Εξηγώντας το θαύμα του Μεντιλίμπαρ: Από την... καταστροφή στον τελικό της Ευρώπης σε 3 μήνες ο Ολυμπιακός - Βίντεο, φωτογραφίες

Εξηγώντας το θαύμα του Μεντιλίμπαρ: Από την... καταστροφή στον τελικό της Ευρώπης σε 3 μήνες ο Ολυμπιακός - Βίντεο, φωτογραφίες

Ο Βάσκος τεχνικός ανέλαβε τον Ολυμπιακό στις 11 Φεβρουαρίου και στις 9 Μαΐου τον οδήγησε στον τελικό του Conference League - Πώς κέρδισε τους παίκτες, τι άλλαξε στην ομάδα

mentilibar-m

Είκοσι χρόνια μετά από την κατάκτηση του Euro στα γήπεδα της Πορτογαλίας από την Εθνική Ελλάδας η χώρα μας ζει έναν ακόμη ποδοσφαιρικό άθλο. 

Το 2004 η Ελλάδα κέρδισε 1-0 την Πορτογαλία και κατέκτησε το Euro και το 2024 ο Ολυμπιακός είναι ήδη στον τελικό του Europa Conference League και θα παίξει στις 29/5 απέναντι στην Φιορεντίνα για τον τίτλο. 

Κλείσιμο

Τότε η Εθνική ομάδα είχε στον πάγκο της τον Ότο Ρεχάγκελ ο οποίος ήταν ήδη τρία χρόνια στον πάγκο της. Τώρα ο Ολυμπιακός έχει τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ο οποίος το Σάββατο (11/5) κλείνει 3 μήνες στον πάγκο της ομάδας του Πειραιά. 

Από τον Γερμανό στον Βάσκο. Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος πέτυχαν ένα ποδοσφαιρικό θαύμα. 

Μια χαμένη χρονιά 

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με όνειρα τη σεζόν 2023-24 αλλά εξελίχθηκε στα μέσα της σε εφιάλτη. Προσέλαβε αθλητικό διευθυντή τον Αντόνιο Κορδόν και έφερε ως προπονητή τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cy58no9j4uax)



Έκανε ένα... κάρο μεταγραφές αλλά η ομάδα δεν είδε προκοπή. Ο Ισπανός προπονητής απολύθηκε μετά από κάποιους μήνες και τη θέση του πήρε ο Πορτογάλος Κάρλος Καρβαλιάλ στις 5 Δεκεμβρίου 2023. 

Ο Ολυμπιακός άλλαξε και τεχνικό διευθυντή ξανά αλλά προκοπή δεν είδε. Η ομάδα παίζει άθλιο ποδόσφαιρο και στις 3 Ιανουαρίου χάνει 1-0 από τη Λαμία στο "Αθανάσιος Διάκος" με τους παίκτες της να μην μπορούν να αλλάξουν ούτε πάσα. 

Η διοίκηση έχει ενισχύσει σημαντικά την ομάδα στην εμβόλιμη μεταγραφική περίοδο. Παίκτες όπως ο Κάρμο, ο Τσικίνιο, ο Όρτα, ο Ναβάρο, ο Ζέλσον Μάρτινς έφτασαν στον Πειραιά αλλά η εικόνα δεν άλλαξε. 



Ο Ολυμπιακός απομακρύνθηκε από την κορυφή στη Super League 1, αποκλείστηκε στο Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό και στην Ευρώπη θα έπαιζε στο Conference League τον Φεβρουάριο ως 3ος στον όμιλο του Europa League. 

Μια ανακοίνωση που άλλαξε την ιστορία 

Η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός μετά από όλα αυτά έχει πάρει απόφαση ν' αλλάξει και πάλι προπονητή. Έχουν αρχίσει ήδη επαφές και στον Πειραιά επιστρέφει ως τεχνικός διεθυντής ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς. 


Στον Βαγγέλη Μαρινάκη είχε κάνει εντύπωση από το καλοκαίρι και τον τελικό του Σούπερ Καπ της Αθήνας ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Είχε κερδίσει το Europa League με την Σεβίλλη αλλά έχει απολυθεί από την ομάδα της Ανδαλουσίας. 

Τον 63χρονο Βάσκο που ήταν κάποτε συμπαίκτης του Βαλβέρδε τον ήθελαν από τον Δεκέμβριο στον Ολυμπιακό αλλά τον πήραν τελικά τον Φεβρουάριο. Στις 11 Φεβρουαρίου 2024 η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την πρόσληψή του. 

Ένας κανονικός προπονητής 

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετράει 30 χρόνια στους πάγκους. Παρόλα αυτά ήταν σε μικρές ομάδες στην Ισπανία και στην Ευρώπη είχε παίξει κάποτε στο Ιντερτότο με την Μπιλμπάο και 8 με την Σεβίλη σε Europa League, Champions League και Σούπερ Καπ. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cz2ms06bguch)


Για κάποιους μπορεί να είναι αντιεμπορικός αλλά για τους περισσότερους είναι ένας καλός και έμπειρος προπονητής. Ένας κανονικός προπονητής και όχι κομπογιανίτης.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν είχε προπονήσει ποτέ ομάδα εκτός Ισπανίας, δεν ξέρει αγγλικά, κυκλοφορεί συνήθως με ένα κοντομάνικο μπλουζάκι και του αρέσει η ήσυχη ζωή. Θα κάνει πρεμιέρα στα πλει οφ του Conference League με την Φερεντσβάρος. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cz5xq2ck237t)

Στις 15/2 ο Ολυμπιακός θα κερδίσει 1-0 τους Ούγγρους. Λίγες ημέρες αργότερα θα νικήσει 4-1 στην Τούμπα τον ΠΑΟΚ και στις 22/2 θα περάσει και από τη Βουδαπέστη (1-0 την Φερεντσβάρος) και ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει στους "16". 

Στον Πειραιά, κόσμος, διοίκηση και λοιποί έχουν καταλάβει ότι η ομάδα άλλαξε. Ο Μεντιλίμπαρ έχει αρχίσει να δείχνει τι θα πει να παίζεις κανονικό ποδόσφαιρο. 

«Θα είμαι δίκαιος με όλους»

Απλός, προσιτός και δίκαιος. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μοιάζει στη συμπεριφορά με τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Σέβεται τους πάντες στο προπονητικό κέντρο στου Ρέντη και ενδιαφέρεται για όλους ως άνθρωπος. 

Από τα πρώτα πράγματα που είπε στους παίκτες του όταν ανέλαβε ήταν η φράση: «Θα είμαι δίκαιος με όλους. Θα σας δω όλους». Οι παίκτες έχουν καταλάβει ότι η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη επέστρεψε στα αποδυτήρια. 

Δίνει ευκαιρίες σε όλους. Τους δίνει χρόνο. Στηρίζει. Το κλειδί της επιτυχίας του Μεντιλίμπαρ είναι η δικαιοσύνη και ο σεβασμός. Οι ποδοσφαιριστές αρχίζουν να νιώθουν σημαντικοί. Καθιερώνει τον Κωνσταντίνο Τζολάκη ως βασικό τερματοφύλακα, άσχετα εάν ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης ανανέωνει το συμβόλαιό του. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cztuhb2ay10p)



Δίνει χρόνο στον Στέφαν Γιόβετιτς αλλά και στον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Η ομάδα χάνει 4-1 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στον Πειραιά και το ίδιο βράδυ ο Βαγγέλης Μαρινάκης του κάνει πρόταση για ανανέωση. 

Σε λίγες ημέρες ο Ολυμπιακός κερδίζει 6-1 την Μακάμπι στην Σερβία και περνάει στους προημιτελικούς. Αυτό το αποτέλεσμα είχε διπλή σημασία. Όσοι εντός και εκτός Ολυμπιακού δεν είχαν πιστέψει ακόμη στον Μεντιλίμπαρ, πλέον πίστεψαν, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι οι ίδιοι οι παίκτες κατάλαβαν ότι μπορεί να κάνουν τα πάντα. 

Και όλα αυτά όταν είχε προηγηθεί το 1-3 από τη Μακάμπι και το 1-3 από τον Παναθηναϊκό μέσα στο Καραϊσκάκη. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει κερδίσει τους πάντες. Ζητάει απλά πράγματα. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d15fzqd96ybd)



Θέλει πίεση ψηλά, γρήγορες αλλαγές στο παιχνίδι, θέλει ακόμη και τον τερματοφύλακα να βγάζει ασίστ αλλά πάνω από όλα θέλει τους παίκτες του ευχαριστημένους. Ο Φορτούνης και ο Ποντένσε πετούν... φωτιές. Ο Ελ Κααμπί κάνει διαστημικά παιχνίδια. Ο Ιμπόρα επιστρέφει, ο Τζολάκης κάνει αίσθηση σε όλη την Ευρώπη. 

Τι θα έκανε ο Καρβαλιάλ 

Ο Καρβαλιάλ είχε τους ίδιους παίκτες αλλά δεν μπορούσε να τους επιβληθεί και να τους διαχειριστεί. Ο Πορτογάλος ποτέ δεν θα έβαζε το νεαρό Αποστολόπουλο στη θέση του Κίνι σε ημιτελικό Ευρώπης. Θα βάφτιζε τον Μασούρα αριστερό μπακ και δεν θα διάλεγε έναν παίκτη που ξέρει τη θέση να την παίξει. 

Τόσο ο Καρβαλιάλ όσο και ο Μαρτίνεθ ανακάτευαν υπερβολικά τις θέσεις και είχαν αντιπάθειες στα αποδυτήρια. 

Χρυσάφι στα χέρια του 

Για να γράφουμε την πάσα αλήθεια ο Μεντιλίμπαρ έκανε ένα θαύμα αλλά εάν δεν είχε αυτούς τους παίκτες δεν θα μπορούσε να παίξει αυτό το ποδόσφαιρο απέναντι στην Φενέρ και ειδικά στην Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι. 

Η διοίκηση φρόντισε να ενισχύσει σημαντικά την ομάδα. Πήρε τον Κάρμο από την Πόρτο που όχι μόνο έγινε βασικός αλλά καθοδηγεί σωστά τον Ρέτσο και τον Ντόη. Ο Ρέτσος έκανε ματσάρες κόντρα στην Άστον Βίλα. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d0nkfsdpx3d5)



Πήρε τον Τσικίνιο από την Μπενφίκα και τον έκανε τον πιο ουσιαστικό και πολύτιμο παίκτη του Ολυμπιακού. Τα ίδια και με τον Όρτα. Φυσικά και με τον Ζέλσον Μαρτίνς. Ο Μεντιλίμπαρ είχε όπλα στην άμυνα, στο κέντρο και στην επίθεση και για να φτάσει στον τελικό τα χρησιμοποίησε σωστά. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d15fkf4dc8bt)



Την κατάλληλη στιγμή έβγαλε από την ναφθαλίνη τον μπαρουτοκαπνισμένο Ιμπόρα και τον έβαλε πίσω από τους Τσικίνιο και Έσε. Σταμάτησε να κάνει πειράματα και έδειξε σε κάθε παίκτη ότι τον εμπιστεύεται και έχει έναν ρόλο για εκείνον. 

Αυτό φάνηκε και το βράδυ της Πέμπτης στον Πειραιά. Μετά την πρόκριση επί της Άστον Βίλα οι ... παγκίτες και εκείνοι που δεν είναι στην ευρωπαϊκή λίστα πανηγύρισαν περισσότερο από τους άλλους. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d0hhyymqsmqh)



Ο σεμνός και ταπεινός Μεντιλίμπαρ, ο δίκαιος Βάσκος, πήρε τα υλικά που του έδωσε ο Ολυμπιακός και από τα συντρίμμια έχτισε ένα γερό οικοδόμημα. Στις 29/5 θα ήθελε να γίνει ο 2ος προπονητής μετά τον Ράφα Μπενίτεθ που θα κερδίσει back to back ευρωπαϊκό τίτλο με άλλη ομάδα και ο πρώτος που θα οδηγήσει στην κορυφή τον Ολυμπιακό. 

Ο Βάσκος είναι πιστός στο σύστημά του, παραδέχεται τα λάθη του, κρατάει χαμηλά την μπάλα με τους παίκτες του. Είναι στρατηγός στο γήπεδο αλλά πατέρας για τους ποδοσφαιριστές του. 



Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ στην Αγία Πετρούπολη - Λεωφορείο με επιβάτες «βούτηξε» σε ποτάμι, 3 οι νεκροί - Δείτε σε βίντεο την πτώση

Ποιος είναι ο αρχηγός των «Λύκων της Νύχτας» γνωστός και ως «χειρουργός» που βρέθηκε στην ορκωμοσία του Πούτιν


Τα χασμουρητά της Μαρίνας Σάττι, η απάντηση της ΕΡΤ και οι παρουσιαστές του ημιτελικού της Eurovision

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης