασική) παγίδα της κατηγορίας "τις πταίει" (για τον κάθε ένα, αναλόγως πολιτικών κριτιρίων, φταίει και κάποιος άλλος) ας δούμε τη γενική εικόνα (όσο μπορούμε). Κατ' αρχάς αν νομίζετε ότι το σχέδιο Μάρσαλ (ουσιαστικά η "εισβολή" αμερικανικών κεφαλαίων με αντάλλαγμα την αμερικανική επιτροπεία στη χώρα) στηριζόταν στο "οκ" του οποιουδήποτε, πλανάσθε πλάνην οικτράν. Οι Αμερικανοί, όπως έχουν αποδείξει σε αμέτρητες περιπτώσεις, έχουν backup plan για το backup plan. Αν δεν ήταν ο Πόρτερ, θα ήταν κάποιος άλλος. Δεύτερον, η αστική τάξη της Ευρώπης "εξελίχθηκε", αργά μα σταθερά, από τα αριστοκρατικά τζάκια που είχαν γη, δουλοπάροικους και λεφτά. Αυτοί μπόρεσαν να χορηγήσουν μεγάλα ποσά στην εξέλιξη της τέχνης, της επιστήμης, της μόδας, της γαστρονομίας κλπ. Στην Ελλάδα οι Οθωμανοί φρόντισαν να εξαφανίσουν την "αριστοκρατία" της πάλαι ποτέ Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τις πρώτες δεκαετίες της εισβολής τους. Με αυτά τα δεδομένα, δε θεωρώ εφικτή τη δημιουργία "αστικής" τάξης από τους επιβιώσαντες λαδέμπορες του εμφυλίου, τουλάχιστον τα πρώτα εκατό χρόνια. Αστοί με οικογενειακό όνομα, κληρονομιά, παιδεία και αστική κουλτούρα προφανώς θα υπήρχαν, αλλά όχι σε ικανό αριθμό για να δημιουργήσουν, σχετικά σύντομα, "αστική τάξη". Και το τελευταίο: είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι υγιής βιομηχανία σε μία χώρα χωρίς φυσικούς πόρους και χωρίς μεγάλο αριθμό κατοίκων προετοιμασμένο να δουλέψει, σχεδόν, δωρεάν δεν μπορεί να υπάρξει. Δείξτε μου μία χώρα στα μεγέθη της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο που να είναι "βιομηχανική" και θα παραδεχτώ ότι κάνω λάθος. Και όταν λέω "μεγέθη" δεν εννοώ μόνο το μέγεθος ή τον πληθυσμό, εννοώ και τους πόρους που έχει το έδαφός της. Πχ η Φινλανδία είναι μικρή χώρα με πλούσιο υπέδαφος και δασικό πλούτο. Η "βιομηχανοποίηση" της χώρας είναι ένα πολύ όμορφο παραμύθι που δεν στέκει στον αληθινό κόσμο και γι' αυτό οι, όποιες, "βιομηχανίες" την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια και με διάφορες προφάσεις.

Γιάννης

Όλα αυτά τα κακά συνέβησαν επί Τσίπρα και για αυτό αναγκαστήκατε να γίνετε αμερικανόδουλοι; Αλλά,πιστεύω,ότι πολύ μεγαλύτερη ανάγκη είχε η χούντα την Αμερική από τον Τσίπρα.Για να καταλάβετε θα αναφέρω κάτι προσωπικό:Επί χούντας υπηρετώ ως έφεδρος,καίτοι αντιχουντικός,στο ΓΕΑ(δεν είχαν ρωτηθεί τα χουντόσκυλα της περιοχής μου).Εκεί διαπίστωσα ότι δεν είχαν πληρωθεί τιμολόγια,για χορηγηθέντα καύσιμα μιας δεκαετίας, από το Αμερικανικό Ναυτικό ύψους 2.148.000 δραχμών περίπου (σημερινή αξία περίπου 500.000€).Αποφάσισα να ψάξω,σε συννενόηση με τον Διευθυντή μου,να βρω γιατί δεν είχε πληρωθεί το χρέος.Ήρθα σε επαφή με την Αμερικανική πρεσβεία,με μια αμερικανική στρατιωτική αποστολή στην Αθήνα και στη συνέχεια με έναν αμερικανό Πλωτάρχη στο Επιτελείο ( παρουσία διερμηνέα).Σε όλες τις επαφές που είχα μαζί τους ήταν εξαιρετικά ευγενείς.Τελικά διαπιστώθηκε ότι οι Ελληνικές υπηρεσίες έστελναν τα τιμολόγια σε αναρμόδια ,για την πληρωμή,αμερικανική υπηρεσία.Μετά από έλεγχο των 100 πρώτων τιμολογίων,μας πλήρωσαν 700.000 δραχμές και μας ενημέρωσαν ότι συνεχίζεται ο έλεγχος στα υπόλοιπα.Επειδή απολύθηκα δεν γνωρίζω τι έγινε μετά.Εκτιμώ όμως ότι θα πληρώθηκαν και τα υπόλοιπα.Συμπεραίνω ότι,αν εμπνέεις εμπιστοσύνη,αντί της δουλείας πετυχαίνεις μια έντιμη συνεργασία.

Απλα τα πραγματα

Αφηστε τους Αμερικανους...Αγγλους Γαλλους και Πορτογαλους.ΟΙ Εβραιοι ειναι οι δυνατοι μανα μου. Για να νικησουμε πρεπει να πεισουμε τον Rothchild οτι αξιζουμε την αγαπη του.Ειναι τοσο μαγκας που θα μας κανει Πλανηταρχες. ΙΑΚΩΒΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΟΥ...WELCOME TO GREECE DEAR JAKOB...BRING THE SWITZERLAND BANKS TO GREECE IT'S SAFE.

Για λέγε;

Όταν η αμερικανοδουλεία σου κόβει κομμάτια απ' το σώμα σου τότε τι κάνεις μονοκύτταρε οργανισμέ ; Ε;;; Αλλά βλέπεις στην αμερικανοδουλεία που βόσκει εδώ μέσα σαν τη μελίγκρα δεν θάρεσε καθόλου η απάντηση. Η αντίδραση της θα ήταν ότι πιο χυδαίο, ότι πιο άθλιο. ΑΝ η απάντηση φαινόταν.

αιντε

ΔΑΝΙΚΑ ΕΧΕΙΣ ΛΑΛΗΣΕΙ....ΕΙΔΕΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ...????

Γιώργος

Ποιός αμερικανόδουλος; Στο ΚΚΕ δεν ήσουν και εσύ;

Δεξιος

Δηλαδη, ΑΠΟ ΛΟΓΙΚΗ, δεν ντρεπονται καθολου μα καθολου, οι αριστεροι!! Οσες κολοτουμπες και να κανουν, οσες φορες κι αν γλυψουν εκει που εφτυναν, παντα θα βρισκουν δικαιολογια για να κρατανε την καρεκλα! Οσες φορες κι αν αποδειχτουν ψευτες και υποκριτες, ασπονδυλα ανθρωπαρια, ξετσιπωτα τσογλανια με μονη φιλοδοξια την αρπαγη και νομη της εξουσιας προς ΙΔΙΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΦΕΛΟΣ (συμφωνα με το λενινιστικο δογμα "παρτε την εξουσια με καθε μεσο και με καθε τροπο και με καθε ψεμμα"), παντα θα εκλογικευουν τη σταση και τις επιλογες τους, τους θεοποιωντας, στα κρυφα, το βολεμα και την καλοπεραση τους. ΛΟΓΙΚΟ, αγαπητε Δανικα!! ΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΩΔΕΣ ΚΑΙ, ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΤΑΤΟΝ ΤΟΙΣ ΠΑΣΙΝ!! (και κατι ακομα: Οταν ΔΕΝ κανουν τις παλαβομαρες που εχουν στο τρικυμισμενο κρανιο τους, αναζητωντας αλλοθι και δικαιολογια για τις κολοτουμπες τους στην πραγματικοτητα, ΜΗ ΝΟΜΙΣΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΔΗΘΕΝ ΑΝΩΤΕΡΟ, ΛΟΓΟ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΒΟΜΑΡΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ!! ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ, ΑΠΛΑ!! Γιαυτο "λογικευονται" οψιμα, καθυστερημενα και εχοντας πρωτα σχεδον διαλυσει το μαγαζι...))

Observer

Και παλι αψογος Δανικα!

Ολοι εχουμε απο μια!

Μα μεχρι τωρα μονο να δικαιολογεις την ταχα μου κυβερνηση!Μονο αυτο κανεις ρε ανθρωπε!Εισαι ο νεκροαναστημενος Λαζοπουλος!Τι νοημα και τι αξια εχουν τα αρθρα σου οταν το μονο που σε ενδιαφερει ειναι δικαιολογιες,ναχαμε να λεγαμε.Ρε φιλε υπαλληλος της κυβερνησης εισαι?Οι επισκεψεις σου επεσαν κατακορυφα,(χαιρομαι ιδιαιτερα),αδιαφορια για τις συνεχεις,ιδεοληπτικες αριστερομπαρουφες!Αφου μονος σου μολογας ΔΕΝ υπαρχει αριστερα!Μονο ενα αριστερο ροζ αποκομα ,καταλοιπο ενος ΤΕΩΣ ΚΚΕ,αφου ουτε αυτοι ξυπνησαν.Και που παιρνεις τετοια σχολια αξια σου δινουμε,αλλα μας ριχνεις στην παγιδα της αντικυβερνητικης μας διαθεσης.Α! Σημερα μαθαμε και καινουργιες λεξουλες καλε!

Nik

Τόσα χρόνια συμπαραστεκομασταν στους αδελφούς μας,Ρώσους και Σέρβους.οταν Ευρώπη και Αμερική επέβαλαν κυρώσεις,εμείς απειχαμε.τι καταλάβαμε;αυτοί το συμφέρον τους κοιτάζουν μόνο.καιρος να δούμε και μεις το δικό μας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία