Προκλητικός Ζάεφ: Η γλώσσα μας είναι «μακεδονική»

zaef

Ζήτησε από το βήμα του κοινοβουλίου της χώρας του να αναγνωρίσει η Βουλγαρία τη Μακεδονική γλώσσα, όπως έκανε το 1977 και ο ΟΗΕ

Μπορεί η Ελλάδα μέσω των Τσίπρα και Κοτζιά ν’ αναγνώρισε «μακεδονική» γλώσσα, αλλά η Βουλγαρία συνεχίζει να την θεωρεί επίσημη γλώσσα θεωρώντας την ουσιαστικά διάλεκτο της… βουλγαρικής γλώσσας, προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης Ζάεφ.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, και απαντώντας στις αντιδράσεις της Σόφιας, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως η «μακεδονική» γλώσσα αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 1977 και αναμένει από την ευρωπαϊκή Βουλγαρία να την αποδεχθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Η Βουλγαρία έχει θέσει διάφορες προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συσταθεί και μία κοινή επιτροπή, η οποία καλείται να καταλήξει σε συμφωνία για όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Μεταξύ των ενστάσεων της Σόφιας, είναι η αναγνώριση της «μακεδονικής» γλώσσας, προτιμώντας την ορολογία «επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε πως πιστεύει στην υποστήριξη της Βουλγαρίας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, δηλώνοντας την υποστηριξή του στο έργο της επιτροπής που συζητάει θέατα ιστορίας και βιβλίων με την Σόφια.

«Η Επιτροπή μας είναι ειδική, αποτελείται από επαγγελματίες και σέβομαι αυτό που διαπραγματεύονται, την αγάπη που δείχνουν για τη χώρα τους, την ταυτότητά μας, τη «μακεδονική» γλώσσα. Μαθαίνω από αυτούς και πιστεύω ότι κατά την ανάπτυξη των στρατηγικών θα βρούμε μια λύση, όπως βρήκαμε μια αποδεκτή λύση για τις τέσσερις ιστορικές ημερομηνίες», δήλωσε ο Ζάεφ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (60)

Ανιστόρητοι

Είναι τόσο Μακεδονική, που αν ζούσε ο Αλέξανδρος δεν θα διάβαζε καμία πινακίδα των Σκοπιανών, ούτε και την ταμπέλα που βάζουν στα αγάλματα του. Θα μπορούσε όμως να διαβάσει τις ελληνικές πινακίδες, αλλά και να πάρει οδηγίες από οποιαδήποτε, έστω και αγράμματη, ελληνίδα Μακεδόνισσα. Λογικό είναι, η κυριλλική γραφή δημιουργήθηκε 1300 χρόνια μετά απο αυτόν, ενώ η μακεδονική ( ελληνικά) ομιλείται με μικρές διάφορες.

1821

ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΗ-ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ !

Αγύριγο κεφάλι

Ανοησίες λες.___Ως "Μακεδονία" ελεγόταν η περιοχή ΚΑΙ αυτών από πολύ παλιά. Διότι στο κράτος τους περιλαμβάνονται και εδάφη εκ των εδαφών της Αρχαίας Μακεδονίας. Δεν κατέχουμε το ΑΠΟΛΥΤΟ εμείς οι Έλληνες σε ΟΛΑ!__Μην επηρεάζεσαι από την εδώ (γιά εσωτερικούς λόγους μας) προπαγάνδα. ___Να κοιτάς ΚΑΙ την άλλη πλευρά ποία έστω ψήγματα ΑΛΗΘΕΙΑΣ κατέχει.

Αγύριγο κεφάλι

@Διεθνή πρότυπα _________ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τα λες!________Τους τα λέω (των ΦΑΣΙΣΤΩΝ) εδώ μέσα ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ αυτά, αλλά ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να καταλάβουν!________Ούτε την διεθνή συμφωνία, δηλ. το ΓΡΑΠΤΟ κείμενο κοιτάνε, ΟΥΤΕ Τίποτα!.._________Με το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει βάλει τέτοια ΔΙΚΛΕΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ η Ελλάδα, ώστε ΟΣΟ και να λένε οι της Βόρειας Μακεδονίας: "Μακεδονική" ή "Μακεδονία", να ΜΗΝ μπορεί ΝΑ ΣΥΜΠΕΣΕΙ ΠΟΤΕ με αυτήν που εννοούμε εμείς οι Έλληνες!_______Και τούτο ΕΠΙΣΗΜΑ!_______Δηλ. μιλάμε γιά Συμφωνία ΜΠΕΤΟΝ-ΑΡΜΕ!_____ΣΤΕΡΕΗ! ___(Γιά όσους ΝΟΜΙΚΑ ξέρουν να ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ Συμφωνίες).

κα

Ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού στα καθυστερημένα Βαλκάνια ασχολούνται με το όνομα της γλώσσας ή της χώρας του γείτονα και ιστορίες (για αγρίους). Καλά έλεγε ο Τσώρτσιλ ότι "τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία από αυτήν που μπορούν να καταναλώσουν"!

Αγύριγο κεφάλι

Μα εγώ φίλε μου ΕΓΡΑΨΑ και στο σημερινό εδώ link περί Βλάχικης διαλέκτου και από παλιά το λέω, αυτό περίπου που λες και ΕΣΥ και ακόμη ΛΕΩ ότι:_______Έλληνες!____ΜΗΝ κοιτάτε το ΠΑΡΕΛΘΟΝ, είπα!_______Έχει ...σκουριασμένες ΝΑΡΚΕΣ το παρελθόν!.._________Και είναι ΠΛΕΓΜΑ _ΠΛΕΓΜΑΤΑ το παρελθόν και θα ...πεδικλωθείς κει μέσα αν μπεις!..________Η Ιστορία και το Παρελθόν, ΔΕΝ είναι παράλληλες ευθείες γραμμές__που ως παράλληλες ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ!..________Και όποιος κατάλαβε, ...κατάλαβε!..__________Τι άλλο να τους πω;_______Μπας και τους γεμίσω το κεφάλι; _________Αλλά ...τίποτα δεν γίνεται προς ...αυτήν την κατεύθυνσιν!..

Διεθνή πρότυπα

Και ασχολούνται με ανύπαρκτο θέμα, διότι το ISO 639 είχε ήδη καθορίσει από το 1967 το όνομα macedonian για τη γλώσσα αυτή και αυτό χρησιμοποιούσαν όλος ο ΟΗΕ, η Ελλάδα και οι ελληνικές βιβλιοθήκες (και η βιβλιοθήκη της Βουλής) από τη δεκαετία του 70. Και σύμφωνα με το ISO 4217, το νόμισμά τους λέγεται macedonian denar από το 1991 από τους πάντες. Τυποποίηση και διεθνή πρότυπα σημαίνει "για όλες τις χρήσεις" και για χρήση από τους πάντες. Αντί να κοιτάμε πώς θα προχωράμε μπροστά με όραμα για το μέλλον με λογική και επιστήμη, φαίνεται να προσπαθούμε να χτίσουμε όραμα για το παρελθόν βουλιάγμενοι στην παράνοια και στην παράκρουση, λες και τα ταξίδια προς τα πίσω είνσι εφικτά, λες και μπορούμε να αποτρέψουμε τον ερχομό στη Μακεδονια των Ρωμαίων, των Σλάβων (το 600 πΧ), των Αρμενηδων, των Βλαχων, των Φράγκων, των Εβραίων και των Οθωμανών. Και γιατί; για να καυχηθούμε ότι είμαστε απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου που το μοναδικό του γιο τον δηλητηρίασαν όταν ήταν παιδί οι Μακεδόνες στρατηγοί του;

AΠΛΟΣ

Κεκτημένο της Συμφωνίας των Λιμνών που παραχωρήσαμε στο μόρφωμα των Σκοπίων είναι η γλώσσα " μακεδονική" . Το ιδίωμα με έντονα στοιχεία βουλγαρικής δε έχει καμία σχέση με την γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων που μιλούσαν ελληνικά. Επομένως ο όρος " μακεδονικός " από τους σκοπιανούς είναι ένδειξη αλυτρωτισμού.

Αγύριγο κεφάλι

Λες ΒΛΑΚΕΙΕΣ!_______Δεν παρεχώρησε η Ελλάδα ΤΙΠΟΤΑ!_______Κοίτα πιό κάτω την Συμφωνία των Πρεσπών όπως ΕΙΝΑΙ στο άρθρο 7 αυτής.

Αγύριγο κεφάλι

Άρθρο 7 παράγραφος 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, ΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ-ατόφια- τούτο ΕΧΕΙ (δείτε το και μέσω Google) και αναφέρει:_________"Τα μέρη, (δηλ. Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία), αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά".___________ΞΕΚΑΘΑΡΗ ρύθμιση ρε ΦΑΣΙΣΤΟ-Ζωντόβολα, εδώ μέσα!..

Ψευδομόρφωμα Monkeydonia

Μέχρι και τα εγγόνια και τα δισέγγονα τους εξασφάλισαν οι 153 που ΄΄ψήφισαν΄΄ για την αρπαχτή. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε κάθε μέρα, αλλά αυτοί εξασφαλίσθηκαν με τα 30 αργύρια...

Αργοστροφος

Απλα.οι Βούλγαροι τους βλέπουν για δικούς τους όπως οι Αλβανοί τους Αρβανίτες οι οποίοι λένε αλλά τα αρβανίτικα και άλλα τα αλβανικά χα χα χα δεν δέχονται ότι έχουν ρίζες ίδιες με τους Αλβανούς έτσι και οι Μακεδόνες δεν δέχονται ότι έχουν ρίζες βουλγαρικές ....Παντως να λέμε και του στραβού το δίκαιο οι άνθρωποι που δεν λένε ότι μιλάνε ελληνικά αλλα.λένε ομιλούν μακεδονικά ......οπότε που η πρόκληση ;

Jim

Δεν είσαι αργοστροφος. Βλαμμένος είσαι.... Και σαν βλαμμένος λες βλακείες....

ΟΡΓΗ

Η ΓΛΩΣΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ Κ ΖΑΕΦ ΑΛΛΑ Η ΣΥΡΙΖΟΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ! KAΠΟΙΑ ΣΤΙΜΗ ΘΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΡΚΕΤΑ ΑΝΕΧΘΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΥΡΩ ΤΗΣ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΥΝ ΤΟ ''ΧΕΡΙ'' ΑΠΟ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ .

Αγύριγο κεφάλι

Tώρα ανορθόγραφε τον έβαλες στην ...θέση του!_______Του μίλησες "αυστηρά"!______Του είπες ΒΛΑΚΕΙΕΣ!..

Abc

Γιατί θεωρείτε ότι ο Ζαεφ είναι προκλητικός? Σύμφωνα με την συμφωνία των Πρεσπών οι γείτονες είναι Μακεδόνες και η γλώσσα τους μακεδονική. Και έχει τις υπογραφές της πρώην ελληνικής κυβέρνησης αυτή η συμφωνία. Και αυτό ακριβώς δεν άρεσε καθόλου σε πολλούς από μας. Κάποιοι μπορούσαμε να δεχτούμε την σύνθετη ονομασία, αλλά όχι αυτό.

Διόρθωση

Οι γείτονες είναι Μακεδόες με την ευρύτερη έννοια της γεωγραφικής περιοχής, αλλά είναι υπήκοοι Βόρειας Μακεδονίας ή εθνικότητας ή ιθαγένειας Βόρειας Μακεδονίας και μόνο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης