Αλεξάντρ Λιτβινένκο: Η Μόσχα ευθύνεται για τη δολοφονία του, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αλεξάντρ Λιτβινένκο: Η Μόσχα ευθύνεται για τη δολοφονία του, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Δικαστήριο έκρινε ότι «υπάρχει ισχυρό τεκμήριο» ότι οι αυτουργοί της δηλητηρίασης, οι οποίοι εντοπίσθηκαν από βρετανική έρευνα, «έδρασαν ως πράκτορες του ρωσικού Κράτους»

litvinenko
Δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατο του Ρώσου διπλού πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινένκο,  το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδειξε σήμερα τον δολοφόνο του: τη Ρωσία.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι, η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινένκο, έπειτα από δηλητηρίαση με πολώνιο το 2006 στο Λονδίνο.

Ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ήταν στέλεχος της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών «FSB», όμως το 2000 πήρε άσυλο στη Βρετανία. Από Ρώσος πράκτορας, μετατράπηκε σε ηχηρό επικριτή του Κρεμλίνου και στη συνέχεια έλαβε τη βρετανική υπηκοότητα ενώ ήταν και συνεργάτης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MI6.

Σε ηλικία 43 ετών άφησε την τελευταία του πνοή αφότου δηλητηριάστηκε με πολώνιο, το Νοέμβριο του 2006, τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή του για τσάι στο ξενοδοχείο «Millenium Hotelίο», στην «καρδιά» του Λονδίνου, με δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τον Αντρέι Λουγκοβόι, και τον Ντμίτρι Κοβτούν.

Η υπόθεση του Λιτβινένκο προκάλεσε βαθύ ρήγμα στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρωσία. Καθώς όμως οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώνονταν, το Λονδίνο αποφάσισε το 2013 να σταματήσει τις έρευνες. Ένα χρόνο αργότερα, η βρετανική κυβέρνηση άλλαξε γνώμη, τονίζοντας όμως ότι σε αυτό δεν έπαιξε κάποιο ρόλο η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία και η εμπλοκή της Ρωσίας στην κρίση.

Με βάση τη σημερινή δικαστική απόφαση, ο Αντρέι Λουγκοβόι και ο Ντμίτρι Κοβτίν, οι δύο άνδρες που συνάντησε ο Λιντβινένκο σε ξενοδοχείο του Λονδίνου το 2006, όπου ήπιε δηλητηριασμένο τσάι, «έδρασαν ως πράκτορες του ρωσικού κράτους». Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η Μόσχα δεν παρείχε «εναλλακτική εξήγηση», «ικανοποιητική και πειστική», «ούτε απέκρουσε τα συμπεράσματα της δημόσιας βρετανικής έρευνας».

Υπενθυμίζεται ότι ίχνη του ισχυρού ραδιενεργού δηλητηρίου είχαν βρεθεί στην τουαλέτα του δωματίου που χρησιμοποιούσαν οι δύο Ρώσοι, καθώς και στην τουαλέτα του λόμπι του ξενοδοχείου.

Το 2016, σχεδόν δέκα χρόνια μετά τον θάνατο Λιτβινένκο, οι βρετανικές αρχές είχαν δημοσιεύσει μία δικαστική έρευνα 329 σελίδων, στην οποία αναφερόταν ότι η δολοφονία του 43χρονου με το ραδιενεργό πολώνιο «πιθανώς είχε την έγκριση του Βλαντιμίρ Πούτιν», με τη Μόσχα να προσπαθεί να χιούμορ να υποβαθμίσει το γεγονός απαντώντας ότι η έκθεση αποτελεί υπόδειγμα «βρετανικού χιούμορ».

Στην έκθεση δεν υπήρχαν τότε αποδείξεις που να τεκμηριώνουν την ύπαρξη άνωθεν εντολής, όπως ισχυρίστηκε με σπασμένη φωνή ο Λιτβινένκο λίγο προτού ξεψυχήσει.

«Εμένα μπορεί να με κάνετε να σωπάσω, αλλά η κατακραυγή σε όλο τον κόσμο θα σας κυνηγά σε όλη σας τη ζωή, κύριε Πούτιν», είχε πει λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, το 2006.

Κλείσιμο
Μεταξύ όσων δήλωνε ο Λιτβινένκο ήταν ότι, πίσω από τις βομβιστικές ενέργειες του 1999 σε συγκροτήματα πολυκατοικιών της Μόσχας, δεν ήταν Τσετσένοι τζιχαντιστές, αλλά ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν κι ότι ο Πούτιν είχε σχέσεις με τη ρωσική μαφία.



Ειδήσεις σήμερα

Πέθανε ο 72χρονος σύζυγος του Τομ Φορντ - Ήταν ζευγάρι τα τελευταία 35 χρόνια και είχαν μαζί έναν γιο

Eκλογές στον Καναδά: Nίκη αλλά όχι πλειοψηφία για τους Φιλελεύθερους του Τριντό

Δένδιας για παρενόχληση πλοίου στην Κρήτη: Η τουρκική συμπεριφορά έχει ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης