Εκλογές 2019: Μεγάλη νίκη σε περιφέρειες-δήμους για τη ΝΔ - Νέα υποχώρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ

map1

Η ΝΔ εξέλεξε τους υποψηφίους της σε 11 -ή και 12, αν υπολογιστεί και ο προσκείμενος στην Κεντροδεξιά που εκλέγεται στο Βόρειο Αιγαίο- από τις 13 Περιφέρειες και σε 35 δήμους με πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους - Μόλις 5 απο τους 67 δήμους της Αττικής στον ΣΥΡΙΖΑ - Τουλάχιστον 10 δημάρχους εκλέγει το ΚΙΝΑΛ - Έχασε 4 στους 5 δήμους που είχε το ΚΚΕ

Την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές κατέγραψαν τα αποτελέσματα του β' γύρου των περιφερειακών και δημοτικών αναμετρήσεων ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτό το τριπλό εκλογικό στραπάτσο που ξεκίνησε την Κυριακή 26 Μαίου με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η Κουμουνδούρου έχασε την μάχη των 13 περιφερειών, υποχώρησε σημαντικά και στους μεγάλους δήμους της χώρας ενώ “έκαψε” και αρκετούς υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ που έσπευσε να υποστηρίξει.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις περιφέρειες Αττικής , Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας που πέρασαν πλέον σε “γαλάζιους” υποψηφίους και αρκετούς δήμους όπως Ζωγράφου, Αγ. Παρασκευής, Ν. Ιωνίας, Κορυδαλλού κ.α.

Την ίδια ώρα η ΝΔ καταγράφει μια ιστορικά συντριπτική επικράτηση εκλέγοντας τους υποψηφίους της σε 11 -ή και 12, αν υπολογιστεί και ο προσκείμενος στην Κεντροδεξιά που εκλέγεται στο Βόρειο Αιγαίο- από τις 13 Περιφέρειες, αυξάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα την επιρροή της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας, το Ιόνιο και το μισό Αιγαίο “βάφτηκε” γαλάζιο ενώ για πρώτη φορά πέρασε σε υποψήφιο της ΝΔ η Δυτική Ελλάδα.

Η Νέα Δημοκρατία απέσπασε από τον ΣΥΡΙΖΑ την Αττική, με την άνετη επικράτηση του Γιώργου Πατούλη έναντι της Ρένας Δούρου, τα Ιόνια Νησιά, όπου η Ρόδη Κράτσα θριάμβευσε απέναντι στον Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Επίσης, κέρδισε ξανά τη Στερεά Ελλάδα με τον Φάνη Σπανό, ενώ επικράτησε και στη Δυτική Ελλάδα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη που εκθρόνισε τον κοινό υποψήφιο ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολο Κατσιφάρα, γεγονός που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την τελευταία κρίση στην Χαριλάου Τρικούπη.

Σημαντική επίσης θεωρείται και η εκλογή στην Πελοπόννησο, όπου ο Παναγιώτης Νίκας εξοβέλισε τον Πέτρο Τατούλη. Αλλαγή σκυτάλης υπήρξε, τέλος και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου ο προερχόμενος από τον Κεντροδεξιό χώρο Κωνσταντίνος Μουτζούρης επικράτησε της νυν περιφερειάρχη Χριστιάννα Καλογήρου, που είναι η μόνη από τους επίσημους υποψήφιους της ΝΔ που δεν εκλέγεται στον δεύτερο γύρο.

Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώνεται και στους μεγάλους Δήμους, καθώς οι εκλεγμένοι με τη σημαία της κυβερνητικής παράταξης είναι ελάχιστοι σε όλη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι της Κουμουνδούρου στους δήμους Πειραιά και Θεσσαλονίκης Νίκος Μπελαβίλας και Κατερίνα Νοτοπούλου αντίστοιχα δεν κατάφεραν να περάσουν στον β' γύρο ενώ η κυρία Ρένα Δούρου και ο Νάσος Ηλιόπουλος σε Αττική και Αθήνα ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στον α' γύρο με ποσοστά κάτω του 20%.

Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει έπειτα από εννέα χρόνια ξανά τον Δήμο Αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων του Κινήματος Αλλαγής είναι καλύτερες απο αυτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα η περιφέρεια Κρήτης είχε βαφτεί «πράσινη» από τον πρώτο γύρο παραμένοντας στα χέρια του Σταύρου Αρναουτάκη

Μόλις 5 απο τους 67 δήμους της Αττικής στον ΣΥΡΙΖΑ

Σχεδόν ανύπαρκτο είναι το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ στους 36 δήμους του Κεντρικού, Βόρειου, Νότιου και Δυτικού Τομέα Αθηνών. Απο τους 8 δήμους που έλεγχε μετά τις αυτοδιοικητικές του 2014 κατάφερε να κρατήσει τους 2 (Βύρωνα, Χαλάνδρι) και να χάσει τους 6 (Ζωγράφου, Αγ. Παρασκευή, Ν. Ιωνία, Αιγάλεω). Ειδικότερα:

- Στους 6 δήμους που συγκροτούν τον Δυτικό Τομέα Αθηνών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέγει κανέναν δήμαρχο καθώς χάνει τα όποια ερείσματα είχε απο τις προηγούμενες εκλογές του 2014.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τον Δήμο Αιγάλεω που περνά στον υποψήφιο της ΝΔ Ιωάννη Γκίκα.

- Επίσης απο τους 12 δήμους του Βορείου Τομέα κερδίζει μόλις τον ένα με τον κ. Σίμο Ρούσο να ανανεώνει την θητεία του στο Χαλάνδρι.

Χάνει όμως την Αγία Παρασκευή καθώς ο Γιάννης Σταθόπουλος παραδίδει στον γαλάζιο υποψήφιο Βασίλη Ζορμπά, την Νέα Ιωνία με τον εκλεκτό της Κουμουνδούρου Ηλία Γκότση να μένει εκτός β γύρου.

- Ανύπαρκτο είναι το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ στους 8 δήμους του Νότιου Τομέα Αθηνών.

- Παράλληλα με την απώλεια των δήμων Ζωγράφου και Ν. Φιλαδέλφειας η Κουμουνδούρου μένει εκτός χάρτη και στους 8 δήμους του Κεντρικού Τομεά Αθηνών.

Επίσης, το κυβερνητικό κόμμα παραμένει χωρίς εκπροσώπηση στους 5 δήμους της Δυτικής Αττικής. Απο τους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής, στον ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει ο δήμος Σαρωνίδας με την εκλογή του κ. Πέτρου Φιλίππου αν και ο ίδιος είχε αποποιηθεί το χρίσμα κατά την προεκλογική περίοδο.

Απο την άλλη πλευρά ευρύτατη είναι η επικράτηση της ΝΔ στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν από την Πειραιώς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ΝΔ εκλέγει 35 δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι εννέα που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα μόνον ο ένας εξ αυτών είναι κομματικό του στέλεχος).

Το Κίνημα Αλλαγής εκλέγει τουλάχιστον 10 δημάρχους σε Αλεξανδρούπολη, Ρέθυμνο, Θέρμη, Νεάπολη – Συκεών, Παλλήνη, Νέα Σμύρνη κ.α.

Με απώλειες καταγράφεται και η απόδοση του ΚΚΕ. Ο Κώστας Πελετίδης επανεκλέγεται στην Πάτρα, ο Περισσός όμως χάνει την Πετρούπολη, το Χαϊδάρι, την Καισαριανή και την Ικαρία.

ΣΧΟΛΙΑ (113)

Victor

Πρέπει να ξεφορτωθούμε το πασοκονήσι. Να ζήσουν με τις ευθύνες που προκαλεί η ανεγκέφαλη ψήφος τους.

@

Τι πρωτότυπο... Ακόμα ένας άσχετος σχολιαστής που μιλάει χωρίς να ξέρει. Ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι από τους καλύτερους Περιφερειάρχες της Ελλάδας. Πηγαίνετε να δείτε το βιογραφικό του και τι έχει κάνει για εμάς και μετά μιλάτε. Δεν θα ψηφίζαμε τον ανιψιό του Μαρκογιαννάκη για να μην σας χαλάσουμε εσάς τον χάρτη. Άκου κει απαίτηση. Αφού είμαστε ικανοποιημένοι από τον Περιφερειάρχη μας, γιατί να μην τον επανεκλέξουμε; Και του ΠΑΣΟΚ να μην ήταν, πάλι θα τον ψηφίζαμε. Δεν διαλέγουμε βάσει κομματικών κριτηρίων, αλλά βάσει ικανότητας και προσωπικότητας. Ο Αρναουτάκης ούτε γιος είναι ούτε ανιψιός. Με την αξία του και τη δουλειά του έγινε ό τι έγινε. Στο ψηφοδέλτιό του έβαλε και μεγαλοστελέχη της ΝΔ στην Κρήτη. Η ΝΔ θα έπρεπε να τον στηρίξει κι όχι να υποκύψει στον νεποτισμό.

Εσμός φασιστών

Πονάτε ωρε παλληκάρια;

Alekos

Ο Πολακης που είναι? τον έχω χάσει από τις 26 Μαΐου και μετά......

Σ´έχω!

Ευκολάκι κόπυ πάστε. Πολάκης

Μαρία

Ας χαρεί η ΝΔ την Πύρρειο νίκη που πέτυχε στους δήμους και στις περιφέρειες. Στις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και με μεγάλη διαφορά μάλιστα

Sdf

Μεγάλη νίκη βλέπεις δηλαδή ......Μάλιστα μάλιστα.......

ΛΟΛ

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

ΘΩΜΑΣ

πρόσεχε μην ξυπνήσεις γιατί θα δεις άλλα

Πύρρειος νίκη

εντελώς αγράμματοι οι Συριζαίοι. Ούτε καν γνωρίζουν τί σημαίνει... Πύρρειος νίκη θα ήταν αν κέρδιζε οριακά ή και με μεγάλες απώλειες. Αντιθέτως, η νίκη ήταν μεγάλη σε έκταση, σε ποσοστά και με μεγάλα κέρδη σε περιφέρειες, δήμους, ευρωεκλογές ενώ η ήττα ΣΥΡΙΖΑ συντριπτική. Όσο μένει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ η διάφορα θα φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

KΩΣΤΑΣ21

Η μεγάλη πλάκα ήταν με τον Κουτσούμπα: Βγήκε στην τηλεόραση και αντί να πει κάτι για τον εκλογικό καταποντισμό και την απώλεια των 4 από τους 5 Δήμους, είπε πως η Πάτρα συνεχίζει να είναι του Κ.Κ.Ε. Θυμίζει έντονα κάποιον συνοικιακό ψιλικατζή που ενώ έχουν ανοίξει στην γειτονιά του μεγάλα σούπερ μάρκετ, αυτός προσπαθεί να καθησυχάσει την οικογένειά του πως όλα θα πάνε καλά γιατί έχει ανταγωνιστικές τιμές... Μη τυχόν και ταράξει την ηρεμία στο μαγαζάκι του...

Γιώτα

Σήμερα ξημέρωσε μια καλύτερη μέρα, ακόμη καλύτερα θα αισθανθούμε την 8η Ιουλίου, οταν θα εχουμε ξαποστείλει την μιζέρια και την υπανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ.

@ΧΑΝΙΑ

Μάλλον εχεις δίκιο, όμως και εσείς οι κρητικοί μία απο τα ίδια είστε. Δεν διαφέρετε καθόλου από τους υπόλοιπους Ελληνες. Το ζητούμενο σε αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις είναι να φύγει η συμμορία τσίπρα, ενας εσμός μπαχαλάκηδων που γύρισε τη χώρα πίσω στον εμφύλιο που δίχασε τον κόσμο. Μία συμμορία που νοιάζονται μόνο για τη πάρτη τους. Να πάει στα τσακίδια αυτός ο αλήτης τσίπρας ου ονειρεύοταν να κάνει την Ελλάδα βενεζουελα. Αν αυτό τώρα μπορεί να το κατορθώσει ο Μητσοτάκης , ε τι να κάνουμε, όπως λένε και οι αριστεροί ,ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Αμπντομιναλ

Σοφος λαος

Συριζάκια

Ξεγυρισμένη η δεύτερη σφαλιάρα. Στις 7/ιουλ. έρχεται η τρίτη και θα βουίξει ο τόπος. Υπομονή λίγες μέρες. Μετά ο άχαστος μόνιμη ξεκούραση σε κότερο να κλαίει με τη περιστέρα και εσείς οι υπόλοιποι στη μιζέρια σας.

Χανιά

Τέτοιους υποψήφιους βάζει η Νουδου, τέτοιες ψήφους παίρνει. Μιλάνε οι Νεοδημοκράτες για αξιοκρατία αυτοί που ψηφίζουν τρεις γενιές των ίδιων οικογενειών. Οικογένειες που για τρεις γενιές κανείς στο σόι δε κόλλησε ούτε ένα ένσημο. Οι Αθηναίοι επιβάλλουν αυτές τις επιλογές στους Κρητικούς. Ρωτήστε Κρητικό να σας πει για όλες αυτές τις μαφίες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης