Εκλογές 2019: Μετά την ήττα, στον ΣΥΡΙΖΑ «γλείφουν τις πληγές τους»

Εκλογές 2019: Μετά την ήττα, στον ΣΥΡΙΖΑ «γλείφουν τις πληγές τους»

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για λάθη και έχει παραδεχτεί σε συνεργάτες του ότι ακόμα και η αλαζονεία στη συμπεριφορά ορισμένων υπουργών δεν ευνόησαν την κατάσταση - Προσπάθεια των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται» και να μην αυξηθεί το προβάδισμα της ΝΔ σε διψήφιο

flampourr_tsip_arthroos1
Η πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωεκλογές, αλλά και στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας των αποτελεσμάτων. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από την ολοκλήρωση της ήττας της στον δεύτερο γύρο. Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία, η ΝΔ έχει τέτοια κυριαρχία σε δήμους και περιφέρειες.

Ενώ σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και βαρύτατα ηττημένος, παρέμεινε ο άλλος πόλος του πολιτικού συστήματος, στις περιφέρειες και στους δήμους αποκαλύφθηκε το τεράστιο έλλειμμά του σε πρόσωπα με ερείσματα στην κοινωνία. Ποτέ ξανά, κυβερνών κόμμα, δεν είδε τους εκλεκτούς του στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταποντίζονται, να παίρνουν ποσοστά μικρομεσαίου κόμματος. Πράγματι, οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαοτικές.

syrixc2
syrixc1


Στην Κεντρική Μακεδονία ο Χρήστος Γιαννούλης έχασε με 50 μονάδες διαφορά από τον Απόστολο Τζιτζικώστα (62% έναντι 11,47%). Στην Ήπειρο ο Γιώργος Ζάψας συνετρίβη από τον Αλέξανδρο Καχριμάνη. Στη Θεσσαλία ο Νίκος Τσιλιμίγκας έχασε με 30 μονάδες από τον Κώστα Αγοραστό και στην Δυτική Μακεδονία ο Θόδωρος Καρυπίδης ηττήθηκε από τον Γιώργο Κασαπίδη με 28 μονάδες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, η κατήφεια δεν λείπει από το Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου. Πολλοί επικαλούνται το μεγάλο ποσοστό της αποχής. Μέσω αυτού επιχειρούν να ερμηνεύσουν την απανωτή συντριβή των υποψηφίων τους. Η πραγματικότητα είναι ότι μεγάλη αποχή υπήρξε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών κι αυτό συνέβη κυρίως επειδή η μάχη κατά κανόνα είχε κριθεί από τον πρώτο γύρο κατά των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το σοκ των πρώτων ημερών, Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου έχουν στρέψει τις προσπάθειές τους στη μάχη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Μπορεί δημόσια να ισχυρίζονται ότι τίποτα δεν έχει κριθεί, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι στόχος τους είναι να αποτρέψουν περαιτέρω πτώση και αν είναι δυνατόν να επιτύχουν κλείσιμο της ψαλίδας, έστω και λίγο. Θεωρούν ότι αν η διαφορά γίνει διψήφια θα είναι πολιτικοψυχολογικά ένα ακόμα βαρύ πλήγμα.

syrixc3


Κλείσιμο
Σε μία προσπάθεια να διασώσει ό,τι διασώζεται, αλλά και για να αποτρέψει την κατάρρευση του ηθικού των κομματικών στελεχών, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα πρόσταγμα: κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να αφήσουν πίσω τους τα αρνητικά αποτελέσματα και να καλλιεργήσουν το νέο αφήγημα-δίλημμα για τις εθνικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός, με δήλωσή του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, κάλεσε τους πολίτες να  επιλέξουν «προοδευτικούς υποψήφιους απέναντι στους εκπροσώπους της συντήρησης». Προανήγγειλε έτσι τι θα ακολουθήσει μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Εξάλλου, διαψεύδονται κατηγορηματικά τα σενάρια για το ενδεχόμενο αναβολής των εθνικών εκλογών για το φθινόπωρο. Γνωρίζουν, άλλωστε, αν συνέβαινε αυτό, κάθε εβδομάδα που θα περνούσε το ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα σημείωνε και νέα πτώση. Παρά την παράκληση για ψυχραιμία και ομόνοια οι λανθασμένες προβλέψεις του Μεγάρου Μαξίμου έχει εξοργίσει πολλά κομματικά στελέχη, τα οποία πλέον κατηγορούν ανοιχτά το πρωθυπουργικό επιτελείο ότι αστόχαστα υποτίμησε τον αντίπαλο. Αν η κριτική αυτή δεν προσλαμβάνει διαστάσεις και δημόσια οφείλεται ότι έχουμε μπροστά τις βουλευτικές εκλογές.

syrixc5
syrixc4


Στις κριτικές ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι ναι μεν πρέπει να ξεκινήσει μία συζήτηση στις κομματικές οργανώσεις για τα αίτια της ήττας, αλλά δεν πρέπει να εκδηλωθούν εσωκομματικές κόντρες, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του μία εκλογική μάχη που μπορεί να εξελιχθεί σε ακόμα μεγαλύτερη ήττα. «Μην πέσουμε σε μία αντιπαραγωγική εσωστρέφεια», είναι το ξεκάθαρο μήνυμα του.

Η πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη, ωστόσο, δεν περιορίστηκε σε γενικές μόνο κατευθύνσεις. Ασκήθηκε πολύ συγκεκριμένη κριτική και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε καθαρά για λάθη. Ατύπως παραδέχεται ότι ακόμα και η αλαζονεία στη συμπεριφορά της κυβέρνησης, ειδικά ορισμένων υπουργών, δεν ευνόησαν την κατάσταση.

syrixc6


Επίσης, ομολόγησε ότι παρακάμφθηκε το κόμμα και ότι η δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών σίγουρα δεν βοήθησε. Κάποιοι, μάλιστα άρχισαν να ρίχνουν ευθύνες ο ένας στον άλλον. Συζητήθηκε και το γεγονός ότι δεν δόθηκαν οι σωστές πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου για τις τάσεις στην κοινωνία, αλλά και γιατί δεν μπόρεσαν να καταγράψουν τη ζημιά που προκάλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών, η αλαζονεία και η απρεπής συμπεριφορά ορισμένων στελεχών.

Εγκλωβισμένος από όλα τα παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να υποβαθμίσει την παρέα του Μαξίμου, τον στενότερο κύκλο συνεργατών του και να πάει στην Κουμουνδούρου για να κατευνάσει και τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Η Πολιτική Γραμματεία θα αποτελεί πλέον το κέντρο λήψης των αποφάσεων, μια εξέλιξη που δίνει την αίσθηση της συλλογικότητας και της ενιαίας ομάδας τις επόμενες πέντε εβδομάδες έως τις βουλευτικές εκλογές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης