Τουσκ για Brexit: Πιθανή μικρή αναβολή, αν ψηφιστεί η Συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων

Τουσκ για Brexit: Πιθανή μικρή αναβολή, αν ψηφιστεί η Συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε, ωστόσο, ότι η αναβολή έως τις 30 Ιουνίου θα δημιουργήσει πληθώρα νομικών και πολιτικών ερωτηματικών, καθώς μεσολαβούν οι ευρωεκλογές

tusk_brexit
Την πιθανότητα αναβολής του Brexit (εφαρμογή του άρθρου 50) για λίγο διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα ψηφίσει θετικά για τη Συμφωνία Αποχώρησης, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με δήλωσή του, λίγες στιγμές μετά το αίτημα αναβολής που κατέθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε, ωστόσο, ότι η αναβολή έως τις 30 Ιουνίου θα δημιουργήσει πληθώρα νομικών και πολιτικών ερωτηματικών, καθώς μεσολαβούν οι ευρωεκλογές, στις οποίες γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν θα πρέπει να συμμετάσχουν οι Βρετανοί πολίτες ή όχι και πώς μπορεί να δρομολογηθεί οποιαδήποτε εξέλιξη, με βάση τη χρονική συγκυρία στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Ακόμα κι αν η ελπίδα για τελική επιτυχία μπορεί να φανεί αδύναμη, ακόμη και απατηλή, ακόμα και αν και η κόπωση του Brexit γίνεται όλο και περισσότερο ορατή και δικαιολογημένη, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αναζήτηση μίας θετικής λύσης μέχρι και την τελευταία στιγμή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρότερος Τουσκ σε έκτακτη δήλωσή του προς τα Μέσα Ενημέρωσης στις Βρυξέλλες τόνισε ότι οι 27 είναι ανοικτοί σε μια μικρή παράταση αρκεί το Λονδίνο να διαβεβαιώσει τις Βρυξέλλες ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα υπερψηφίσει τη μοναδική συμφωνία που υπάρχει στο τραπέζι. 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε επίσης ότι σε αυτό το στάδιο δεν βλέπει την ανάγκη νέας συνόδου κορυφής εντός των προσεχών ημερών, πετώντας για ακόμα μια φορά την μπάλα στην πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο Ντόναλντ Τουσκ δεν δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους ,καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, έπρεπε να σπεύσει για διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες και επιφυλάχθηκε για πλήρη συνέντευξη Τύπου μετά το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Ολόκληρη η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ:

«Σήμερα έλαβα μια επιστολή από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στην οποία απευθύνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δύο αιτήσεις: να εγκρίνει τη λεγόμενη συμφωνία του Στρασβούργου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να παρατείνει την περίοδο του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019. Μόλις τώρα είχα τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σχετικά με αυτές τις προτάσεις.

Υπό το πρίσμα των διαβουλεύσεων που διεξήγαγα κατά τις τελευταίες ημέρες, πιστεύω ότι θα είναι δυνατή μια σύντομη παράταση, αλλά θα εξαρτηθεί από τη θετική ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το ερώτημα παραμένει ανοικτό ως προς τη διάρκεια μιας τέτοιας παράτασης. Η πρόταση της πρωθυπουργού για τις 30 Ιουνίου, η οποία έχει τα πλεονεκτήματά της, δημιουργεί μια σειρά ζητημάτων νομικού και πολιτικού χαρακτήρα. Οι ηγέτες θα το συζητήσουν αύριο. Όσον αφορά την έγκριση της συμφωνίας του Στρασβούργου, πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό και κατά τη γνώμη μου δεν δημιουργεί κινδύνους. Ειδικά για να βοηθηθεί η διαδικασία επικύρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προς το παρόν δεν προβλέπω έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εάν οι ηγέτες εγκρίνουν τις εισηγήσεις μου και εάν υπάρχει θετική ψήφος στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, μπορούμε να ολοκληρώσουμε και να επισημοποιήσουμε την απόφαση για την επέκταση με γραπτή διαδικασία. Ωστόσο, εάν υπάρχει τέτοια ανάγκη, δεν θα διστάσω να προσκαλέσω τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συνάντηση στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη και αν η ελπίδα για μια τελική επιτυχία μπορεί να φανεί αδύναμη, ακόμη και απατηλή, και παρόλο που η κούραση της Brexit γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατή και δικαιολογημένη, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αναζήτηση - μέχρι την τελευταία στιγμή - μιας θετικής λύσης, φυσικά χωρίς το άνοιγμα της Συμφωνίας Αποχώρησης. Έχουμε αντιδράσει με υπομονή και καλή θέληση σε πολλές περιόδους γεγονότων και είμαι βέβαιος ότι και τώρα δεν θα έχουμε την ίδια υπομονή και καλή θέληση σε αυτό το πιο κρίσιμο σημείο αυτής της διαδικασίας. Ευχαριστώ».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης