Τσίπρας: Γεωστρατηγικό το θέμα των F-16 - Ζητήσαμε αναβάθμιση με 1,1 δισ.

Τσίπρας: Γεωστρατηγικό το θέμα των F-16 - Ζητήσαμε αναβάθμιση με 1,1 δισ.

Μιλώντας στο Brookings, επιχείρησε να εξηγήσει ότι το θέμα δεν είναι «οικονομικό» - «Επιθετική και απρόβλεπτη η Τουρκία, αλλά τη θέλουμε στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός

«Το μομέντουμ που έχει διαμορφωθεί στην στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, έχει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει καθώς περνάμε σε αυτή τη νέα εποχή για τη χώρα, όχι μόνο στη διπλωματία ή την οικονομία». Αυτό σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας
μιλώντας Ινστιτούτο Brookings, προσθέτοντας ότι είναι μια σχέση μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας στο σταυροδρόμι των τριών Ηπείρων.

H Ελλάδα το 2013 περνούσε μια από τις πιο δυσκολες περιόδους, μια μεγάλη ύφεση που κράτησε 7 χρόνια και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings. «Σήμερα είμαι πολύ περήφανος που μπορώ να πω οτι η Ελλάδα έχει επιστρέψει» υπογράμμισε. Η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο, εισέρχεται σε μια νέα εποχή, αφήνοντας πίσω της όσα την έφεραν σε κρίση, πρόσθεσε. 

«Είναι ξεκάθαρο πως η είσοδος σε αυτή τη νέα εποχή δεν θα ήταν δυνατή αν η Ελλάδα είχε συνεχίσει το μονοπάτι που είχε πάρει 4,5 χρόνια πριν, όταν είχα επισκεφτεί ξανά το Ινστιτούτο Brookings», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και γι' αυτό, σχολίασε ο πρωθυπουργός, είναι μια καλή στιγμή να αναλογιστούμε επί των περασμένων ετών της κρίσης, αλλά και για τα βήματα που κάναμε για την ξεπεράσουμε. «Πρέπει να απαντήσουμε σε ορισμένα θεμελιακά ερωτήματα: Γιατί η ελλάδα καθυστέρησε τόσο, γιατί έπρεπε να μείνει σε πρόγραμμα τόσα χρόνια; Γιατί τα προηγούμενα δύο προγράμματος απέτυχαν; Ποιοι είναι οι λόγοι που η ελληνική οικονομία τώρα επιστρέφει;».

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ και στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος «που το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση χρέους και δεν ζητά νέα μέτρα».

Σχολιάζοντας την τακτική της κυβέρνησής του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «ό,τι καταφέραμε και ό,τι δεν καταφέραμε στη διαπραγμάτευση, το φέραμε ενώπιον του λαού», αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 και στις εκλογές που ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο.

«Η ελληνική οικονομία γίνεται πιο ανταγωνιστική καθώς η χώρα μετατρέπεται σε ενεργειακό, τηλεπικοινωνιακό, μεταφορικό κόμβο ενώ η ναυτιλία κι ο τουρισμός μας ανθούν και η χώρα εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε μια ευαίσθητη περιοχή. Καταφέραμε να αφήσουμε πίσω την κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτήν, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Η επίσκεψη μου στις ΗΠΑ λαμβάνει χώρα σε ένα κρίσιμο μομέντουμ, το οποίο είναι και το σωστό μομέντουμ για να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα επέστρεψε. Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να πατάξει τη διαφθορά, και να δημιουργήσει τη νέα εποχή για τους Έλληνες πολίτες», συνέχισε στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Πιστεύω στις θεμελιακές αξίες της Ευρώπης»

«Η Ελλάδα σέβεται τους διεθνείς κανόνες και προστατεύει τις αρχές του ανθρωπισμού και τη δημοκρατία ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες. Οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις είναι οι ακραίες δεξιές δυνάμεις, όχι αυτές που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη και τις παρούσες πολιτικές. Τώρα αντιλαμβάνονται στην Ευρώπη ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «πιστεύω στις θεμελιακές αξίες της Ευρώπης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και των κοινωνικών δικαιωμάτων, είπε και σημείωσε. Τόνισε την πεποίθησή του πως οι επιλογές που έκανε ήταν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

«Απρόβλεπτη και επιθετική η Τουρκία, αλλά τη θέλουμε στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη»

Ερωτηθείς σχετικά με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία πολλές φορές είναι απρόβλεπτη, φαίνεται επιθετική, έχουν εσωτερικά προβλήματα, αλλά έχουν ένα σεβαστό ρόλο στην περιοχή.

Η στρατηγική μας είναι να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τη διαδικασία πρόσβασης της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε και τόνισε ότι πολλές φορές όμως πρέπει να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας και πως αυτό έκανε και χτες με τον Πρόεδρο Τραμπ. Αναφέρθηκε στις τουρκικές παραβάσεις και προκλήσεις, για να σημειώσει ότι πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι στους γείτονες μας: σας θέλουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο, και ως συνεργάτες στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις και αυτό είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτό είναι το μήνυμα που και η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να τους μεταφέρει, πρόσθεσε. Δήλωσε ότι προσωπικά είναι υποστηρικτής του να έρθει η Τουρκία στην Ευρώπη και είναι μεγάλο λάθος να σταματήσουμε την ενταξιακή της πορεία.

Γεωστρατηγικό και όχι οικονομικό το θέμα των F-16 - Ζητήσαμε αναβάθμιση με 1,1 δισ.

Αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο θέμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία και στο κόστος που θα επιφέρει η συγκεκριμένη συμφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «θα ήθελα να μην ξοδέψω ούτε ένα ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες και θα το υποστήριζα αν οι γείτονες μας ήταν το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο. Ο πρωθυπουργός, αφού επισήμανε ότι ακόμα υπάρχουν ανοικτές συζητήσεις και πως θέλουμε να πείσουμε την αμερικανική κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο να κρατήσει τις ισορροπίες στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως ό,τι συζητήθηκε είναι η δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τα F16 με ένα ποσό που δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. για την ελληνική πλευρά.

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Άμυνας αξιολογούν ότι είναι κάτι που θα έχει μεγάλο όφελος για την ελληνική πλευρά. Είπε ότι δεν είναι οικονομικό το θέμα, αλλά γεωστρατηγικό και ότι προσπάθησε να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα όπως έχει. Το θέμα, πρόσθεσε, είναι να κρατήσουμε την ισορροπία και να δουλέψουμε για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Όσοι επενδύουν στην Ελλάδα, θα πρέπει να σέβονται τους νόμους

Ερωτηθείς για το ζήτημα των επενδύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση και τις οποίες ανέπτυξε σε όλες τις επαφές που είχε. Δήλωσε πολύ αισιόδοξος τώρα για το σκέλος των επενδύσεων.
 
Δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό, αναφέροντας ότι εκτιμά πως το πρόγραμμα στο Ελληνικό θα αρχίσει πολύ σύντομα. Πιθανώς το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν οι εργασίες.
 
Ερωτηθείς με αφορμή την περίπτωση της Eldorado, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και ότι όποιοι έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύουν, πρέπει να σέβονται τους νόμους, τη νομοθεσία και το Σύνταγμα.

«Πολύ σημαντική η συμφωνία για το χρέος»

Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη β' αξιολόγηση λόγων των διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ των θεσμών, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στο Ινστιτούτο Brookings. Τόνισε ότι η συμφωνία που πέτυχε η Ελλάδα για το χρέος -την οποία και ανέπτυξε εν συντομία- ήταν πολύ σημαντική. Ανέφερε ότι πριν τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ φοβόταν αν πάλι θα άρχιζαν ξανά ατέλειωτες συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα χάνοντας χρόνο. "Γιατί ο χρόνος είναι προτεραιότητα στη στρατηγική μας", υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το θέμα του Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη, ότι μερικές φορές διαφωνούμε με τις αποφάσεις του δικαστικού σώματος, όμως τις σεβόμαστε. «Για εμάς δεν υπάρχει πολιτική παρέμβαση στο θέμα αυτό», είπε.

Το καλύτερο θα είναι να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Στο ερώτημα «καλύτερα μέσα ή έξω το ΔΝΤ; », ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ αν αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερες αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
 
Τόνισε ότι έχουμε ολοκληρώσει το 80% των μεταρρυθμίσεων, πως ό,τι ήταν δύσκολο για εμάς έγινε, και ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα επ' αυτού.
 
Συνολικά, υπογράμμισε ότι, «δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις ούτε για συζητήσεις» και πως όλοι πρέπει να παραδεχτούν ότι έχουν κάνει λάθος στο παρελθόν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (41)

sos

ΘΑ ΠΝΙΓΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΛΕΞΗ....ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ ΕΙΧΕΣ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΡΑΖ.......

gklam

ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΕ ΔΩ ΣΑΝ ''ΣΤΡΑΤΗΓΟ '' ΑΣΧΕΤΕ ΣΥΡΙΖΑΙΕ !! ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΣΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΣΕΝΑ ,ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ ? ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΥΗΜΕΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ . ΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΗΜΕΡΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΠΟΣΤΑ ,ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΥΛΙΚΟΙ ,ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ,ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ,ΟΙ ΑΦΙΣΟΚΟΛΗΤΕΣ ,ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΗΦΗΝΟΕΙΔΗ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΣΑΝ ΘΩΚΟ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ !

....

Κοίτα να το συνηθίσεις...Γιατί σου έχει στερέψει η κουτάλα και ψοφολυσσάς...και δεν φαντάζεσαι πόσο το χαίρομαι να βλέπω ψοφολαμογια της πασοκονουδου να ψοφάνε στην πείνα!!!

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο μέλλον.

Η εμφάνιση του Τσίπρα ήταν αξιοπρεπής.Αναφερομαι στην εικόνα που έβγαλε προς τα έξω.Δεν αναφέρομαι σε τίποτε άλλο. Δεν είχε κανένα δουλικό στυλ,ψύχραιμος με χιούμορ και ετοιμόλογος. Και η Περιστέρα μια χαρά.Ομορφη και φινετσατη.Τοσο όσο.

...

ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ

ΒΑΓ

Γεωστρατηγικό το θέμα των F-16 !!! ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ !!! ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΛΕΓΑΝ ΔΕΞΙΟΙ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΖΑΔΩΡΟΥΣ !!!

Thought

Γιατί δεν φτιάχνουν ενα μέρος από τα f16 Ελλάδα να δώσει δουλειά στον κόσμο. Αφού θα τα πληρώσουμε έτσι και αλλιώς

Μια διαφορετική άποψη

Ένα πράγμα με ανησυχεί. Διαβάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα χτες και σήμερα αναφέρει συνεχως δημόσια το πρόβλημα με την Τουρκία, για αυτό και η παραγγελία των F16. Αυτό θα μπορούσε να ληφθεί ως ερμηνεία πως οι αμερικανικές αρχές ίσως προειδοποίησαν τις ελληνικές για επικείμενη επίθεση/σαμποτάζ /θερμό επεισόδιο των Τούρκων. Ίσως υπάρξει πρόβλημα στα εθνικά στο εγγύς μέλλον για αυτό και όλο αυτό το παζάρι όπλων. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. ΔΝΤ και οικονομία προσπεραστηκαν αμέσως σαν θέματα συζήτησης.

Αναστασια

Άχρηστοι ποσά βάλατε στην μπάνκα ?

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ευχαριστουνε,λεει, οι Αμερικανοι τον Τσιπρα, γιατι πηγε και τους υπεγραψε να τους δωσει 2,5 δις ευρω και δουλειες για χιλιαδες θεσεις εργασιας! Ναι,αυτα που ξερατε για το θειο που ερχονταν απο το Αμερικαν με τα ντολαρς στην Ελλαδα, ξεχαστε τα, τωρα τα πραγματα αντιστραφηκαν και παει απο την Ελλαδα στην Αμερικη με τα ευρω και τις θεσεις εργασιας για τους...Αμερικανους ο (κυριος;) Τσιπρας! Και δεν προβλεπεται για την περιπτωση γιατρος!

@ ΓΙΩΡΓΗΣ19/10/2017 01:33

Ω δόλιε Γιώργη.....τι έχεις παλι ρε έρμε????....δεν θες εκσυγχονισμένα F-16 και προτιμάς να δώσουμε τα λεφτά στους εξωγήινους του μητσοτάκη να αγοράσουμε μερικά ούφο ώστε να αποκαταστήσουμε τις γεωπολιτικές ισορροπιες στην ανατολική μεσόγειο??

Οπως το δημοψηφισμα

Που το οχι το εκανες ναι. Τοσο σου εκοβε Πινοκιο ψευτη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης