Βρετανία: «Σταματήστε το Brexit» καλούν την κυβέρνηση πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα

20850973

Μέσα σε λίγα λεπτά, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα υπέγραψαν την αίτηση που ζητείται ανάκληση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ – Βαθαίνει η απογοήτευση στο κόμμα της Τερέζας Μέι

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έσπευσαν να υπογράψουν την αίτηση στην ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου που ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τη γνωστοποίηση της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να παραμείνει στο μπλοκ.

Προσελκύοντας χιλιάδες υπογραφές κάθε λίγα λεπτά, η συλλογή υπογραφών πραγματικά απογειώθηκε τις ώρες μετά το χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία επέκρινε τους βουλευτές που δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική εξόδου και κάλεσε το κοινοβούλιο να κάνει μια τελική επιλογή.

«Είναι ώρα να λάβουμε μια απόφαση», δήλωσε η Μέι, λέγοντας στους Βρετανούς: «Είμαι στο πλευρό σας».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πουν σήμερα στη Μέι ότι μπορεί να έχει δύο μήνες για να οργανώσει ένα συντεταγμένο Brexit, αλλά η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια άτακτη έξοδο από το μπλοκ την επόμενη Παρασκευή, εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Πάνω από 17 εκατ. Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016 ενώ 16 εκατ. ψήφισαν υπέρ της παραμονής, με την Μέι να γνωστοποιεί την επόμενη χρονιά την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει με βάση το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η αίτηση για «Ανάκληση του Άρθρου 50 και παραμονή στην ΕΕ» στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου είχε προσελκύσει 1.000.128 υπογραφές έως τις 16:50 ώρα Ελλάδας, χάρη στη στήριξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και η ιστοσελίδα φάνηκε να ‘κρασάρει’ αρκετές φορές λόγω του μεγάλου αριθμού χρηστών που προσπαθούσαν να υπογράψουν.

«Η κυβέρνηση δηλώνει κατ’ επανάληψη ότι η αποχώρηση από την ΕΕ είναι ‘η βούληση των πολιτών’. Χρειάζεται να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό αποδεικνύοντας τη δύναμη της στήριξης των πολιτών τώρα, υπέρ της παραμονής στην ΕΕ», αναφέρεται στην αίτηση.

Το κοινοβούλιο πρέπει να εξετάσει την περίπτωση διεξαγωγής συζήτησης για όλες τις αιτήσεις που συγκεντρώνουν πάνω από 100.000 υπογραφές.

Οι υποστηρικτές έγραψαν στο Twitter ότι η αίτηση δείχνει πόσο έντονο είναι το κλίμα κατά της στρατηγικής της Μέι ενώ οι υπέρμαχοι του Brexit δήλωσαν ότι χρειάζεται να συγκεντρωθούν περισσότερες υπογραφές συγκριτικά με τους 17,4 εκατ. ανθρώπους που τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης πριν από τρία χρόνια, πριν ληφθεί υπόψη η κίνηση αυτή.

Πάνω από 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν υπογράψει την αίτηση που ζητούσε να αποτραπεί η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία, γεγονός που οδήγησε σε συζήτηση στο κοινοβούλιο το 2017.

Θρίλερ με την ημερομηνία του Brexit

Σήμερα, κατά το Συμβούλιο Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ θα διαμηνύσουν στη Μέι ότι μπορεί να έχει δύο μήνες για να οργανώσει ένα συντεταγμένο Brexit. Ωστόσο, η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια άτακτη έξοδο από το μπλοκ την επόμενη Παρασκευή εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Πάντως, η αίτηση δείχνει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος της στρατηγικής της Τερέζα Μέι. Οι υπέρμαχοι του Brexit πάντως υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερες υπογραφές συγκριτικά με τους 17,4 εκατ. ανθρώπους που τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης πριν από τρία χρόνια πριν ληφθεί υπόψη η κίνηση αυτή.

Βαθαίνει η απογοήτευση στο κόμμα της Τερέζας Μέι

Ως ένα μήνυμα προς τους Βρετανούς πολίτες για να τους εξηγήσει τους λόγους που επιδιώκει την καθυστέρηση του Brexit, χαρακτήρισε το χθεσινό διάγγελμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, δικαιολόγησε το ύφος της ομιλίας, υποστηρίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα της «απογοήτευσης» και της «εξαιρετικής πίεσης» στην οποία βρίσκεται.

«Πέρασαν τρία χρόνια από το δημοψήφισμα και οι πολίτες θέλουν να το φέρουμε σε πέρας και αυτό ήταν που παρουσίασε χθες» είπε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η Τερέζα Μέι μίλησε για τις λεπτομέρειες της παράτασης και την δική της προσωπική απογοήτευση για αυτό που συμβαίνει.

Σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4, ο υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε την πρωθυπουργό, προσπαθώντας να ερμηνεύσει «αυτό που πραγματικά ήθελε να πει» όταν αναφέρθηκε στις ευθύνες των βουλευτών για την καθυστέρηση του Brexit και στο ότι είναι με το μέρος των πολιτών που θέλουν να τελειώσει η διαδικασία.

«Ας μην ξεχνάμε την εξαιρετική πίεση κάτω από την οποία βρίσκεται προσωπικά. Νιώθει μία απογοήτευση» είπε και πρόσθεσε: «Κανένας πρωθυπουργός στα χρονικά δεν δοκιμάστηκε όσο έχει δοκιμαστεί αυτή. Ούτε μία φορά δεν αμφιταλαντεύτηκε στην πεποίθησή της ότι η αποστολή του Συντηρητικού Κόμματος είναι η ολοκλήρωση του Brexit για το οποίο ψήφισαν οι πολίτες. Δε νομίζω ότι όλο αυτό πρέπει να το στρέφουμε στην Τερέζα Μέι, γιατί ο καθένας στη θέση της θα έβρισκε αυτή τη διαδικασία πολύ, πολύ δύσκολη».

Παρ' όλα αυτά, χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατάφερε να εντείνει τις έχθρες που διευρύνονται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μέσα στο κόμμα της. Η απόφασή της για την τρίμηνη παράταση εξόργισε όλους τους βουλευτές του κόμματος, που χθες σχολίαζαν ότι δεν υπάρχουν λόγια που να περιγράφουν την βαρύτητα της κατάστασης και ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να απομακρυνθεί. Το κλίμα ήταν ψυχρό στην συνεδρίαση της Επιτροπής 1922, όπου οι βουλευτές συζητούσαν ανοιχτά τους τρόπους για το πώς και πότε θα πειστεί να απομακρυνθεί, γιατί αποδείχθηκε ανίκανη να ηγηθεί των περιστάσεων.

Οι ευρωσκεπτικιστές συζητούσαν τρόπους για μία «αξιοπρεπή έξοδο» της Τερέζα Μέι, εάν εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία της, ίσως προσφέροντας μία άλλη υψηλόβαθμη θέση αν υποσχεθεί να παραιτηθεί σύντομα.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας, συντηρητικός βουλευτής, Ντομινίκ Γκριβ, προκάλεσε εντύπωση με την ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για το Brexit, στην οποία ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει νιώσει ποτέ πιο ντροπιασμένος ως μέλος του Συντηρητικού κόμματος» και κατηγόρησε την Μέι ότι «κάνει ζιγκ ζαγκ, αντί να υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον».

Σήμερα, ο ίδιος σχολίασε για την χθεσινή δήλωση της πρωθυπουργού στους πολίτες: «Δεν πιστεύω ότι η χθεσινή δήλωση της πρωθυπουργού έπεισε κανέναν βουλευτή να στηρίξει μία απερίσκεπτη στρατηγική, ενάντια στα εθνικά συμφέροντα και στην δημοκρατική παράδοση. Απλά εκφοβίζοντας τους βουλευτές με υποταγή δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Φέρνει την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και την δημοκρατία σε περιφρόνηση». Και όπως φαίνεται τα λόγια αυτά αντιπροσωπεύουν και άλλους βουλευτές.

Πάνω από 12 ευρωσκεπτικιστές βουλευτές σε συνάντηση που είχε το ERG αυτή την εβδομάδα υποστήριξαν ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να παραιτηθεί, εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει για μέχρι το τέλος του χρόνου δεύτερη ψήφος εμπιστοσύνης εναντίον της εκ μέρους του κόμματός της. Ο βουλευτής Νάιτζελ Εβάνς δήλωσε ότι υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από την ηγεσία της Τερέζα Μέι και θέματα εμπιστοσύνης, ενώ ο Τσάρλο Έλφικ, έκανε λόγο για αλλαγή ηγεσίας και νέο πρόσωπο και ομάδα που θα καθοδηγήσει την μελλοντική σχέση. Η Νίκι Μόργκαν, πρώην υπουργός Παιδείας, υποστήριξε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο να πει στην πρωθυπουργό «Τα πράγματα άλλαξαν σημαντικά. Νομίζουμε πρέπει να σκεφτείτε την θέση σας».

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Ζορό

Και μετά ξύπνησες ελληνάρα της καφεδιάς και του τα ξέρω όλα της λαμογιάς και της αρπαχτής, ανοίγεις το κουτάκι και λες ένα σωρό βλακείες

Anonymous

Ποσο μικροι ειστε ολοι σας .... Νομιζετε οτι η Βρετανια χανει με το να βγει ; Δεν εχετε ιχνος "πονηριας" μεσα σας .... Το πλοιο βουλιαζει και οι Βρετανοι το ξερουν εδω και χρονια αλλα βρηκαν την τελεια στιγμη να σωσουν το τομαρι τους αντιθετα με εμας ... Ειστε χαιβανια αληθεια . Η λιρα θα παρει τα πανω της σε σχεση με το ευρω που ειναι αχρηστο νομισμα . Και λιγη οικονομολογια τωρα ... Το βασικο νομισμα μιας χωρας ποιο ειναι , ξερετε ; Οχι δεν ξερετε ... Ειναι παντα το μικροτερο ΧΑΡΤΙΝΟ που μπορει να κοπει . Για παραδειγμα στο δολαριο υπαρχει χαρτονομισμα του ενος δολαριου . Υπαρχει χαρτονομισμα του ενος ευρω ; ΟΧΙ γιατι σε σχεση με το δολαριο , το ευρω ειναι ενα αχρηστο πληθωριστικο παλιοχαρτο ... Καντε την αναλογια τωρα μονοι σας και θα δειτε γιατι οι "χαζοι" Βρετανοι θελουν παση θυσια να βγουν ,παροτι δεν ειχαν ευρω ....Γιατι θα επρεπε να το υιοθετησουν καποια στιγμη , αειντε σας το μαρτυρησα .... Για σκεφτητε τωρα με την τυροπιτα που εχετε στο μπαλονι που κουβαλατε αναμεσα απο τις πλατες σας , εαν εισαστε εσεις Βρετανοι θα αφηνατε την λιρα για το ευρω ; Μπαγλαμαδες , ε μπαγλαμαδες ...

Μπούρδες

Δηλαδή μας λες ότι το 48% των Βρετανών που αποτελείται κυρίως από τη βρετανική νεολαία και επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, είναι ανόητοι και οι "σοφοί" είναι τα γεροντάκια του 52% που επιθυμούν την έξοδο από την ΕΕ. Δεν μας λες όμως γιατί μέχρι το 1973, πριν δηλαδή την είσοδο του UK στην ΕΕ (τότε ΕΟΚ), οι Βρετανοί ψωμολυσσάγανε και η οικονομία τους πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Περίεργο ε;

@Anonymous

Μη βάζεις τους Βρετανούς στο ίδιο καλάθι σαν να είναι όλοι ίδιοι! Τα αμόρφωτα γίδια που ψήφισαν να βγουν εξαπατήθηκαν από απατεώνες τύπου Φάρατζ και Ρις-Μόγκ που έβγαλαν ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ τζογάροντας στο Brexit και θα βγάλουν δεκάδες ακόμα χωρίς τους αυστηρούς κανονισμούς της Ε.Ε.! Αυτοί που θα υποφέρουν είναι κυρίως οι φτωχοί Βρετανοί που είναι και αυτοί που ψήφισαν το Brexit.

Banana Republic

Πλησιάζει η μέρα που τα εργοστάσια του Σάντερλαντ θα κλείσουν και θα πέσει η ανεργία της αρκούδας στα ζωντόβολα που πίστεψαν ότι παραμένουν ακόμα αυτοκρατορία.

Καμιά παράταση

Τέλος του μήνα διώχτε τους και μετά βάλτε δασμούς 40% σε ό,τι παράγεται στη Βρετανία. Σε δυο μήνες (και πολύ λέω), θα έχουν βαρέσει κανόνι. Ας πάνε στο Φάρατζ να τους εξηγήσει τι συνέβη.

Γιάννης

Γνωρίζουμε ότι οι νέοι, οι επιχειρηματίες, οι δικηγόροι, οι οικονομολόγοι και οι επιστήμονες είναι αντίθετοι στο brexit κατά μέσο όρο 70%. Ούτως ή άλλως το bremain είναι αρκετά μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ομως τις αποφάσεις και ορθώς τις παίρνουν οι πολιτικοί.

Ακριβώς όπως εδώ

Οι πλούσιοι επιχειρηματίες και οι έχοντες θέλουν ευρώ. Οι υπόλοιποι θέλουν έξοδο σε νόμισμα μαϊμού.

Γιάννης

Ετσι ακριβώς. Οι επιτυχημένοι, επιφανείς από τη μια δηλαδή και οι υπόλοιποι (αποτυχημένοι, εργατες, αεργοι, χαμηλής μόρφωσης). Αυτοί που έχουν να χάσουν πολλά και αυτοί που έχουν να χάσουν ελάχιστα και να μειώσουν τη διαφορά από τους υπόλοιπους ή έτσι νομίζουν τουλάχιστον.

Ντιντης

Γελαει καλυτερα οποιος γελαει τελευταιος. Προς ολους τους αποδεκτες

ΚουφιοκέφαλΟΙ

ΜΕΤΑ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΑΛΕΞΗΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΟΧΙ ΝΑΙ. ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΓΓΛΙΑ ΕΜΠΑΙΖΕΙ 62 ΕΚ. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ. ΜΠΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

@ΚουφιοκέφαλΟΙ

Ευτυχως που αλαζόνες, εγωιστές πολιτικοί κάνουν τέτοια και αυτοθάβονται. Ταυτόχρονα ανοίγουν τα μάτια του κοσμάκη και τους βάζει, με την επόμενη ψήφο του μια τελική όμορφη ταφόπλακα RIP

ΧηΦσΑ

700.000 λέμε τώρα δήθεν-μήθεν μετρήσεις (μετανάστες, περαστικοί, διπλοεγγεγραμένοι και άλλα σφυριζοτσυρίζια) σε 62.000.000 κατοίκους, δηλαδή "χέστ#κε η φοράδα στ' αλώνι" ή αλλιώς στα αγγλικά "The mare make horseshits on the threshing floor"

@ΧηΦσΑ

Άει τράβα από δω ρε σκατόβλαχε που μας έχεις και "γνώμες" για την Αγγλία! Δεν έχεις βγει από το κατσικοχώρι σου και μιλάς από πάνω!

Νίκος Γαλάτσι

Ενώ εσύ ρε "άρχοντα" πώς και έχεις εμπεριστατωμένη γνώμη και ξέρεις ότι δεν τα λέει καλά; Το δημοψήφισμα των πολιτών έβγαλε brexit. Αυτό που ζητάνε οι δήθεν 700.000 (αν θέλουμε το πιστεύουμε) λέγεται πραξικόπημα. Αυτά "άρχοντα".

@Νίκος Γαλάτσι

Γιατί ρε Νικολάκη ζω στη Βρετανία εδώ και 20 χρόνια, γι'αυτό!

RE Ai Hesou kopriti

Γιαυτό και για τους Βρετανούς παραμένεις ένα αηδιαστικό σίχαμα των λεγομένων και "PIGS". Κάτι βρωμερά και τρισάθλια ανθρωπάρια σφυριζογλάνια σαν και εσένα, που κερδοσκοπούν από την Λίρα μέσω του ευρώ σε όλα τα επίπεδα (μισθοί, καταθέσεις, γενικά εμπόριο και υπηρεσίες, ναι αλήθεια είναι, και οι Βρετανοί το γνωρίζουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ), χτίσανε τον μύθο των "PIGS" και μας κολλήσαν την ρετσινιά. Εάν πραγματικά ζείς στην Μ. Βρετανία (που δεν το νομίζω, γιατί το κοντινότερο για σένα σε Αγγλία, είναι η πλατεία Βικτωρίας) τώρα με το brexit θα πάθεις πολυπολιτισμική κωλούμπρα, άχρηστο τσυριζόπουλο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20711149

Τα Σκόπια καταδικάστηκαν σε πρόστιμο 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη ενός δικαστή που είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Η απόφαση εκδόθηκε από τμήμα υπό την προεδρία του Λίνου Αλέξανδρου Σισιλιάνου

4
21146826

Όσο πιο χαμηλά τα ποσοστά συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα εσωκομματικών προστριβών -  Φήμες στους Σοσιαλδημοκράτες για το πολιτικό μέλλον της προέδρου Αντρέα Νάλες - Χωρίς άγχος οι Πράσινοι.