Βενιζέλος: «Ναι» σε διαρθρωτικά μέτρα, «όχι» σε περικοπές μισθών και συντάξεων

Βενιζέλος: «Ναι» σε διαρθρωτικά μέτρα, «όχι» σε περικοπές μισθών και συντάξεων

«Η πρώτη κατοικία του φτωχού και του μεσαίου νοικοκυριού θα προστατεύεται», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για πλειστηριασμούς - Αύριο Δευτέρα επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις της Τρόικας με Στουρνάρα, Βρούτση και Χατζηδάκη

Βενιζέλος: «Ναι» σε διαρθρωτικά μέτρα, «όχι» σε περικοπές μισθών και συντάξεων
«Το πλαίσιο είναι σαφές. Όχι δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό που συζητάμε είναι διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι καθαρό το μήνυμα απ' την πλευρά μας σε σχέση με θέματα κοινωνικής ευαισθησίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την έξοδό του από την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την προετοιμασία της ελληνικής επιχειρηματολογίας στις διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια της Τρόικας. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Εξωτερικών έστειλε με τον τρόπο αυτό το μήνυμα ότι το δημοσιονομικό κενό που προβλέπεται να παρουσιαστεί το 2014 δεν θα καλυφθεί από οριζόντιο κούρεμα μισθών και συντάξεων αλλά θα αναπληρωθεί από τα έσοδα και τις εξοικονομήσεις που προβλέπονται από την ομαλή εφαρμογή των συμφωνημένων διαρθρωτικών αλλαγών. 

Ερωτηθείς αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «η απόσταση γεφυρώνεται» και πρόσθεσε: «Πρέπει να αναγνωριστει η τεράστια επιτυχία της Ελλάδας. Εκτός από το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2014 υπάρχει και το έλλειμμα το οποίο θα κινηθεί κάτω απ' το όριο της επιτήρησης με όρους δημοσιονομικούς, δηλαδή κάτω απ' το 3%».

Κλείσιμο
Μία από τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών όπου σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. «Παραμένει η πρόταση που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυρίας Γεννηματά και του υπουργείου Οικονομικών», είπε ο κ. Βενιζέλος. 

Το βράδυ του Σαββάτου ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσε ότι παραμένει η διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας για την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και για την αμυντική βιομηχανία γενικότερα. 

Επισημαίνεται ότι το «καλύτερο» σενάριο -σύμφωνα με την άποψη των δανειστών- για να μην μπει λουκέτο στα ΕΑΣ είναι η δραματική συρρκνωση της εταιρείας με απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων και η διατήρησή της μόνο για την κάλυψη των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων. Ενώ η τρόικα απορρίπτει ότι τα ΕΑΣ έχουν εξαγωγικές δυνατότητες, η κυβέρνηση επιμένει ότι η αμυντική βιομηχανία μπορεί να παράξει αμυντικό υλικό που θα μπορεί να πωλείται στο εξωτερικό και επιχειρηματολογεί ότι η εταιρεία πρέπει να οδηγηθεί σε ήπια αναδιάρθρωση.   

Βενιζέλος για πλειστηριασμούς

«Η πρώτη κατοικία του φτωχού και του μεσαίου νοικοκυριού θα προστατεύεται», αρκέστηκε να πει ο υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με την απαίτηση της τρόικας να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί από 1ης Ιανουαρίου 2014. 

Εις ό,τι αφορά τα θεματα του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε ότι «ζητήματα εργασιακών σχέσεων δεν θα θιγούν τώρα», αναφερόμενος στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης και εξήγησε ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Εργασίας και της Ασφάλισης «επικεντρώνονται στη διαφάνεια και στην είσπραξη». 

Επιπλέον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο σχέδιο του φόρου ακινήτων με το οποίο συμφώνησαν οι Κοινοβουλευτικες Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μεταξύ των βουλευτών υπάρχει ικανοποίηση.


Χατζηδάκης: Οι πλειστηριασμοί θα αφορούν τα μεγάλα ψάρια

Καθησυχαστικό μήνυμα σχετικά με τη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

«Οι φτωχοί άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης επαναλαμβάνοντας ότι «οι δηλώσεις του πρωθυπουργού επί του θέματος ισχύουν και ισχύουν στο ακέραιο».

Όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στους δημοσιογράφους, «όλη η συζήτηση από πλευράς της κυβέρνησης γίνεται για τα μεγάλα δάνεια και τα μεγάλα ψάρια. Είναι ξεκάθαρο».

Έστειλε, τέλος, μήνυμα σε όσους «παριστάνουν» τους φτωχούς για να γλιτώσουν: «Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβούνται. Αυτοί οι οποίοι πρέπει να το σκέφτονται είναι αυτοί που παριστάνουν τους φτωχούς ενώ δεν είναι».

Βρούτσης: Εξοικονομήσαμε σημαντικά ποσά

Στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2014, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. «Με το οργανωτικό νοικοκύρεμα που επιχειρούμε στο ασφαλιστικό σύστημα εξοικονομήσαμε σημαντικά ποσά γι' αυτή την κρίσιμη διαβούλευση», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Στην κυβέρνηση ολογίζουν ότι περίπου το ήμισυ του ποσού που υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του επόμενου έτους θα προέλθει από το σχέδιο του Γιάννη Βρούτση για την πάταξη της εισφοροαποφυγής, από την εφαρμογή του οποίου εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθούν μέχρι και 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας η τρόικα αποδέχεται ότι από την εκστρατεία κατά της εισφοροαποφυγής μπορούν να συγκεντρωθούν 700 εκατ.ευρώ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν η τρόικα δέχεται ότι οι κρατικές υπηρεσίες μπορούν να συγκεντρώσουν αυτό το ποσό, ο κ. Βρούτσης αρκέστηκε να απαντήσει: «Είμαστε πολύ κοντά».

Στουρνάρας: «Είνα πολύ νωρίς ακόμα» για συμφωνία με την Τρόικα

Οχτώ ώρες διήρκησε η σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει το χάσμα προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με την Τρόικα. Επίσης εξέφρασε την προσδοκία ότι θα υπάρξει λύση έγκαιρα και σημείωσε χαρακτηριστικα: «δουλεύουμε σκληρά».

Σε σχέση με το υπουργείο Εργασίας είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα ανοιχτό.

Ερωτηθείς πως θα καλυφθεί το κενό των 1,3 δισ. ευρώ ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως αυτό θα γίνει από παρεμβάσεις στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, από διαρθρωτικά μέτρα, από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου εκεί που δεν εφαρμόζεται και από συγχωνεύσεις οργανισμών. 

Τέλος ο κ. Στουρνάρας κληθείς να απαντήσει για το αν θα υπάρξει συμφωνία στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με την Τρόικα, τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης