Δένδιας για παρενόχληση πλοίου στην Κρήτη: Η τουρκική συμπεριφορά έχει ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής

Δένδιας για παρενόχληση πλοίου στην Κρήτη: Η τουρκική συμπεριφορά έχει ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής

Μόλις 10 μίλια ανατολικά της Κρήτης, εντός της οριοθετημένης ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ βρισκόταν το ερευνητικό «Nautical Geo» την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, όταν τουρκικό πολεμικό έκανε hailing - Τι είπε ο Νίκος Δένδιας στους ομολόγους του στην ΕΕ

dendias_tweet_tourkia_art
Η τουρκική συμπεριφορά έχει ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής, είπε κατά πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στους Ευρωπαίους ομολόγους του με αφορμή το πρωτοφανές περιστατικό του hailing από τουρκικό πολεμικό στο ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» την προηγούμενη Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, την ώρα που το υπό σημαία Μάλτας πλοίο έκανε επιστημονικές εργασίες εντός της οριοθετημένης ελληνοαιγυπτιακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μόλις 10 μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Στο περιστατικό αναφέρθηκε εκτενώς το protothema.gr με δημοσίευμά του το Σάββατο, καθώς η τουρκική προκλητική ενέργεια της παρενόχλησης του ερευνητικού πλοίου μέσω ασυρμάτου και η προβολή του ανυπόστατου τουρκικού ισχυρισμού ότι δήθεν το «Nautical Geo» κινούνταν σε... τουρκική υφαλοκρηπίδα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ στην Άγκυρα. Παράλληλα με την επίδοση του διαβήματος τη Δευτέρα, ο Νίκος Δένδιας -ευρισκόμενος στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ- ενημέρωσε τους ομολόγους του υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για το περιστατικό.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη, ο Νίκος Δένδιας μετέφερε στους ομολόγους του τα πραγματικά περιστατικά σχετικά με την απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος σημαίας Μάλτας που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας (με βάση την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020) και σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων ανατολικώς της Κρήτης!

aoz-ellada-aigyptos-1


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο της λογικής και βεβαίως δεν συνάδει καθόλου με την εικόνα «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία, εικόνα η οποία, βεβαίως, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Το hailing από το τουρκικό πολεμικό πλοίο

Κλείσιμο
Με τη συναινετική νηοψία που έκανε το τουρκικό πολεμικό πλοίο σε ερευνητικό πλοίο που κινούνταν με άδεια από την ελληνική κυβέρνηση μόλις λίγα μίλια ανατολικά της Κρήτης, η Άγκυρα προσπαθεί να δώσει υπόσταση στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η περιοχή στην οποία κινείται το «Nautical Geo» πραγματοποιώντας επιστημονικές εργασίες απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα στον χάρτη που ακολουθεί.

xartis-1


Την συγκεκριμένη περιοχή, από το σημείο μετά τα 6 ναυτικά μίλια της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και ανατολικότερα, προσπαθεί να σφετεριστεί η Τουρκία με δήθεν βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Επί τη βάση των ισχυρισμών ότι το μονομερές, ανυπόστατο σύμφωνο μεταξύ Ερντογάν και Σαράζ δίνει στην Τουρκία τις θαλάσσιες ζώνες πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα από την Κρήτη, την Κάσο, την Κάρπαθο και τη Ρόδο, η Άγκυρα έδωσε οδηγίες σε τουρκικό πολεμικό πλοίο να ζητήσει από το πλήρωμα του «Nautical Geo» να αποχωρήσει από την περιοχή, με το ψευδοεπιχείρημα ότι το ερευνητικό -γαλλικών συμφερόντων- έπλεε σε θαλάσσιες ζώνες τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ειδήσεις σήμερα:

Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό από τους παιδίατρους – Πώς θα γίνεται

Οι «Άγγελοι» στο πλευρό της Ιωάννας: Η στήριξη, οι επιπλοκές και οι δυσκολότερες στιγμές

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης: Θα μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά, πιθανότατα, δεν θα δει τον Ερντογάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης