Κορωνοϊός: Επιστολή ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για λήψη μέτρων στις δομές προσφύγων

Κορωνοϊός: Επιστολή ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για λήψη μέτρων στις δομές προσφύγων

 Πρώτη ξεκάθαρη επίθεση του κόμματος της αξιωματικής κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς τους στο αμιγώς υγειονομικό κομμάτι της κρίσης - Επισημάνσεις για πλημμελείς ελέγχους αυτών των χώρων, κάτι που έχει οδηγήσει στην εμφάνιση εκατοντάδων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες 

syriza
Σε γραμμή σκληρής κριτικής για παραλείψεις των αρμοδίων σχετικά με δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αλλά γενικότερα για χώρους, που θεωρούνται «υπερμεταδότες» του κορωνοϊού κινείται επιστολή, που απέστειλε σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το μεσημέρι της Τετάρτης και με αφορμή τα όσα εξελίσσονται στην Ερμιόνη.

Η επιστολή κοινοποιείται και στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας και περιλαμβάνει σειρά επισημάνσεων για πλημμελείς ελέγχους αυτών των χώρων, κάτι που έχει οδηγήσει στην εμφάνιση εκατοντάδων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ξεκάθαρη επίθεση του κόμματος της αξιωματικής κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς τους στο αμιγώς υγειονομικό κομμάτι της κρίσης, όπου μέχρι τώρα τηρούσε στάση συναίνεσης και στήριξης των κεντρικών επιλογών και χειρισμών του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Υγείας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επιστολή καταλήγει, καλώντας τον πρωθυπουργός «έστω και την ύστατη στιγμή να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τα οποία προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίως η Κουμουνδούρου προτείνει τη διενέργεια εκτεταμένων διαγνωστικών τεστ, η περιχαράκωση των εστιών μόλυνσης, η μεταφορά σε ξενοδοχεία των κρουσμάτων κ.α.

Σημειωτέον ότι χθες σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για "τραγική ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τόσο των προσφύγων που διαμένουν εκεί όσο και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής".

Κλείσιμο
Όπως σημείωνε "παρόλο που η κυβέρνηση γνώριζε την ύπαρξη κρούσματος στη συγκεκριμένη δομή ήδη από τη Μ. Πέμπτη, δεν προχώρησε στους απαραίτητους διαγνωστικούς ελέγχους, αφήνοντας έτσι ανεξέλεγκτη την εξάπλωση του κορωνοϊού. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, έχουμε επισημάνει την ανάγκη της λήψης αυξημένων προστασίας για όλους τους ευάλωτους πληθυσμούς της χώρας μας. Η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη για τη διαφύλαξη της υγείας όλων όσων κατοικούν στη χώρα. Έστω και τώρα, την καλούμε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε όλες τις προσφυγικές δομές προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία".


Ολόκληρη η επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό έχει ως εξής:

Η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελείται από τον Τομεάρχη, τους πρώην Υπουργούς, βουλευτές της Κ.Ο. καθώς και το Τμήμα Μεταναστευτικού-Προσφυγικού της Κ.Ε. απέστειλε Ανοικτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.


Η επιστολή έρχεται σε συνέχεια σειράς κοινοβουλευτικών και θεσμικών παρεμβάσεων που αφορούσαν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου να προστατευτεί ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο σε δομές φιλοξενίας, κέντρα υποδοχής, ξενοδοχεία, κέντρα κράτησης κλπ, αλλά και οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς.

Η ΕΠΕΚΕ ζητά από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα σε μια σειρά μέτρων έστω και τώρα, έστω και αργά:

Να γίνουν δειγματοληπτικά τεστ, ακόμα και με κινητές μονάδες, σε όλες τις δομές φιλοξενίας, τα ξενοδοχεία, τα ΠΡΟΚΕΚΑ και τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε διαμένοντες και προσωπικό.

.
Να αποσυμφορηθούν οι δομές των νησιών με προτεραιότητα σε εκείνες που επικρατούν κακές συνθήκες διαβίωσης και έχουν σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού.


Να δημιουργηθούν κατάλληλοι και επαρκείς χώροι απομόνωσης και νοσηλείας σε όλες τις δομές για την πρόληψη της πανδημίας.


Να υπάρξει άμεσα μετακίνηση αυτών που νοσούν ή είναι θετικοί στον κορωνοϊό σε ξενοδοχεία και καταλύματα εκτός δομών, όπου μπορούν να τηρηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία της υγείας τους


Να ενισχυθεί άμεσα το υγειονομικό προσωπικό των δομών και να παρασχεθούν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής σε όλους τους διαμένοντες και εργαζόμενους.

Έστω και τώρα, είναι η ώρα η κυβέρνηση να δείξει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη και να αποτρέψει τον σοβαρό κίνδυνο για την υγεία όσων συνδέονται με τις δομές φιλοξενίας παρέχοντας το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται τόσο οι ίδιοι όσο και οι τοπικές κοινωνίες, μέσα από μια οργανωμένη και αποτελεσματική κρατική παρέμβαση χωρίς εκπτώσεις και περιθώρια για φαινόμενα «ανοσίας της αγέλης», κλπ





Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Έτσι θα είναι τα αεροπορικά ταξίδια την επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό

Ο κορωνοϊός είναι πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη στις Ηνωμένες Πολιτείες








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης