Πού θα βρει ο Στουρνάρας τα 1,3 δισ. που ζητούν οι δανειστές

Πού θα βρει ο Στουρνάρας τα 1,3 δισ. που ζητούν οι δανειστές

Η τρόικα αποδέχτηκε ότι το σχέδιο για πάταξη της εισφοροαποφυγής μπορεί να αποφέρει στα δημόσια ταμεία 700 εκατ.ευρώ - Γιατί η τρόικα δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις ότι από εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου, καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής και καταργήσεις οργανισμών μπορεί να εξευρεθεί μισό δισ. ευρώ

Πού θα βρει ο Στουρνάρας τα 1,3 δισ. που ζητούν οι δανειστές
Λίστα με μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2013 θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες στην Τρόικα ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Η αρχικώς προγραμματισμένη για αύριο Κυριακή συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την ομάδα Τόμσεν μετατίθεται για την Δευτέρα -κατά πάσα πιθανότητα- ή την Τρίτη, όπως έλεγαν το βράδυ του Σαββάτου κυβερνητικές πηγές.

Μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις και παζάρια μηνών, η ελληνική πλευρά δέχτηκε να ανεβάσει τις προβλέψεις της για την «τρύπα» του 2014, από 500-800 εκατ. ευρώ που υποστήριζε αρχικά, ενώ η Τρόικα υποχώρησε σε πιο «λογικές» απαιτήσεις, «πέφτοντας» από τα 2,9 δισ. σε 1,5-2 δισ. ευρώ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επέστρεψε στην Αθήνα έπειτα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Εκοφίν και του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες και τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα έχει συνάντηση με την ομάδα Τόμσεν. Εκεί θα θέσει πλέον την μόνη «κόκκινη γραμμή» που έχει κρατήσει ως τώρα η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως η εξοικονόμηση των 1,3 δισ. μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα «οριζόντια» μέτρα, δηλαδή νέους φόρους και μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Κλείσιμο

Για να το επιτύχει, ποντάρει πολλά και στο σχέδιο του Γιάννη Βρούτση κατά της εισφοροαποφυγής, που εκτιμάται πως μπορεί να καλύψει σχεδόν τα 2/3 του «πακέτου», δηλαδή έως και 800 εκατ. ευρώ. Η τρόικα συμφώνησε -κατά μείζονα λόγο- με τις προβλέψεις του υπουργείου Εργασίας αποδεχόμενη ότι από την εκστρατεία πάταξης της εισφοροαποφυγής μπορούν να συγκεντρωθούν 700 εκατ.ευρώ. Για το λόγο αυτό, ο κ.Στουρνάρας θα έχει και ξεχωριστή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας στις 11 το πρωί της Δευτέρας.

Στην κορυφή της λίστας των μέτρων βρίσκονται τα μέτρα τόνωσης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής.  Το πρόβλημα είναι πως η Τρόικα μέχρι στιγμής υπολογίζει το δημοσιονομικό όφελος από το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας μόλις στα 250-300 εκατ. ευρώ.

Για να εξασφαλίσει «αναίμακτα» τα 1,3 δισ. η κυβέρνηση θα πρέπει επιπλέον να πείσει την τρόικα ότι μπορεί να επιτύχει:

-         έσοδα 381 εκατ. ευρώ από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διοίκησης.

-         όφελος τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ από την αυστηρή εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου.

-         Νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, ιδίως στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

 

Ωστόσο η ελληνική πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπη και με την άκαμπτη στάση των δανειστών μας όσον αφορά στο κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) καθώς και στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Επιπλέον, η τρόικα άνοιξε θέμα λήψης μέτρων «εδώ και τώρα» για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού όχι μόνο για το 2014, αλλά και για το 2015! Αυτό σημαίνει πως και αν ακόμα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014, πολλά μέτωπα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι σχεδόν τα Χριστούγεννα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης