Δείπνο Υπουργών Εξωτερικών ΝΑΤΟ: Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών τάσσεται υπέρ της ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας

Δείπνο Υπουργών Εξωτερικών ΝΑΤΟ: Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών τάσσεται υπέρ της ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας

Μοναδική παραφωνία η Τουρκία στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο ζήτημα των χωρών της Σκανδιναβίας - Η Φινλανδία ήδη εξέφρασε και επίσημα την βούλησή της να ενταχθεί στη Συμμαχία 

nato-s-finlandia-arthro
Κατά το χθεσινό άτυπο δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα υπήρξε «ανταγωνισμός» ποια χώρα θα επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης, υπονοώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο.

Μόνη παραφωνία η Τουρκία, η οποία αναφέρθηκε σε φερόμενες σχέσεις των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Οι εν λόγω κατηγορίες απορρίφθηκαν από ενδιαφερόμενες χώρες, ενώ ορισμένοι σύμμαχοι, επεσήμαναν ότι ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής όπου απαιτείται ενότητα απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα, δεν θα πρέπει να εμφανίζονται αποκλίσεις.

Η Ελληνική θέση, όπως εκφράστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες, οι οποίες οφείλει να πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

Το επίσημο αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη 

Η Φινλανδία εξέφρασε νωρίτερα σήμερα και επίσημα την επιθυμία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν την Κυριακή σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

Η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ως άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κλείσιμο
«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Φινλανδία, που έχει 1.300 χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τηρούσε αυστηρή πολιτική ουδετερότητας.

«Γεννιέται μια προστατευμένη Φινλανδία, μέρος μιας σταθερής, ισχυρής και υπεύθυνης περιοχής» είπε ο πρόεδρος αναφερόμενος στη Σκανδιναβία. Με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, αλλά με με τη Νορβηγία και τη Δανία ήδη παρούσες, όλες οι χώρες της περιοχής θα βρίσκονται στο κοινό χώρο ασφάλειας.

«Κερδίζουμε και μοιραζόμαστε την ασφάλεια. Είναι καλό να έχουμε κατά νου ότι η ασφάλεια δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της και η Σάνα Μάριν τόνισε ότι είναι «ιστορική η απόφαση» της χώρας. «Ελπίζουμε ότι το Kοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει στη διάρκεια των επόμενων ημερών την απόφαση για την υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ. Θα βασιστεί σε μια ξεκάθαρη εντολή», δήλωσε η Μάριν.

Το Σάββατο ο πρόεδρος Νιινίστο είχε συνομιλήσει σε καλό κλίμα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ενημερώνοντας για την πρόθεση της χώρας του.

«Εγώ ή η Φινλανδία δεν συνηθίζουμε να κρυβόμαστε. Είναι καλύτερα να λέει κανείς ξεκάθαρα και στο ενδιαφερόμενο μέρος αυτό που έχει ήδη λεχθεί και αυτό θέλησα να κάνω», είπε ο Νιινίστο για τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του.

Ο Ρώσος ηγέτης επισήμανε ότι θα ήταν λάθος για το Ελσίνκι να προχωρήσει στην ένταξη «γιατί δεν απειλείται από κανένα». Λιγότερο διακριτικοί ήταν Ρώσοι αξιωματούχοι που τις τελευταίες εβδομάδες είχαν προειδοποιήσει ότι η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα διατάρασσε την ισορροπία στη Βαλτική και ότι η Ρωσία θα ενίσχυε την άμυνά της στην ευρύτερη περιοχή.

Το φινλανδικό Kοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει αύριο, Δευτέρα, το σχέδιο ένταξης και στη συνέχεια θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος. Χθες ψήφισε υπέρ της ένταξης το κόμμα της πρωθυπουργού Μάριν.

Η πλειονότητα των βουλευτών τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της χώρας του στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το ίδιο και η κοινή γνώμη: Περίπου τρεις στους τέσσερις πολίτες εκφράζονται θετικά, μια θεαματική μεταστροφή σε σχέση με τις αρχές του έτους. Και στη Σουηδία τα ποσοστά των πολιτών υπέρ της ένταξης ξεπερνούν το 50%, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις.

Καταλύτης ήταν φυσικά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι απειλές που εξαπέλυε η Μόσχα κατά της Φινλανδίας, αλλά και της Σουηδίας που έχει εκφράσει και αυτή την πρόθεση να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Πώς θα γίνει η ένταξη

Έπειτα και από το «πράσινο φως» του Κοινοβουλίου, θα ακολουθήσει και η επίσημη κατάθεση αίτησης στο ΝΑΤΟ. Έπειτα, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία (και η Σουηδία αν προχωρήσει και αυτή στις αντίστοιχες ενέργειες στο Κοινοβούλιό της) θα έχει λάβει το καθεστώς χώρας-παρατηρητή και θα μπορέσει να καθίσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ - μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως 18 μήνες, αλλά σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχει τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το Αρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, Φινλανδία και Σουηδία έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα

Μόσχα: Θα απαντήσουμε εάν το ΝΑΤΟ φέρει πυρηνικά στην Φινλανδία

Νέα εποχή για Φινλανδία και Σουηδία - Ένα βήμα πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Δικαστήριο Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων: Το Δημόσιο οφείλει να καταβάλει αποζημίωση για ενδοοικογενειακή βία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης