Μπουκάγιο Σάκα: Η ζωή του 19χρονου wonderkid που εξελίχθηκε σε μοιραίο παίκτη της Αγγλίας

Μπουκάγιο Σάκα: Η ζωή του 19χρονου wonderkid που εξελίχθηκε σε μοιραίο παίκτη της Αγγλίας

Στα 19 του χρόνια έχει πετύχει πολλά, αλλά σίγουρα η 11η Ιουλίου και το χαμένο πέναλτι στον τελικό του Euro 2020 θα τον σημαδεύει για καιρό - Ο Μπουκάγια Σάκα είναι σίγουρα ένα από τα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης κι η ιστορία του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον - To άσχημο φάουλ του Κιελίνι που τον εκνεύρισε - Δεν του έδωσε το χέρι ο Άγγλος

saka-kielini3
Στις 22 Ιουνίου ο Μπουκάγιο Σάκα ξεκινά ως βασικός στον αγώνα της Αγγλίας με την Τσεχία για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Euro 2020 και στο φινάλε αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης με τα ΜΜΕ αλλά και τους Άγγλους φιλάθλους να τον αποθεώνουν στα social media.

Σχεδόν 20 ημέρες αργότερα ο πιτσιρικάς που γεννήθηκε στο Δυτικό Λονδίνο από Νιγηριανούς γονείς, βλεπει την άλλη πλευρά του νομίσματος, καθώς όντας μοιραίος στη διαδικασία των πέναλτι όπου οδηγήθηκε ο τελικός, από αγαπημένος του κόσμου μετατράπηκε σε αποδιοπομπαίο τράγο με αρκετούς να ξεπερνούν κάθε όριο.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ccqndgu1c4ll-sf)


Η κατάρα που συνεχίζεται
Για την εθνική ομάδα της Αγγλίας οι αποτυχίες και πολύ περισσότερο οι ήττες σε καθοριστικούς αγώνες στη διαδικασία των πέναλτι έχουν εξελιχθεί εδώ και πολλά χρόνια σε έναν εφιάλτη δίχως τέλος...

Ο τελευταίος κρίκος σ' αυτήν την οδυνηρή αλυσίδα, προστέθηκε το βράδυ της Κυριακής με την Ιταλία να επικρατεί με 3-2 στη ρουλέτα και να κατακτά το Euro 2020, με τον 19χρονο Μπουκάγιο Σάκα να είναι ο μοιραίος για τα «τρία λιοντάρια» καθώς αστόχησε στην τελευταία εκτέλεση.

Κι όλα εντυπωσιακά είχε προλάβει να κάνει στην πρώτη του παρουσία με την Εθνική σε μια μεγάλη διοργάνωση, διαγράφηκαν μονομιάς... Τα emoji με τις μαϊμούδες να κατακλύζουν τους λογαριασμούς του στα social media, η αγγλική Ομοσπονδία, ο προπονητής της Εθνικής Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο Μπόρις Τζόνσον, αλλά κι η UEFA καταδίκασαν αυτές τις συμπεριφορές κι άπλωσαν ασπίδα προστασίας γύρω από τον 19χρονο επιθετικό (αλλά και τους Ράσφορντ, Σάντσο που επίσης είχαν ανάλογη αντιμετώπιση).



Αν κρίνουμε πάντως από τη μέχρι τώρα πορεία της ζωής του, ο Σάκα γρήγορα θα ξεπεράσει και το χαμένο πέναλτι και τους ανόητους που του επιτέθηκαν, οπότε το ερώτημα είναι πότε θα μπορέσουν οι θεσμοί (είτε έχει να κάνει με εθνικές ομοσπονδίες και κυβερνήσεις, είτε με διεθνείς Ομοσπονδίες και οργανισμούς) να «εξαφανίσουν» όλους αυτούς που από το βράδυ της Κυριακής ξεσάλωσαν στα social media κατακτώντας το δικό τους Euro (και Μουντιάλ) ανοησίας.

Αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο
Κλείσιμο
Οι Γιορούμπα, μία από τις τρεις μεγάλες φυλές της Νιγηρίας, έχουν μια πολύ μεγάλη παράδοση πίσω τους και συνηθίζουν να χορεύουν στο φεγγαρόφωτο δοξάζοντας τη Γεμόγια (αυτή που φέρνει την καλοσύνη) και τον Οντουντουβα (τον νονό της γης).

Ωστόσο αν και στα νοτιοδυτικά της αχανούς αφρικανικής χώρας, όπου ζουν κυρίως, το έδαφος είναι πλούσιο, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 άρχισαν να προκύπτουν οικονομικά προβλήματα και μεγάλο μέρος του πληθυσμού αναζήτησε την τύχη του αλλού.

Ανάμεσα τους ο Λιονέλ και η Αντενίκε Σάκα, οι οποίοι αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Ευρώπη και δη στην Αγγλία θέλοντας να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στην οικογένεια τους. Μια οικογένεια που λίγο μετά την εγκατάσταση τους στο Λονδίνο άρχισε να μεγαλώνει καθώς γεννήθηκε ο πρωτότοκος γιος τους Γιόμι και το 2001 γεννήθηκε και ο Μπουκάγιο.

Το όνομα του στη γλώσσα των Γιορούμπα σημαίνει «Αυτός που προσθέτει ευτυχία» και η μητέρα του μάλλον πρέπει να αισθάνεται περήφανη γι' αυτήν την επιλογή της. Γιατί μπορεί ο Μπουκάγιο να εξελίχθηκε σε μοιραίο στη διαδικασία των πέναλτι του τελικού του Euro, ωστόσο στην ηλικία των 19 ετών έχει πετύχει ήδη πάρα πολλά και το μέλλον του ανήκει. Εξάλου κι ο ίδιος ξέρει καλύτερα από τον καθένα πως ο δρόμος που έχει επιλέξει μόνο εύκολος δεν είναι...

Κολλημένος με τη μπάλα
Ο Λιονέλ Σάκα από μικρός λάτρευε το ποδόσφαιρο και πηγαίνοντας στην Αγγλία είχε την ευκαιρία να ζήσει από κοντά τη μαγεία της Premier League, αλλά και να μεταφέρει την τρέλα του στα δύο αγόρια του. Σε τέτοιο σημείο που κάθε απόγευμα οι τρεις τους έπαιζαν με τις ώρες ποδόσφαιρο στο πάρκο μπροστά από το σπίτι τους στο Ίλιγκ του Δυτικού Λονδίνου.

«Παίζαμε μέχρι να βραδιάσει, αλλά κυρίως μέχρι εγώ να έχω κερδίσει...», παραδέχθηκε σε μία από τις πρώτες του συνεντεύξεις ο Μπουκάγιο, με τον αδερφό του να εγγράφεται στις ακαδημίες της Γουότφορντ (που ήταν κοντά στο σπίτι τους), αλλά τον ίδιο σε ηλικά 7 ετών να κάνει αίτηση για να δοκιμαστεί από την ακαδημία της Άρσεναλ και να γίνεται δεκτός!

Έτσι ο μπαμπάς έπρεπε καθημερινά έκανε το ωριαίο ταξίδι μέχρι τις εγκαταστάσεις των κανονιέρηδων κι η μαμά μετέφερε τον μεγάλο γιο στις αντίστοιχες της Γουότφορντ, αλλά η πρώτη τους επαφή με ένα μεγάλο ματς ήταν στο Όλντ Τράφοντ και στην αναμέτρηση Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Νιουκάστλ.

Πως βρέθηκαν εκεί: «Ο μπαμπάς μου λάτρευε τον Σίρερ... Ετσι βρεθήκαμε στο Όλντ Τράφορντ και στο πέταλο των οπαδών της Νιουκάστλ», αποκάλυψε ο ίδιος το 2019 όταν βρέθηκε στη βασική ενδεκάδα της Άρσεναλ για το εκτός έδρας ματς με την Γιουνάιτεντ. Σε εκείνο το ματς έγινε ο νεότερος παίκτης των Λονδρέζων που αγωνίστηκε κόντρα στους «κόκκινους διαβόλους» καθώς ήταν 18 χορνών και 125 ημερών.

Η δική του ζωή όμως ήταν και παραμένει συνυφασμένη με την Άρσεναλ, όπου από τη στιγμή που βρέθηκε στα φυτώρια της, άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του... Κι όταν έρχονταν οι δύσκολες στιγμές οι γονείς του ήταν εκεί για να τον στηρίξουν, να τον συμβουλεύσουν.
saka2

Ποδοσφαιρικά πάντως ο ίδιος θεωρεία «πατέρα» του τον παλιό άσο της Άρσεναλ Φρέντι Λιούντμπεργκ, ο οποίος ως προπονητής της Κ15 πήρε ένα σχεδόν ακατέργαστο διαμάντι και το μετέτρεψε σε... κομψεοτέχνημα. Ο Σουηδός ήξερε ότι είχε στα χέρια του έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή, αλλά φρόντισε να τον κρατήσει προσγειωμένο και να τον προετοιμάσει για το τσουνάμι που έρχονταν.

Σε ηλικία 17 ετών, κι ενώ οι φήμες ήθελαν τη Λίβερπουλ να τον προσεγγίσει, ο Σάκα υπογράφει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Άρσεναλ και εντάσσεται στην Κ23. Ο Ουνάι Έμερι, τότε προπονητής των κανονιέρηδων, δεν αργεί να τον πάρει στην πρώτη ομάδα και το ντεμπούτο του έγινε στον εκτός έδρας αγώνα με την Βόρσκλα Πολτάβα για το European League όπου μπήκε ως αλλαγή.

Δύο εβδομάδες αργότερα ο Έμερι τον ενημερώνει ότι θα ξεκινήσει βασικός κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης και δεν μπορεί να κοιμηθεί από την αγωνία του... Πέφτει όμως στο κρεβάτι με την εντολή του πατέρα του, ο οποίος την άλλη ημέρα στο Emirates μαζί με όλο το σόι καμαρώνει το γιο του στη βασική ενδεκάδα.

Η καριέρα του Μπουκάγιο από εκείνη τη στιγμή και μετά άρχισε να απογειώνεται, αλλά ο ίδιος παρέμεινε προσγειωμένος. Τελείωσε το σχολείο με εξαιρετικούς βαθμούς και παρόλο που στα 18 του βρέθηκε να έχει έναν μεγάλο τραπεζικό λογαριασμό ποτέ (μέχρι τώρα τουλάχιστον) δεν προκάλεσε με τη ζωή του. 

Η μόνη σπατάλη που έκανε ήταν η αγορά ενός σύγχρονου σπιτιού, κοντά στο προπονητικό κέντρο της Άρσεναλ, στο οποίο μετακόμισε μαζί με τους γονείς του, χωρίς όμως ποτέ να ξεχάσουν τη γειτονία τους στο Ίλιγκ. Ο πατέρας του μέρα παρά μέρα βρίσκεται εκεί για να δει τους παλιούς του φίλους και να βοηθήσει όποιον έχει ανάγκη, ενώ κι ο ίδιος όποτε μπορεί πηγαίνει για να δει τους φίλους του και να μιλήσει στα μικρά παιδιά. Να τους εξηγήσει πως παρά τις δυσκολίες, αν προσπαθήσεις τότε σίγουρα μπορείς να πετύχεις τα όνειρα σου. Αρκεί να είσαι δυνατός στις δύσκολες στιγμές. Σαν κι αυτή που βιώνει από το βράδυ της Κυριάκης με το δικό του χαμένο πέναλτι...

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ccqnyxkhk1gh-sf)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης