Μόσχα: Θα απαντήσουμε εάν το ΝΑΤΟ φέρει πυρηνικά στην Φινλανδία

Μόσχα: Θα απαντήσουμε εάν το ΝΑΤΟ φέρει πυρηνικά στην Φινλανδία

Ατυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Κυριακή - Συνομιλία Πούτιν με τον Φινλανδό πρόεδρο - Οι απειλές της Μόσχας για την «επαρκή απάντηση» και η «συμβουλή» να μην εγκαταλείψει το Ελσίνκι την ουδετερότητά του

russia-pyrinika-arthro
Με τις διεργασίες στο ΝΑΤΟ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας να κορυφώνονται σήμερα, καθώς στις 3.30 το απόγευμα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Συμφώνου, η αγωνία για τις αντιδράσεις της Ρωσίας σε αυτή την εξέλιξη χτυπάει κόκκινο. Οι σχετικές αιτήσεις των δύο χωρών αναμένεται να κατατεθούν εντός της εβδομάδας, ενώ οι εκτιμήσεις για τη στάση της Τουρκίας, είναι ότι τελικά η Άγκυρα θα υποχωρήσει και δεν θα επιμείνει στην αντίθεση που εξέφρασε η ηγεσία της το τελευταίο διήμερο για τη διεύρυνση της Συμμαχίας, θεωρώντας ότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έχουν θέση στο ΝΑΤΟ.

Η προσοχή όμως στρέφεται στην αντίδραση της Μόσχας και είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια που έκανε χθες Σάββατο ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να καθησυχάσει τρόπον τινά το Κρεμλίνο για τις διαθέσεις του Ελσίνκι. «Η συζήτηση ήταν ξεκάθαρη και ευθεία και διεξήχθη χωρίς επιθετικότητα» δήλωσε ο Νιινίστο.

Ο Πούτιν από την πλευρά του ξεκαθάρισε και πάλι ότι είναι λάθος της Φινλανδίας που εγκαταλείπει την ουδετερότητα, καθώς δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της χώρας και ότι αυτή η εξέλιξη θα επιβαρύνει τις διμερείς σχέσεις.

Το θέμα είναι τώρα πώς θα αντιδράσει η Μόσχα, αφενός στο μεσοδιάστημα, έως ότου ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία, αλλά και μετά με την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο έδαφος της Φινλανδίας. Η συνοριακή γραμμή Ρωσίας – Φινλανδίας είναι σχεδόν 1500 χιλιόμετρα και αυτό σημαίνει ότι οι φόβοι εκατέρωθεν και η διατήρηση της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές περνάνε σε νέο, ίσως άκρως επικίνδυνο επίπεδο.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο, ο οποίος προειδοποίησε ότι η χώρα του θα απαντήσει ανάλογα στην περίπτωση που το NATO μεταφέρει πυρηνικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα της. Όπως είπε ο Γκρούσκο «θα χρειαστεί να λάβουμε επαρκή προληπτικά μέτρα, που θα διασφαλίσουν την αποτροπή… η απάντηση της Μόσχας σε πιθανή επέκταση του NATO θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά η συμμαχία θα μεταφέρει στρατιωτικά μέσα προς τη Ρωσία και από το ποια υποδομή θα αναπτύξει». Δεν απέφυγε να περιγράψει και πώς βλέπει την απειλή από την απόφαση του Ελσίνκι: «Αν οι Φινλανδοί θέλουν να καταστρέψουν ένα συγκεκριμένο μέρος του πληθυσμού μας, εάν χτυπήσουν την Αγία Πετρούπολη, αυτό απειλεί να καταστρέψει ολόκληρη τη Φινλανδία ως κράτος» διαμήνυσε ο Γκρούσκο.

Προς το παρόν στη Δύση δεν περιμένουν σοβαρές στρατιωτικές κινήσεις από τη Μόσχα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις είναι απασχολημένες στο μέτωπο της Ουκρανίας. Εκτιμούν ότι τα αντίποινα της Ρωσίας προς την Φινλανδία θα περιοριστούν στο διπλωματικό επίπεδο και ίσως στην επέκταση των μέτρων για την ενέργεια – το Κρεμλίνο διέκοψε την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία από το Σάββατο και ίσως κάνει το ίδιο και για το φυσικό αέριο. Αλλά το θέμα είναι τι θα συμβεί μεσομακροπρόθεσμα και πώς ο Πούτιν θα αντιληφθεί ότι ο επεκτατισμός και οι απειλές δεν μπορεί να αποτελούν πάγια πολιτική της Μόσχας. Άλλωστε μόλις χθες η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G7 διαμήνυσε στη Ρωσία ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα σύνορα που θέλει να επιβάλει στην Ουκρανία.

Κλείσιμο
Η ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου έφτασε στην 80η ημέρα και όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι «η κατάσταση στο Ντονμπάς παραμένει πολύ δύσκολη». «Στην 80ή ημέρα της ολομέτωπης εισβολής φαίνεται παρανοϊκό, αλλά δεν σταματούν τις προσπάθειες να δείξουν κάποιο είδος νίκης» τόνισε σε μήνυμά του τη νύχτα.


Ειδήσεις σήμερα

Μόσχα: Θα απαντήσουμε εάν το ΝΑΤΟ φέρει πυρηνικά στην Φινλανδία

Νέα εποχή για Φινλανδία και Σουηδία - Ένα βήμα πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Δικαστήριο Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων: Το Δημόσιο οφείλει να καταβάλει αποζημίωση για ενδοοικογενειακή βία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης