Εκλογές 2023 - Αποκλεισμός Κασιδιάρη: Πώς αλλάζει τα εκλογικά δεδομένα η απόφαση του Αρείου Πάγου

Εκλογές 2023 - Αποκλεισμός Κασιδιάρη: Πώς αλλάζει τα εκλογικά δεδομένα η απόφαση του Αρείου Πάγου

Τι λένε οι δημοσκόποι σχετικά με το τι θα πράξουν όσοι δήλωναν ψηφοφόροι του έγκλειστου - Πώς κατεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας - Η αποκάλυψη Αλιβιζάτου για τον ΣΥΡΙΖΑ

kassidiaris-kanellopoulos-m
Αλλάζει τα δεδομένα ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου ο αποκλεισμός του κόμματος Κασιδιάρη με συντριπτική πλειοψηφία - 9 προς 1 - στην Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου: Όπως είναι γνωστό, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προδιέγραφαν ότι  το μόρφωμα του έγκλειστου για ηγεσία και συμμετοχή σε εγκληματική Οργάνωση  θα κέρδιζε το εισιτήριο για το κοινοβούλιο - πράγμα που οδηγούσε σε επτακομματική Βουλή και μικρότερο ποσοστό για τα κόμματα θα έμεναν εκτός, ανεβάζοντας τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 38% και άνω σε περίπτωση δεύτερων εκλογών. 

Πλέον, οι δημοσκόποι αναμένουν ότι αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, τότε το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής θα ανέβει εντυπωσιακά - αρκετά πάνω από το 10% σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, πράγμα που κατεβάζει τον πήχη της αυδυναμίας. Ωστόσο, οι τόνοι παρέμειναν υψηλοί από την πλευρά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Ψαρεύουν στα θολά νερά»

Το πρωί της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αρνήθηκε να καταθέσει υπόμνημα για το κόμμα Κασιδιάρη στον Άρειο Πάγο - όπως έπραξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - επειδή επιδιώκει, όπως και το ΜεΡΑ25, όπως είπε, να ψαρέψει στα «θολά νερά» των ψηφοφόρων του «Εθνικού κόμματος - Έλληνες». Από την πλευρά του, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, μιλώντας στον Σκάι αποκάλυψε  ότι είχε ξεκινήσει πρωτοβουλία για να καταθέσουν στον Άρειο Πάγο κοινό υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη τα τρία μεγαλύτερα κόμματα δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Η πρωτοβουλία του όμως, όπως είπε, δεν προχώρησε γιατί αρνήθηκε να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς για το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορούσε να καταθέσει το κόμμα του υπόμνημα αφού δεν είχε ψηφίσει την τροπολογία στη Βουλή, ο κ. Αλιβιζάτος το χαρακτήρισε «μικρόψυχο».  Σημειώνεται και το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στην πρότασή του για «κοινό υπόμνημα» των κομμάτων - αναφέροντας ότι η μεν ΝΔ δεν ζήτησε τον αποκλεισμό του κόμματος Κανελλόπουλου, ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε καν υπόμνημα.

Από την άλλη πλευρά, ο αποκλεισμός Κασιδιάρη - για πρώτη φορά από την αρχή της μεταπολίτευσης ο Άρειος Πάγος απαγορεύει τη συμμετοχή ενός κομματικού σχηματισμού στις εκλογές για ουσιαστικούς και όχι τυπικούς λόγους - ανοίγει προφανώς έναν κύκλο ερωτημάτων σχετικά με το τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι του, από τη στιγμή σε κάποια γκάλοπ καταγραφόταν με ποσοστά άνω του 4%. 


Ο Δημήτρης Μαύρος της MRB

Σε συνέντευξή του  στην ΕΡΤ, το πρωί της Τρίτης, ο  Δημήτρης Μαύρος  της MRB σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει αν θέλετε η τοποθέτηση ότι μιας και είναι στη δεξιά πλευρά της κυβέρνησης, άρα οι πιθανότητες λένε ότι θα γυρίσουν αυτοί οι άνθρωποι πίσω στην κυβέρνηση. Και υπάρχουν και κάποιες απόψεις που λένε ότι θα πάνε σε άλλα κόμματα, παραδείγματος χάρη στον κ. Βελόπουλο. Αυτό που μένει να δούμε είναι κατά πόσο αντισυστημική είναι αυτή η ψήφος που έχουν αυτά τα κόμματα ή όχι. Αν είναι αντισυστημική ψήφος τότε μπορεί να πάνε στον κύριο Βελόπουλο, οποίος είναι στα όρια του αντισυστημικού.Μπορεί να πάνε όμως και σε άλλα μικρότερα κόμματα, μπορεί και να μην πάνε να ψηφίσουν. Τους ψηφοφόρους του «Εθνικού Κόμματος -Έλληνες» είχαμε κάνει μια απόπειρα κάποια στιγμή να μετρήσουμε που θα πάνε σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο το κόμμα. Εκεί φαινόταν λοιπόν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήξεραν που θα πάνε, - μιλάμε για το 60% όσων δήλωναν ψηφοφόροι του Κασιδιάρη. Το 20% μας δήλωνε ότι θα πήγαινε σε άλλα πολύ μικρά κόμματα και υπήρχε μετά και μία διασπορά ποσοστών στα μεγαλύτερα κόμματα. Η διασπορά των ψήφων προς τη Νέα Δημοκρατία ήταν από τα μικρότερα ποσοστά, διότι μάλλον θεωρούσαν ότι είναι το κόμμα το οποίο τους τιμωρεί[…] Το μεγαλύτερο ποσοστό πήγαινε στον κ. Βελόπουλο και το αμέσως επόμενο ποσοστό πήγαινε στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί τώρα και ξέρετε ότι είναι λιγάκι δύσκολο στο να κάνω πολύ μεγάλες προβλέψεις. Πρέπει να δούμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί».

H δημοσκόπηση της Prorata

Η εταιρεία Prorata, που δημοσιοποίησε  απόψε δημοσκόπηση στο Atticα TV,  ρώτησε όσους δήλωναν έτοιμοι να ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη τι θα έκαναν σε περίπτωση που απαγορευόταν η κάθοδός του στις εκλογές: Ένας στους τέσσερις ανέφερε ότι θα στραφόταν στο κόμμα «ΕΑΝ» του επιτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Τάσου Κανελλόπουλου, με τον οποίον διαπραγματευόταν να αναλάβει την ηγεσία του κόμματός του, προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Μία μονάδα η «προίκα» Κασιδιάρη στο ΕΑΝ

Καθώς απομένουν 19 ημέρες για τις εκλογές,  η «προίκα» Κασιδιάρη στο «ΕΑΝ» είναι της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας, με βάση τη δημοσκόπηση της Prorata - σημειώνεται μάλιστα  ότι η δικηγόρος του καταδικασμένου για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής δήλωσε μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ότι ο Κασιδιάρης δεν προτίθεται να προχωρήσει σε δήλωση στήριξης άλλου κόμματος, ενόψει των εκλογών. 

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν επίσης ότι το κόμμα του κ. Κανελλόπουλου, καθώς απέφυγε να συμπεριλάβει στους συνδυασμούς του «επώνυμα» στελέχη της Χρυσής Αυγής προκειμένου να περάσει από τον έλεγχο του Αρείου Πάγου, δεν κατόρθωσε να έχει πανελλαδική εκπροσώπηση σε επίπεδο υποψηφίων, πράγμα που αδυνατίζει και άλλο την θέση του μπροστά στις κάλπες. 

Η ανακοίνωση Σκέρτσου 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος με γραπτή ανακοίνωση ανέφερε τα εξής, μετά από τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη:

Η απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου να αποκλείσει από τις επικείμενες εκλογές το κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη αποτελεί πλήρη δικαίωση της κυβέρνησης, που πρώτη τάχθηκε και πήρε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να μείνουν εκτός Βουλής οι εχθροί της Δημοκρατίας.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε πανηγυρικά ότι εγκληματικές οργανώσεις περιβαλλόμενες τον μανδύα πολιτικού κόμματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές στην εκλογική διαδικασία. Αυτό είναι το χρέος όλων μας για να προστατεύουμε τη Δημοκρατία.

Στη σημερινή ιστορική απόφαση συνέβαλε και το 300 σελίδων υπόμνημα που καταθέσαμε στον ΑΠ, μαζί με οπτικοακουστικό υλικό το οποίο αποδεικνύει τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος.

Δυστυχώς και σ’ αυτήν την κορυφαία στιγμή αυτοπροστασίας της Δημοκρατίας από τους αρνητές της ήταν απούσες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς που δηλώνουν ότι βρίσκονται απέναντι στο φασισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 βάδισαν μαζί τον δρόμο της διγλωσσίας και υποκρισίας, απέχοντας και από την ψήφιση των κρίσιμων διατάξεων αλλά και από την κατάθεση σχετικού υπομνήματος. Με μισόλογα και πολλά «ναι μεν αλλά» επέλεξαν να «ψαρεύουν» σε θολά νερά, αλλά οι επιδιώξεις τους είναι πεντακάθαρες για τους πολίτες.

Όλοι κρινόμαστε όχι μόνο από όσα λέμε άλλα κυρίως από όσα πράττουμε. Και εμείς κάναμε, ως οφείλαμε, το καθήκον μας απέναντι στη Δημοκρατία.

H ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσυνης.
Οφείλουμε, ωστόσο, να παρατηρήσουμε ότι αν είχε ακολουθηθεί η πρότασή μας για ενιαίο υπόμνημα των κομματων του δημοκρατικού τόξου που θα κάλυπτε τόσο το κόμμα "Έλληνες" όσο και το κόμμα "ΕΑΝ", όπως ζητήσαμε στο δικό μας υπόμνημα προς τον Άρειο Πάγο, ίσως η νομική μας θέση για ενδείξεις σε σχέση με την απαγόρευση συμμετοχής του κομματος "ΕΑΝ" να ήταν πολύ πιο ισχυρή.
Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και σε αυτή την προσπάθεια υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών ήταν μόνο: η μεν ΝΔ στο δικό της πολυσέλιδο υπόμνημα δε ζήτησε τη μη κάθοδο του κομματος "ΕΑΝ", ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε στον Άρειο Πάγο καν υπόμνημα.

Ειδήσεις σήμερα

Στις 8 το βράδυ ο Άρειος Πάγος ανακοινώνει αν τα κόμματα Κασιδιάρη και Κανελλόπουλου θα λάβουν μέρος στις εκλογές

«Στο σφυρί» 35 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα - Ποια βγαίνουν σε πλειστηριασμό

Ιβάν Σαββίδης: Οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή για το όπλο στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ το 2018
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης