Τσίπρας για ενδεχόμενη ήττα ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές: Δεν μπορώ να πω πως δεν τρέχει τίποτα

Τσίπρας για ενδεχόμενη ήττα ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές: Δεν μπορώ να πω πως δεν τρέχει τίποτα

Απειλές ότι κινδυνεύουν με ακύρωση οι παροχές που εξήγγειλε προεκλογικά και ότι η χώρα θα μπει σε περιπέτεια - Καλούμε την Τουρκία σε διάλογο για το μοναδικό ζήτημα που έχουμε, την υφαλοκρηπίδα, είπε ο πρωθυπουργός

alexis-tsipras-ert
Καλούμε την Τουρκία σε διάλογο για το μοναδικό ζήτημα που έχουμε, αυτό της υφαλοκρηπίδας, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Η συζήτηση που αφορούσε τις εκλογές ξεκίνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά σε σχετικη έρωτηση: «Θέλω να σας απαντήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση αλλά είναι φανερό σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι δεν είναι μια χαλαρή ψήφος.

»Διότι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα να είναι αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές λίγους μήνες πριν το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα να ζητά επιμόνως η αντιπολίτευση την καταδίκη της κυβέρνησης και της πολιτικής της και εμείς να έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο οικονομικό για το 2019 και το 2020 που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια λιτότητας δίνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας, είναι φανερό ότι την Κυριακή ο κόσμος μπορεί να μην ψηφίζει για κυβέρνηση αλλά ψηφίζει για το πολιτικό σχέδιο και τις πολιτικές με τις οποίες θα κυβερνηθεί ο τόπος. τα επόμενα χρόνια και πόσο μάλλον όταν ο κ. Μητσοτάκης έχει αναπτύξει το δικό του πολιτικό σχέδιο ή κατά λάθος ή εξ επίτηδες, αυτό είανι ένα θέμα που θα κρίνει η ιστορία, και έχει αναδείξει το δικό του πολιτικό σχέδιο.

»Άρα, λοιπόν, εγώ δεν μπορώ να βγω και να πω στον ελληνικό λαό "ξέρετε δεν τρέχει και τίποτα όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα". Εγώ λέω με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια και επίγνωση του τι σημαίνει αυτό που λέω ότι στο βαθμό που εγώ ζήτησα την ψήφο της εμπιστοσύνης σε αυτά τα μέτρα, την 13η σύνταξη, τη μείωση της φορολογίας και το 2019 και το 2020, αν πάρω την εμπιστοσύνη του λαού σε αυτά τα μέτρα θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω και θα είναι και βέβαιο ότι ό,τι και αν γίνει στις εθνικές εκλογές θα έχει κατοχυρωθεί η έγκριση του ελληνικού λαού σε αυτά. Αν αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοιχτά», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:  

«Κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο στην κάλπη. Έχει πολύ μγάλη διαφορά. Σε 3 μήνες θα βγει ο πρωθυπουργός. Ήθα επανεκλεγώ εγώ ή θα εκλεγεί άλλος. Αλλά το πολιτικό σχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε, αν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού, τη δύναμη την επόμενη ημέρα, όχι μόνο να μην το αμφισβητήσει κανένας Βέμπερ, κανένας Ρέγκλινγκ, κανένας τραπεζίτης, κεντρικός ή μη κεντρικός, αλλά σημαίνει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

«"Μόνο νίκη αλλιώς όλα στο τραπέζι", λέτε» επέμειναν οι δημοσιογράφοι με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά: «Η νομιμοποίηση της λαϊκής ετυμηγορίας θα δώσει τη δύναμη τόσο να νομιμοποιηθούν όσο και να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερα. Σας είπα, θα υπάρχουν περιθώρια για μέτρα στήριξης και θα μου δώσει και τη δύναμη να αποτρέψω την εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τη χώρα της εκλογής Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν».

Κλείσιμο
«Με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας τίθεται σε αμφισβήτηση το σχέδιο αυτό γιατί δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση» παρατήρησαν οι δημοσιογράφοι με τον πρωθυπουργό να απαντά: «Με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ή στήριξης της ΝΔ που θέλει να ακυρώσει αυτά τα μέτρα επαναλάμβάνω ότι μπαίνουμε σε μια συζήτηση η οποία δεν μπορώ να πω ότι που θα καταλήξει. Μπαίνουμε σε μια περιπέτεια. Αλλά η τελική κατάληξη μην έχετε αμφιβολία θα είναι στις εθνικές κάλπες οι οποίες είναι προγραμματισμένες στο τέλος της τετραετίας».


Καλούμε την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου

Ο κύριος Τσίπρας εκτίμησε πως «ο κίνδυνος είναι διαρκής για θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία, καθώς ο γείτονάς μας είναι «απρόβλεπτος, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, έχει εσωτερικές εντάσεις κι αυτό είναι ανησυχητικό», όπως είπε ενώ εστίασε και στα «ανοιχτά μέτωπα στα νότια».

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τις ισχυρότερες συμμαχίες από ποτέ, όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες στήριξαν την Κύπρο και με τριμερή σχήματα συνεργασίας έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα πλέγμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην ανατολική Μεσόγειο», είπε και συνέχισε: «Όλοι θέλουν να συνεννοηθούμε για τα κοιτάσματα της περιοχής και μόνο η Τουρκία λέει "δεν συζητώ". Πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας, ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Πρέπει να ξέρετε ότι την ίδια στιγμή που γίνονται οι προκλητικές ενέργειες, υπάρχει ένας διάλογος για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Υπάρχει η διπλωματική αντιπαράθεση, αλλά υπάρχει και η ανάγκη να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα και το αναγνωρίζει και η άλλη πλευρά αυτό. Η συζήτηση αφορά μέτρα που έχουν ξανασυζητηθεί και εμείς τους καλούμε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου για το μοναδικό ζήτημα που έχουμε με τους γείτονες, που είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας».

«Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο νέας συνάντησης ή τηλεφωνήματος με τον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά ο λαός πρέπει να ξέρει ότι η Ελλάδα έχει στάση σταθερή, χτίζει συμμαχίες και κρατάμε ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας σε ανώτερο επίπεδο με την Τουρκία. Αν χρειαστεί μια συνάντηση, θα γίνει, να είστε βέβαιοι», είπε ο κύριος Τσίπρας.


Τα μέτρα που εξαγγείλαμε ήταν το αποτέλεσμα του σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας

Εξαγγείλαμε μέτρα που δουλεύαμε πάρα πολύ καιρό, ήταν το αποτέλεσμα της επίτυχίας ενός σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός για τις παροχές που ανακοίνωσε προεκλογικά, τονίζοντας πως «η έγνοια μας ήταν αυτήν την ανάκαμψη της οικονομίας να την νιώσουν στην καθημερινότητά τους όσοι έβαλαν πλάτη για να βγούμε από την κρίση». Ακόμα ο κύριος Τσίπρας επισήμανε πως «τα μέτρα που ανακοινώσαμε είναι σε απόλυτα ασφαλές δημοσιονομικό περιβάλλον, είμαστε με απολύτη βεβαιότητα και σιγουριά έτοιμοι να το ανακοινώσουμε. Πρόκειται για μέτρα μόνιμα, αν ήταν εφάπαξ θα μπορούσα να δεχθώ την κριτική ότι τα δώσαμε προεκλογικά».

«Βρήκαμε άδεια ταμεία και τώρα έχουμε ταμεία 30 δισ. ρευστότητας και 5,5 δισ από αυτά τα κλειδώνουμε σε ειδικό λογαριασμό για να μην μας πει κανείς ότι παραβιάζουμε την συμφωνία» πρόσθεσε.

Για το 2020, 21 και 22 φέρνουμε μέτρα ελάφρυνσης, που ανακοινώσαμε και είναι φιλοαναπτυξιακά, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Εκτιμούμε ότι έχουμε καταγεγραμμένη κατ' έτος υπέρβαση των στόχων κι έχουμε και μέτρα 2,5 δισ. που θα επιδράσουν στην οικονομία και θα επιδράσουν θετικά γιατί αυτά που πήρε ο συνταξιούχος δεν τα βάζει στον κουμπαρά, τα δίνει πίσω στην αγορά».


Το ΕΚΑΣ ήταν από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις μας

Η οικονομία μπαίνει σε έναν «ενάρετο κύκλο» και θα έρθει περισσότερος δημοσιονομικός χώρος και ό,τι χώρος δημιουργηθεί θα πάει να ανακουφίσει όσους πληγώθηκαν από την κρίση, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και εξήγησε αναφορικά με το ΕΚΑΣ: «Βγήκε ο κύριος Τσακαλώτος και εξήγησε ότι το ΕΚΑΣ ήταν μια από τις μεγαλύτερες πληγές που αναγκαστήκαμε να κάνουμε στο πλαίσιο της επώδυνης συμφωνίας, ήταν αδύνατο να καταφέρουμε να το κερδίσουμε και μάλιστα η επιμονή των εταίρων μας δεν ήταν στο ποσό, αλλά στο ότι δεν μπορούμε να έχουμε προνοιακό επίδομα στους συνταξιούχους», είπε και πρόσθεσε: «Όλα τα προηγούμενα χρόνια φροντίσαμε να καλύψουμε την απώλεια του ΕΚΑΣ μέσω του κοινωνικού μερίσματος που αναδιανεμήθηκε».

«Το λέω με μια πικρία ότι ως πρωθυπουργός είχα την θέση, όχι να μοιράσω χρήματα, αλλά να μοιράσω βάρη με κοινωνική δικαιοσύνη», είπε.

«Δώσαμε τη μάχη με εντιμότητα, φτάσαμε μέχρι το χείλος του γκρεμού, κάναμε ένα βήμα πίσω, για να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Καταφέραμε και είμαι περήφανος πιο πολύ διότι μέσα σε συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής αποδείξαμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, διαρκούς πάλης και αμφισβήτησης».


Εχουμε αθροιστικά μεσοσταθμικά μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% το 2019 και το 2020

«Όσα εξήγγειλα πέρυσι στην ΔΕΘ τα ψηφίσαμε όλα, για τον ΕΝΦΙΑ έχουμε αθροιστικά μεσοσταθμικά μείωση 30% το 2019 και το 2020, το οποίο θα κατανεμηθεί με δικαιοσύνη, θα είναι 50% για τα λαϊκά στρώματα, αλλά γι' αυτόν που έχει βίλα στο Καβούρι και στην Εκάλη θα είναι 10%», ανέφερε.

«Αυτός που έχει τεράστιο σπίτι και συνήθως φοροαποφεύγει ή εχει off shore και φοροδιαφεύγει και πώς να τον πιάσεις με την offshore, που έχουν κάνει τέχνη την φοροδιαφυγή;», είπε ο κύριος Τσίπρας για να δικαιολογήσει την σκέψη του.


Ο κ. Βέμπερ θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τα μέτρα που εξαγγείλαμε

Αναφερόμενος στον Μάνφερντ Βέμπερ, τον επικεφαλής υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, ο κύριος Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός: «Το θέμα του Βέμπερ δεν είναι απλό διότι διεκδικεί την θέση του Γιούνκερ και δεν είναι απλά συντηρητικός πολιτικός, είναι χριστιανοκοινωνιστής από την Βαυαρία, φανατικός οπαδός του κυρίου Σόιμπλε, είναι μια επιλογή απειλητική για την Ελλάδα και την συνοχή της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη εάν εκλεγεί και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν εκλεγεί θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τα μέτρα που ανακοίνωσα και θα προσπαθήσει να επιβάλει σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία».

«Κι ο Γιούνκερ είναι δεξιός, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι ψήφος στην ΝΔ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στον κύριο Βέμπερ και εντολή ακύρωσης των μέτρων», είπε ο κύριος Τσίπρας.

«Αν έχω την νομιμοποίηση τη Δευτέρα και επιβεβαιωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτη πολιτική δύναμη, θα έχω μεγαλύτερο πολιτικό εκτόπισμα στο Συμβούλιο Κορυφής να πω μαζί με άλλους προφανώς, «ωπ, ως εδώ, δεν μπορούμε να έχουμε πρόεδρο της Κομισιόν κάποιον που κοιτάει μόνο τις χώρες του Βορρά, υπάρχουν και οι χώρες του Νότου. Δεν θα ξεχάσω την συμπεριφορά του το 2015, που ήταν προκλητική».


Εθνικές εκλογές σε τρεις μήνες

Την Κυριακή κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο στην κάλπη κι έχει πολύ μεγάλη διαφορά, σε τρεις μήνες είναι οι εκλογές, αν το πολιτικό σχέδιο που παρουσιάσαμε αυτό εγκριθεί από το λαό, σημαίνει δύναμη, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και προχωράμε, είπε ο πρωθυπουργός για το διακύβευμα των εκλογών.

«Η νομιμοποίηση της λαϊκής ετυμηγορίας δίνει τη δύναμη να αποτρέψω την εκλογή Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν» διευκρίνισε και ανέφερε ότι «με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνουμε σε μία συζήτηση η οποία δεν μπορώ να πω πού θα καταλήξει, αλλά τελικά όλα θα κριθούν στις εθνικές κάλπες». 


Δεν κλείνουμε την πόρτα στον κόσμο της λαϊκής Δεξιάς

«Ενδιαφέρον και πολύ τολμηρό» αυτό που έκανε ο Άρης Σπηλιοτόπουλος, είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Βλέπω ότι υπάρχει κι ένα μεγάλο κομμάτι συντηρητικών ψηφοφόρων, δημοκρατικών όμως, που τάσσονται με την Ελλάδα των πολλών και εμείς δεν θέλουμε να κλείσουμε την πόρτα στον κόσμο της λαϊκής Δεξιάς, γιατί δεν μπορούν να εκφραστούν μέσα από το σημερινό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης