«Vor V Zakone»: Στα άδυτα της ρωσικής Μαφίας!

«Vor V Zakone»: Στα άδυτα της ρωσικής Μαφίας!

20 Ιανουαρίου 2012. Στους χώρους του μυθικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος της παραλιακής, του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, ξεχωρίζει η παρουσία ενός ιδιαίτερα εύσωμου άνδρα...

mafiamesa
Είναι από τις φυσιογνωμίες που και να μη θες να κοιτάξεις, το μάτι σου πέφτει ασυναίσθητα πάνω τους. Πληθωρική παρουσία που σε σκανάρει με κενό, σκοτεινό βλέμμα και τραβά αργόσυρτα τις συλλαβές, όπως ακριβώς στα μαφιόζικα φιλμ. Στα τρία μέτρα πίσω του στέκεται ένας άλλος σωματώδης άνδρας, ο οποίος με τη σειρά του σκανάρει ό,τι κινείται στην περίμετρο του άνδρα που συνοδεύει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για τον σωματοφύλακά του. Οι undercover αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος έχουν λάβει σαφείς εντολές από τους ανωτέρους τους να δράσουν αθόρυβα και αστραπιαία. Να μην αφήσουν κανένα περιθώριο στους δύο άνδρες να αντιδράσουν. Το «πριγκιπάτο» του Λαιμού έχει περικυκλωθεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ λέγεται ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν μέχρι και πράκτορες του FBI. Αυτή η πληροφορία επιβεβαιώνεται και από δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, που ανέφεραν ότι στην επιχείρηση σύλληψης του 51χρονου «Εσκομπάρ της Ευρώπης», το 2012, στον «Αστέρα» είχαν αναμειχθεί και αξιωματούχοι του FBI.

Γιατί όμως τέτοια κινητοποίηση, από θάλασσα, στεριά και αέρα; Ποιος είναι αυτός ο ευτραφής άνδρας που οι Αρχές θέλουν πάση θυσία να συλλάβουν;
Είναι ο Λάσα Σουσανασβίλι, ένας άρχοντας του υπόκοσμου. Φέρει τον τίτλο «Vor V Zakone» (κλέφτης του νόμου), τιμητική διάκριση η οποία απονέμεται από εγκληματικές οργανώσεις ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών σε ανώτατα μέλη της που έχουν εκτίσει ποινές πολυετούς κάθειρξης και ενώ γνώριζαν σημαντικά στοιχεία για τη δομή των εγκληματικών οργανώσεων, κράτησαν το στόμα τους κλειστό φτύνοντας κατάμουτρα κάθε εκπρόσωπο του νόμου που προσπάθησε να τους δελεάσει για να κελαηδήσουν εις βάρος άλλων μελών της οργάνωσης.
Ωστόσο, το «Vor V Zakone» δεν είναι απλώς ένας τιμητικός τίτλος, αλλά το όνομα μιας από τις πιο σκληρές μαφιόζικες οργανώσεις παγκοσμίως, η δράση της οποίας ξεκινά από τη Ρωσία, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα και φτάνει ως τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με απόλυτη δομή και ιεραρχία, με στενούς δεσμούς, τελετουργικά μύησης και έναν απόλυτο όρκο σιωπής η παραβίαση του οποίου οδηγεί σε ακρωτηριασμούς ή ακόμη και σε θάνατο. Διόλου τυχαίο ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε θέσει ως στόχο την εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Σουσανασβίλι «τον Νο 1 κακοποιό του κόσμου».
Ο σκληρός Γεωργιανός δεν είχε αφήσει αναπάντητη τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου και μάλιστα σε μια επίδειξη δύναμης έστειλε εξώδικο διαμαρτυρίας στην αμερικανική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας υβριστικούς και αναληθείς τους ισχυρισμούς του πλανητάρχη.

Τελικά η αστυνομική επιχείρηση στον «Αστέρα» θα ολοκληρωθεί αθόρυβα και με επιτυχία, με αποτέλεσμα οι δύο επικίνδυνοι κακοποιοί να οδηγηθούν σε ειδικό χώρο στα κρατητήρια της Ασφάλειας Αττικής χωρίς ανοίξει ούτε ρουθούνι. Εις βάρος του Σουσανασβίλι εκκρεμούσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των ισπανικών αρχών και Ερυθρά Αγγελία της Interpol για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες και απόπειρα ανθρωποκτονίας, πράξεις που σύμφωνα με το ένταλμα έγιναν το 2009 στην Ισπανία. Από την έρευνα των Αρχών στο δωμάτιό του είχαν βρεθεί και κατασχεθεί ένα πιστόλι διαμετρήματος 45 mm, με γεμιστήρα, δέκα φυσίγγια, πλήθος ψηφιακών δίσκων καθώς και αρκετές συσκευές κινητών τηλεφώνων.

Οι 50 της «Vor V Zakone» στην Ελλάδα
«Πολλά μέλη Vor είτε της φατρίας της Τιφλίδας είτε της φατρίας του Κουταΐσι, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, εγκαταστάθηκαν σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γερμανία», σημειώνεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του Σουσανασβίλι, την οποία φέρνει σήμερα στο φως το «ΘΕΜΑ».
Κλείσιμο
Ειδικά για την Ελλάδα αναφέρεται ότι δραστηριοποιούνται εδώ περίπου 50 «Vor V Zakone», δηλαδή επικεφαλής δικτύων και ανώτερα στελέχη της μαφίας, με τη μια φατρία να έχει αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και την άλλη την Αθήνα - αμφότερες όμως έχουν δράση και στις δύο πόλεις. Στη δικογραφία μάλιστα αφήνονται και αιχμές τόσο για την αποφυλάκιση του Σουσανασβίλι όσο και για τη γενικότερη λειτουργία των θεσμών που επιτρέπουν τη δράση των μαφιόζων στην Ελλάδα, φτάνοντας να κάνουν τη χώρα μας μέχρι και κέντρο αποφάσεων. «Η επιλογή της χώρας μας θεωρούμε ότι οφείλεται στο ότι η δράση τους αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο και όχι ως διεθνές οργανωμένο έγκλημα, στην έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων από τη δημόσια διοίκηση, που διευκολύνει την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, και στη νομοθεσία που προβλέπει τις προϋποθέσεις της υφ’ όρων απόλυσης, η οποία επιτρέπει πλέον την απόλυση των καταδίκων χωρίς τον έλεγχο από το αρμόδιο δικαστικό όργανο της συνδρομής των ουσιαστικών προϋποθέσεων (περίπτωση αποφυλάκισης του Λάσα)», αναφέρεται ακριβώς στη δικογραφία. Για να εξηγήσουμε ακόμη καλύτερα τι σημαίνει «Vor V Zakone» πρέπει να επισημάνουμε ότι στις δραστηριότητες της συγκεκριμένης οργάνωσης περιλαμβάνεται και ο έλεγχος όλων των εγκληματικών δράσεων ρωσικών και γεωργιανών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η οργάνωση είναι υπεράνω όλων, καθώς εισπράττει ποσοστά από τα έσοδα που προκύπτουν από την εγκληματική δραστηριότητα των υπόλοιπων, για τις οποίες πρέπει να τονιστεί ότι δεν επιτρέπεται να τελέσουν αξιόποινες πράξεις σε ευρωπαϊκό έδαφος αν πρώτα δεν έχουν πάρει το απαραίτητο πράσινο φως της διεθνούς οργάνωσης.

Ακόμη, η διεθνής οργάνωση μπορεί να ελέγχει τις δραστηριότητες των υπόλοιπων, οι οποίες στο πλαίσιο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος έχουν νόμιμες δραστηριότητες σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, ποσοστό του κέρδους κάθε νόμιμης επιχείρησης εισπράττεται από τη διεθνή οργάνωση, την οποία φέρεται να διηύθυνε ο 51χρονος συλληφθείς, με το βρώμικο χρήμα να καταλήγει στο ταμείο της οργάνωσης.
Οι σχέσεις της περιβόητης οργάνωσης με τη χώρα μας έχουν σημείο αναφοράς την περιοχή της Λαμίας. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2009, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, είκοσι νεαροί, πρώην κατάδικοι και με θητεία δίπλα σε αρχηγούς μαφιόζικων οργανώσεων, βαφτίζονται «Κλέφτες του Νόμου». Οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στην οργάνωση μπορεί να έχουν χαλαρώσει και να μην απαιτείται πολυετής φυλάκιση για τους υποψήφιους, ούτε και τατουάζ με αστέρια, όμως η δράση τους εξακολουθεί εξίσου να είναι επικίνδυνη: ληστείες, εκβιασμοί, εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου. Λέγεται, επίσης, ότι από αυτή την τελετή ανακηρύχθηκε και ο μετέπειτα τοποτηρητής της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Κεντρική Μακεδονία, ένας 37χρονος με το προσωνύμιο «Ντετό», ο οποίος μετέπειτα συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές ως εγκέφαλος οργάνωσης στην κατοχή των μελών της οποίας είχαν βρεθεί δέκα όπλα.

Κατηγορίες για χρηματισμό αστυνομικών
Οι περιπέτειες του Λάσα Σουσανασβίλι με τις ελληνικές διωκτικές αρχές είχαν ξεκινήσει, από το 2010, όταν και είχε εντοπιστεί στο «Μακεδονία Παλλάς». Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και ενώ λέγεται ότι υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες για το πού ακριβώς βρίσκεται, ποιον συναντά και γενικά πού κυκλοφορεί ο Γεωργιανός μαφιόζος, γνωστός και με το προσωνύμιο «Λίπος», η σύλληψή του δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Σύμφωνα με εκτενή δημοσιεύματα, κυρίως, στον ισπανικό Τύπο, οι Ισπανοί αστυνομικοί επέρριπταν τις ευθύνες για τη μη σύλληψή του στους Ελληνες συναδέλφους τους, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τους κατηγορήσουν ανοιχτά ότι λαδώθηκαν από τον Σουσανασβίλι για να τον αφήσουν να διαφύγει. Μάλιστα είχαν αναφερθεί και σε συγκεκριμένα χρηματικά ποσά που δόθηκαν ώστε ο μαφιόζος να ειδοποιηθεί εγκαίρως για να καταφέρει να διαφύγει, κάνοντας λόγο για βαλίτσες με συνολικά 800.000 ευρώ!

Με μάγειρα και δοκιμαστή φαγητών στις Φυλακές Διαβατών
Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», ο Λάσα Σουσανασβίλι την περίοδο όπου ήταν έγκλειστος στις Φυλακές Διαβατών, ταλαιπωρημένος από τα προβλήματα υγείας του (είχε υποστεί εγκεφαλικό) μεταγόταν συχνά στο νοσοκομείο, συνοδευόμενος από πάνοπλους αστυνομικούς της ΕΚΑΜ, καθώς θεωρείται υπ’ αριθμόν 1 στόχος για αντίπαλες μαφιόζικές οργανώσεις. Στις φυλακές όμως θεωρούνταν αρχηγός, όπως ακριβώς τον είχαν αποκαλέσει οι ισπανικές αστυνομικες αρχές. Σωφρονιστικοί και κρατούμενοι που είχαν μιλήσει στην εφημερίδα είχαν αναφέρει ότι Σουσανασβίλι κρατούνταν μαζί με ακόμη ένα άτομο και ότι όταν προαυλιζόταν συνοδευόταν πάντα, για λόγους ασφαλείας, από τουλάχιστον πέντε. Οι συνθήκες διαβίωσής του στη φυλακή διέφεραν από αυτές των υπολοίπων κρατουμένων, καθώς το κελί του διέθετε air condition που είχε αγοράσει ύστερα από αίτηση που έκανε και η οποία εγκρίθηκε, λόγω των προβλημάτων υγείας του. Κρατούμενοι έλεγαν ότι ο Λάσα στα Διαβατά διέθετε μέχρι και προσωπικό μάγειρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο Γεωργιανός δεν έτρωγε το ίδιο φαγητό με τους υπόλοιπους κρατούμενους, αλλά προβλεπόταν ειδικό μενού το οποίο μαγειρευόταν από άνθρωπο της εμπιστοσύνης του. Το φαγητό, παρ’ όλα αυτά, δεν το άγγιζε αν προηγουμένως δεν το είχε δοκιμάσει ένας εκ των συντρόφων του, όπως τουλάχιστον είχε διαδοθεί στις φυλακές. Με τον τρόπο αυτό λάμβανε μέτρα για την αποφυγή απόπειρας δηλητηρίασής του.

maf1
maf2
maf3
maf4
Τα σύμβολα στο σώμα των μαφιόζων έχουν συγκεκριμένη σημειολογία και τοποθετούνται ανάλογα με τη θέση του μέλους στην ιεραρχία

Η σύλληψη
Κυνηγημένος και με τον φόβο μήπως πέσει θύμα δολοφονικής ενέδρας ζούσε το τελευταίο διάστημα ο 57χρονος Γεωργιανός αρχιμαφιόζος που συνελήφθη σε κοινή επιχείρηση των ελληνικών και γαλλικών αρχών στη Θεσσαλονίκη.
«Αστυνομία είστε ε;», ήταν το ερώτημα ανακούφισης που απηύθυνε στα ρωσικά σε αστυνομικό της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, όταν τον ακινητοποίησε μέσα στο αυτοκίνητό του έξω από τη μεζονέτα όπου έμενε τα τελευταία χρόνια στην Πυλαία, στην επεισοδιακή σύλληψη το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας. Είχε φοβηθεί ότι οι 20 μασκοφόροι που επιτέθηκαν στους τρεις άντρες που τον συνόδευαν σπάζοντας τζάμια και καθρέφτες ήταν μέλη της αντίπαλης μαφιόζικης οργάνωσης.
Το «Λίπος», όπως είναι γνωστός στους κύκλους της μαφίας, παρουσιάστηκε από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές ως ο ηγέτης μαφιόζικης οργάνωσης που δρα σε όλη την Ευρώπη με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη. Με βάση τη δικογραφία, πήρε τα σκήπτρα μετά τον θάνατο του διαβόητου Ασλάν Ουσογιάν, γνωστού ως «Παππού Χασάν», που εκτελέστηκε τον Ιανουάριο του 2013 στη Μόσχα.

Τι φοβόταν
Τον 57χρονο είχαν ζώσει τα φίδια το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά το Πάσχα, όταν στην Αττάλεια δολοφονήθηκε επιστήθιος φίλος του, μέλος της ίδιας οργάνωσης. Πρόκειται για πρόσωπο για το οποίο γνώστες έλεγαν ότι ήταν σε απόλυτο συντονισμό μαζί του και ζούσε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κυρίως όμως στην Αθήνα. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Λάσα είχε φροντίσει να φύγει στην Αθήνα και να κρυφτεί σε ένα διαμέρισμα που νοίκιασε λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψή του στη Γλυφάδα, όπου θα δρούσε υπό την προστασία άλλων «Vor V Zakone» που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα. Το σπίτι στο οποίο έγινε έρευνα ήταν άδειο, καθώς δεν είχε προλάβει να εγκατασταθεί. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τον 57χρονο και τα στοιχεία της οποίας περιλαμβάνονται στο υλικό που έχουν στη διάθεσή τους οι γαλλικές αρχές περιγράφει με λεπτομέρειες τη διάρθρωση των δύο μαφιόζικων ρωσόφωνων οργανώσεων που δρουν σε όλη την Ευρώπη. Χαρακτηρίζονται έτσι επειδή, παρότι τα περισσότερα μέλη στην Ευρώπη είναι πλέον Γεωργιανοί, η βάση τους εξακολουθεί να είναι η Ρωσία. Λεπτομέρειες αναφέρονται ειδικά για τα βήματα του 57χρονου μετά τη δολοφονία τον Μάρτιο του 2010 ενός ομοεθνούς του στη Γαλλία, κορυφαίου στελέχους αντίπαλης μαφιόζικης οργάνωσης.

Γιατί ήρθε στην Ελλάδα
Ο Σουσανασβίλι κατηγορήθηκε για το έγκλημα από κοινού με τον αδερφό του και γι’ αυτό ο τελευταίος συνελήφθη στην Ισπανία, ενώ αυτός διέφυγε στη Θεσσαλονίκη, όπου τον έκρυψαν οι ντόπιοι εκπρόσωποι της ίδιας οργάνωσης.

«Για να αποφύγει τα αντίποινα διέφυγε στην Ελλάδα, αρχικά στην οικία του Λ.Τ. και μετέπειτα στην Αθήνα. Μετά τη στήριξη αυτή στον Λάσα ο “Ded Khasan” (Παππούς Χασάν) όρισε τoν Λ.Τ. εκπρόσωπο του clan (φατρίας) στην Ελλάδα», περιγράφεται στη δικογραφία. Ο Λ.Τ. ήταν Eλληνας ομογενής από τη Γεωργία που πέθανε ξαφνικά από φυσικά αίτια στη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικό της διερεύνησης των αιτιών του θανάτου ήταν ότι τα σπλάχνα του μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση στη Ρωσία, εξετάστηκαν από ιατροδικαστή της οργάνωσης και τότε μόνο επιβεβαιώθηκε ότι όντως προκλήθηκε από φυσικά αίτια. «Τότε ο έλεγχος του δικτύου στην Ελλάδα πέρασε στον Λάσα», σημειώνεται στο έγγραφο.

Η σύλληψη του Σουσανασβίλι τον Ιανουάριο του 2012 στη Βουλιαγμένη και η μετέπειτα φυλάκισή του μέχρι τα μέσα του 2015 στα Διαβατά περιόρισαν τον ρόλο του στην ηγεσία της οργάνωσης. Οταν όμως αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας και χρησιμοποιώντας τις ευνοϊκές διατάξεις του ποσοστού αναπηρίας 67%, δεδομένου ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό, άρχισε η προετοιμασία για να ηγηθεί όλης της οργάνωσης παγκοσμίως, αφού στο μεσοδιάστημα εκτός της απώλειας του «Παππού Χασάν» είχε συλληφθεί στη Ρωσία και ο επόμενος αρχηγός.


maf5
Ο άνθρωπος που παρουσιάστηκε από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές ως ο ηγέτης της ρωσικής μαφίας (πρώτος από αριστερά) είχε πάντα πάθος με τη μεγάλη ζωή, για την ικανοποίηση του οποίου στράφηκε στην παρανομία

Οι σουίτες
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται στη δικογραφία, ο Λάσα μετά την αποφυλάκισή του και λόγω του εγκεφαλικού που υπέστη, που άφησε εμφανή σημάδια στο πρόσωπό του, έμεινε για δύο μήνες σε γνωστό κέντρο αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης. «Μετά το καλοκαίρι του 2015 νοίκιαζε για μεγάλο χρονικό διάστημα δύο σουίτες στο κέντρο αποκατάστασης και κατόπιν διέμενε σε γνωστό πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Πυλαία», υπογραμμίζεται. Τις λεπτομέρειες της δικογραφίας για τη δράση, αλλά ειδικά για τη διάρθρωση της μαφιόζικης οργάνωσης θα ζήλευε μέχρι και σκηνοθέτης του «Νονού» Φράνσις Φορντ Κόπολα. Γίνονται αναφορές σε όλες τις κλίμακες της πυραμίδας, αλλά και στην αιματηρή αντιπαράθεση που είναι σε εξέλιξη μεταξύ δύο φατριών της μαφίας σε όλο τον κόσμο: της Τιφλίδας - Ρούσταβι, της οποίας ο Λάσα εξακολουθεί να ηγείται, και της Κουταΐσι.
«Στην πυραμιδωτή ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης υπάρχουν τα εκτελεστικά μέλη (chestiorki), τα οποία τελούν τις αξιόποινες πράξεις. Μία κλίμακα πάνω απ’ αυτούς βρίσκεται ο smotriachi, που εποπτεύει και διευθύνει τα εκτελεστικά μέλη, συγκροτώντας τις ομάδες τους, συντονίζοντας τη δράση τους και επιβάλλοντας σε αυτά την πειθαρχία και την τήρηση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της οργάνωσης (κώδικας τιμής), προσέτι δε κατέχει το ταμείο σε τοπικό επίπεδο (αποκαλούμενο μικρό ταμείο - obschak). Αυτός συλλέγει τα χρήματα από τα κλοπιμαία και στη συνέχεια τα αποδίδει στον υπεύθυνο του δικτύου αυτού Vor V Zakone, στον οποίο υποτάσσεται», όπως περιγράφεται στη δικογραφία.

maf6

Ο Γεωργιανός μαφιόζος σε παλιότερο φωτογραφικό στιγμιότυπο, την εποχή που ξεκίνησε να ανεβαίνει στην ιεραρχία της ρωσικής μαφίαςΗ ατζέντα
Ενα τέτοιο ταμείο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αποκαλύφτηκε στις έρευνες που έγιναν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στα σπίτια των εμπλεκομένων στη Θεσσαλονίκη. Πηγές έλεγαν ότι βρέθηκε ατζέντα με σημειώσεις, ονόματα και ποσά, για την οποία πιστεύεται ότι πρόκειται για το βιβλίο εσόδων - εξόδων του δικτύου της Θεσσαλονίκης. Ηδη η συγκεκριμένη ατζέντα εξετάζεται για να μεταφραστεί, καθώς ενδεχομένως να προκύψουν και άλλοι εμπλεκόμενοι. «Ο υπεύθυνος Vor του δικτύου δράσης στη Θεσσαλονίκη διαχειρίζεται το μικρό ταμείο, αποφασίζοντας για τη διάθεση των χρημάτων (στήριξη φυλακισμένων μελών και οικογενειών, πληρωμή δικηγόρων, δαπάνες για κατάρτιση πλαστών πιστοποιητικών εγγράφων για τη διευκόλυνση της παράνομης κυκλοφορίας και διαμονής στην Ευρώπη)», αναφέρει η δικογραφία. Ενδεικτικό των εξόδων που έχουν διατεθεί από το ταμείο της Θεσσαλονίκης είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά της σορού μέλους της οργάνωσης στη Γεωργία μετά τον θάνατό του τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας.

Ενα ποσοστό του ταμείου αυτού, όπως και όλων των επιμέρους δικτύων που δρουν στην Ευρώπη, κατέληγε στο μεγάλο ταμείο. «Ο τελευταίος Vor εισφέρει ένα ποσοστό της τάξης του 15%-20% στο μεγάλο ταμείο, το οποίο πιθανώς βρίσκεται στη Ρωσία. Τα χρήματα του μεγάλου ταμείου διατίθενται για την πρόσβαση στα όργανα της Πολιτείας (δωροδοκία κρατικών λειτουργών), αλλά και ως μέσο επένδυσης ειδικά στην αγορά ακινήτων», περιγράφεται. Πληροφορίες αναφέρουν πως στα στοιχεία των απομαγνητοφωνήσεων από τις παρακολουθήσεις που έχουν στη διάθεσή τους οι γαλλικές αρχές φαίνεται ότι χρήματα του μεγάλου ταμείου διατέθηκαν για τη μεταφορά της σορού του τελευταίου θύματος της αιματηρής κόντρας των δύο οργανώσεων και επιστήθιου φίλου του Λάσα, από την Αττάλεια στη Γεωργία. Μάλιστα πηγές έλεγαν πως η σορός ταξίδεψε με γυναικείο όνομα προσώπου που ζει στη Θεσσαλονίκη και συνδέεται με την οργάνωση, καθώς το θύμα ζούσε παράνομα στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες.

Πάνω από τους chestiorki και δίπλα στους επόπτες smotriachi, βρίσκεται μία άλλη κατηγορία, οι αποκαλούμενοι polojenet. Πρόκειται για στελέχη της μαφίας που δεν πρόκειται να ανελιχθούν επειδή παραβίασαν τους κώδικες - συγκεκριμένα είτε παντρεύτηκαν, είτε άρχισαν να κάνουν χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ. Οι συγκεκριμένοι είναι όροι απαράβατοι στην τήρησή τους για την εξέλιξη των μελών στην ιεραρχία και ειδικά στην ανάδειξή τους σε Vor V Zakone. Ανώτερο όργανο της οργάνωσης χαρακτηρίζεται στη δικογραφία η Shodka, που είναι η συγκέντρωση-συνέλευση των Vor κάθε φατρίας.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης