Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: «Έθαψαν τα τσεκούρια του πολέμου» εν όψει εκλογών

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: «Έθαψαν τα τσεκούρια του πολέμου» εν όψει εκλογών

Επί 4,5 ώρες συνεδρίαζε η Πολιτική Γραμματεία - Επικρίσεις για την επικοινωνιακή πολιτική, την λάθος «ανάγνωση» των δημοσκοπήσεων και την υπερφορολόγηση, που οδήγησε σε «διαζύγιο» από τη μεσαία τάξη - Στο στόχαστρο Βερναρδάκης, Τζανακόπουλος και Παππάς, αλλά και προσπάθεια να «πέσουν» οι τόνοι - Τσίπρας: Να σταματήσει η εσωστρέφεια - «Εφικτή» η νίκη στις κάλπες της 7ης Ιουλίου

tsipraspg0
«Είναι τόσο εφικτή, όσο και αναγκαία για τη χώρα η νίκη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές» είναι η... γραμμή που βγαίνει από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, που είχε διάρκεια περίπου 4,5 ωρών και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19:30. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ήταν μία από τις καλύτερες συνεδριάσεις που έχουν γίνει ποτέ...

Κατα πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αναλυτική και ουσιαστική συζήτηση  για το  αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και για τον σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος μπροστά στη μάχη των εθνικών εκλογών.  Σημειώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην οργάνωση της μάχης των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Να ληφθεί υπόψη το μήνυμα των πολιτών, στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και δίνοντας ταυτόχρονα τον αγώνα των ιδεών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος νίκης στις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε να σταματήσει η εσωστρέφεια.

Στη σύσκεψη, κεντρικό θέμα ήταν η καμπάνια και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εθνικών εκλογών. Στο τραπέζι βρέθηκε η χάραξη στρατηγικου σχεδιασμού, μετά το «χαστούκι» που έδωσε, κυρίως, η μεσαία τάξη, εξαιτίας της υπερφορολόγησης, ενώ υπήρξε προβληματισμός για το μήνυμα που θα στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, εν όψει των εθνικων εκλογών.

Το θέμα των αλλαγών στη Δικαιοσύνη ήταν επίσης στο τραπέζι, με τα στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, να τάσσονται υπέρ, χωρίς να εκφραστούν διαφωνίες. Ωστόσο, επισημάνθηκε πως νομικά είναι κατοχυρωμένη η κυβέρνηση, αλλά ειπώθηκε ότι χρειάζεται προσοχή στην πολιτική διαχείριση. ΟΙ ίδιες πηγές μιλούσαν για μία από τις καλύτερες συνεδριάσεις που έχουν γίνει ποτέ.

«Το επόμενο διάστημα θα αντιπαρατεθούν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το κυβερνητικό έργο του, θα αναδείξει το πρόγραμμα του για την επόμενη 4ετια, με βασικούς άξονες την ενίσχυση της  ανάπτυξης, με έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων,  το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών» ήταν το συμπέρασμα της Πολιτικής Γραμματείας,  ενώ αποφασίστηκε, επίσης, η διενέργεια  ανοιχτών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες ημέρες, καθώς και περιοδείες όλου του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, «που μπαίνει με αποφασιστικότητα στη μάχη για την επόμενη μέρα της χώρας»

Μετά το σοκ της Κυριακής και τη μεγάλη ήττα από τη ΝΔ, στην Κουμουνδούρου το κλίμα είναι βαρύ και πολλοί προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν τι συνέβη. Αρκετοί άφησαν αιχμές για συμπεριφορές στελεχών που απομάκρυναν τον κόσμο. Άλλοι «είδαν» επικοινωνιακά λάθη και άλλοι ζήτησαν παραιτήσεις. Στο στόχαστρο έχουν μπει αρκετοί στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκονται δίπλα του σε καθημερινή βάση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ο υπουργός Επικρατείας Xριστόφορος Βερναρδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής,  Νίκος Παππάς.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός έφτασε στην Κουμουνδούρου στις 13:50 το μεσημέρι. Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα, έγινε γνωστό πως αποχώρησαν ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, φέρεται να ανέδειξε ως βασικότερη αιτία της ήττας «το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υλοποιήσει μια πολιτική που δεν ήταν δικιά του, αλλά αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού». Αναφερόμενος ωστόσο στις συμπεριφορές και το ύφος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «δόθηκαν λαβές για παρεξηγήσεις και τροφοδοτήθηκε η προπαγάνδα των αντιπάλων».

Πληροφορίες πριν τη συνεδρίαση έλεγαν πως η συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη αναμενόταν να βρεθεί στο στόχαστρο πολλών στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς το θέμα που άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με τον ευρωβουλευτή -πλέον, της ΝΔ, Στέλιο Κυμπουρόπουλο- προκάλεσε την αντίδραση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου υπήρχε άλλωσε γκρίνια και για την κάλυψη που έδωσε ο πρωθυπουργός στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Στον Χριστόφορο Βερναρδάκη «χρεώνεται» η υπεραισιοδοξία που υπήρξε στο θέμα των μετρήσεων, καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή, δηλαδή την ώρα που τα exit poll ήταν στον αέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε η εντύπωση ότι η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα θα ήταν από τρεις έως πέντε μονάδες. Το γεγονός αυτό οδήγησε πολλά στελέχη της κυβέρνησης να εμφανίζονται σαν να έχουν άρνηση να αποδεχθούν το αποτέλεσμα, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έμοιαζε σοκαρισμένος από τη μεγάλη διαφορά.

Στον κ. Βερναρδάκη «χρεώνεται» και η σπουδή για το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς εκ του αποτελέσματος πολλοί θεωρούν ότι έγινε γρήγορα και με φθαρμένα πρόσωπα. Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι «το ΚΙΝΑΛ στο τέλος δεν θα βρίσκει την ψήφο του», χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως αλαζονική, καθώς δεν ήχησε καθόλου καλά στα αυτιά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν και για λάθος επικοινωνιακή τακτική σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα, τα οποία δεν προβλήθηκαν όπως θα έπρεπε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα των συντάξεων που, αντί να βγει στην κυβέρνηση θετικά, τελικά λειτούργησε ως μπούμερανγκ.

Τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Σε περίπτωση που παρά την κατακραυγή η κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να προχωρήσει στις επιλογές της, μόνον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αυτός που μπορεί να «φρενάρει» τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Και αυτό διότι αυτός είναι που καλείται να εκδώσει το σχετικό προεδρκό διάταγμα και που, κατά το Σύνταγμα, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την υπογραφή του έως ότου λήξει η θητεία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασιλείου Πέππα στις 30 Ιουνίου, μία μόλις εβδομάδα δηλαδή πριν τις κάλπες.

Να θυμίσουμε πως ο κ. Παυλόπουλος, το 2016 όταν και πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να τοποθετήσει την κυρία Ξένη Δημητρίου νωρίτερα του κανονικού στη θέση της Εισαγγελεως του Αρείου Πάγου, είχε αρνηθεί να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα μέχρι να αποχωρήσει η κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Θεωρείται μάλλον βέβαιο πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα αλλάξει στάση αυτή τη φορά σε σχέση με το 2016.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης