Ακόμα 600.000 πρόσφυγες αναμένεται να φτάσουν στα σύνορα της Τουρκίας

Ακόμα 600.000 πρόσφυγες αναμένεται να φτάσουν στα σύνορα της Τουρκίας

Για «το χειρότερο σενάριο» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς - Για 70.000 νέους πρόσφυγες μιλάει ο Νταβούτογλου και τονίζει πως η χώρα δε θα κλείσει τα σύνορά της

Ακόμα 600.000 πρόσφυγες αναμένεται να φτάσουν στα σύνορα της Τουρκίας
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη μεταναστευτική ροή, καθώς αυτή αναμένεται να συνεχιστεί αν οι συγκρούσεις στο Χαλέπι της Συρίας δεν τερματιστούν έγκαιρα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον αντιπρόεδρο και εκπρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, στα τουρκικά σύνορα αναμένονται «στην χειρότερη περίπτωση» 600.000 νέοι πρόσφυγες.

Κλείσιμο
«Το χειρότερο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να σημειωθεί στην περιοχή βραχυπρόθεσμα είναι η νέα ροή 600.000 προσφύγων στην τουρκική μεθόριο
», δήλωσε ο Κουρτουλμούς.
Εξήγησε πως εξαιτίας των συγκρούσεων στο Χαλέπι, δεκάδες χιλιάδες πολιτών έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

«
Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να δούμε 200.000 ανθρώπων να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, 65.000 να κατευθυνθούν προς την Τουρκία και 135.000 να έχουν μετακινηθεί εντός της Συρίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, εξήγησε πως η Τουρκία θα φροντίσει τους Σύρους που παραμένουν εκτός της χώρας, προσθέτοντας ότι περίπου 77.000 εκτοπισμένοι λαμβάνουν βοήθεια σε καταυλισμούς στα συρο-τουρκικά σύνορα.

Βέβαια, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση εμφανίστηκε περισσότερο καθησυχαστικός με τους αριθμούς, κάνοντας λόγο για 70.000 Σύρους πρόσφυγες που αναμένεται να προσεγγίσουν την τουρκική μεθόριο.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι η χώρα δεν πρόκειται να κλείσει τις «πόρτες» της σε εκείνους, μολονότι πρόσφατα τα σύνορα στο Κιλίς είχαν παραμείνει κλειστά αποτρέποντας την είσοδο σε εκατοντάδες προσφύγων που κατέφθαναν στη μεθόριο.

Όσο για τις διαβεβαιώσεις του Νταβούτογλου ότι οι εκτοπισμένοι λαμβάνουν βοήθεια στους καταυλισμούς στη συριακή πλευρά, ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει επαρκής χώρος για νέο κύμα προσφύγων.

«Δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις φιλοξενίας για να υποδεχθούμε όλες τις οικογένειες», δήλωσε ο Άχμαντ αλ Μοχάμαντ των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» (MSF), ο οποίος πηγαίνει καθημερινά στην επαρχία του Χαλεπιού από την Τουρκία.

«Οι περισσότερες οικογένειες έφυγαν μόνον με τα ρούχα που φορούσαν», πρόσθεσε  υπογραμμίζοντας ότι αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα υγείας, κυρίως διάρροια, λόγω του κρύου και του συνωστισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης