kasimatis_aleksandros

Οι τράπεζες και ο ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η Ιταλία συγκρούεται με τις Βρυξέλλες σε μια ευθεία αντιπαράθεση  που μπορεί να προκαλέσει συστημικούς κλυδωνισμούς στο ευρωπαικό οικοδόμημα και είναι άγνωστο ποιά θα είναι η κατάληξη της.

Η Κυβέρνηση βλέποντας τις αποδόσεις στην αγορά ομολόγων να θολώνουν το αφήγημα περί καθαρής εξόδου, κάθεται πάνω στο κεφαλαιακό μαξιλάρι και δηλώνει πως έχει χρήματα να ικανοποιήσει τις ανάγκες του χρέους για δυόμιση χρόνια. Τα δισεκατομμύρια του κεφαλαιακού μαξιλαριού μπορεί βραχυπρόθεσμα να επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα. Ωστόσο, δεν μπορούν να κρύψουν την αποτυχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να πείσουν τις αγορές για την οικονομική πρόοδο και εξυγίανση που υποτίθεται πως έχει κάνει η χώρα. Περάσαμε δηλαδή οκτώ χρόνια με μνημόνιο και το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα που ήταν και πριν μπούμε στο μνημόνιο.

Και ενώ είμαστε σε αυτή την ευαίσθητη συγκυρία, η οποία επιπλέον έχει και έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά, με αφορμή ότι μια τράπεζα δεν μπόρεσε να σηκώσει από την αγορά 500 εκατομμύρια, στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ένα ανελέητο σφυροκόπημα στις τραπεζικές μετοχές που οδήγησε (ως χθες) τον δείκτη των τραπεζών σε απώλειες 17,49%. Η Κυβέρνηση αρχικά αιφνιδιάστηκε. Αναζήτησε τις αιτίες του ξεπουλήματος των μετοχών στο Χρηματιστήριο σε κερδοσκόπους. Το επιχείρημα δεν μπορούσε να αντέξει για πολλές ημέρες -άλλωστε αφού εντόπισαν κερδοσκοπία γιατί δεν την σταμάτησαν;- και έκτοτε η Κυβέρνηση υιοθέτησε στάση σιγής, ομφαλοσκόπησης, υποκρινόμενη ότι δεν συμβαίνει τίποτε.

Συνήθως οι αγορές είναι πάντοτε καλύτερα ενημερωμένες και προηγούνται των εξελίξεων. Αν η χρηματιστηριακή αγορά (που κυριαρχούν τα ξένα fund) πιστεύει ότι υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες, μάλλον έχει δίκιο. Για αυτό και η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να παριστάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτε και να ενεργήσει άμεσα περιχαρακώνοντας και διευθετώντας τα προβλήματα όσο είναι περιορισμένα σε έκταση. Αν δεν το πράξει και αφήσει κι άλλο χρόνο να διαρρεύσει, τότε είναι ζήτημα χρόνου η καχυποψία και οι αμφιβολίες να απλωθούν σε όλο το τραπεζικό σύστημα. Οσο η Κυβέρνηση αργεί, περιορίζονται και δυσκολεύουν οι δυνατότητες διαχείρισης της κρίσης. Επειδή μάλιστα έχουν απελευθερωθεί τα όρια αναλήψεων, όσο δεν δίνονται πειστικές και έμπρακτες απαντήσεις για τις τράπεζες οι κίνδυνοι μεγεθύνονται.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Είσαστε δεξιούληδες

Αν είχε κάνει ο original Σύριζα την σεισάχθεια του υποσχέθηκε το 2015 δεν θα υπήρχε σήμερα κανένα πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις...

vassilis

Εσεις οι αριστερούληδες τα νομίζετε ολα απλά και ωραία γιατι ειστε παντελώς ασχετοι απο οικονομία, γιαυτο και πεινατε και ειστε αφραγκοι loosers. Ουτε καταλαβες τι ειπες, ουτε γνωριζεις τις επιπτωσεις αυτου που ειπες...

ΦΓΜ

Νομίζω το πρόβλημα είναι πιο απλό. Αυτό που κατακεραυνώνεται από τις αγορές είναι η αντισυστημικοτητα που διατρέχει την ελληνική κοινωνία. Όσο αυτή η αντισυστημικοτητα ήταν υπό έλεγχο (ή έτσι φαινόταν τουλάχιστον) οι αγορές βάδιζαν με βάση τις συμβατικές προβλέψεις. Και έτσι υπήρχαν κάποιες επενδύσεις. Όταν η αντισυστημικοτητα άρχισε να παίρνει το πάνω χέρι σε κυβερνητικά κλιμάκια, τότε οι αγορές απλώς αποχώρησαν. Γιατί; Δεν υπάρχει κάποιος μεταφυσικός λόγος ή κάποια σκευορια. Είναι πολύ απλό. Αντισυστημικοτητα είναι ένα μονολεκτικό συνώνυμο του παιχνιδιού χωρίς κανόνες. Όταν δεν υπάρχουν κανόνες δεν υπάρχει πρόβλεψη. Που ξέρω εγώ που θέλω να επενδύσω 200 ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς, ότι δεν θα ξυπνήσει ένας υπουργός αύριο ή σε τρεις βδομάδες ή σε έξι μήνες και δεν θα νομοθετήσει κάτι που θα μου καταστρέψει την επένδυση; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Δεν έχει σημασία τι έγινε τα προηγούμενα 8 χρόνια. Έχει σημασία ποια είναι η εικόνα πρόβλεψης για τα επόμενα 8. Και η απάντηση που φαντάζεται ο καθένας είναι ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΚΟΝΑ. Άρα οι αξίες τεινουν στο μηδέν.

jo

αεργοι ανικανοι αριστεροι...καντε μας τη χαρη και αδειαστε μας τη γωνια...και παρτε και τον ψεκασμενο μπουλη που παρκαρατε στο μαξιμου...

SPARTA.

Κύριε Κασιμάτη τράπεζες και ΣΥΡΙΖΑ είναι ένοιες ασύμβατες.Τις περιποιήθηκε τις Ελληνικές τράπεζες ο ΣΥΡΙΖΑ με τα καραγκιοζιλίκια του Τσίπρα και του Γιάνη το μαύρο καλοκαίρι του 2015. Από τότε οι Ελληνικές τράπεζες είναι γεμάτες με κόκκινα δάνεια και δεν δίνουν χρήματα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.Οι ελάχιστες πλέον καταθέσεις τους είναι λίγο πιό κάτω από τις χορηγήσεις τους Οι οικονομικοί μετανάστες έβγαλαν τα λεφτά τους και τα έστειλαν στις χώρες τους και οι Έλληνες σηκώνουν χρήματα κάθε μήνα για να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, εισφορές αλληλεγγύης και όλες αυτές τις αηδίες που μας φόρτωσε για πάντα ο Τσίπρας.Το κούρεμα των λιγοστών καταθέσεων και οι συγχωνεύσεις σε δύο το πολύ τράπεζες, είναι πρό των πυλών.Δέν γίνεται να υπονομεύεις από την αρχή της διακυβέρνησής σου τις τράπεζες και μετά να θέλεις και ανάπτυξη.Ακόμα και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν εμπιστοσύνη στις Ελλνικές τράπεζες και έχουν τα εκατομμύριά τους στις τράπεζες του εξωτερικού, κυρίως σε Αμερικάνικες τράπεζες.

Γιώργος

Αυτό που λέτε "ευρωπαϊκό οικοδόμημα", αρχίζει να ακούγεται σαν ανέκδοτο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία