ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Βrexit: Να πείσει τους 27 ότι με παράταση ως 30 Ιουνίου θα «περάσει» τη συμφωνία

Βrexit: Να πείσει τους 27 ότι με παράταση ως 30 Ιουνίου θα «περάσει» τη συμφωνία

Ζήτησε παράταση έως 30 Ιουνίου και θα επιχειρήσει να πείσει την ΕΕ πως θα είναι αρκετή ώστε να κάνει τους βουλευτές της να ψηφίσουν την συμφωνία που έχει πετύχει - Για «προδοσία» την κατηγορούν οι Brexiteers του κόμματός της

theresa-may-brexit
Το τελευταίο της χαρτί για την πολιτική της επιβίωση παίζει η Τερέζα Μέι αφού μεταβαίνοντας σήμερα στις Βρυξέλλες, θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι με μία μικρή παράσταση για το Brexit, θα καταφέρει να λάβει τη συναίνεση των βουλευτών της για μία συμφωνία του Brexit. H συμφωνία αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

H Bρετανία έχει βυθιστεί σε μία παρατεταμένη αβεβαιότητα με το χθεσινό διάγγελμα της πρωθυπουργού προς τον βρετανικό λαό να δείχνει ότι βρίσκεται σε νευρικό κλονισμό, όπως γράφει ο βρετανικός Τύπος.

Ικετεύοντας τις Βρυξέλλες να της δώσουν μια μικρή παράταση, η Μέι ξεκαθάρισε στους Βρετανούς πολίτες ότι το αργότερο την 30στή Ιουνίου, η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θα μπορούσε να δοθεί μία μικρή παράταση αλλά υπό όρους, δηλαδή, να έχει τη συναίνεση του βρετανικού κοινοβουλίου για τη νέα συμφωνία σχετικά με την αποχώρηση του Λονδίνου από την ευρωπαική οικογένεια.

Οι «27» της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου για την επέκταση του άρθρου 50 στη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η Μέι έχει εγκλωβιστεί σ΄έναν λαβύρινθο από τον οποίο πασχίζει να βγει.

Κλείσιμο
Εάν στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ανταποκριθούν στο αίτημα της Μέι, τότε η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να καταθέσει προς ψήφιση τη νέα συμφωνία για το Brexit το γρηγορότερο. Αυτό εφόσον βέβαια ο εκπρόσωπος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, κρίνει ότι η νέα συμφωνία θα είναι πράγματι διαφορετική από την προηγούμενη που έχει ήδη καταψηφιστεί δύο φορές.

Εάν η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψηφίσει τη νέα συμφωνία, τότε η Μέι θα φτιάξει ξανά βαλίτσα για Βρυξέλλες για να την εγκρίνουν και οι Ευρωπαίοι. Οι νέες τροπολογίες και οι νόμοι για το Brexit θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί το Μάιο.

Από την πλευρά της η Μέι ξεκαθάρισε χθες πως, εάν περάσει η νέα συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνο για να κατατεθούν οι νέες τροπολογίες και οι νόμοι του Brexit.

Για τους Συντηρητικούς «Remainers» (όσους τάσσονται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε), το ενδεχόμενο μιας μη συμφωνίας για το Brexit προκρίνεται ως το καλύτερο σενάριο ενώ για τους Brexiteers (όσους τάσσονται υπέρ της εξόδου) , Μέι έχει «προδώσει» το λαό της αφού καθυστερεί συνεχώς το Brexit.

Τι θα συμβεί όμως εάν και η νέα συμφωνία απορριφθεί ξανά; Χάος. Η Ε. Ε θα δεχτεί να συγκαλέσει μία έκτακτη σύνοδο κορυφής για μία μακρά καθυστέρηση του Brexit; Αν οι Βρυξέλλες δεχτούν κάτι τέτοιο, τότε η Μέι μάλλον θα πρέπει να αποχωρήσει από τη Ντάουνινγκ Στρητ. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε ο διάδοχός της να αποσπάσει μία συμφωνία για μία μακρά καθυστέρηση του Brexit στην οποία όμως αντιτίθεται η πλειοψηφία του κόμματος των Τόρις;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης