Ποιος είναι ο Μπράιαν Τζόνσον, ο άνθρωπος που «πάγωσε» τον χρόνο
pagosetoxrono_2

Ποιος είναι ο Μπράιαν Τζόνσον, ο άνθρωπος που «πάγωσε» τον χρόνο

Γραφικός ή οραματιστής; Προφήτης ή κενόδοξος; Οπως κι αν χαρακτηρίσει κανείς τον άνθρωπο που τα έβαλε με τον χρόνο, η αλήθεια είναι πως εκείνος είναι ήδη κερδισμένος κατά 5 χρόνια ζωής

Δεν είναι ανήκουστο, πρωτότυπο, ούτε καν περίεργο για έναν πεφωτισμένο νου της Σίλικον Βάλεϊ -από εκείνους που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μάλλον περισσότεροι απ' όσους μπορούμε να καταναλώσουμε- να ξυπνά αχάραγα. Δεκάδες τόνοι μελανιού έχουν ξοδευτεί και χιλιάδες δέντρα έχουν υλοτομηθεί προκειμένου να μετατραπούν σε σελίδες χαρτιού πάνω στις οποίες οι σύγχρονοι γκουρού αναλύουν τις ευεργετικές επιδράσεις του αδράγματος της ημέρας πριν αλέκτορα φωνήσαι.



Ομως ο 45χρονος Μπράιαν Τζόνσον, ιδρυτής τριών εταιρειών βιοτεχνολογίας και επενδυτής σε πολλαπλάσιες startups, δεν έχει επιβάλει στον εαυτό του στρατιωτικής πειθαρχίας πρωινό εγερτήριο απλώς και μόνο για να πιάνει την ημέρα από τα μαλλιά, αλλά για να προλαβαίνει να εκτελεί με θρησκευτική ευλάβεια την πολύωρη και πολυδάπανη ρουτίνα του στην οποία ο ίδιος έχει επενδύσει την αντιστροφή της γήρανσης του οργανισμού του, άρα κατά μία έννοια την αιώνια νεότητα. Και η αλήθεια είναι πως δεν τα πηγαίνει άσχημα μέχρι τώρα.



Μέσα σε 18 μήνες έχει καταφέρει να κερδίσει 5 χρόνια ζωής, να διαθέτει καρδιά 37χρονου και στύση 20χρονου - όλα τους μετρημένα μέχρι κεραίας από ένα πολυμελές επιστημονικό δίκτυο που υποστηρίζει την προσπάθεια του Αμερικανού επιχειρηματία (και προφανώς οραματιστή) να προσφέρει το αθάνατο νερό στην ανθρωπότητα μέσω της εταιρείας Blueprint, την οποία ίδρυσε τον Οκτώβριο του 2021. Στην περίπτωση που το πετύχει, φυσικά και κάτι τύποι σαν τον Ελον Μασκ θα φαντάζουν γατάκια μπροστά του.



Η σχεδόν ουτοπική ενατένιση του Τζόνσον σε πολλούς θα έμοιαζε λογική για έναν άνδρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γιούτα, γαλουχήθηκε από Μορμόνους, θήτευσε και ο ίδιος ως ιεραπόστολος της Εκκλησίας του Ιησού και των Αγίων Τελευταίων Ημερών στη Λατινική Αμερική, και έμαθε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσφέρεις όταν μπορείς να σώσεις τον κόσμο. Ομως στην πραγματικότητα τα κίνητρά του για τη χρηματοδότηση ενός project αφιερωμένου στην αντιστροφή της γήρανσης είχαν ουμανιστικά ελατήρια και όχι θρησκευτική αφετηρία. Την ιδέα για να σώσει τον εαυτό του και κατόπιν τον κόσμο την είχε, όπως έχει εξηγήσει, όταν αποφάσισε να απολύσει τον Νυχτερινό Μπράιαν. Δηλαδή να ακρωτηριάσει ένα κομμάτι του εαυτού του, εκείνο που τον κρατούσε καθηλωμένο και δέσμιο επιβλαβών συνηθειών.



Ο Νυχτερινός Μπράιαν θέριευε κάθε που ο ήλιος έδυε και η εργασιακή ημέρα όδευε προς το τέλος της. Ετρωγε ακατάπαυστα, κατανάλωνε αχαλίνωτες ποσότητες όχι ποιοτικών, λιπαρών τροφών και ζάχαρης και στερούσε από τον Πρωινό Μπράιαν έναν καλό ύπνο και άρα μια αποδοτική επόμενη ημέρα στη δουλειά.



Το 2019 ο Πρωινός Μπράιαν πήρε την κατάσταση στα χέρια του, κατατρόπωσε τον κακό εαυτό του και επέβαλε μια σχεδόν στερητική ρουτίνα: πρωινό στις 7 το πρωί, βραδινό τέσσερις ώρες μετά (δηλαδή στις 11 το πρωί), καθόλου καφεΐνη, ούτε σταγόνα νερού και υγρών μετά τις 4 το απόγευμα ώστε να αποφεύγει τυχόν νυχτερινή ενούρηση που θα διατάρασσε τον ύπνο του, 60 λεπτά γυμναστικής κι άλλα τόσα διαλογισμού ημερησίως. Αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή, για να φτάσει να γερνάει σήμερα με ρυθμό 10χρονου παιδιού.



Το 2021 ο Αμερικανός επιχειρηματίας αποφάσισε να επενδύσει ένα μικρό μέρος από τα 800 εκατ. δολάρια στα οποία αθροιζόταν το βιος του -τα είχε αποκτήσει πάλαι ποτέ από την πώληση της πρώτης εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών που είχε δημιουργήσει στο e-Bay- στο πιο φιλόδοξο εγχείρημά του. Ιδρυσε την Blueprint και έθεσε εαυτόν στη διάθεση της επιστημονικής ομάδας της που αριθμεί 30 ειδικότητες. Ναι, έγινε το πειραματόζωο. Κάποιοι μίλησαν για αποκοτιά, άλλοι για κραυγαλέο ναρκισσισμό, ωραιοπάθεια και ματαιοδοξία και πολλοί θεώρησαν τα χρήματα που επένδυσε πεταμένα.
Η πορεία της εταιρείας, η μοίρα της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους δείκτες υγείας του Τζόνσον, έχει μέχρι στιγμής διαψεύσει παταγωδώς τουλάχιστον τους τελευταίους. Τα νέα για την επιγενετική ηλικία του γίνονται ολοένα και καλύτερα έπειτα από το πέρας των εξαντλητικών εξετάσεων στις οποίες υποβάλλεται τακτικότατα.



Στα 45 του, έχει καταφέρει να διαθέτει καρδιά 37χρονου και στύση 20χρονου

Το αίμα, το σάλιο, τα ούρα, αλλά και τα 78 όργανα του σώματος του επιχειρηματία -ανάμεσά τους και το δέρμα του με μια καινοτόμα μέθοδο αναίμακτης και χωρίς σημάδια βιοψίας- περνούν από Συμπληγάδες κάθε δύο εβδομάδες ώστε η ομάδα που τον παρακολουθεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι λειτουργεί στην τιτάνια προσπάθεια αντιστροφής της γήρανσης και τι την υποσκάπτει. Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει έστω και υπόνοια μείωσης των τελομερών αφαιρείται διά ροπάλου από την καθημερινή ρουτίνα και την αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή του. Η τελευταία μάλιστα έχει δημιουργηθεί αυστηρά για να τρέφει τα όργανα του σώματός του και όχι για να ικανοποιεί τον εγκέφαλό του. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Ακόμα και στην όψη κάποια από τα μόλις τρία γεύματά του, που αθροίζονται σε 1.977 θερμίδες ακριβώς, μοιάζουν μη θελκτικά, αν όχι αποκρουστικά, στο μάτι. Το μεσημεριανό σούπερ γεύμα λαχανικών για παράδειγμα, το οποίο αποτελείται από 300 γραμμάρια φακές, 250 γραμμάρια μπρόκολο, 150 γραμμάρια κουνουπίδι, 50 γραμμάρια μανιτάρια σιτάκε, 1 σκελίδα σκόρδο, 3 γραμμάρια τζίντζερ, ένα λάιμ, 1 κουταλιά κύμινο, 1 κουταλιά μηλόξιδο, 1 κουταλιά σπόρους κάνναβης, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, άλλη μία μαύρης σοκολάτας και μια πρέζα υποκατάστατου αλατιού, είναι ένας καφεπράσινος πολτός που σου κόβει χρόνια ζωής και μόνο με την εμφάνισή του. Αλλά, ως γνωστόν, μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος; Το γεύμα προετοιμάζεται όσο ο άνθρωπος που αποφάσισε να κοιτάξει τον χρόνο στα μάτια και να αναμετρηθεί μαζί του βάζει μια σειρά από κρέμες στο σώμα και στο πρόσωπό του (πεπτίδια, υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη C με το καντάρι) και λαμβάνει μια ειδική φωτοθεραπεία. Εχουν προηγηθεί μια ώρα γυμναστικής και διαλογισμού και πριν από αυτά ο Τζόνσον έχει υποδεχθεί τη νέα ημέρα καταναλώνοντας 25 χάπια (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.λπ.) και τον πολύ προσωπικό του μέλανα ζωμό που αποτελείται από 230 ml νερού, 2 κουταλιές χλωρέλλα, 7,6 γραμμάρια αμινοξέων, 2,5 γραμμάρια κρεατίνης, 20 γραμμάρια πεπτίδια κολλαγόνου, 500 mg φλαβονοειδή και 1 κουταλιά κανέλλα Κεϋλάνης. Ποιος τρώει ακόμα γάλα με δημητριακά; 






«Τώρα πια το σωμα μου δημιουργεί μόνο του τη λίστα του μανάβη, επικοινωνώντας τις αναγκες του μέσα από εκατοντάδες βιοδείκτες»

Τα πάντα σχεδιάζονται, αναθεωρούνται και επανασχεδιάζονται με άξονα το σώμα του Τζόνσον και τις ανάγκες του. Μετά το δείπνο των 11 π.μ. και ως τις 4 το απόγευμα μπορεί να καταναλώνει μόνο υγρά, ενώ πριν από τον βραδινό ύπνο επιτρέπει στον εαυτό του 300 μικρογραμμάρια μελατονίνης. Μπορεί να ακούγεται σκληρό -ενδεχομένως σε κάποιους ακόμα και απάνθρωπο-, όμως ο Αμερικανός επιχειρηματίας συνεχίζει ακατάβλητος, αφού η ιδιόρρυθμη μέθοδος που έχει επινοήσει -και για την οποία δαπανά 2 εκατ. δολάρια ετησίως- αποδίδει καρπούς. Μέσα σε επτά μήνες υποστηρίζει ότι κατάφερε να μειώσει την επιγενετική ηλικία του κατά 5 χρόνια, ζυγίζει 74 κιλά, έχει ποσοστό σωματικού λίπους μόλις 6,9%, ιδανικό δείκτη μάζας σώματος (22,8), τεστοστερόνη σε επίπεδα που θα φθονούσαν πολύ νεότεροί του άνδρες (769), ενώ η VO2 του μετριέται σε 53,6. Είναι με άλλα λόγια ο τέλειος άνθρωπος; Οχι, ο δρόμος για τον Τζόνσον είναι ακόμα μακρύς. Αλλωστε, το τέλειο είναι για εκείνον βαρετό, εφόσον επιδέχεται συγκριτικό και βέβαια υπερθετικό βαθμό. Θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει ακόμα και πλεονέκτη. 





Ειδικά από τη στιγμή που φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αναγέννησης (Rejuvenation Olympics), τους οποίους εμπνεύστηκε μαζί με το επιστημονικό alter ego του, τον γιατρό Ολιβερ Ζόλμαν. Ο τελευταίος υπόσχεται ότι μέχρι το 2030 θα έχει αποδείξει με τη μέθοδό του -λίγο πολύ αυτή που ακολουθεί ο Τζόνσον ως τυφλοσούρτη- ότι μπορεί να μειώσει την ηλικία των οργάνων του ανθρώπινου σώματος κατά 25% σε σχέση με τη βιολογική ηλικία. Για τον Τζόνσον βέβαια αυτοσκοπός δεν είναι απλώς να μείνει για πάντα νέος, αλλά να ακούσει το σώμα του, να συμφιλιωθεί μαζί του και να ζήσουν μαζί σε αρμονία. Πώς έχει περιγράψει τον εαυτό του στη μετά Blueprint εποχή; «Τώρα πια το σώμα μου δημιουργεί μόνο του τη λίστα του μανάβη επικοινωνώντας τις ανάγκες του μέσα από εκατοντάδες βιοδείκτες. Αυτό έχει ως συνέπεια η καρδιά μου, το συκώτι μου, τα νεφρά μου, τα υπόλοιπα όργανα και οι βιολογικές μου διεργασίες να έχουν τη δική τους φωνή, η οποία είναι πιο δυνατή από εκείνη της συνείδησής μου. Είναι ο αυτόνομος εαυτός μου. Ο υποβιβασμός του συνειδητού νου ταυτόχρονα με την ανάδειξη και την εξύψωση άλλων βασικών μερών του εαυτού μου είναι αναμφίβολα μία από τις πιο θετικές αλλαγές που έχω κάνει στη ζωή μου. Ποτέ προηγουμένως οι Μπράιαν (σ.σ.: οι πολλοί εαυτοί του) δεν υπήρξαν πιο υγιείς και πιο χαρούμενοι» ◆
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης