Όταν η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ φώναζε... το 2019 ότι ο Ποινικός Κώδικας ευνοεί τη Χρυσή Αυγή

Όταν η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ φώναζε... το 2019 ότι ο Ποινικός Κώδικας ευνοεί τη Χρυσή Αυγή

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε το 2019 ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας «ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη» της Χρυσής Αυγής

syriza_neolea_0
Από τον Μάρτιο του 2019 υπήρχαν οι προειδοποιήσεις και οι «φωνές» ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε δώσει τότε στην δημοσιότητας και στην συνέχεια ελάχιστες μέρες πριν οδηγηθούμε σε βουλευτικές εκλογές ψηφίστηκε στην Βουλή, ότι ευνοεί, μεταξύ των άλλων, τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Και φυσικά δεν ισχύει το σαθρό σημερινό επιχείρημα ότι η ΝΔ όταν έγινε Κυβέρνηση είχε την δυνατότητα να αλλάξει όσες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα ήθελε, καθώς μια διάταξη εάν ισχύσει για ένα και μόνο 24ώρο και είναι ευνοϊκή, τότε αυτή ισχύει και καταλαμβάνει όσους βαρύνονται με το συγκεκριμένο αδίκημα που αναφέρεται η διάταξη.

Τον Μάρτιο του 2019 τον έντονο προβληματισμό της σχετικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας «ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη» της Χρυσής Αυγής.

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Πριν λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου για τον νέο Ποινικό Κώδικα και το Σχέδιο Νόμου για τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η εξέταση των επιμέρους άρθρων που προτείνονται από την Επιτροπή για την σύνταξη σχεδίου Ποινικού Κώδικα, αποκαλύπτει μια σειρά από προβληματικές διατάξεις, οι οποίες οφείλουν άμεσα να επανεξεταστούν από το Υπουργείο και είτε να τροποποιηθούν ριζικά είτε να αποσυρθούν. Οι δυο προτεινόμενες διατάξεις που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και που δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο είναι η επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο νέος ορισμός για το έγκλημα του βιασμού.

Αναφορικά με το νέο Άρθρο 187 Π.Κ., ενώ μέχρι σήμερα η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 10 – 20 χρόνια, στην προτεινόμενη διάταξη το πλαίσιο μειώνεται στα 5 – 10 χρόνια, γεγονός που εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους. Στην συγκυρία που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης», είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής.

Κλείσιμο
Αναφορικά με το Άρθρο 336 Π.Κ. και ενώ η διεθνής τάση συζητά ήδη για την διεύρυνση της νομικής έννοιας του βιασμού, η προτεινόμενη διάταξη επιχειρεί να εισαγάγει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την τέλεση του εγκλήματος, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την στοιχειοθέτηση του βιασμού. Σε μια συγκυρία που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια περιστατικά βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών και lgbtqi+ ατόμων, η έννοια του εγκλήματος θα πρέπει να «ανοίγει» για να χωρέσει παρόμοια περιστατικά, παρά να «κλείνει», βάζοντας περισσότερο νερό στο μύλο της έμφυλης βίας και αγνοώντας έτσι, το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται μεν χωρίς τη χρήση σωματικής βίας, με την απουσία όμως, ελεύθερης συναίνεσης του θύματος.

Απαιτούμε πριν την λήξη της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης να τοποθετηθεί επί των θεμάτων αυτών, να μην δεχθεί την αλλαγή του πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και να επανεξετάσει το νομικό ορισμό του βιασμού προς την κατεύθυνση συμπερίληψης περισσότερων περιπτώσεων τέλεσης του εγκλήματος.

Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό

Παράλληλα, ισχυρές διαφωνίες σχετικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα είχε εκφράσει τότε και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, η οποία μάλιστα κατήγγειλε την κυβέρνηση για ευθεία παρέμβαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής υπέρ της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Το Πρώτο Θέμα

Δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα του ΘΕΜΑΤΟΣ (στην έντυπη και ηλεκτρονική του μορφή) που είχαν επισημάνει τότε το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, έγραφε:

«Με τις επιχειρούμενες αλλαγές οι κατηγορούμενοι για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική αλλά και οι εμπλεκόμενοι στις πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής, έχουν πλέον κάθε λόγο να προσδοκούν μια πιο ευνοϊκή ποινική μεταχείριση. Ταυτόχρονα, με τις νέες ποινικές διατάξεις η κυβέρνηση τείνει χείρα βοηθείας στα υπόδικα μέλη της Χρυσής Αυγής και ειδικά στα ηγετικά στελέχη της, ενώ ...μεριμνά και για τη δικαστική εκκρεμότητα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη σε σχέση με την καταγραφή της συνομιλία που είχε με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Γιάννη Στουρνάρα.

Σχετικά με την υπό εκδίκαση υπόθεση της Χρυσής Αυγής, οι νέες διατάξεις αντιμετωπίζουν το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης που βαρύνει τους κατηγορούμενους με το ίδιο πλαίσιο ποινής που προβλέπεται για τα εκτελεστικά μέλη. Με απλά λόγια, δηλαδή, ο νέος Ποινικός Κώδικας εξισώνει τα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με τα απλά εκτελεστικά μέλη αυτής. Έτσι, αντί για κάθειρξη από 10 έως 20 έτη που προβλέπεται σήμερα, στα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής - εφόσον οι προτεινόμενες αλλαγές «περάσουν» - θα επιβληθούν ποινές κάθειρξης από πέντε έως δέκα έτη».

«Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισήμανε ότι «η δραστική μείωση στο μισό του πλαισίου ποινής, από 10 έως 20 χρόνια σε 5 έως 10, που προτείνεται για το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται και δικάζονται επί 4 έτη ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και η υπόλοιπη ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης εκπλήσσει κάθε καλόπιστο δημοκράτη».

Ειδήσεις σήμερα:

Καλλιάνος: Nα μετατραπεί σε κακούργημα η ειδεχθής κακοποίηση ζώων

Εννέα μήνες μετά την κηδεία μαθεύτηκε ο θάνατος του πρώην συζύγου της Μπριζίτ Μακρόν

Εκλογές στις ΗΠΑ: Virtual το δεύτερο debate - Τραμπ: Δεν θα συμμετάσχω
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης