LIVE

Κορωνοϊός

Μάσκες μιας χρήσης στους μαθητές - «Είχε επισημανθεί το πρόβλημα με τις διαστάσεις», λέει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

paidakiart

«Παιδί χωρίς μάσκα δεν θα μπαίνει στην τάξη», ξεκαθάρισε η Νίκη Κεραμέως - Tι πραγματικά συνέβη με τις μάσκες και ποιος ευθύνεται για την «αστοχία» στο μέγεθός τους 

Μάσκες μίας χρήσης, θα χορηγηθούν, στους μαθητές, που έλαβαν μάσκες μεγάλων διαστάσεων, μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Για τις μάσκες δόθηκαν εξηγήσεις από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και ήδη έχουν δοθεί νέες προδιαγραφές προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως. 

Η υπουγός Παιδείας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «αστοχία» όσον αφορά το τι συνέβη με ορισμένες από τις μάσκες που παραδόθηκαν στα σχολεία τη Δευτέρα.

Σχολιάζοντας τα περιστατικά με τους αρνητές της μάσκας, επανέλαβε ότι κανένα παιδί δε θα μπαίνει στο μάθημα χωρίς μάσκα υπογραμμίζοντας ότι «θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί συνολικά σε ό,τι έχει να κάνει με την εφαρμογή των οδηγιών που δίνονται για την προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας».

Πρόεδος ΚΕΔΕ: Είχε επισημανθεί το πρόβλημα με τις διαστάσεις των μασκών

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της που είναι σε εξέλιξη, ότι «Από την πρώτη στιγμή είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα με τις διαστάσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας μασκών».

Αμέσως, όπως είπε, «διατυπώθηκε από την πλευρά μας, αλλά αυτές ήταν οι προδιαγραφές που πήραμε και μ΄αυτές ήμασταν υποχρεωμένοι να διεξάγουμε το διαγωνισμό».

Τι πραγματικά συνέβη με τις μάσκες;

Την ευθύνη για τις υπερμεγέθεις μάσκες που μοιράστηκαν σε πολλά σχολεία -εξηγώντας, παράλληλα, τι συνέβη- ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.

Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι το λάθος έγινε εξαιτίας κακής διατύπωσης των διαστάσεων στο σχετικό διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να εκληφθεί ως διάσταση της μάσκας, η διάσταση του υφάσματος πριν ραφτεί στο τελικό προϊόν. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη, η Γενική Γραμματεία , σημειώνει ότι οι προδιαγραφές επαναδιατυπώθηκαν και δόθηκαν στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, που έχει την ευθύνη για την προμήθεια.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε:

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Το protothema.gr αποκαλύπτει τις προδιαγραφές των υφασμάτινων αυτών μασκών, όπως αυτές εγκρίθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Ειδικά ως προς μέγεθος των μασκών, στη σχετική συνεδρίαση της επιτροπής, υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκο, εγκρίθηκαν δύο διαστάσεις:

- 10 x 18 (+/-1 εκ) για ηλικίες κάτω των 10 ετών και
- 12 x 22 (+/-1 εκ) για ηλικίες μεγαλύτερες των 10 ετών.

Η ΚΕΔΕ, που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας και παράδοσης των μασκών στα σχολεία, διεξάγει αυστηρούς ελέγχους ως προς το εάν τηρούνται ή όχι οι προδιαγραφές.

Οι προδιαγραφές

Αναλυτικά, οι προδιαγραφές κατασκευής της υφασμάτινης μάσκας έχουν ως εξής:

1. Πολύ καλής ποιότητας βαμβακερό ύφασμα (100%), πυκνής ύφανσης, >180 TC.

2. Τουλάχιστον 2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί λινό τουλάχιστον δύο στρωμάτων.

3. Τα δύο στρώματα πρέπει να είναι διαφορετικού χρώματος (πιο σκούρα η εξωτερική πλευρά και ανοιχτόχρωμη, ή καλλίτερα λευκή η εσωτερική για να είναι διακριτή η φορά εφαρμογής της. Στη περίπτωση που τα δύο στρώματα είναι ιδίου χρώματος θα πρέπει να υπάρχει διακριτή σήμανση (στάμπα ή άλλη ένδειξη) που θα υποδεικνύει τη φορά της μάσκας. Θα ήταν σκόπιμο για τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού η εξωτερική πλευρά να είναι πολύχρωμη και με σχέδια, φιγούρες , ήρωες προκειμένου η μάσκα να είναι πιο ελκυστική.

4. Διαστάσεις τελικού προϊόντος :
i. για ηλικίες <10 ετών 10 Χ 18 +/-1 εκ
ii. για ηλικίες >10 ετών 12 Χ 22 +/-1 εκ.

5. Κατασκευασμένες με τρεις πιέτες στο μέσον τους ώστε να δύναται να ξεδιπλώνουν κατά την εφαρμογή της μάσκας.

6. Να έχουν έλασμα στην πάνω πλευρά ώστε να σταθεροποιείται στη μύτη.

7. Να φέρουν μαλακά και ανθεκτικά λάστιχα για τη συγκράτηση στα αυτιά και να δοθεί έμφαση στο σημείο επαφής της μάσκας με τα λάστιχα ώστε να είναι σταθερά.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα των πρακτικών εδώ


Ειδήσεις σήμερα

New York Times: Θα είναι η φετινή χρονιά «χαμένη» για τα παιδιά;

Παροξυσμός αηδιαστικών σχολίων στα social media για γάμο ζευγαριού ΥouTubers - Τι απαντούν

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία: Πώς θα διορθωθεί το λάθος με τις μάσκες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Μιχάλης

Με δύο τρύπες γίνεσαι Ζορό.

Ρίτα

Αυτά τα ζώα που έβγαλαν αυτές τις προδιαγραφές, μας κουνούν συνεχώς το δάκτυλο και βάζουν τους χωροφύλακες να κόβουν πρόστιμα στις γριούλες. Μητσοτάκη, σε βουλιάζουν στη λάσπη που βρίσκονται οι ίδιοι.

Γιουρι

Τα λεφτα ειναι πολλα... Ξυπνατε ζωα

Το κόστος στους υπεύθυνους

Χρεώστε το λογαρισμό στο ΑΦΜ των διορισμενων κ υπογραφόντων την ανάθεση, να ξεκινήσουμε να δείχνουμε κράτος επιτέλους. Κάθε βλακεία να έχει συνέπειες κ στο δημόσιο.

Σωστα

Ενα λαθακι μωρε...

«Γραφειοκρατικό λάθος» το έθεσε η Μπακογιαννη

Θα βρούνε τον αίτιο αλλά δε θα σκοτώσουμε και κανένα είπε ή κάπως έτσι!!! Θα το επιπλήξουμε το παιδί μόνο, άλλωστε δε πρόκειται για το συνοριοφύλακα που απολύθηκε διότι από λάθος του εξέφρασε ρατσιστικά σχόλια για τα άλλα τα λαθροκαλόπαιδα.... Τι είναι κάποια εκατομμύρια που έχασε το δημόσιο από ένα λαθάκι ενός υπαλλήλου ή αξιωματούχου μπροστά στο λάθος θράσος να λέγονται αλήθειες που απειλούν τα σχέδια μουσουλμανοποίησης της Χώρας!!! Άσε που ο βιομήχανος από κάτι τέτοια λαθάκια ζει τα παιδάκια του πουλώντας «εποχικά είδη» ο μεροκαματιάρης. Και τώρα σύμφωνα με σχόλια της κυβέρνησης το λάθος θα το πληρώσει ο άμοιρος ο βιομήχανος, λένε τώρα... Καταραμένη φτώχια!!! Εσείς στο σανό σας!!!

Οι

Μασκες μιας χρησης ειναι απο το εργοστασιο του φιλου του κουλη και της μαρεβας? Ποσο τις χρεωνει στους δημους? Ποσες θα τους πουλησει μεχρι να διορθωθει το προβλημα με τις υφασματινες? Τις υφασματινες που παρελαβαν θα τις διορθώσουν η θα τις πεταξουν? Και τα χρηματα που εδωσαν οι δημοι? Στον καλαθο?

ΧΡΗΣΤΟΣ

αν περνάμε από Κίνα θα λέγατε ότι δεν έχουμε δουλειά εμείς οι Έλληνες και αυτοί περνουν μίζες για να τις πάρουν από το εξωτερικό και είναι και κακής ποιότητας σε σχέση με τις ελληνικές. Όπως και οταν είπαν υποχρεωτική η μη ιατρική μάσκα (υφασμάτινη) πάλι για αυτό το εργοστάσιο λεγαται τι θέλετε στην τελική ξέρετε; φοβάμαι πως όχι

"They Don't Care About Us" M.Jackson

Γι αυτα τα παιδια γινονται ολα, εμεις λογικο να επαναστατουμε σε αυτα που θελουν να κανουν νορμα απο δω και περα, αυτα τα παιδια ομως δεν θα εχουν τις αναμνησεις τις δικες μας στα 20 30 40. Μεγαλωνουν με τον φοβο, με τις μασκες, με τα κινητα προεκταση των μυαλων τους και ετσι οταν κληθουν να ενταχθουν στην κοινωνια δεν θα εχουν απαιτησεις, δεν θα σηκώνουν αναστημα σε αυτους που θα καθοριζουν τη ζωη τους γιατι πολυ απλα απο τωρα αρχιζει για αυτα η υποταγη η απομονωση και η ελεγχομενη ψηφιακη ζωη τους να ειναι ο μονος τροπος ζωης που θα γνωρισουν, θα φροντισουν γι αυτο και με ολες τους τις δυναμεις και παντα με τη συνδρομή της επιστημης αυτοι που αποφασισαν να τα ξεκινησουν τα παραπανω με αφορμη εναν ιο

sp

Η ζωή δεν τελειώνει ούτε το 2020 ούτε το 2021. Μην τρελλαθοιύμε κι όλας. Χαλάρωσε

ΓΙΩΡΓΟΣ

Αυτό που με τρελαίνει είναι ότι πάντα ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο. Λεει ο "έξυπνος" πρόεδρος της ΚΕΔΕ... «Από την πρώτη στιγμή είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα με τις διαστάσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας μασκών» και εσύ τι έκανες για να το προλάβεις δήμαρχε της "έξυπνης πόλης" ??? Οι "εξυπνάδες" αυτές θα μας πάνε μπροστά

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Η ΚΕΔΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΤΗ ΟΥΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ 'ΠΡΟΤΖΕΚΤΣ' ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΕΤΣΙ. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ. ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ? ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΔΕ ΕΤΡΕΧΕ ΤΟ ΘΕΜΑ?

Και να φανταστειτε...

Αυτες τις μασκες-σωβρ@κα θα τις χρυσοπληρωσουμε ολοι! Αληθεια, γιατι δεν αναφερετε οτι αρχιζουν καταληψεις σε ολη την Ελλαδα ως διαμαρτυρια για την χρηση τους;;;δεν εχετε ενημερωθει;;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης