«Εικασίες ό,τι ακούγεται για ονόματα ή προτάσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων

«Εικασίες ό,τι ακούγεται για ονόματα ή προτάσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι ζήτησε την εντατικοποίηση της διαδικασίας τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες

«Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση» ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο και το γεύμα εργασίας που ακολούθησε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. 

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Οσμάνι, οι διαδικασίες για την ανεύρεση λύσης βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων. «Περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση» ανέφερε. 


Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, «οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις είναι μόνο εικασίες» και δεν βοηθάει τη διαδικασία.  Μάλιστα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία «είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης» μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

«Δεσμευόμαστε για εξεύρεση λύσης»

Ο κ. Οσμάνι εξέφρασε ικανοποίηση για τις σημαντικές συναντήσεις που έγιναν στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησής του για εξεύρεση λύσης και σημείωσε ότι η διαδικασία θα πρέπει να εντατικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. 

Επίσης, χαρακτήρισε το 2018 «χρυσή χρονιά» για τη χώρα του, που έχει την ευκαιρία να επιτύχει πρόοδο σε σχέση με την ευρωατλαντική ολοκλήρωσή της. Μάλιστα, χαρακτήρισε «ιστορικό» το πρώτο εξάμηνο. 

«Το 2018 θα ανήκει σε εμάς, στις δύο χώρες όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μας, για να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας και τελικά να λύσουμε τη διαφορά που έχουμε και ταυτόχρονα να ξεκλειδώσουμε τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας (στους ευρωατλαντικούς θεσμούς)», υπογράμμισε. 

Ορόσημο ο Φεβρουάριος

Ο κ. Οσμάνι υποστήριξε ότι ο Φεβρουάριος είναι μήνας-ορόσημο «με τη στρατηγική της διεύρυνσης που θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη Διεύρυνση, στο πλαίσιο της βουλγαρικής Προεδρίας, στη Σόφια, και το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο».

«Απαιτείται αμοιβαία εμπιστοσύνη»

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ ερωτήθηκε για το κλίμα που επικρατεί στους δύο λαούς. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κοινή γνώμη και των δύο χωρών δεν είναι έτοιμη για τελική λύση, λόγω της συναισθηματικής φόρτισης. 

«Υπάρχουν πολλά συναισθηματικά επίπεδα σε σχέση με αυτό, και στον κόσμο, αλλά και στους πολιτικούς με την εκλογική ατζέντα τους, και πρέπει να ξεφλουδίσουμε αυτά τα επίπεδα για να καταλήξουμε στην ορθολογική καρδιά τού προβλήματος και να βρούμε τη λύση», σημείωσε. 

Σε αυτό το σημείο επισήμανε πως αυτός είναι ο σκοπός των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και συμπλήρωσε: «Είμαστε πολύ ειλικρινείς, διαφανείς, δεν κρύβουμε τίποτα από την κοινωνία μας, από τον λαό μας, πρέπει να βρούμε έναν κοινό τόπο και μετά να εμφανιστούμε δημόσια με τη λύση. Γι' αυτό, απαιτείται να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Επίσης, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της χώρας του, ως μεταρρυθμιστική, είναι πολύ καθαρή στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να πραγματοποιήσει, τόσο στο επίπεδο των συστημικών αδυναμιών, όσο και στην αντιμετώπιση ευαίσθητων θεμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις διεθνοτικές σχέσεις, αλλά και ζητήματα καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ειδική αναφορά στις σχέσεις της πΓΔΜ με τη Βουλγαρία, τονίζοντας ότι έχουν επιλύσει τα διμερή ζητήματά τους με την υπογραφή συμφωνίας, και σημείωσε ότι τώρα η χώρα του επικεντρώνεται στο ζήτημα του ονοματολογικού με την Ελλάδα. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και οι δύο πλευρές ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και θετικής ατμόσφαιρας για να βρούμε λύση» διεμήνυσε.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξήρε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας πως είναι ένας σημαντικός πυλώνας για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και γόνιμου εδάφους για να βρεθεί λύση. Προς αυτήν την κατεύθυνση υπογράμμισε πως συζητούνται πολλές δράσεις.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης