Τι προτιμάτε: Επενδύσεις ή νέους φόρους;
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Τι προτιμάτε: Επενδύσεις ή νέους φόρους;

H εποχή των χαμηλών επιτοκίων έφθασε στο τέλος της. Σήμερα ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Fed και καθώς τα στοιχεία δείχνουν οτι ο πληθωρισμός επιμένει και τα σενάρια περί προσωρινότητας διαψεύδονται, οι επενδυτές περιμένουν από τις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν τη συνεδρίαση, να "διαβάσουν" αν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ υιοθετεί τώρα μια πιο επιθετική στάση

Ηδη οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν πως η Fed για πρώτη φορά από τα τέλη του 2018 θα ανακοινώσει στα μέσα Μαρτίου αύξηση του βασικού επιτοκίου. Εκτιμούν μάλιστα πως θα είναι η πρώτη από τις συνολικά τεσσερις αυξήσεις που θα ακολουθήσουν μέσα στο χρόνο για να τιθασευτούν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ που γραφουν ρεκόρ 40ετίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Μάιο 2019 το γερμανικό δεκαετές ομόλογο βρέθηκε για κάποιο διάστημα σε θετικό έδαφος, μια ακόμη ένδειξη της νέας πράγματικότητας που διαμορφώνεται για το κόστος του χρήματος. Επίσης και στις εκδόσεις διαφόρων ευρωπαικών χωρών που βγήκαν τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκε αύξηση επιτοκίων και μείωση της ζήτησης καθώς οι επενδυτές επιφυλάσσονται λόγω της δυναμικής που παρουσιάζει η αγορά. Μια τάση που εκδηλώθηκε και στην πρόσφατη εκδοση του 10 ετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπου η απόδοση έφτασε το 1,83% έναντι 0,80% πριν έναν χρόνο.

Ηδη οι αναλυτές της Citigroup προβλέπουν οτι τον επόμενο χρόνο η ΕΚΤ θα αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια. Για τη χώρα μας, παρά τις διευθετήσεις που έγιναν με το χρέος, εξακολουθεί σήμερα να είναι σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά του 2011. Για αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί η κατάλληλη δημοσιονομική προσαρμογή που θα υποστηρίζει τη βιωσιμότητα του χρέους. Πολιτικά προφανώς και είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί μια τέτοια δύσκολη ισορροπία, όταν οι πολίτες είναι εξουθενωμένοι από τη δεκαετή ύφεση και τα δύο χρόνια της οικονομίας εν μέσω πανδημίας. Παρά όμως τις όποιες δυσκολίες αυτή είναι όμως η μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Πολύ απλά γιατί αν δεν παρουσιάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία επαρκούν για να καλύπτουν τους τόκους του χρέους ώστε να μην χρειάζεται να προσφεύγουμε σε δανεισμό, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να μειώσει το χρέος της. Μόλις οι αγορές παρατηρήσουν να εδραιώνεται αυτή η δημοσιονομική ανισσοροπία θα ξαναγυρίσουμε εκεί που είμασταν καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας θα είναι απαγορευτικό και θα ψάχνουμε απελπισμσένα από που να δανειστούμε.

Αυτός είναι ο βασικός και απαράβατος κανόνας στον οποίο υπακούει και θα συνεχίσει να υπακούει η οικονομική πολιτική της χώρας τα επόμενα χρόνια, για όσο χρόνο τουλάχιστον το χρέος μας παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Και είναι ο κανόνας πάνω στον οποίο θα καταρτίζονται όλα τα οικονομικά προγράμματα ασχέτως των κομμάτων που κυβερνούν. Εμείς με τη ψήφο μας μπορούμε να επιλέγουμε πως θα εφαρμόζεται ο κανόνας: Με επενδύσεις που θα υποστηρίζουν την ανάπτυξη ή με αύξηση της φορολογίας;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ