Βρετανία: Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ

Βρετανία: Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ

Αναμένεται εντός της ημέρας συνέντευξη Τύπου από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό - Διορία 17 ημερών δίνουν οι «αντάρτες» των Tόρις στην Τρας να βρει λύση σε ό,τι αφορά στον μίνι προϋπολογισμό που έχει διχάσει το κυβερνών κόμμα

Truss-Kwarteng
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Κουάζι Κουάρτενγκ, παύθηκε από τα καθήκοντά του, όπως μετέδωσαν το BBC και το Sky News. Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας εγκαταλείπει το σχέδιο για φοροελαφρύνσεις που είχε ανακοινωθεί και είχε προκαλέσει αναταραχή στις αγορές, χρεώνοντας στον Κουάρτενγκ την αποτυχία του προγράμματος.

Διάδοχός του είναι ο Τζέρεμι Χαντ, ο τέταρτος που αναλαμβάνει το νευραλγικό υπουργείο μέσα σε έναν χρόνο στη Γηραιά Αλβιώνα.

Αρχικά ο αποπεμφθείς υπουργός των Οικονομικών είχε ανακοινώσει την κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45%  για τα εισοδήματα άνω των 150.000 λιρών. Οι περικοπές φόρων έτυχαν άσχημης υποδοχής από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και η κατάργηση του 45% θεωρήθηκε πολιτικά τοξική, καθώς οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν μια κρίση κόστους ζωής. 

Την ίδια στιγμή και υπό την πίεση των αντιδράσεων των πολιτών αλλά και των αγορών να αντιστραφεί το δημοσιονομικό αυτό σχέδιο, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η στήριξη προς την κυβέρνηση έχει καταρρεύσει με τους «αντάρτες» των Τόρις  να  μιλούν ανοικτά για το ενδεχόμενο αντικατάστασης της πρωθυπουργού και του ΥΠΟΙΚ, μόλις 37 ημέρες αφότου ανέλαβαν την εξουσία.

Είναι προφανές ότι η Τρας χρέωσε στον Κουάζι Κουάρτενγκ όλη αυτή την αναταραχή, όμως εξίσου προφανές είναι ότι η ίδια η Βρετανή πρωθυπουργός τελούσε εν γνώσει του σχεδίου για τις φοροελαφρύνσεις όταν ο υπουργός της τις ανακοίνωνε.  Με άλλα λόγια η Τρας προτίμησε να καρατομήσει τον υπουργό Οικονομικών για να σώσει (προσωρινά ή όχι θα φανεί) την κυβέρνησή της. 

Το BBC ανέφερε πάντως ότι ο Κουάρτενγκ είχε δηλώσει την Πέμπτη πως «δεν πρόκειται να πάει πουθενά» παρά την αναταραχή στην αγορά για τα αμφιλεγόμενα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης. Τελικά ο ίδιος διαψεύστηκε αφού μετά τις πιέσεις αλλά και τη δημοσκοπική κατάρρευση των Συντηρητικών η Λιζ Τρας τον καρατόμησε.

Η αποδοχή της πρότασης αποπομπής από τον Κουάρτενγκ 
Μιλώντας την Πέμπτη, ο Κουάρτενγκ  παραδέχτηκε ότι ο «μίνι» προϋπολογισμός είχε προκαλέσει κάποιες «αναταράξεις» στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επέμεινε ότι η θέση του στην κυβέρνηση ήταν ασφαλής.

Το «μαύρο πρόβατο» της κυβέρνησης Τρας διετέλεσε υπουργός Οικονομικών μόλις 39 ημέρες

Ο Κουάσι Κουαρτένγκ έγινε ο πρώτος μαύρος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου αναλαμβάνοντας τα ηνία ενός χαρτοφυλακίου όπου τρεις από τους προκατόχους του στους Τόρις προέρχονταν επίσης από τη μαύρη, ασιατική και μειονοτική εθνότητα.

Κλείσιμο
Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών μόλις 39 ημέρες και ήταν αυτός που είχε πιέσει τον τέως πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον ώστε το Λονδίνο να κόψει ταχύτατα τον ομφάλιο λώρο από τις Βρυξέλλες.

Η μητέρα του κατάγεται από τη Σιέρα Λεόνε ενώ ο πατέρας του από το Whiltsshire, περίπου 90 μίλια έξω από το Λονδίνο.
Ο ίδιος έχει μιλήσει δημοσίως για τον εκφοβισμό που υπέστη ως παιδί και έχει μιλήσει σε συνέδρια των Συντηρητικών για το πώς το κόμμα μπορεί να κερδίσει την υποστήριξη των μαύρων ψηφοφόρων.

Ο Κουαρτένγκ, οι γονείς του οποίου μετανάστευσαν στη Βρετανία από την Γκάνα, έγραψε ένα βιβλίο που ρίχνει φως στην κυριαρχία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στις πρώην αποικίες του Ιράκ, του Κασμίρ, της Μιανμάρ, του Σουδάν, της Νιγηρίας και του Χονγκ Κονγκ.


Ο Τζέρεμι Χαντ, νέος υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τους Times

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας, ανέφεραν σήμερα οι Times, μετά την αποπομπή του Κουάζι Κουάρτενγκ από την πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

«Ο Τζέρεμι Χαντ είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών», έγραψε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης των Times, Στίβεν Σουίνφορντ. «(Ο διορισμός του) θα ανακοινωθεί σύντομα στη συνέντευξη Τύπου της Λιζ Τρας». Η Τραζ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 16:30 ώρα Ελλάδας.



Την ίδια ώρα οι «αντάρτες» βουλευτές των Tόρις δίνουν στη Λιζ Τρας 17 ημέρες διορία για να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο βρίσκοντας μία λύση στον μίνι προϋπολογισμό που έχει διχάσει το κυβερνών κόμμα. Εάν δεν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα στη Γηραιά Αλβιώνα, η καρέκλα της τρίζει με τους αντάρτες να ζητούν αλλαγή ηγεσίας. Η Τρας θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τον Ρίσι Σουνάκ και την Πένι Μόρνταντ, σε μία εξέλιξη που θα επιβεβαίωνε την πολιτική κρίση στους Συντηρητικούς της Βρετανίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Μπορούμε να στηρίξουμε την κοινωνία με περισσότερα μέτρα - Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Δύο 23χρονοι από το Κερατσίνι απήγαγαν και βίασαν 17χρονη στη Λιβαδειά - Την παράτησαν σε χωράφι και έφυγαν

Τον Μάιο ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης είχε δώσει συνέντευξη με τη σύζυγό του, Δώρα Τσαμπάζη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης