Σύνοδος Κορυφής: Η απειλή των κυρώσεων, ο Ερντογάν και οι «νέες» ΗΠΑ

Σύνοδος Κορυφής: Η απειλή των κυρώσεων, ο Ερντογάν και οι «νέες» ΗΠΑ

Mπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να μην προσχώρησε στην λογική των αυστηρότερων κυρώσεων, ωστόσο στις δηλώσεις της μετά από την σύνοδο, έφτασε να πει ότι ζητήματα όπως το εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα, πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και σε συντονισμό με τις ΗΠΑ 

mits-summit
«Οι ηγέτες της Ευρώπης κλότσησαν και πάλι το θέμα της Τουρκίας τρεις μήνες πέρα»: αυτή ήταν η αναφορά του έγκυρου Politico για όσα συνέβησαν στο δείπνο της συνόδου Κορυφής, για να καταγράψει την απόφαση για παραπομπή της διεύρυνσης των κυρώσεων στην Άγκυρα.

Η εκτίμηση είναι ακριβής – αυτό ήταν το αποτέλεσμα της συνόδου - ωστόσο, η «μεγάλη εικόνα» είναι διαφορετική: μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να μην προσχώρησε στην λογική των αυστηρότερων κυρώσεων , ωστόσο στις δηλώσεις της, μετά από την σύνοδο, έφτασε να πει ότι ζητήματα όπως το εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα, πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Η αλήθεια είναι ότι μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα επανέλθει στην «κανονικότητα» - και θα σταματήσει ο «αναχωρητισμός» της περιόδου Τραμπ. Ήδη , συζητούνται αυστηρές κυρώσεις για την προμήθεια των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα – παρότι ο Τζο Μπάιντεν είναι απλώς ο «εκλεγμένος πρόεδρος» - και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα σε σχέση με την Τουρκία είναι τέτοια, που οι πάντες περιμένουν να στοιχηθούν πίσω από την νέα αμερικανική Διοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να πιέζει για επιβολή αυστηρών κυρώσεων – αλλά στην πραγματικότητα αυτό που ισχύει είναι τα όσα επανέλαβε το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης: οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, είπε – για να συμπληρώσει ότι το κυριότερο εργαλείο της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία , είναι η απειλή αυστηρότερων κυρώσεων. Πρόκειται για την ίδια φράση που είχε χρησιμοποιήσει μετά από την σύνοδο του Οκτωβρίου – και απηχεί απολύτως την πολιτική της ελληνικής πλευράς, η οποία δηλώνει σταθερά έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, αφού δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα, ώστε να αντιμετωπίζει τις «προτάσεις διαλόγου εφ' όλης της ύλης των τουρκικών απαιτήσεων,που απευθύνει η τουρκική πλευρά.

Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν σαφής στην διατύπωσή της, ότι η απόσυρση του Oruc Reis δεν αρκεί για να θεωρηθεί ότι η Τουρκία δεν συντηρεί την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, έστω και φραστικά, στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου για το θέμα των τουρκικών γεωτρύπανων.

Ο κ. Ερντογάν μίλησε από την πλευρά του για εκείνες τις «λογικές» χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δέχθηκαν να αναβαθμιστουν οι κυρώσεις – και έφτασε να δηλώνει ότι η Ελλάδα αρχίζει να ...αποδέχεται την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο – αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι το παιχνίδι θα ξεκινήσει από την αρχή με την ορκωμοσία Μπάιντεν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης