«Πυρετός» συσκέψεων εν όψει Τρόικας

«Πυρετός» συσκέψεων εν όψει Τρόικας

Σε εξέλιξη η σύσκεψη Σαμαρά με Βενιζέλο και οικονομικό επιτελείο - Με Στουρνάρα-Βρούτση και Χατζηδάκη θα συναντηθούν τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των δανειστών - Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης και η «δραματοποίηση» της διαπραγμάτευσης


«Πυρετός» συσκέψεων εν όψει Τρόικας
Ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της κρίσιμης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα τη Δευτέρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τελικά η αρχικώς προγραμματισμένη για την Κυριακή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Αυτό έγινε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Παρόντες στη σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Βρούτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναβλήθηκε καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να καταλήξουν στη μεταξύ τους διαπραγμάτευση, ενώ κυβερνητικό στέλεχος επικαλούνταν και την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στουρνάρας: Τα διαρθρωτικά μέτρα καλύπτουν το κενό

«Τα διαρθρωτικά μέτρα που παρουσιάζουμε στην Τρόικα καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό», είπε το βράδυ του Σαββάτου ο Γιάννης Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης.

Συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών έλεγε ότι «τα μέτρα με την τρόικα θα κλείσουν όλα πακέτο. Οχι ένα-ένα αλλά συνολικά». Η ίδια πηγή εξέφραζε την άποψη ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση.



Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι στο Eurogroup της Πέμπτης δεν τέθηκε θέμα περαιτέρω οριζόντιων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. «Ούτε ένας δεν μας τα είπε αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος και διευκρίνιζε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «δεν μας είπαν βέβαια και από πού θα τα βρούμε». Διευκρίνιζε ότι το κλίμα για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν θετικό και ότι πριν τη σύναξη των 17 υπουργών ο κ. Στουρνάρας είχε ένα σημαντικό τετ α τετ με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. 

«Οι δεσμεύσεις μας αφορούν το δημοσιονομικό κενό ενώ οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό», υποστήριζε η ίδια πηγή επαναφέροντας το αίτημα για βοηθητικά μέτρα που θα συμπιέσουν ακόμη περισσότερο το ύψος του ελληνικού χρέους και θα διευκολύνουν την κυβέρνηση στην αποπληρωμή του.

Σημείο τριβής η αμυντική βιομηχανία

Ο ίδιος ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσε ότι παραμένει η διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας για την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και για την αμυντική βιομηχανία γενικότερα. Επισημαίνεται ότι το καλύτερο σενάριο που προτείνουν οι δανειστές για να μην μπει λουκέτο στα ΕΑΣ είναι η δραματική συρρκνωση της εταιρείας με απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων και η διατήρησή της μόνο για την κάλυψη των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων. Ενώ η τρόικα απορρίπτει ότι τα ΕΑΣ έχουν εξαγωγικές δυνατότητες, η κυβέρνηση επιμένει ότι η αμυντική βιομηχανία μπορεί να παράξει αμυντικό υλικό που θα μπορεί να πωλείται στο εξωτερικό και επιχειρηματολογεί ότι η εταιρεία πρέπει να οδηγηθεί σε ήπια αναδιάρθρωση.  

Πυρετός διαβουλεύσεων τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα η ομάδα Τόμσεν δεν θα έχει διαπραγματεύσεις μόνο με το οικονομικό επιτελείο και την ομάδα Τόμσεν αλλά θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

«Φιλέλληνας» ο Βίζερ που δήλωσε ότι θα πάει για... σκι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις

Φιλέλληνα χαρακτήριζε τον επικεφαλής του Euroworking Group παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Σε ερώτηση για τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο κ. Βίζερ ότι θα πάει για σκι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα κότι τις δύο πλευρές χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια, το κυβερνητικό στέλεχος υποστήριζε ότι επρόκειτο για επίδειξη βορειοευρωπαϊκού χιούμορ, χωρίς απαξιωτική διάθεση για την Ελλάδα.

Λίστα με μέτρα 1,3 δισ. ευρώ θα παρουσιάσει ο Στουρνάρας

Λίστα με μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 θα παρουσιάσει στην Τρόικα ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις και παζάρια μηνών, η ελληνική πλευρά δέχτηκε να ανεβάσει τις προβλέψεις της για την «τρύπα» του 2014, από 500-800 εκατ. ευρώ που υποστήριζε αρχικά, ενώ η Τρόικα υποχώρησε σε πιο «λογικές» απαιτήσεις, «πέφτοντας» από τα 2,9 δισ. σε 1,5-2 δισ. ευρώ.
Για να προωθήσει το επιχείρημά του ότι η εξοικονόμηση των 1,3 δισ. μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα «οριζόντια» μέτρα, δηλαδή νέους φόρους και μειώσεις μισθών και συντάξεων, ο κ. Στουρνάρας ποντάρει πολλά και στο σχέδιο του Γιάννη Βρούτση κατά της εισφοροαποφυγής, που εκτιμάται πως μπορεί να καλύψει σχεδόν τα 2/3 του «πακέτου», δηλαδή έως και 800 εκατ. ευρώ. Η τρόικα συμφώνησε -κατά μείζονα λόγο- με τις προβλέψεις του υπουργείου Εργασίας αποδεχόμενη ότι από την εκστρατεία πάταξης της εισφοροαποφυγής μπορούν να συγκεντρωθούν 700 εκατ.ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης